Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


1 2 3 4 … 78  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Koliko casa se sme uporabljati D manozo. Samo v casu tezav ali lahko cez celo leto.
(Tanja, 11. 12. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Natančnih podatkov o času jemanja D-manoze nisem zasledila. Leta 2015 je bila izvedena klinična študija, kjer so ženske jemale D-manozo 6 mesecev in se je pogostost uro infektov bistveno zmanjšala. Vsekakor je dobro, da se D- manoza jemlje v času akutnega vnetja (lahko tudi sočasno z antibiotikom). Iz telesa se izloča pretežno z urinom in nima sistemskih učinkov. Pri kroničnih infekcijah vsekakor svetujemo, da se izdelek jemlje še vsaj 2-3 mesece.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljena. Pet let sem jemala teblete Nolvadex, po hormonso odvisnem raku dojke, zdaj pa so mi menjali tablete.dobila sem Arimidex. Ker pa hkrati jeljem tudi tablete Efectin, me zanima, ali so kompatibilne z Arimidexom. Jih lahko jemljem skupaj? 
(Danijela, 7. 11. 2018)
Odgovor:
Spoštovani, 
po doslej dostopnih literaturnih podatkih ni medsebojnega delovanja med zdravili Efectin in Arimidex. Zaenkrat ni zadržkov, da ne bi smeli jemati obeh zdravil istočasno.

Uspešno zdravljenje še naprej.

Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, ali mama, ki je stara 77 let,lahko uživa rjave alge? Uživa zdravila proti visokem pritisku ter tablete Concor, težave ima tudi z ožiljem. Hvala za odgovor.
(Barbara, 2. 11. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni Barbara.

Iz vašega vprašanja nisem razbrala, zakaj gospa jemlje rjave alge oziroma jih dodaja k prehrani. Rjave alge se v ljudskem zdravilstvu med drugim uporabljajo kot sredstvo za hujšanje. Zaradi svoje posebne sestave imajo to sposobnost, da tvorijo koloidne gele in služijo kot odvajalo. Vsebujejo veliko joda, zato jih na primer odsvetujemo pri obolenjih ščitnice. V kolikor je namen uporabe drug, pa tudi sicer, vam svetujem bolj temeljit posvet s farmacevtom v lekarni, ki lahko ob enem preveri kompatibilnost alg z vsemi predpisanimi zdravili vaše mame. Morda najdeta tudi kakšno drugo, primernejše, prehransko dopolnilo.

Lep dan. 
Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni 2 meseca imam postavljeno diagnozo ulcerozni kolitis (KVČB). Kupil sem veliko vitaminov, mineralov in probiotiokov. Zanima me ali bi pomagali pri svetovanju kako pravilno jemati prehranska dopolnila in probiotike. Sedaj tudi jemljem zd
(Gregor, 22. 10. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pri KVČB je najpomembneje, da pravilno jemljete zdravila, ki vam jih predpiše zdravnik, se držite pravilnega načina prehranjevanja, od prehranskih dopolnil pa priporočam predvsem uživanje omega 3 nenasičene maščobne kisline v odmerku 2-3 grame na dan in ustrezne probiotike, ki jih kupite v lekarni. Svetujem, da jemljete probiotike na tešče. 
Niste napisali, kakšna zdravila ste dobili na recept. Če so vam predpisali biološka zdravila, morate biti pri jemanju prehranskih dodatkov previdni in se o ustrezni izbiri pogovoriti s farmacevtom v lekarni in lečečim zdravnikom.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Zanima me kako dolgo lahko jemljem persenosan? Ugotovil sem, da mi pomaga pri nespečnosti, ki jo povzroči tesnoba, hkrati tesnobo tudi prežene in sem bolj miren in manj živčen. Sedaj jih jemljem drugi mesec, po eno tableto dnevno. Lp
(Robert, 11. 10. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Glede na navodila proizvajalca je za optimalen učinek potrebno jemanje zdravila Persenosan vsaj štiri tedne, časovne omejitev glede trajanja zdravljenja pa ni.  Svetujem Vam, da zdravniku vseeno omenite, da redno jemljete zdravilo Persenosan, prav tako je potreben posvet z zdravnikom, če boste menili, da se Vaše težave stopnjujejo.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Pozdravljeni. Ker imam pomanjkanje estrogena, in ker estrogenske tablete povzročajo raka, sem na internetu kupila tablete DHEA. Zanima me, kako se jih uživa?Je potreben kakšen premor med menstruacijo?Stara sem 34 let. hvala lep pozdrav
(Marija, 6. 8. 2018)
Odgovor:
Spoštovana gospa Marija,
pišete, da imate pomanjkanje estrogena, a niste navedli vzroka zakaj. Kdo vam je povedal, da estrogen povzroča raka? Internet je poln informacij, ki pa niso  nujno resnične in potrjene. Na internetu ste kupili pripravek, ki ga ne poznate, ne veste kdo vam ga je prodal in ne veste kaj vsebuje. 
DHEA, ki naj bi ga pripravek vseboval je dehidroepiandrosteron, predstopnja spolnih hormonov,  in ga telo samo proizvaja, res da z leti vse manj, ker je tudi ostalih hormonov z leti vse manj v telesu.
To, da estrogen povzroča raka, je stara informacija, ki je bila ovržena in zdravniki predpisujejo zdravila z estrogeni na recept.
Razlika med zdravilom in prehranskim dopolnilom je: zdravilo je preizkušeno, kakovostno in varno, ima opisano tako delovanje, kot neželene učinke in vemo kaj lahko pričakujemo. Prehranska dopolnila so hrana, dodatek k hrani. O pripravku, ki ste ga kupili na spletu, pa žal ne morem dati nobenih informacij, ker ga ne poznam.

Svetujem vam, da se še enkrat pogovorite s svojim zdravnikom in upoštevate nasvet strokovnjaka, ki mu lahko pogledate v oči in ne zaupajte slepo nasvetom na spletu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:

Koliko časa po tem, ko sem vzela helex, lahko začnem piti alkohol? Dobila sem enega za panični napad in jih ne nameravam jemati dalje.

(Nika, 1. 8. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni.
V času jemanja Helexa, ki sodi med pomirjevala in je namenjen le za občasno uporabo in za kratek čas jemanja, se pitje alkohola povsem odsvetuje. S sočasnim uživanjem alkohola in pomirjeval se poveča sedativni učinek zdravil. Tudi sicer vam, glede na vaše težave, svetujem, da vnos alkohola povsem omejite, saj lahko vpliva na poslabšanje vaših simptomov bolezni.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm., spec., Lekarna Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni,kar nekaj časa jemljem KT Yaz. Včeraj se mi je zgodilo, da sem vzela dvojno dozo. Vzela sem za ponedeljek in torek,čeprav bi jo morala za torek komaj zvecer vzeti.Zanima me,kako moram tabletke jemati za naprej in kako je z zaščito.Hvala 
(Lara, 1. 8. 2018)
Odgovor:

Pozdravljeni.

V primeru zaužitja večjega odmerkakombiniranih kontracepcijskih zdravil (kamor sodijo tudi tabletke Yaz) lahkopride do neželenih učinkov kot so slabost, bruhanje. To se v vašem primerusicer ne pričakuje (glede na to, da ste zaužili samo dve tableti). Gledenadaljnjega jemanja vam svetujem, da jemljete tablete dalje kot do sedaj,zaščita ob tem ostaja nespremenjena. Zadnjo aktivno tableto (svetlo rožnatatabletka), ki ste jo sedaj zaužili predčasno, vzemite iz novega pakiranja (kiga v naslednjem mesecu ne uporabljajte). Naslednji mesec začnite z novimpakiranjem (24 aktivnih + 4 neaktivne tablete).

Lep pozdrav.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm., spec., Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Pozdravljeni! Že dalj časa imam težave zaradi srbečega zadnjika sedaj pa se je srbečica pojavila še na koži penisa. Prizadeto področje je veliko približno 1x2cm,tam je koža srbeča rdeča in odrgnjena.Želim vaš nasvet kaj lahko storim. 
(Peter, 1. 8. 2018)
Odgovor:
Spoštovani gospod Peter. 

Za težave, ki jih omenjate svetujem uporabo protiglivične kreme npr. Canesten ali Daktarin 2 krat na dan. Pred uporabo kreme svetujem umivanje intimnih delov z blagim milom Octenisan ali Canescalm.  Samozdravljene naj traja največ 10 dni, v tem času se mora srbečica in rdečina občutno izboljšati, sicer vam svetujem obisk pri zdravniku.

Lep pozdrav.
Svetovala je:Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spoštovani, na pršilu in kremi Lamisil je navedeno, da se ne sme uporabljati pri otrocih mlajših od 12 let. Zakaj ne in katero sredstvo je primerno za otroke pri glivični okužbi stopala?
(;aja, 1. 8. 2018)
Odgovor:
Spoštovani. 

Učinkovina terbinafin, ki je glavna sestavina zdravila Lamisil, ni bila preizkušena na otrocih in je zato ne moremo svetovati za uporabo pri otrocih, mlajših od 12 let. Predlagam uporabo 1% dermalne raztopine Klotrimazola Celjskih lekarn,  kreme Canesten ali Daktarin, ki se uporabljajo za zdravljenje glivičnih okužb kože tudi pri otrocih mlajših od 12 let. Pomembno pri zdravljenju glivičnih okužb je, da zdravljenja ne prekinete predčasno ampak mažete še po tem, ko težave minejo še nekaj dni.

Lep pozdrav.
 
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spostovani, predpisan imam Cipralex, ki ga jeljem polovicko 10mg tablete na par dni. Zanima me, ali lahko občasno vzamem tudi Xenical. Hvala in lep pozdrav.
(Barbara, 16. 7. 2018)

Odgovor:
Pozdravljeni,
Med zdraviloma Cipralex in Xenical ni navedenih nobenih interakcij, zato bi zdravili lahko jemali sočasno. Ker pa obe zdravili potrebujeta zdravniški nadzor, Vam svetujem, da se za dodatna vprašanje obrnete na zdravnika, ki Vam je zdravilo Xenical predpisal. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Pozdravljeni, jemljem kontracepcijske tabletke Yaz. Ker nisem gledala, sem po pomoti vzela tabletko iz napačne smeri kot je predpisana. Danes sem pa nadaljevala normalno, kot bi mogla. Ali bo kaj narobe? Hvala za odgovor
(Urška, 16. 7. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni,
glede na to, da v vprašanju niste navedli v katerem delu cikla ste vzeli tabletko iz napačne smeri, Vam točnega odgovora na vprašanje ne morem podati. Ker pravite, da ste vzeli tabletko iz napačne smeri, sklepam, da ste pojedli placebo tableto (tabletka je bele barve), kar je enako, kot če bi tableto pozabili vzeti. V navodilih za uporabo zdravila Yaz imate navedeno, kako ravnati v primeru, če ste pozabili vzeti zdravilo, zato Vam svetujem, da si preberete navodila. Za dodatna vprašanja pa nas lahko pokličite tudi v eno izmed enot Celjskih lekarn. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Ce sem danes vzela tableto ki se mora vzeti v 72 urah po nezascitenem spolnem odnosu, lahko jutri zacnem jemati tablete za prestavitev menstruacije?
(Tjaša, 16. 7. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni

Ob jemanju obeh zdravil lahko med drugim zaradi povečane hormonske obremenitve pričakujemo, da bo nastopilo  več neželenih učinkov zdravil. Jemanje zdravil za prestavitev menstruacije se odsvetuje ob sumu na nosečnost ali med nosečnostjo. Ta zdravila predpiše zdravnik.  Svetujem, da se o tem predhodno posvetujete še z ginekologom.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Spostovani! Jemljem kon. tab. Yaz. Menstruacijo sem si prestavila za 14 dni naprej, nisem vzela placebo tab.,ampak nadaljevala z roza. Po vzetih placebo tabletih se nisem dobila menstru. Naj zacnem z roza tabletami ali pocakam na menstruacijo? Hvala!
(Mojca, 12. 6. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni, 

tabletke jemljite po navodilu neprekinjeno naprej. Kadar prestavljate menstruacijski ciklus je možno, da pride do motenj krvavitev. Za boljši občutek pa Vam svetujem, da opravite test nosečnosti.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Vouk mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spoštovani. Imela sem kožno plesen, ki sem se jo uspešno znebila z Orantozol šamponom.Vendar pa so mi, sploh po rokah, ostale bele lise, ki jih je zares ogromno. Obstaja kaj za pomoč pri temu, da se ponovno obarvajo? Najlpša hvala
(Darja, 7. 6. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Darja,

po zaključenem zdravljenju koža potrebuje nekaj časa za obnovo oziroma vzpostavitev stanja pred okužbo. V tem času lahko uporabljate izdelke za nego in obnovo kože. Če kljub temu ne bo izboljšanja in lise ne bodo izginile, pa se oglasite pri vašem zdravniku.

Lep pozdrav. 

Svetovala je: Jana Švencbir, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Spoštovani! V drugem tednu uporabe, natančneje 29.5.2018, sem Nuvaring v paniki odstranila iz nožnice. v petek, 1.6. je nastopila krvavitev. Zanima me, kdaj začeti naprej uporabljati obroček in zakaj je nastopila krvavitev predčasno? Hvala
(Tamara, 7. 6. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Tamara,

svetujem vam, da si čimprej vstavite nov obroček in 7 dni uporabljate dodatno pregradno zaščito, npr. kondom. Ob odstopu od priporočenega režima uporabe se zmanjša tudi nadzor cikusa, zaradi česar lahko krvavitev nastopi tudi predčasno, kakor se je zgodilo v vašem primeru.

Lep pozdrav. 

Svetovala je: Jana Švencbir mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Jemljem kontracepcijske tabletke Yaz. Zanima me, ali je možno prestaviti menstruacijo za 4 dni kasneje in če da, kako. Lp in hvala za odgovor
(Nuša, 25. 5. 2018)
Odgovor:
Draga Nuša,
s tabletami Yaz lahko odložite mesečno krvavitev in sicer tako, da dan po zadnji aktivni tableti ne vzamete tablet s placebom, ampak nadaljujete z aktivnimi tabletami iz nove škatlice. Aktivne tabletke jemljete toliko dni, kot želite prestaviti menstruacijo. V Vašem primeru boste z jemanjem aktivnih tabletk nadaljevali še 4 dni, nato pa pričeli z jemanjem placebo tablet. Svetujem Vam, da po jemanju placebo tablet, odprete čisto novo škatlico, saj boste drugače po 4 tablete, ki ste jih uporabili za prestavitev menstruacije, morali vsak mesec nadoknaditi s 4 tabletami iz nove škatlice.  Škatlico, ki ste jo uporabili za prestavitev, pa si lahko prihranite za naslednjič, ko boste želeli preložiti mesečno krvavitev. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, pozabila sem vzeti KT Belara, 4. po vrsti OD ZADAJ gledano. V navodilih piše, naj sedaj spustim 7-dnevni premor in takoj začnem z jemanjem novih. Sama bi raje imela premor in uporabljala dodatno zaščito. Koliko časa moram biti pazljiva?
(Petra, 15. 5. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Svetujem vam, da upoštevate navodila, ki so zapisana ob zdravilu in izpustite sedem dnevni premor.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni Zanima me,ali imate v lekarni zdravilo Paludrin-antimalarik.(za lups)Se ga lahko kupi kot samoplačnik?Oziroma,ali obstaja kakšen antimalarik,ki nima groznih stranskih učinkov(psihotnični učinki, slepota, deprestija, motje..) hvala 
(Marija, 9. 5. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Marija,

antimalarika pod tem imenom nisem zasledila na našem tržišču. Antimalarike sme predpisati samo zdravnik. Trenutne smernice pri predpisovanju teh zdravil in napotke za potnike si lahko preberete na javno dostopni spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tukaj je med drugim navedeno, da se zaščita z zdravili proti malariji izvaja v ambulantah za potnike, ki delujejo na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Navedena imate tudi vsa zdravila, ki se smejo predpisovati in najpomembnejše informacije o le-teh (tudi neželene učinke). Predpis je možen na bel receptni obrezec (samoplačniški).

Lep dan.
Svetovala je: Cvetka Hančič mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, kljub vsakodnevnemu rednemu jemanju železa v obliki tabletk, mi ga še vedno primanjkuje, katero prehr.dopolnilo z manganom mi svetujete. Hvala in lepo pozdravljeni!
(Abid, 9. 5. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Z uživanjem železa v obliki tabletk, le-tega samo nadomeščate, ne odpravite pa vzroka pomanjkanja železa, zato menim, da bi bilo najbolje, da obiščete izbranega zdravnika, ki bo "postavil" diagnozo in potem priporočil ustrezno zdravljenje. Niste napisali, če jemljete tabletke, ki jih dobite na recept, ali pa prehransko dopolnilo.
Med prehranskimi dopolnili dosežete zelo lep izkoristek z izdelkom New Iron, kjer se jemlje ena tableta na dan.
Največ mangana (kar je meni poznano), je v izdelkih Supradyn in Immunogran- po 2 mg v eni tableti oz. vrečki.
Menim pa, da bo za vas najustreznejši posvet z zdravnikom.
Bodite lepo!
Svetovala je:  Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni rabim informacijo. Danes bi po 7 dnevnem premoru morala začeti z novo tablico KT vendar nisem uspela priti do ginekologa za recept tako da bom imela sedaj 1 mesec brez tabletk.Kdaj naj sedaj vzamem prvo? Lp
(Ana, 2. 5. 2018)

Odgovor:
Draga Ana.
Z jemanjem kontracepcijskih tablet boste pričeli naslednji mesec, na prvi dan ciklusa, ko se bo pojavila mesečna krvavitev. V obdobju brez kontracepcijskih tabletk in prvi mesec po začetku jemanja nove škatlice, Vam svetujem uporabo dodatne mehanske kontracepcijske zaščite (npr. kondoma). 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Spoštovani! Pri jemanju tablet Nexium 20mg se mi pojavljajo težave, po zaužitju se začnem močno potiti in želodec me začne še bolj boleti kakor preden sem vzel tableto. Tablete pa jemljem že malo več kot 3 mesece in to zjutraj. Kaj mi svetujete?
(Božo, 2. 5. 2018)
Odgovor:
Spoštovani,

kot pri vseh zdravilih so tudi pri zdravilu Nexium možni neželeni učinki. V navodilu za uporabo sta navedena oba simptoma, močnejše znojenje kot redek neželen učinek in bolečine v trebuhu kot pogost neželen učinek. Oboje pa je lahko tudi posledica drugih težav, zato vam svetujem obisk zdravnika, ki bo na pregledu ocenil uspešnost vaše terapije in naredil morebitne potrebne spremembe.

Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Vasle, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zanima me ali obstajajo kake tablete da ustavim svoje mleko 
(Ana, 4. 4. 2018)
Odgovor:
Spoštovani.

Tabletke za zaustavljanje mleka, pri doječih mamicah se imenujejo Bromergon in jih predpiše zdravnik na recept. Nastajanje mleka zmanjšamo tudi s hlajenjem prsi z mrzlimi obkladki, nežnim iztiskanjem mleka a ne do konca, ali celo samo nežnim masiranjem trdih predelov dojk. Mleko v nekaj dneh samo usahne, saj če ni povpraševanja, se mleko ne tvori več. 

Lep pozdrav. 
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni. V četrtek sem vzela zadnji tablet Yarina. Sledil je premor in v tem času sem dobila menstruacijo. Na prvi dan sem vzela tabletko cerazetto. Zanima me a je to v redu, a vseeno imam 7 dni dodatno zaščito?
(Metka, 3. 4. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
V prvih sedmih dneh jemanja tabletk Cerazette bi vam vseeno priporočala uporabo dodatne mehanske kontracepcijske zaščite, npr. kondoma. Zaščita pred zanositvijo bo tako zanesljiva.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Pozdravljeni! Začel sem jemati zjutraj Paroxat 20 mg. Zanima me ali lahko tudi vzamem Lekadol ali Naglesin S, ker imam glavobole in pritisk v glavi? Lahko tudi sočasno vzamme Persenosan in Persen forte? Hvala.
(Dejan, 26. 3. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Poleg redne terapije s Paroxatom lahko občasno vzamete tudi Lekadol ali Nalgesin S za glavobol. Za pomirjanje lahko tudi vzamete občasno Persen forte ali Persenosan, vendar ne v kombinaciji, saj gre za pripravka s podobno sestavo.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Dalida Vizjak, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, Mene pa zanima kdaj se bo dalo dobiti kontracepcijske tabletke cerazette. Hvala in lp
(Tjaša, 19. 3. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Zdravilo Cerazette (pakiranje po 84 tablet) je trenutno na zalogi v vseh naših lekarnah. Če imate recept za tri pakiranja po 28 tablet oz. za eno pakiranje po 84 tablet, lahko zdravilo dobite v eni od naših lekarn. 
V primeru, da imate predpisano le eno malo pakiranje (28 tablet), lahko dobite zamenjavo znotraj skupine Medsebojno zamenljivih zdravil (Cerelle), saj Cerazette (pakiranje po 28 tablet) še ni na trgu.

Lep pozdrav,

Svetoval je: Anže Dimec mag. farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Jem kt Belara.Zaradi bolečin jih sedaj drugič jemljem 3 škatlice brez premora.Prvič sem pojedla 3 tablice in naredila 7 dni premora in ni bilo težav.zdaj pa sem na na sredini 2ovoja in imam 4dan krvavitev in bolečine.Kaj storim, ali tablete delujejo?
(Ana, 12. 3. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Po navodilu ginekologa se lahko kontracepcijske tablete Belara jemljejo tudi brez 7 dnevnega premora. V času pravilnega jemanja tablet je kontracepcija zanesljiva, lahko pa se pojavijo možni neželeni učinki, kot so vmesne krvavitve, bolečine v trebuhu, slabost in drugi. Če gre za hujše težave, se posvetujte s svojim ginekologom, ki vam bo svetoval o nadaljni terapiji.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Že leto in pol uporabljam kontacepcijo Nuvaring. Zanima me ali canesten 3 tablete vplivajo na delovanje Nuvaringa?
(Petra, 9. 3. 2018)
Odgovor:
Pozdravljena!
Zdravljenje z zdravilom Canesten 3 vaginalne tablete ne vpliva na učinkovitost zdravila NuvaRing.
Lep pozdrav,
Svetovala je: Vizjak Dalida,mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni!Zanima me, ali se baldrijanove kapljice lahko uporablja med zdravljenjem z zdravilom EUTHIROX
(Danijel, 27. 2. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni,

Sprašujete ali se Baldrijanove kapljice lahko jemljejo z zdravilom Euthyrox? Odgovor je, da. Vendar, zdravilo Euthyrox je potrebno jemati zjutraj na tešče, vsaj pol ure pred jedjo z malo tekočine. Baldrijanove kapljice Celjskih lekarn pa se vzamejo 1 x na dan 50 kapljic ½ -1 uro pred spanjem ob težavah z nespečnostjo. Ker ne delujejo takoj, se priporoča 2-4 tedensko redno jemanje. Po potrebi se poleg večernega odmerka lahko vzame še dodatni odmerek popoldan. Pri simptomih nervoze, nemira, napetosti in stresno pogojenih težavah priporočamo 1 odmerek ( 50 kapljic =1/2-1 žlička)  1- do 3-krat na dan.
Največji priporočeni dnevni odmerek znaša 4 posamezne odmerke na dan.

Med zdravilom Euthyrox in Baldrijanovimi kapljicami naj bo vsaj 1-2 uri razmika.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni,jemljem sledeča zdravila: ZJ: aldacton, jardiance, micardis, edemid,OP:concor cor ZV: prenessa, atoris, kornam, xalatan. Zanima me, če lahko kombinacija teh zdravil povzroča mehurje na golenih.Hvala za odgovor. LP (Alojzij, 26. 2. 2018)
 
Odgovor:
Pozdravljeni,

mehurji na golenih imajo več možnih vzrokov, med njimi je lahko tudi reakcija na katero izmed zdravil, ki jih jemljete. Za odkritje pravega vzroka bi potrebovali več informacij o vaši terapiji, zato vam svetujem, da se v naših lekarnah naročite na storitev pregled uporabe zdravil. V okviru te storitve se bo farmacevt pogovoril z vami in natančno proučil vaša zdravila ter v primeru, da so opisane težave povezane z zdravili, skupaj z vašim izbranim zdravnikov poiskal primerno rešitev. Na pregled uporabe zdravil se je potrebno predhodno naročiti, izvajamo pa ga v Celju v lekarnah Center, Gregorčičeva in Planet, pa tudi v lekarnah Šentjur, Šmarje, Slovenske Konjice, Zreče, Rogaška Slatina, Rogatec, Radeče in Rimske Toplice.
Svetovala je: Teja Glavnik, mag.farm., Lekarna Center
Vprašanje:
Pozdravljeni Diagnosticiran imam kožni lupus. (Discoidni lupus)Imam razjedo na obrazu. Zdravnica mi je predpisala mazilo Diprosone. Zanima me, ali obstaja še kakšno drugo mazilo, ker tega se na dolgi rok ne sme uporabljati? hvala lep pozdrav
(Marija, 6. 2. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Kot ste se verjetno že pozanimali ali pogovorili z zdravnikom, veste, da je lupus kronična avtoimuna bolezen, ki se kaže z vnetjem sklepov, kože, krvnih celic, pljuč…
Vnetja na koži se zdravijo s kortikosteroidnimi mazili, kamor sodi tudi Diprosone. Kortikosteroidna mazila ob dolgotrajni uporabi tanjšajo kožo, a jih ob zagonih bolezni s pridom uporabljamo, saj imajo sistemski kortikosteroidi (npr. tablete, ki jih pojemo), še več stranskih učinkov na celo telo in se dajejo kratkotrajno, pod nadzorom zdravnika. V vsakem primeru je bolje uporabljati mazila na koži, dokler še pomagajo. Ko se vnetje umiri, zdravimo kožo z nevtralnimi, negovalnimi mazili. Ob daljšem zdravljenju lahko tudi redčimo kortikosteroide z mazilno podlago. O tem se je najbolje pogovoriti z vašim zdravnikom. 

Lepo vas pozdravljam.

Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm, Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Spoštovani! Zanima me: jemljem Concor, CoAprovel in Lacipil tablete ali lahko še za spanje vzamem zeliščne tablete Baldrivel od Sorie Natural, ki vsebujejo baldrijan, glog in pasijonko.Hvala za Vaš odgovor.
(Simona, 30. 1. 2018)
Odgovor:
Spoštovani!
Omenjen izdelek lahko jemljete, kljub temu, da so med opisanimi zdravili tudi zdravila za srce, vendar le-ta nimajo neželenih interakcij z glogom, ki je v izdelku, ki ga vi jemljete pred spanjem.
Lep pozdrav!
Svetovala je:  Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni. S partnerjem že pol leta poskušava zanositi. Sedaj se mi je vnela hrbtna mišica in zdravnica mi je predpisala Naklofen duo in tablete Milgamma. Ali tablete lahko škodujejo plodu, če v tem času pride do oploditve? hvala, lp
(Maja, 29. 1. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Ob predpisovanju zdravil zdravnik presodi, katera zdravila so primerna za vaše zdravljenje. Zdravilo Naklofen duo lahko jemljejo ženske, ki poskušajo zanositi, in tudi nosečnice v prvem in drugem trimesečju. Zdravljenje naj bo čim krajše in odmerek zdravila čim manjši. Jemanje zdravila Naklofen duo je kontraindicirano v zadnjem trimesečju nosečnosti.
Jemanje zdravila Milgamma pa v času nosečnosti odsvetujemo. Varnost jemanja višjih odmerkov vitaminov B1 in B4 v času nosečnosti kot je priporočen dnevni vnos namreč še ni dokazana.
Če še niste noseči, vam svetujem, da najprej pozdravite vnetje hrbtne mišice, načrtovanje nosečnosti pa nato nadaljujete po končanem zdravljenju. V primeru nosečnosti pa se posvetujte s svojo zdravnico, ki bo presodila o nadaljevanju zdravljenja.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, Zanima me kaj je vzrok pogostih uroinfektov. Namreč razlaga, da ima veliko mladih deklet težave, da je kriva sprememba vremena in zaradi spolnih odnosov me ne prepričajo.
(Pogosti uroinfekti, 24. 1. 2018)
Odgovor:
Spoštovana deklica!
Hvala za vprašanje. Povedati ti pa moram, da je edini pooblaščeni strokovnjak za dajanje diagnoz zdravnik. Farmacevti lahko svetujemo našim uporabnikom o pravilni uporabi zdravil, ki jih predpiše zdravnik na recept, ali pa pri akutnih težavah svetujemo zdravila brez recepta, ki lahko te težave odpravijo.
Na osnovi opisa težav obiskovalcev v lekarni ( ali vprašanj preko spleta) ugotovimo, ali je določeno bolezensko stanje primerno za samozdravljenje ali ne.
V tvojem primeru sklepam, da še nisi obiskala zdravnika, vprašanje pa je tudi, če si bila v lekarni, da bi dobila ustrezen nasvet.
Pri ponavljajočih infektih vedno svetujemo posvet pri osebnem zdravniku, ki se bo odločil ali bo bolezen zdravil sam, ali pa bo poslal pacienta k specialistu urologu.
Dokler ne boš obiskala osebnega zdravnika (svetujem pa, da ga obiščeš čimprej), pij veliko vode ali enostavne čajne mešanice, uživaj uravnoteženo prehrano, ob akutnih poslabšanjih lahko piješ več urološkega čaja in jemlješ zdravila brez recepta (Canephron, Uvi akut, Urifar,....). Takoj po zaključenem zdravljenju svetujem zdravila, ki vsebujejo ekstrakt iz ameriške brusnice, ki ga je smiselno jemati vsaj tri mesece.
Če pa je urina bistveno manj, kot je zaužite tekočine, oziroma ga je več, kot bi bilo pričakovati glede na zaužito tekočino, če je barva urina spremenjena, še posebej, če je v urinu kri ali usedline, je potrebno TAKOJ k zdravniku.
Upam, da sem uspela odgovoriti na tvoje vprašanje in boš težave čimprej rešila.!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm.,  Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Pozdravljeni, Zadnje dva meseca jemljem biolosko zdravilo Enbrel (1 injekcija na teden). Odpravljam se na dopust in zelela bi prestaviti menstruacijo. Primolut nor sem ze uporabljala, zanima pa me, ce je kak sedaj kak problem zaradi Enbrela? Lp
(Urša, 8. 1. 2018)

Odgovor:
Pozdravljeni!

V literaturnih podatkih ni poročil o možnih interakcijah med obemi zdravili. Tako kot zdravilo Enbrel, vam bo tudi zdravilo Primolut nor predpisal zdravnik, ki bo presodil, če je za vas primerno.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Lepo pozdravljeni.Zanimajo me kontracepcijske tableteCerazzet kje jih lahko dobim ker lahko samo te jemlem.Trenutno nimam nobenihveč sem jih misla dvignat na recept a ste jih ukinali oz se jih ne dadobit.Hvala.
(Lidija, 5. 1. 2018)
Odgovor:

Spoštovani,

trenutno je motnja v dobavi tablet Cerazette in sicer na območju cele države. Predviden datum dobavljivosti pri naših dobaviteljih je 29.1.2018. Vsi močno upamo, da bo ta datum res držal, saj so trenutno mnoge pacientke v enaki situaciji kot vi in so brez terapije. Zaloga zdravila Cerazette po vseh enotah našega zavoda je žal pošla, saj ta zdravila niso dobavljiva že od jeseni. Za nadomestno terapijo se posvetujte z izbranim ginekologom.

Druga možnost pa je, da zdravilo poiščete vlekarnah v tujini, a potrebujete recept.

Lepo vas pozdravljam.

Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni! Od oktobra 2017 jemljem KT Daylette(24+4). Vsak mesec približno 7 dni pred zelenimi tabletkami dobim rjav izcedek, ob katerem ne čutim nobenih bolečin, je blag in brez vonja. Ali je to normalno ali bi me moralo skbeti? Hvala in lp
(Špela, 27. 12. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Predvsem v prvih mesecih jemanja kontracepcijskih tablet se pogosto pojavijo neredne krvavitve, to so krvavi, rjavi madeži ali vmesne krvavitve. Te običajno izzvenijo po približno treh ciklusih. Če bodo po tem času še vedno prisotne ali če bo krvavitev močnejša ali boleča, se posvetujte s svojim ginekologom.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, najprej pohvala za kvaliteten članek, kjer sem se prvič našla. Imam ugotovljeno diagnozo:lišaj in urtikarijo preobčutljivostno. Zadnji poseg na koži na predlog dermat. je bil fototerapija, ki mi je opekla dobesedno kožo dobesedno požgal.
pekoča, boleča, zbadajoča in poškodovana koža zaradi fototerapije. Kaj mi predlagate, da si jo obnovim v čimkrajšem času in da se rešim nemogočega srbenja kože. Prosim samo za naravno alternativo. Hvala lp 
(Olga, 15. 12. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni!
Škoda, da se je po fototerapiji stanje vaše kože poslabšalo, ker je načeloma ta terapija zelo učinkovita.
Za čimprejšnjo obnovo kože predlagam izmenično mazanje z Mazilom z ribjim oljem, ki vsebuje A in D vitamin, ki obnavljata kožo, ter z Ognjičevim ali Konopljinim mlekom, ki ju izdeluje Galenski laboratorij Celjskih lekarn. Mleko s konopljinim oljem vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki zavirajo vnetje, Ognjičevo mleko pa poleg ognjiča, ki je naravni antiseptik, vsebuje tudi dekspantenol, ki obnavlja kožo.
Za čiščenje kože in telesa nasploh je zelo priporočljivo piti Čaj za izboljšanje presnove, ki vzpodbuja delovanje jeter, ledvic in trebušne slinavke in tako posledično odplavlja strupe iz telesa.
Za nadaljnjo nego kože pa si izberite potem ali konopljino ali ognjičevo mleko, ki preprečujeta izsuševanje kože in s tem tudi srbenje.
Bodite lepo!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje

Vprašanje:
Zanima me sledeče;že drugi mesec sem dobila menstruacijo,en teden prezgodaj(redno pijem kontracepcijske tablete)in istočasno se pojavijo še želodčne težave in driska!Kaj bi to lahko pomenilo?Hvala in kep pozdrav
(Sara, 11. 12. 2017)
Odgovor:
Spoštovani, 

manjka podatek, katere kontracepcijske tabletke jemljete. Pri nekaterih vrstah kontracepcijskih tabletk je po 21-dnevnem jemanju potrebno narediti tedenski premor, v katerem se pojavi krvavitev. Druge imajo 24 aktivnih tabletk in 4 neaktivne tabletke, ali pa 21 aktivnih in 7 neaktivnih (možne so tudi druge kombinacije). Te se jemljejo brez prekinitve, krvavitev se pojavi v tednu jemanja neaktivnih tabletk. Ali jemljete poleg le-teh še katera druga zdravila? 
Glede na to, da imamo premalo podatkov in predvsem zato, ker se je težava že drugi mesec ponovila, svetujem, da se posvetujete z izbranim ginekologom in se naročite na pregled.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
zanima me :
- ali lahko pijemo mleko na tablete amoksiklav oziroma katera živila ne smemo konraidikacija
- ali pomagakonopljino olje pri vneti in srbeči koži hvala
(Lea, 14. 11. 2017)
Odgovor:
Spoštovani!
Zdravilo Amoksiklav je penicilinski antibiotik, ki nima dokazanih klinično pomembnih interakcij s hrano. Zaradi boljšega vsrkavanja zdravila v kri in zaradi zmanjšanja prebavnih težav svetujem, da zdravilo zaužijete na začetku obroka. Pitje mleka ne bo zmanjšalo učinkovitosti zdravljenja, prav tako tudi ostala hrana ne. 
Konopljino olje vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki dokazano mirijo vnetja, če ga  nanesemo na kožo ali pa pijemo. Za pomiritev kožnih vnetij izdeluje naš Galenski laboratorij Mazilo s konopljinim oljem ali pa Mleko s konopljinim oljem, ki lahko učinkovito pomirita razdraženo kožo.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni Dobila sem diagnozo lupus. Grozno mi izpadajo lasje po celotnem lasišču, je to zaradi lupusa? Kakšen izdelek mi svetujete, da bi to zaustavila? hvala
(Marija, 13. 11. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Sistemski erimatozni lupus je kronična avtoimunska bolezen vezivnega tkiva. Najpogosteje prizadane krvne celice, kožo, sklepe, ledvica in pljuča. Simptomi bolezni so različni, med njimi je lahko tudi izpadanje las. Prav tako je izpadanje las lahko neželeni učinek zdravljenja z nekaterimi zdravili.
V lekarni je na voljo več zdravilnih šamponov in losjonov proti izpadanju las, ki jih nanašate lokalno, ter prehranskih dopolnil, ki jih zaužijete in vsebujejo različne sestavine: silicijeva prst, B vitamini, kvas, biotin, cink, selen… Ti izdelki lase nahranijo in okrepijo, da so bolj zdravi in močni.
Na trgu je tudi zdravilo brez recepta, ki vsebuje zdravilno učinkovino minoksidil (Regaine 2% dermalna raztopina). Ta spodbuja rast las in ustavi prekomerno izpadanje las. Učinek se pojavi po približno 4 ali več mesecih uporabe, če ga nanašate redno 2 x na dan.
Ker ne poznam natančno vaše diagnoze in zdravljenja, vam svetujem, da se glede vaših težav najprej posvetujete s svojim zdravnikom. Nato se oglasite v lekarni, kjer bomo skupaj izbrali izdelek, ki je za vas najprimernejši.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Imam 22 let in sem zaradi slabih las zacela jesti msm dopolnilo (jedla sem ga 1 teden). Vsakic ko ga zacnem jemati po prvih parih dneh dobim menstruacijo oz krvavitev(kljub temu da sem na sredini jemanja KT).Ali to pomeni da mi msm ne odgovarja?hvala
(Živa, 26. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Na trgu so na voljo različni pripravki, ki vsebujejo msm (metil sulfonil metan). To je organska oblika žvepla, ki pomaga pri težavah z lasmi, nohti in kožo.  Ker so vsi ti pripravki registrirani kot prehranska dopolnila, nimajo podatkov o možnih neželenih učinkih. Da vmesna krvavitev zagotovo ni povezana z jemanjem msm-ja preverite tako, da ga ne jemljite naslednji menstruacijski cikel, jemljite samo vaša predpisana zdravila. Če bo krvavitev še vedno prisotna, to ne bo posledica jemanja msm-ja. Vmesne krvavitve se namreč lahko pojavljajo tudi ob jemanju kontracepcijskih tablet. Če so pogoste in moteče, vam svetujem obisk pri ginekologu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Imam vprašanje za hčerko. Stara je 21 let in jemlje kontracepcijske tablete. Nekaj časa nazaj je bila za štiri dni na dopustu in jih pozabila doma. Peti dan je vzela vse tablete za nazaj naenkrat. Pojavila se ji je čisto blaga krvavitev
(Renata, 24. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni. 

Iz vašega pisma ni razvidnega vprašanja. Če sprašujete glede varnosti zaščite, je zelo odvisno od tega, v katerem delu ciklusa je. Izpuščenih odmerkov se nikoli ne nadomešča, ampak se jemlje po shemi naprej. Do redne menstruacije naj uporablja dodatno zaščito, npr. kondom.

Lep  pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni,
zanima me kaj je najbolj učinkovito pri negi strij (krema, maslo ali olje) ter katera je najbolj učinkovita. Hvala
(Nega strij, 24. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Strije so pogoste in moteče spremembe kože tako pri ženskah kot tudi pri moških.  Natančnega vzroka za nastanek strij zaenkrat še ne poznamo. Njihov nastanek je posledica dedne nagnjenosti, mehanskega raztezanja kože, starostnega obdobja in hormonskih sprememb. Zaenkrat se nastanka strij ne da zanesljivo preprečiti, prav tako pa tudi ne popolnoma odpraviti. Pomembno je, da skrbimo za redno nego kože, predvsem s kopanjem ali prhanjem z oljnimi kopelmi, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline. Po kopeli pa na predel s strijami vmasiramo negovalno olje, maslo ali kremo. S tem kožo navlažimo, nahranimo, obnovimo in izboljšamo njeno prožnost. Na trgu so pripravki, ki vsebujejo različne sestavine: jojobino olje, mandljevo olje, olivno olje, konopljino olje, karitejevo maslo, kakavovo maslo, vitamine A, C in E, izvleček ognjiča… Prav tako so na voljo silikonski geli in obloge. Kateri izdelek je najboljši za vas, se boste najlaže pogovorili v lekarni. Pri hujših težavah s strijami pa lahko obiščete tudi dermatologa, kjer pri zdravljenju strij uporabljajo kemični piling, laser in/ali retinoide.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Povejte mi, koliko pomagajo kapsule glukozamina, za boleče koleno. Lep pozdrav!
(Ivan, 16. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Izdelki z glukozaminom so namenjeni lajšanju težav, saj naj bi s svojim vplivom na presnovo v sklepnem hrustancu upočasnili njegov propad oz. stanje celo izboljšali. Glukozamin je v Sloveniji na voljo v različnih izdelkih, nekateri so registrirani tudi kot zdravilo, kar pomeni, da imajo dokazano učinkovitost, in sicer pri blagi do zmerni osteoartrozi (obrabi) kolena. Če imate v kolenu simptome blažje do srednje osteoartroze (bolečine ob obremenitvi, ki s počitkom minejo, okorelost ob daljšem mirovanju, zmanjšana gibljivost, škrtanje in škripanje), potem vam predlagam, da poizkusite terapijo z zdravilom. Terapija naj traja dlje časa, saj olajšanje simptomov ni takojšnje. Če olajšanje bolečine ne nastopi po 2-3 mesecih, je treba nadaljnje zdravljenje z glukozaminom ponovno ovrednotiti.
Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Dimec mag.farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me po kolikšnem času začnejo delovati tabletke Daylette kot zaščita in ali je možno da sem zaradi jemanja kt dobila ogromno majhnih mozolčkov na čelu (prej jih nikoli nisem imela)? Kaj lahko naredim da jih ne bo več?
Zanima me, če je zelo tvegano, če na dan skadim 1-2 cigareta? 
(Patricija, 4. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

pri pacientkah, ki jemljejo peroralne kontraceptive, tudi pri jemanju Daylette tablet, se lahko pojavi tako izboljšanje stanja mozoljavosti, pri nekaterih pacientkah pa se lahko kot neželeni učinek pojavijo tudi mozolji oziroma akne. Kontraceptivi  namreč vplivajo na ravnovesje hormonov v telesu kar se lahko izrazi tudi kot učinek na koži. Svetujemo vam, da uporabljate kozmetične izdelke za nego nečiste kože, v primeru, da se stanje poslabša oziroma postane za vas moteče, vam svetujemo obisk zdravnika, ki vam je zdravila predpisal. Ta se bo odločil za morebitno menjavo kontraceptiva, v kolikor bo ocenil, da bo to prispevalo k izboljšanju stanja kože.

Glede kajenja se sicer, v kolikor jemljete kontraceptive, to odsvetuje, saj se s kajenjem dodatno poveča možnost za tromboembolične zaplete. Čeprav 1 – 2 cigareta dnevno niso velik odmerek vam svetujemo, da kajenje, tudi zaradi drugih vplivov na zdravje, opustite.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm.   iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Spoštovani, Tablete Daylete jemljem 5 mesecev.V tem času sem igubila 4kg.Prehranjujem se enako kot pred tem in tudi ostalih navad nisem spremenila. Ali je izguba teže možna zaradi tablet? Splošno počutje je v redu. hvala za odgovor 
(Zala , 2. 10. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni.

Občasno se pacientke, ki jemljejo peroralne kontraceptive, tudi pri jemanju Daylette tablet, srečujejo z ravno nasprotno težavo kot je v vašem primeru. Lahko pa pri kateri uporabnici  pride tudi do zmanjšanja telesne mase, vendar pogostosti tega ob jemanju Daylette tabletk iz podatkov ni mogoče ugotoviti. 

Glede na to, da se je vaše stanje glede telesne mase začelo spreminjati z jemanjem tabletk brez drugih sprememb v načinu življenja, bi to lahko bil morebiten vzrok tega. V primeru nadaljnjega zmanjševanja telesne mase vam svetujemo obisk zdravnika in po možnosti menjavo kontraceptiva. Pozorni bodite tudi na druge neželene učinke povezane z jemanjem kontraceptivov (na primer kašelj, krvavitve med jemanjem tabletk).

Lep pozdrav.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm.    iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
pozdravljeni! Zanima me v kolikšnem času gre iz telesa zdravilo Premovir?
(Rok, 28. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

V zdravilu Premovir je glavna učinkovina brivudin. Ta je v telesu prisoten še približno 32 ur po zaužitju.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Približuje se čas gripe in prehladov, pa me zanima, kaj lahko po potrebi vzamem sama doma (iz lekarne), glede na to, da imam težave s ščitnico in jemljem Eutyrox, torej Coldrex, Daleron ipd., odpadejo. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
(Nika, 20. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Če imate težave s ščitnico, vsi izdelki za pomoč pri prehladu in gripi niso primerni za vas, predvsem tisti, ki vsebujejo več različnih zdravilnih učinkovin v enem pripravku. Na voljo je veliko izdelkov iz naše prehladne palete, ki bi bili primerni tudi za vas. Za zbijanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin je najbolj varen paracetamol, ki je na trgu v obliki tablet, svečk ali sirupov. Pri težavah z nosom si lahko pomagate z izpiranjem nosne sluznice s fiziološko raztopino ali hipertonično raztopino morske vode. Učinkovite so tudi inhalacije. Seveda pa je najboljša preventiva. Pomembno je, da se dovolj gibate ter jeste zdrave in uravnotežene obroke, da dovolj pijete, predvsem vodo in čaje, ter da si vzamete čas tudi za počitek. Oglasite se v najbližji lekarni in z veseljem vam bomo svetovali glede na vaše simptome in znake.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm, iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Zakaj imam mokre podplate in mrzle noge in roke, imam pa sicer zelo nizek pritisk kako lahko to odpravim bolj na naraven način. Lep pozdrav.
(Tanja, 5. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zaradi prenizkega tlaka je pogosto slaba prekrvavitev rok in nog, kar se kaže kot mrzle roke in noge. Nizek tlak nekoliko poviša rožmarin, bodisi v obliki kopeli, čaja ali kapljic, ki se lahko kupijo v lekarni. Čaj in kapljice lahko pijete trikrat dnevno. Prav tako pomaga dvigniti tlak tudi večji vnos tekočine (vode) in pa telesna aktivnost (svetujem nekaj počepov zjutraj in čez dan).
Mokre noge so najverjetneje povezane s potenjem. Potenje nekoliko zavira pitje žajbljevega čaja (krajši čas) in nožne kopeli z orehovimi listi, ki naj ne trajajo več kot 20 minut. Ob uporabi kopeli lahko nastopi rahlo obarvanje podplatov.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
1 2 3 4 … 78  Naslednja stran

Izberite
Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek