Izbrali ste:Točka zdravja → 15. dan slovenskih lekarn

15. dan slovenskih lekarn

15. dan slovenskih lekarn, 26. september 2019 - ZDRAVILA IN JETRA

Letos ga posvečamo ozaveščanju in informiranju obiskovalcev lekarn o svojevrstni nalogi jeter. Jetra so tisti telesni organ, ki poleg številnih presnovnih procesov, ki so ena izmed glavnih funkcij jeter, odstranjujejo tudi škodljive snovi iz človeškega telesa. Sodelujejo še pri nastajanju hormonov, holesterola, žolča, pri procesu uravnavanja ravni sladkorja v krvi, nastanku in razgradnji beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, razgrajujejo hemoglobin, strupene snovi in večino zdravil, pretvarjajo amonijak v sečnino in shranjujejo pomembne vitamine, ki so topni le v maščobah ( A, D, E, K) ter vitamin B12, železo in baker. Veliko dela torej za organ, ki ima ob naši ustrezni skrbi tudi sposobnost obnavljanja.
Farmacevti dobro poznamo presnovo zdravil in prehranskih dopolnil v jetrih in lahko rečemo, da gre za zapletene kemične procese, na katere delno lahko vplivamo sami delno pa opravita svojo nalogo tudi starost in genetika. Številne snovi, ki jih vnašamo v telo, prav tako pomembne vplivajo na presnovo zdravil in lahko njihovo delovanje povečajo ali zmanjšajo. Poleg nekaterih zdravilnih učinkovin najpogosteje na presnovo zdravil vplivajo šentjanževka, zeleni čaj, grenivkin sok in alkohol.
A jetra tudi lahko »zbolijo«, če se preprosto izrazimo. Prav tako jih lahko prizadenejo številne bolezni kot npr. zamaščenost, okvara tkiva ali ciroza, vnetje jeter ali hepatitis, prizadetost jetrnih žil, rak jeter in še nekatere druge.
Zdravljenje z zdravili naj bo zato odgovorno, saj bo uspešno, če bomo upoštevali vsa navodila zdravnika in farmacevta, za vse dodatne nasvete za ustrezno in varno izbiro najprimernejšega pripravka pa smo vam lekarniški farmacevti vedno na voljo.

Pripravila: Sonja Rupret, mag. farm., spec.

Sorodno

Izberite kategorijo
Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek