Izbrali ste:Točka zdravja → Kako si pomagamo pri bolečinah v hrbtenici in sklepih?

Kako si pomagamo pri bolečinah v hrbtenici in sklepih?

Bolečine v hrbtenici so drugi najpogostejši vzrok odsotnosti z dela v razvitih državah. Najpogostejše so bolečine v križu, ki jih vsaj enkrat v življenju čuti 70-80% ljudi.

Bolečine v križu so akutne in minejo v nekaj dneh. Niso nevarne, a žal se rade ponavljajo. V večini primerov niso znak resnega obolenja. Nastanejo po obrabi hrbteničnih struktur zaradi fizičnega napora, nenadnega nepravilnega giba, dolgotrajnega sedenja, povečane telesne teže, nepravilne drže telesa.

Lajšanje akutne bolečine v križu

Mesto bolečine hladite s hladnimi obkladki (5-10 minut) večkrat na dan (1-2 dneva). Obkladek ne nanašajte direktno na kožo, ampak preko čiste bombažne krpe. Zmanjša se občutek bolečine. Največ dva dneva počivate v razbremenilnem položaju, nato postopoma stopnjujte telesno aktivnost. Ta vam ne sme povzročati dodatne bolečine. Uporabite zdravilo proti bolečinam, ki ga dobite v lekarni brez recepta (paracetamol, ibuprofen, naproksen natrij). Lekarniški farmacevt vam bo svetoval pravilen odmerek zdravila, ki ga morate jemati redno za ustrezen učinek. Priporočljiva je tudi masaža z geli, ki imajo protivnetni ali hladilni učinek (Mazilo proti revmi). V kasnejši fazi je priporočljivo nanašanje toplih obkladkov na boleče mesto (Termopak) ali telovadba v topli vodi (32-36C). Toplota poveča prekrvavitev skozi boleče mesto in sprošča mišice.

Priporoča se vsakodnevno izvajanje vaj za križ. Začne se z vajami za raztezanje, sledijo vaje za moč in krepitev hrbteničnih mišic ter nato sproščanje.

Občutek bolečine v križu izrazito poslabša duševna napetost in zaskrbljenost!

Lajšanje bolečin v sklepih

Bolečine v sklepih (artritisi) spadajo med kronične bolečine. To so dolgotrajne bolečine (več kot 3 mesece). Ljudje se nanje navadijo in trpijo molče. Najpogostejši je osteoartritis, ki nastane zaradi obrabe sklepov. Staranje, premajhna telesna aktivnost, dvigovanje težkih bremen pospeši propadanje hrustanca v sklepih (kolen, kolkov, ramen). Zmanjša se njihova gibljivost in nastanejo bolečine. Poleg protibolečinskih in protivnetnih zdravil (predpis zdravnika) se priporoča še povečan vnos antioksidantov v telo (vit. C zmanjša propadanje hrustanca), omega 3 nenasičenih kislin (manj jutranje okorelosti v sklepih) in glukozamina ter zmerno gibanje brez dodatnih bolečin (vsakodnevna hoja).

Glukozamin je telesu naravna snov, ki je je s staranjem vedno manj, zato jo je smiselno dodajati v obliki tablet (na voljo brez recepta v lekarnah). Glukozamin daje hrustancu elastičnost. Študije so pokazale, da njegovo redno vsakodnevno jemanje zmanjša sklepno bolečino za 60% in poveča gibljivost sklepov za 35%. Prvi učinki se pokažejo po enomesečnem rednem jemanju. Neželeni učinki so redki (želodčne in prebavne težave, kožni izpuščaji). Glukozamin ne smejo uporabljati nosečnice in doječe matere ter ljudje, ki so alergični na školjke. Na voljo so tudi geli in mazila z glukozaminom, ki se vmasirajo v sklep večkrat na dan, da se popolnoma vpijejo.


Andreja Hohler, mag.farm., spec.

Sorodno

Spletna lekarna


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek