Izbrali ste:Nasveti farmacevtaIz narave → Regrat in ostali sončki.

Regrat in ostali sončki.

Ko se zeleni barvi travnikov pridruži rumena barva cvetov, vemo, da je pomlad tu. Lepo rumeno-zeleno rapsodijo tvorijo predvsem košarnice (nebinovke, asteracee). Cvet, kot ga imenujemo laiki, sestavlja v bistvu več cevastih in jezičastih cvetov, ki oblikujejo večja ali manjša socvetja. Učinkovine, ki jih najdemo v posameznih delih rastlin, so enake, razmerja med njimi pa so različna, zato rastline uporabljamo pri različnih zdravstvenih težavah in tudi na različne načine.

Regrat lahko uživamo kot hrano ali kot zdravilo. Za zdravljenje lahko uporabljamo liste in/ali korenino. V listih je veliko grenčin, ki pospešijo prebavo in snovi, ki pospešijo izločanje vode iz telesa. V korenini je več snovi, ki vzpodbudijo delovanje jeter in nastajanje ter izločanje žolča. Zato je regrat pogosto sestavina spomladanskih čistilnih čajnih mešanic, ki pomagajo očistiti telo po prevelikem uživanju energetsko bogate hrane in pripraviti telo na pravilno hujšanje, ki je potrebno po zimskem lenarjenju in prazničnem prenajedanju.

Regratovim cvetovom so zelo podobni cvetovi lapuha. Cvetovi in listi lapuha vsebujejo veliko sluzi, ki pomagajo pri suhem, dražečem kašlju. Cvetovi vsebujejo preveč alkaloidov, ki poškodujejo jetra, zato priporočamo, da je v pripravkih iz lapuha malo cvetov (ali nič) in več listov.

Kasneje, predvsem na višje ležečih travnikih, zacveti arnika, ki je pri nas zaščitena. Izdelke iz cvetov lahko uporabljamo v obliki tinktur, krem ali gelov samo zunanje, ker je v cvetovih preveč spironolaktonov, ki so zaužiti preko ust, strupeni.

Izdelki iz arnike klinično učinkovito pospešijo celjenje ran, zmanjšajo hematome in otekline, ter zavirajo vnetje pri revmatskih boleznih.

Kaj pa ognjič, ki pri nas cveti predvsem v vrtovih?

Cvet ima podobne sestavine kot regrat in arnika, ampak je razmerje med njimi ugodnejše in ga priporočamo kot pomoč pri zdravljenju ran na želodcu in dvanajsterniku ter pri težavah z vidom, kjer peša očesno ozadje.

V vrtu dela družbo ognjiču kamilica. Včasih so jo uporabljali kot zdravilo za vse - panaceo. Danes ta položaj izgublja, je pa še vedno prisotna pri zdravljenju blagih prebavnih težav, celjenju ran in kot blago pomirjevalo v čajnih mešanicah, predvsem za otroke.

Marjetica je po izgledu t.i. travniška kamilica. Je odporna rastlina, ki pogosto cveti tudi pozimi. Njeni cvetovi blago vzpodbujajo izkašljevanje in jih v kombinaciji s cvetovi trobentice priporočam kot blag spomladanski čaj za čiščenje dihal.

Trobentica, ki spada med jegličevke, je v mojem »rumenem« prispevku povezava do visokostebelnega jegliča, ki tudi zacveti spomladi, ima pa največ saponinov, ki vzpodbujajo izkašljevanje, v korenini.

Tu pa se rumena zgodba še ne sme zaključiti, saj v juniju zacveti šentjanževka, ki po ljudskem izročilu varuje hiše in njihove prebivalce pred uroki in strelo, ljudi, ki jo zaužijejo, pa klinično učinkovito pred slabo voljo.

Pred leti sem se spraševala, zakaj je rumena barva ena meni ljubših. Sedaj vem. Ne v beli, v rumeni je skrita cela mavrica zdravja in dobrega počutja.

Pripravila: Dragica Černigoj Kropf, mag. farm.PDF (492KB)

Sorodno

Spletna lekarna


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek