Izbrali ste:O zdravilih in njihovi uporabi → IMUNSKI SISTEM – 13. Dan slovenskih lekarn

IMUNSKI SISTEM – 13. Dan slovenskih lekarn

Večini od nas današnji ritem življenja zahteva dobro počutje in učinkovitost v vsakem trenutku, doma, v službi, dan za dnem. Imunski sistem nam je pri tem velik zaveznik,  največji, a čisto vsega ne zmore sam. Pomagajmo mu, z zdravim okoljem nam uspe!

Pomembna vloga imunskega sistema je na preizkušnji še posebej, ko stopimo v stik z mikrobi, ki povzročajo okužbe in če je ta v dobri kondiciji, bomo z mikrobi hitro opravili. Če temu ni tako, pa bo okrevanje daljše. Zakaj? Šibek imunski sistem ima pomanjkljiv imunski odziv in kot takšen omogoča tujkom hitrejšo reaktivacijo in vstop s površine sluznic v telo, kar vodi v ponavljajoče okužbe in kronični potek obolenj. Dlje časa trajajoča imunska pomanjkljivost pomeni večjo pogostnost kroničnih okužb in tveganje za degenerativne in druge težje bolezni, saj se vnetne snovi kopičijo, te pa nenehno nastajajo pri stresu, hudih telesnih naporih, slabih življenjskih razvadah, kroničnih boleznih.

Ob vsem povedanem je jasno, da smo sami glavni akterji učinkovitosti našega imunskega sistema.

Pomislimo, ali zdravo živimo, kakšen je naš vsakdan? Ali lahko kaj izboljšamo? Imunski sistem nam bo hvaležen, če mu bomo priskrbeli dobre pogoje za delo, to pa pomeni vse slabosti v življenjskih navadah izboljšati in vzdrževati telo v dobri kondiciji. Tudi z redno, uravnoteženo prehrano, pijačo, obvladovanjem stresa, vsakodnevnimi telesnimi aktivnostmi, kakovostnim spancem in izogibanju vnosu škodljivih snovi.

Samozdravljenje imunskega sistema je ena od možnosti krepitve obrambe telesa. V naših lekarnah je vse več povpraševanja po izdelkih za povečanje odpornosti. To so lahko zdravila kemičnega in naravnega izvora ter prehranska dopolnila. Od zdravil kemičnega izvora omenjamo vitaminsko-mineralne pripravke, ki vsebujejo vitamine A, C, D, E, B6, folno kislino in minerale cink, železo, magnezij, mangan, selen in baker v ustreznih odmerkih. Pri njihovi uporabi je potrebna previdnost. Farmacevti v lekarni vam bomo takšne pripravke zaradi interakcij odsvetovali pri rednem jemanju določenih predpisanih zdravil, in je zato pomembno, da se pred nakupom v lekarni posvetujete s farmacevtom. Od zdravil naravnega izvora bi omenila lizat bakterij, ameriški slamnik, probiotike, betaglukane, zdravilne gobe, kolostrum, adaptogene in aminokisline. Pomembno je tudi, da ne posegate po teh izdelkih, če imate avtoimuno bolezen ali presajen organ, previdnost je potrebna tudi med zdravljenjem raka, v nosečnosti ter pri majhnih otrocih in starostnikih.

Sonja Rupret, mag. farm., spec.

Sorodno

Spletna lekarna


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek