Izbrali ste:Točka zdravja → Vektorske bolezni – bolezni, ki jih prenašajo klopi in drugi členonožci

Vektorske bolezni – bolezni, ki jih prenašajo klopi in drugi členonožci

Pričela se je prava pomlad in narava je oživela v vseh pogledih. Obiskovalci lekarn že tožijo zaradi alergij, sprehajalci psov pa se pritožujejo nad invazijo klopov in drugih zajedavcev. Letošnji Svetovni dan zdravja opozarja na preventivne ukrepe pred vektorskimi boleznimi, to pa je strokovni izraz za bolezni, ki jih prenašajo klopi, komarji, muhe, čebele, čmrlji, ose, obadi.

Najpogostejši prenašalci bolezni pri nas so klopi,  bolezni, ki se lahko pri prenosu patogenih klic razvijejo, pa so klopni meningoencefalitis (KME), borelioza in erlihioza. V Sloveniji se omenjene bolezni, predvsem prvi dve, v večjem obsegu pojavljata v določenih predelih Slovenije,  a prav je, da smo vsi ustrezno informirani, kako se zavarovati in primerno ukrepati.

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS (KME) je virusna okužba, pri kateri pride do vnetja možganskih ovojnic in možganovine. Razvije se po ugrizu okuženega klopa. Poteka v dveh fazah. Prve znake večinoma občutimo šele po 7 – 14 dneh po ugrizu in  so zelo podobni gripi, trajajo pa približno en teden. Stanje se nato umiri, v drugi fazi pa so znaki lahko še intenzivnejši: visoka telesna temperatura, glavobol, prebavne težave, zabeležena so tudi nezavestna stanja. Prizadeto je lahko tudi osrednje živčevje, kar se kaže kot otrdel vrat, tresenje rok, včasih tudi tresenje jezika, težave pri umskem delu, paraliza mišic rok in nog, v nekaj primerih v evropskih državah (pribl. 5 %) je nastopila  ohromitev dihalnih mišic.  Zdravljenje je simptomatsko, kar pomeni da se blažijo trenutni znaki in ga spremlja  zdravnik. Bolezen traja lahko več mesecev, posledice lahko ostanejo tudi več let. Pojavljajo se glavoboli, motnje koncentracije, pride lahko do ohromitve nekaterih mišic (pogosto v ramenskem obroču), zmanjšuje se delovna sposobnost, s smrtjo se bolezen konča le v zelo redkih primerih (pribl. 1 %). KME je torej bolezen, ki s hudimi posledicami lahko traja zelo dolgo in je neprijetno breme tako za obolelega in njegove svojce kot za družbo.

Iz poročil Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana je razvidno, da je bilo v preteklem letu v maju in juniju prijavljenih 21 primerov KME, kar je bilo kar desetkrat več kot v letu 2012.

Morda je prav zdaj pravi trenutek, da vsi, predvsem pa tisti, ki se veliko gibljete v naravi, razmislite o cepljenju, ki je zaenkrat edino orožje v boju proti tej neprijetni okužbi.

BORELIOZA je bakterijska okužba, ki jo povzroča spiroheta Borrelia burgdorferi, in jo klop  prenese v času sesanja krvi. Možnost okužbe je prvih 24 ur majhna, a se izrazito poveča, če je klop prisesan 48 ur in več. Ta podatek je zelo pomemben, saj ob pravočasnem odkritju klopa na naši koži lahko ustrezno ukrepamo, torej pravilno klopa odstranimo in preprečimo okužbo. Borelioza poteka v več stopnjah, med katerimi so obdobja mirovanja bolezni. Rdečina na mestu ugriza se lahko pojavi kasneje po ugrizu, tudi čez nekaj dni ali celo čez en mesec in se širi v krožni obliki, ki na sredini bledi. Rdečine na koži se lahko pojavijo tudi na drugih delih telesa, a po 3 do 4 tednih izginejo. Bolezen spremljajo glavoboli, vročina in splošna oslabelost. Po nekaj mesecih se lahko pojavijo še težave z očmi, srcem, živčevjem in tudi drugimi organi. Razsežnost borelioze se pozna še po več letih, ko se lahko pojavijo nevrološke motnje, artritis, multipla skleroza, krči in tudi psihične motnje. Zdravljenje poteka z antibiotiki  pod zdravniškim nadzorom in je dolgotrajno.

KAKO SE LAHKO OBVARUJEMO UGRIZA KLOPA?

 • z repelenti (naravnimi ali kemičnimi),
 • s primerno svetlo obleko in obutvijo, s katero pokrijemo vse dele kože,
 • s samopregledovanjem  po vsakem gibanju v naravi,
 • s pravilnim odstranjevanjem klopov takoj, ko jih opazimo.
 • KAKO PRAVILNO ODSTRANITI KLOPA?

 • Klopa na koži ne mažite z mazili, kremami, geli, olji ali pršili!
 • Odstranite ga kar se da hitro, ko ga opazite!
 • Uporabite »razklenjeno« pinceto (posebna pinceta za klope, kupite jo lahko v lekarni), ki ima veliko prostora med razširjenima konicama!
 • Zagrabite klopa z enim prijemom  čisto pri koži in ga hitro potegnite navpično navzgor!
 • Mesto ugriza umijte z milom, toplo vodo in razkužite!
 • Klopa zavrzite med gospodinjske odpadke!
 • KOMARJI SO NAJPOGOSTEJŠI PRENAŠALCI BOLEZNI NA SVETU

  To velja predvsem za tropske in subtropske kraje, kjer zaradi malarije umre do 2 milijona ljudi na leto. Ta številka nam dovolj jasno sporoča, da je potrebno biti na področjih, kjer je komar prisoten, dobro zaščiten in poučen, kako ukrepati po nevarnih pikih. Če potujete v takšne predele sveta, morate nujno prej obiskati Ambulante za tujce, ki se nahajajo v območnih Zavodih za zdravstveno varstvo  po Sloveniji ali na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani. Tam boste prejeli vse potrebne informacije glede cepljenj in preventivnega zdravljenja za določena območja po svetu. V Sloveniji zaenkrat  ni pojava nalezljivih bolezni, ki bi jih prenašal komar.

  PIKI ČEBEL, ČMRLJEV, OS, SRŠENOV

  Vedno so neprijetni. A ukrepajte takoj! Najprej odstranite želo in vbodno mesto hladite. Običajno se pojavi le manjša oteklina in rdečina, ki lahko skeli, boli ali srbi. Če se poveča in zateče cela mišica ali celo ud, obiščite zdravnika. Sicer pa si pomagate z nanosom hladilnih gelov (aluminijeva sol ocetne in vinske kisline),  antihistaminskih gelov ali s preizkušenim domačim zdravilom, čebulo, če drugega ni pri roki. Če vas je insekt pičil večkrat ali je vbodno mesto na glavi ali vratu, ali se je morda pojavilo težje dihanje ali celo dušenje, kar nemudoma obiščite zdravnika. Včasih so piki na takšnih mestih bolj ogrožujoči, ker lahko izzovejo hujšo alergijsko reakcijo ali anafilaktični šok. Običajno pa insekti niso nevarni. Najbolje jih je pustiti pri miru.

  OBNAŠAJMO SE ODGOVORNO!

  Sicer pa naj nam te majhne živalce, insekti  ali členonožci (vektorji) nikar ne preprečujejo odhodov v naravo in potovanj po svetu. Poučeni bomo močnejši in pripravljeni na ukrepanje.  Naravo še kako potrebujemo, z njo bomo še stoletja in tisočletja v sožitju, zato se do nje obnašajmo predvsem odgovorno!

  Pripravila: Sonja Rupret, mag. farm., spec.

  Sorodno

  Spletna lekarna


  Varen nakup

  Varen nakup!

  Barvni seznam produktov

  Zdravilo
  Prehransko dopolnilo
  Galenski izdelki
  Medicinski pripomoček
  Kozmetika
  Živilo za posebne zdravstvene namene
  Homeopatsko zdravilo
  Eko izdelek
  Male živali
  Generični izdelek