Izbrali ste:Točka zdravjaArhiv novic 2013 → 9. Dan slovenskih lekarn

9. Dan slovenskih lekarn

Tema letošnjega dneva je pravilna invarna uporaba bioloških zdravil. S pomočjo bioloških zdravil somnoge kronične in težke bolezni postale ozdravljive ali vsaj obvladljive.Vzpodbudno je, da je razvoj novih zdravil v velikem zamahu.

Ključni spoznanji, ki sta omogočilirazvoj bioloških zdravil, sta bili odkritje sestave DNK leta 1953 in odkritjetehnologije rekombinantne DNK. Ta metoda omogoča izolacijo delčka DNK, ki se galahko delno spremeni, vstavi v drugo bakterijsko ali človeško celico , s tempridobi novo gensko informacijo in tako spremenjen predstavlja osnovo zaizdelavo želenega biološkega zdravila. Postopek izdelave biološkega zdravila jezahteven, dolgotrajen in drag. Po sestavi so ta zdravila beljakovine, ki povnosu v telo posnemajo delovanje telesu lastnih beljakovin in jih zato lahkonadomestijo, lahko pa delujejo kot zaviralci telesu škodljivih celic alibeljakovin (tarč) na ta način, da se vežejo na bolezensko celico, takospremenjeno celico pa imunski sistem prepozna kot tujek in jo razgradi.Zapleteno, a učinkovito!

Prednosti in pomanjkljivostibioloških zdravil

Bistvena prednost delovanja zdravila jeprav obolelo tkivo (cilj ali tarča), na netarčna tkiva ne delujejo, to papomeni, da s temi zdravili lažje obvladujemo marsikatero hudo ali kroničnobolezen in bistveno izboljšamo kakovost življenja. Kot pomanjkljivosti so se obvisoki ceni pokazali še nekateri neželeni stranski učinki zaradi same sestavezdravila (okužbe, alergije, vpliv na krvni tlak). Pomembno jih je čim hitrejeprepoznati in hitro ukrepati.

Komu so biološka zdravilanamenjena?

V Sloveniji imamo natančno izdelanamerila, kdaj je zdravljenje z biološkimi zdravili primerno. Poleg rakavihobolenj in sladkorne bolezni se danes biološka zdravila uporabljajo še zazdravljenje revmatičnih bolezni, luskavice, slabokrvnosti, osteoporoze, multipleskleroze in še nekaterih. Bolniki jih prejemajo z injekcijami in infuzijami,ključnega pomena pa je bolnikovo zavzeto sodelovanje.

Ali ste vedeli?

Prvo biotehnološko zdravilo na svetu jebil rekombinantni človeški inzulin (l.1982). Razvoj novega biološkega zdravilatraja od pet do sedem let in stane od 800 milijonov do milijarde evrov. Danes jena svetovnem trgu preko 180 bioloških zdravil, v fazi kliničnega preizkušanja pavsaj 1600 novih.

Sonja Rupret, mag.farm.,spec.

Sorodno

Spletna lekarna


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek