Izbrali ste:O zdravilih in njihovi uporabi → Certificirana naravna kozmetika

Certificirana naravna kozmetika

Tudi pri kozmetičnih izdelkih radi posežemo po takšnih, ki se ponašajo z oznako »naravno«. Vendar sama deklaracija še ne nudi zagotovila, da se izdelek res uvršča med naravno kozmetiko. Ker ni enotnih pravil, ki bi veljala za vse, mnogi proizvajalci svoje izdelke predstavljajo kot »naravne« kljub temu, da imajo zgolj nizek odstotek naravnih sestavin. Zaradi tega je pri takšni izbiri dobro preveriti, če ima izdelek tudi certifikat naravne kozmetike. Samo ta potrošniku zagotavlja, da izdelek res vsebuje pretežno naravne sestavine in odsotnost določenih snovi, ki v naravne izdelke ne sodijo ter potrjuje, da se pri izdelavi upoštevajo postopki s čim manjšim vplivom na okolje. Izdan je na osnovi preverjanja pravil, ki se jih proizvajalci morajo držati, če želijo za svoj izdelek pridobiti certifikat »naravna kozmetika«.

Nekaj takšnih pravil je: 

● Izdelek mora vsebovati najmanj 85% sestavin naravnega izvora in največ 15% sestavin sinteznega izvora (to so sintetične snovi, ki so nujne in dovoljene). V izdelku prisotna voda se pri tem izračunu ne upošteva.
● Za odišavljanje se lahko uporabijo le naravna eterična olja, ne pa njihove izolirane komponente.
● Živalske sestavine ne smejo biti deli živali, njihovo pridobivanje ne sme povzročati stresa, bolečine ali smrti živali in morajo biti naravno proizvedene s strani živali (npr. med).
● Rastlinske sestavine so dovoljene le, če njihova proizvodnja ali nabiranje rastlin v njihovem naravnem okolju nima negativnega vpliva na pokrajino in stabilnost ekosistemov, rastline pa ne smejo biti na seznamu ogroženih ali zaščitenih vrst.
● Niti izdelki niti sestavine ne smejo biti testirani na živalih.
● Pakiranje mora biti ekološko razgradljivo ali iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati.
● Pri proizvodnji je treba upoštevati seznam dovoljenih in prepovedanih snovi za čiščenje in razkuževanje opreme in prostorov.
● Izdelek ne sme vsebovati sintetičnih barvil, aromatičnih snovi, konzervansov (razen izrecno dovoljenih), silikonov, parafina, vazelina in podobnih proizvodov naftne industrije, genetsko spremenjenih ali s takšnimi postopki pridobljenih sestavin…

Ker so zahteve za certificirano naravno kozmetiko visoke, nam je v ponos, da smo uspeli izdelati kozmetično linijo ahena NATURA, ki združuje vso certificirano naravno kozmetiko Galenskega laboratorija Celjskih lekarn. Certifikat nam je dodelila slovenska certifikacijska hiša Inštitut KON-CERT Maribor.

Nadgradnjo naših izdelkov v kozmetično linijo ahena NATURA boste lahko z zadovoljstvom sprejeli vsi, ki se v skrbi zase in za okolje zavedate dodane vrednosti certificirane naravne kozmetike. Vsi izdelki, ki jih zaradi posebnosti v sestavi nismo uvrstili v to linijo, pa še naprej ohranjajo vse prednosti maloserijske proizvodnje izdelkov z minimalnim številom visokokakovostnih sestavin.

Pripravila: Mirjam Hočevar Korošec, mag. farm.

Sorodno

Spletna lekarna


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek