Izbrali ste:O zdravilih in njihovi uporabi → Jesenski čaj

Jesenski čaj

Vsako leto 26. septembra imamo lekarniški farmacevti praznik, saj takrat godujeta naša zavetnika Damjan in Kozma. Obeležimo ga s številnimi aktivnimi dogodki in mu posvetimo posebno temo, skozi katero ozaveščamo naše obiskovalce in širšo javnost. Letos vam delimo v posebni knjižici koristne nasvete o zdravilnih zeliščih.

Ob tem dogodku vam predstavljamo čajno mešanico, ki je bila prvič pripravljena na delavnicah z mladimi v sklopu praznovanja 750. obletnice Žičke kartuzije. Čajna mešanica Jesenski čaj je sestavljena tako, da spominja na delovanje menihov, ki so nekoč tam živeli. »Beli« menihi ali »kapucinarji« so imeli bogato znanje o zdravilstvu, zato so skrbeli tudi za zdravje domačinov. Uporabljali so predvsem zdravilna zelišča.

Prva sestavina čajne mešanice je »beli« cvet marjetice, ki olajša izkašljevanje. Več zdravilnih učinkovin se nahaja v cvetu marjetice prav jeseni, zato je smiselno cvetove marjetic nabirati septembra in oktobra. Kot druga sestavina čaja se je kar sama ponudila »kapucinka«. Že vrsto let krasi naše vrtove, nekateri jo uporabljajo za pripravo spomladanskih juh, malokdo pa iz listov in cvetov pripravlja čaj. Učinkovine delujejo antiseptično in blažijo blaga prehladna obolenja. Skrb menihov za duše vernikov pa je pripeljala še do materine dušice – timijana. V nadzemnih delih timijana se nahaja najmočnejši naravni antibiotik timol, a tudi drugi učinki timijana so dragoceni. Pravimo, da »požene kri po žilah«, torej tonizira naše telo, kot na primer skodelica prave kave.

Navodilo za pripravo čajne mešanice, ki jo je sestavila Dragica Černigoj Kropf, mag. farm.: vse tri rastline uporabite v enakih delih, eno žlico sveže ali eno žličko suhe mešanice prelijte z 2 dl vroče vode, pokrijte za 5-15 minut, odcedite ter pijte 3-5 krat na dan, vedno sveže pripravljen čaj.

Spoštovani uporabniki lekarniških storitev!

Naj bo receptura za Jesenski čaj vaše darilo, ob 14. Dnevu slovenskih lekarn in ob 70 letnici uspešnega delovanja Celjskih lekarn.

Dragica Černigoj Kropf, mag. farm., Celjske lekarne

Sorodno

Izberite kategorijo
Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek