Izbrali ste:O zdravilih in njihovi uporabi → Kronične bolezni sklepov

Kronične bolezni sklepov

Uvod

Bolezni sklepov so eden najpogostejših vzrokov za obisk osebnega zdravnika in eden najpogostejših vzrokov invalidnosti v razvitem svetu. Najpogostejši med njimi sta osteoartroza in revmatoidni artritis, njihova pogostost pa zaradi staranja prebivalstva še narašča.

Osteoartroza je degenerativna bolezen sklepov. Prizadeti so lahko sklepi rok (Heberdenovi in Bouchardovi vozliči), stopalo (hallux vagus), koleno, kolk, hrbtenica in drugi. Na njen nastanek vplivajo različni dejavniki, predvsem staranje, mehanične poškodbe, dednost in vnetje. Pojavi se bolečina, najprej po telesni dejavnosti, kasneje tudi v mirovanju. Okorelost je najpogostejša zjutraj in ne traja več kot pol ure. Sklepi so zadebeljeni, omejeno gibljivi, pojavijo se krepitacije. Napredujoče spremembe v sklepu povzročijo močnejše vnetje, obraba hrustanca pa trenje kosti na kost, kar povzroči močnejše bolečine.

Revmatoidni artritis je kronična sistemska vnetna bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa vse organske sisteme. Vzrokov zanj je več in niso dokončno raziskani. Na razvoj bolezni poleg dejavnikov okolja vplivata predvsem dednost in spol, saj se trikrat pogosteje pojavlja pri ženskah. Začetek bolezni je ponavadi počasen in neopazen. V sklepni ovojnici pride do vnetja z njenim razraščanjem, v sklepnem prostoru se nabira tekočina. Če se bolezen ne zdravi, pride do uničenja sklepnega hrustanca, deformacij in nepopravljivih okvar sklepov. Najhujša simptoma sta stalna bolečina in jutranja okorelost. Bolezen najpogosteje prizadane male sklepe rok in stopal, pa tudi zapestja, komolce, ramena in kolena.

Bolezni sklepov zdravimo nefarmakološko in z zdravili. Debelost vpliva na slabši potek bolezni in zdravljenja. Bolnik mora vzdrževati primerno telesno težo in mora biti redno fizično aktiven. Redno mora izvajati aerobne vaje, vaje za krepitev mišic in vaje za moč. Jesti mora zdravo, uravnoteženo prehrano, bogato z vitaminom D, kalcijem in omega-3 maščobnimi kislinami, izogibati se mora prekomernemu uživanju ogljikovih hidratov, enostavnih sladkorjev in nasičenih maščobnih kislin.

V času aktivnega vnetja prizadete sklepe hladimo v obliki kopeli, ledu, v obdobju umirjenega vnetja je potrebna hidroterapija, boleče sklepe brez znakov vnetja pa lokalno segrevamo (kopeli, parafin).

Pri zdravljenju z zdravili si lahko pri blažji obliki bolezni najprej pomagamo z lokalnimi antirevmatiki v obliki gelov, krem in obližev, ki vsebujejo diklofenak. Prav tako so na voljo tradicionalna zdravila rastlinskega izvora, ki vsebujejo izvleček svežega cveta navadne arnike, izvleček listov in korenin navadnega gabeza ali eterično olje navadnega rožmarina. Pomagamo si lahko tudi s pripravki, ki vsebujejo eterična olja poprove mete, bora, evkalipta, kafro, mentol in kapsaicin. V obliki tablet je na voljo zdravilo rastlinskega izvora s suhim izvlečkom korenine vražjega kremplja, v obliki kapsul ali praška pa zdravila z glukozaminom.

Za lajšanje blagih do zmernih bolečin brez vnetnih znakov je zdravilo prve izbire paracetamol. Kadar je ta neučinkovit in pri bolnikih z vnetnimi znaki uporabimo nesteroidne antirevmatike (NSAR). Ločimo klasične NSAR (ibuprofen, diklofenak, ketoprofen, indometacin) in za encim ciklooksigenazo 2 (COX-2) selektivne antirevmatike (celekoksib, etorikoksib). NSAR vedno uporabljamo v najnižjem še učinkovitem odmerku najkrajši možni čas. Pri tem upoštevamo bolnikove pridružene bolezni, možnost pojava gastrointestinalnih in srčno-žilnih neželenih učinkov. Opioidne analgetike uporabljamo pri srednje hudih do hudih bolečinah. Prva izbira je najprej tramadol, kasneje tudi močnejši opioidi.

Za zdravljenje vnetnih revmatičnih bolezni so NSAR zdravila prve izbire. Druga zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje sklepnega vnetja, so še glukokortikoidi, sintezna imunomodulizirajoča zdravila t.i. temeljne terapije (DMARD – Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs: metotreksat, leflunomid, sulfasalazin) in biološka temeljna zdravila (adalimumab, tocilizumab, rituksimab).

Pri zdravljenju bolezni sklepov skušamo nadzorovati bolečino in vnetje, izboljšati kakovost življenja bolnika ter upočasniti napredovanje bolezni. Pri tem je ključna zavzetost bolnika za zdravljenje, kjer mora sodelovati celoten zdravstveni tim, da je bolnik o bolezni ustrezno poučen ter da se v zdravljenje in rehabilitacijo aktivno vključuje.

Pripravila: Nina Krč, mag.farm.

Viri:

1. https://lek.si/sl/skrb-za-zdravje/avtoimune-bolezni/revmatoidni-artritis/ Dostop 8.11.2021.

2. https://www.cakalnedobe.si/nasvet/ko-nastopi-osteoartroza/ Dostop 8.11.2021.

3. https://www.cakalnedobe.si/nasvet/artritis-oblike-bolezni-simptomi-in-nacini-zdravljenja/ Dostop 8.11.2021.

4. Ješe R, Tomšič M. Vnetne revmatične bolezni. Farm vestn 2013; 4: 267-71.

5. Abazović M. Zdravila za zdravljenje revmatičnih bolezni. Farm vestn 2013; 4: 272-80.

6. Vinšek H. Fizioterapija pri bolnikih z revmatičnimi boleznimi. Farm vestn 2013; 4: 309-13.

7. Abram T. Nefarmakološki ukrepi pri revmatičnih težavah. Farm vest 2013; 4: 328-30.

8. Gril-Jevšek L. Revmatoidni artritis. Združenje zdravnikov družinske medicine.

9. Drešček M. Zdravljenje bolnika z blago obliko osteoartroze. XIII. Kokaljevi dnevi 2013.

10. Bregar M. Novejša spoznanja na področju etiopatogeneze in zdravljenja primarne osteoartroze. Zdrav vestn 2002; 71: 235-39.

11. Centralna baza zdravil http://www.cbz.si. Dostop 8.11.2021.

12. https://zasrce.si/clanek/telesna-in-miselna-vadba-izboljsujeta-delovanje-mozganov-pri-blagi-kognitivni-okvari/ Dostop 8.11.2021.

Sorodno

Spletna lekarna


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek