Izbrali ste:O zdravilih in njihovi uporabi → Suha in občutljiva koža

Suha in občutljiva koža

Suha in občutljiva koža potrebuje posebno pozornost. Na pomanjkljivo ali neustrezno nego ali zaščito nas hitro opozori s srbenjem, zategovanjem, pordelostjo, luščenjem in vnetji. Koža je lahko občutljiva že po naravi, lahko pa se razvije iz neustrezno negovane suhe kože. Z nego želimo poleg oskrbe z vlago zmanjšati morebitno pordelost in upočasniti nastajanje gubic, zagotoviti pa moramo tudi zaščito pred obremenjujočimi vplivi iz okolja. V jesenskem in zimskem času, ko dejavniki kot so suh zrak, nenadne spremembe temperature v okolju, veter in mraz kožo še dodatno obremenijo, je ustrezna skrb zanjo še posebej pomembna, pravzaprav nujna. Pogosto moramo v hladnejšem obdobju leta poseči po bolj hranljivi kremi za nego in zaščito, ki vsebuje več maščobe in kožo bolje ščiti pred izsušitvijo in mrazom. Takšna koža bo hvaležna, če bomo za svoje vodilo pri izbiri kozmetike izbrali »manj in le najboljše«. To velja tako za sestavine kot za število izdelkov, ki jih na kožo nanašamo. Pri izbiri negovalnih in zaščitnih pripravkov za suho in občutljivo kožo moramo biti še posebej pozorni na sestavo. Z izbiro izdelka s čim manj sestavinami bo tveganje, da bomo kožo izpostavili dodatnemu draženju, manjše. Bogata naravna olja so v takšnem primeru dobra izbira.

Ne pozabimo, tudi koža telesa ima svoje potrebe. Če je suha in občutljiva, nas na neustrezno ali pomanjkljivo nego prav tako hitro opozori, kar vpliva na naše splošno počutje in na udobje »v lastni koži«. Uporaba ustreznega izdelka za nego, na primer losjona ali mleka za telo, ki ga nanesemo po kopanju in kožo podpira v njeni naravni zaščitni funkciji ter jo hrani in vlaži, je pri tovrstni koži prej potreba kot razvajanje. 

Mleko za telo je v osnovi bogatejše, vsebuje več maščobnih olj, ki kožo hranijo in preprečujejo izhlapevanje vode z vrhnje plasti kože, zato je primerno za bolj suho kožo in za hladnejši letni čas. Za nego suhe in občutljive kože so zelo dobrodošla maščobna olja z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin, kot je na primer konopljino olje. Hladno stiskano konopljino olje vsebuje visok delež gama linolenske kisline (GLA). Hitro in učinkovito pomirja razdraženo, srbečo in luščečo se kožo ter jo hkrati varuje pred izgubo vlage. 

V Celjskih lekarnah smo razvili Mleko s konopljinim oljem, ki je primerno tako za telo kot za obraz. Poleg visokega deleža konopljinega olja vsebuje še rastlinske proteine (pšenični, koruzni, sojini in ječmenovi), ki kožo intenzivno vlažijo in mehčajo. Uravnotežena kombinacija naravnih sestavin kožo pomirja, globinsko navlaži in ji daje dolgotrajen občutek mehkobe.

Pripravila: Mirjam Hočevar Korošec,  mag. farm.

Sorodno

Izberite kategorijo
Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek