Izbrali ste:O zdravilih in njihovi uporabi → OGNJIČ - POZABLJENA MOČ NARAVE

OGNJIČ - POZABLJENA MOČ NARAVE

Ali se še spomnite časov, ko smo manjše praske, opekline ali izpuščaje zdravili z doma pripravljenim ognjičevim mazilom? To je bilo obvezni del vsake domače zeliščne lekarne. V današnjem hitrem tempu življenja in poplavi ponudbe izdelkov na trgu vse prevečkrat pozabimo na stare modrosti narave.
Uporaba ognjiča sega že v stari Egipt, kjer so prisegali na njegov pomlajevalni učinek. Stari Rimljani so ga uporabljali namesto dragega žafrana. Njegovo latinsko ime, Calendula officinalis, izhaja iz besede kalende, kar pomeni prvi dan v mesecu, saj so Rimljani verjeli, da ognjič zacveti vsak prvi dan v mesecu. Med ameriško državljansko vojno so ognjič uporabljali na bojiščih za celjenje ran. Zgodovina ognjiča je precej bogata, prav tako pa so obširni njegovi zdravilni učinki in uporaba.
Notranja uporaba ognjiča je omejena predvsem na čaje in tinkture. Ti lajšajo želodčne in črevesne krče, protivnetni učinek pa je dobrodošel tudi pri vnetjih mehurja in ledvic. Prav tako blažijo menstrualne bolečine in težave, ki spremljajo menopavzo. Ustna voda iz poparka ognjiča služi za zdravljenje razjed v ustih in bolezni dlesni.
Bolj razširjena je zunanja uporaba ognjiča. Mazila z ognjičem delujejo antiseptično, protibakterijsko, protivirusno in protivnetno. Ognjič se uporablja za spodbujanje celjenja manjših ran, odrgnin in prask na koži, zmanjšuje otekline, blaži opekline in različna vnetna obolenja kože, pike žuželk, pa tudi pomlajuje in gladi kožo. Ognjič je v kozmetiki pogosta sestavina krem proti staranju, saj varuje celice pred poškodbami prostih radikalov teh hkrati neguje izsušeno, pordelo, občutljivo, aknasto in poškodovano kožo.

V poletnih mesecih, ko je naša koža bolj izpostavljena sončnim žarkom, pogostemu prhanju, britju ali depilaciji, vam za vsakodnevno nego kože telesa svetujemo uporabo naravnega Ognjičevega mleka iz Celjskih lekarn. V njem smo združili negovalni oljni izvleček ognjiča in dekspantenol v nežni, sveži podlagi, ki se hitro vpije in ne pušča mastnega občutka na koži. Primerno je tudi za nego kože po sončenju, saj ognjič hitro pomiri razdraženo ali izsušeno kožo, dekspantenol pa koži vrača vlago in spodbuja njeno naravno sposobnost obnavljanja. Po nanosu se zmanjša občutek zatezanja in srbenja.
Ognjič se je vse od začetka uporabe pa vse do danes izkazal za pomembnega sopotnika našega zdravja in dobrega počutja. Zato ne pozabimo izkoristiti blagodejnih lastnostih, ki nam jih narava ponuja v tem drobnem sončnem cvetu.

Pripravila: Vesna Štebej mag. farm., Galenski laboratorij Celjskih lekarn

PDF (360 KB)

Sorodno

Spletna lekarna


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek