Izbrali ste:Točka zdravja → Ostanimo zdravi in premagajmo diabetes

Ostanimo zdravi in premagajmo diabetes

Ob letošnjem Svetovnem dnevu zdravja, ki je posvečen diabetesu, strokovnjaki navajajo skrb zbujajoče podatke o vse večji pojavnosti te bolezni med Slovenci. Ali nas res mora skrbeti?

Dejstvo je, da narašča število bolnikov z diabetesom zaradi prekomerne telesne teže in prav tako je v porastu število mladih sladkornih bolnikov. Za diabetesom tipa 1 vsako leto zboli  od 50 do 60 otrok. Kar 10 % mladih zboli za diabetesom tipa 2 prav zaradi prekomerne telesne teže.

Kako se torej upreti vse bolj pojavnim sodobnim boleznim in tudi diabetesu in ostati zdrav, je pomembno vprašanje za vsakega od nas, za vsako celico naše družbe  in tudi za državo. Bolj bi morali ozavestiti informacije o sami bolezni in o hudih posledicah, ki jih ta bolezen prinaša skozi daljše obdobje trajanja bolezni. Le-te prizadenejo cele družine. A upremo se lahko le s trdno voljo in zavedanjem, da le zdrav življenjski slog z uravnoteženim prehranjevanjem, izogibanjem kajenju in pretiranemu uživanju alkoholnih pijač, vsakodnevnim gibanjem in uživanjem v krogu domačih in prijateljev, lahko resnično pomagajo k zmanjšanju pojavnosti bolezni. Čeprav imamo na voljo strokovnjake, specialiste diabetologe in dovolj učinkovitih, vsakemu dostopnih zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni, pa se jim raje z učinkovito preventivo izognimo v velikem krogu. To lahko uspe vsakemu, z vedenjem o posledicah in voljo, da še bolj »živi zdravo«. 

Kaj so do sedaj storile državne zdravstvene institucije? V strategiji za obvladovanje sladkorne bolezni so omenjeni številni mehanizmi za njeno obvladovanje, med njimi so čim zgodnejše odkrivanje te bolezni, preprečevanje debelosti, omejevanje oglaševanja nezdrave prehrane in spodbujanje zdravega načina življenja. Nekaj je zagotovo bilo uvedenega in slutiti je, da se bodo kakšni ukrepi še izboljšali. Vsi ukrepi bi se morali začeti intenzivneje izvajati čim prej, že v rosni mladosti in trajati celo življenje. Pravzaprav so že vrtci in šole tisti prvi, ki morajo uvajati ustrezno prehrano in gibanje in o tem čim več poučevati, s temi ukrepi bi morali nadaljevati kasneje vsi. Številne zdravstvene ustanove izvajajo informativne delavnice o diabetesu, ki poglobljeno informirajo tudi o preventivi in zaščiti pred zbolevanjem, tudi za drugimi sodobnimi boleznimi.

Pomembno vlogo imajo tudi mediji, tu pa je tudi naš, farmacevtski. Farmacevti v lekarnah  smo visoko izobraženi in vsem najlažje dostopni. Poučujemo, svetujemo, informiramo o zdravilih, pripomočkih, zdravljenju, učinkih in neželenih učinkih zdravil. Osebno, po elektronski pošti, na spletni strani odgovarjamo na vprašanja, predavamo in pišemo prispevke. Poiščite nasvet tudi o diabetesu pri nas!

Pripravila: Sonja Rupret, mag. farm., spec.

Sorodno

Spletna lekarna


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek