Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


1 2 3 4 … 79  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Pozdravljeni! Stara sem 35 let. Imam kožo na obrazu z razširjenimi porami in izsušeno povrhnjico. Okrog oči se mi pojavljajo pikice (suha koža). Katere izdelke naj uporabljam. Hvala za nasvet. Lp 
(Mojca, 21. 1. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni. 
Pri negi suhe kože je zelo pomemben celostni pristop. Pomembno je, da kožo umivamo s primernimi čistilnimi sredstvi, jo toniziramo, pomirimo in negujemo s kremo za določen tip kože. Izdelkov za nego suhe kože je na trgu veliko. Glede na težave, ki ste jih navedli, vam preko spleta težko svetujem. Da bi izbrali najbolj primeren izdelek za vaš tip kože, vas vabim, da se oglasite v katero izmed naših lekarn, kjer vam bomo z veseljem svetovali. Seznam naših lekarn: http://www.lekarnanaklik.si/t-nase-lekarne.aspx. 

Svetovala je: Ana Lukenda Daić, farm. tehn.
Vprašanje:
Pozdravljeni Tabletke Qlaira(1leto). Pozabila sem vzeti 13.in14.kt se pravi 2:( 13tableto sem spustila, 14to pa sem vzela 2.dan popoldne skupaj s 15to. 3dan je prislo do izliva v nožnico.Naj grem po ellaone?Kaj priporočate? Lep pozdrav
(Pia, 20. 1. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Glede na opisano je lahko zanesljivost zaščite pred zanositvijo zmanjšana. Vsaj 9 dni po pozabljenih tabletkah bi morali uporabljati dodatno kontracepcijsko metodo (npr. kondom), hkrati pa jemati kontracepcijske tabletke ob običajnem času. Če ne želite zanositi in je od spolnega odnosa minilo manj kot 5 dni, priporočam, da vzamete nujno kontracepcijo (EllaOne) oziroma se posvetujte s svojim ginekologom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zdravilo za gliste Vermox je le na recept. Katero zdravilo za gliste je brez recepta?
(Gaj, 7. 1. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo Vermox, ki vsebuje  zdravilno učinkovino mebendazol, je edino zdravilo, ki je dostopno pri nas in ga predpiše zdravnik na recept. Kadar sumite na glistavost, je nujen obisk zdravnika, ki potrdi okužbo in predpiše ustrezno zdravilo.
Lep dan.

Svetovala je: Eva Retuznik mag.farm., Lekarna Slovenske Konjice

Vprašanje:
Mož jemlje Marevan. Katere protibolečinske tablete sme vzeti?
(Nada, 3. 1. 2020)
Odgovor:
Spoštovani, 
ob jemanju zdravila Marevan je najbolj varna izbira zdravila brez recepta proti bolečinam paracetamol 500mg (Daleron ali Lekadol). Odvisno od stopnje bolečine se  lahko vzame 3-4x na dan 1-2 tableti. Torej do 8 tbl na dan. Če je bolečina huda do zelo huda, lahko zdravnik na recept predpiše tudi močnejše, a vseeno varno zdravilo, ki nima medsebojnega delovanja z Marevanom npr. Analgin, Metamizol, Doreta in druge. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zaradi angine sam dobila Ospen....me zanima če lahko vzamem olfen zaradi bolečine v kolku?
(rita, 30. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
zdravilo Olfen se jemlje le po predpisu zdravnika, torej ga lahko vzamete, v kolikor vam ga je predpisal zdravnik. Zdravilo se v tem primeru lahko vzame tudi med terapijo z Ospenom.
Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Dimec, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni! sedaj jemljem kontracpcijske tablete (yaz) malo vec kot en teden. Je bila zascita kaj manjsa ker sem jih jemala s polnim kozarcem vode saj na skatlici pise da je potrebna le majhna kolicina in se to po potrebi? 
(Sara, 19. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Za zdravila, ki jih zaužijemo skozi usta (peroralno), velja priporočilo, da je treba popiti vsaj 2 do 2,5 dl vode. To velja za odrasle osebe in če ni prisotnih drugih omejitev. Druge vrste pijač, kot so mineralne vode, sadni sokovi, mleko in kava, so neprimerne za jemanje zdravil, ker lahko spremenijo delovanje zdravila. Navodilo za uporabo tablet Yaz res navaja, da se tablete jemlje z majhno količino vode, če je potrebno. V vašem primeru ni razloga za skrb, tudi če ste tablete jemali s polnim kozarcem vode, saj to nima vpliva na učinkovitost zdravila. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Eva Retuznik mag.farm. , Lekarna Slovenske Konjice
Vprašanje:
Pozdravljeni, jemljem antidepresiv Cipralex, 10 mg dnevno, zjutraj. Ali bi lahko zvečer jemala 10% CBD kapljice? Ali lahko pride do nezaželenih učinkov tudi, če med jemanjem enega in drugega mine 12 ur? Hvala za odgovor Lep pozdrav 
(Mateja, 18. 12. 2019)

Odgovor:
Pozdravljeni Mateja,
ni znanih podatkov o medsebojnem učinkovanju med zdravilom Cipralex in preparatom, ki ga navajate (CBD), zato vam na vprašanje ne morem odgovoriti. Priporočam vam posvet z zdravnikom, v kolikor zdravilo Cipralex ni dovolj učinkovito in jemanje kanabinoidov le pod zdravniškim nadzorom.
Lep dan. 

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm. , Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, ali se lahko kontracepcijske tabletke Diane 35 jemlje neprekinjeno, brez 7-dnevnega premora, več mesecev zapored? Hvala za odgovor. Lp,M.
(M, 12. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Kontracepcijske tabletke Diane se v skladu z navodilom proizvajalca jemljejo po sledeči shemi: 
1 tableta enkrat dnevno 21 dni zapored, nato sledi 7- dnevni premor.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir, mag. farm., Lekarna Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Pozdravljeni Zanima me, ali redno pitje limoninega soka od ene limone z 4 dl vode na tešče lahko vpliva na delovanje zdravil. Jemljem Rytmonorm 3x150mg in zdravila za pritisk (Loristo H 100/12,5mg, Amlopin 5 mg) Concor 2,5mg in Aspirin 100. Hvala
(Jože, 9. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pitje limoninega soka nima negativnega vpliva na delovanje zdravil. Izogibati pa se morate pitju soka grenivke, ki pa bistveno spremeni delovanje večine zdravil.
Rada bi vas pa opozorila na pravilno jemanje zdravila Aspirin 100 protekt, ki ga je potrebno jemati na prazen želodec- to pomeni ali eno uro pred jedjo in/ali 2 uri po jedi s kozarcem vode, kajti tudi sokovi, čaj in kava sodijo pod definicijo hrane.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Mene pa zanima način jemanja Dabrostona in sicer jemljem ga zaradi nerednih menstruacij od 15.do25 dneva v ciklusu 2x1.Je možno da kljub dabrostonu ovulacij nimam? se bodo ovulacije pojavile čez čas?ali bi bilo potrebno zdravljenje še na tem področju
(mm18)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Jemanje zdravila Dabroston je ustrezno. Običajno ginekologi priporočajo vsa tri cikle jemanja, da se hormonska slika uravnovesi.
Svetujem, da pri zdravljenju dosledno upoštevate navodila vašega ginekologa in ne posegate še po drugih izdelkih.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pred dvema tednoma sem pojedel dve tableti sumameda zaradi nekega vnetja.Danes sem dobil zopet dve zaradi suma na Klamidijo. Ali jih lahko pojem ker so baje zwlo močne.? Hvala
(Simon, 29. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Antibiotik Sumamed se lahko predpiše ob različnih boleznih. Zdravilo je potrebno začeti jemati čim prej in se jemlje tako dolgo, kot vam je predpisal zdravnik. Zato vam priporočam, da upoštevate zdravnikova navodila. Če potrebujete dodatna pojasnila o vašem zdravljenju, se obrnite na svojega zdravnika.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jemljem KT Yaz. Zanima me, kako kritična je zamuda 23 ur (prvi teden, 6. kt, 3 dni pred tem tudi spolni odnos). Pred tem sem vse tabletke vzela pravilno. V navodilih piše, da je 24 urna zamuda kritična, vendar me zanima, kako je z zamudo 23 ur.
(Mina, 22. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,

odgovarjam vam v skladu s priloženimi navodili. V kolikor s tableto zamujate manj kot 24 ur, se zanesljivost zaščite pred nosečnostjo ne zmanjša. Tableto vzemite takoj, ko se spomnite, in nato nadaljujte z jemanjem tablet ob običajnem času. Lahko se še posvetujete z zdravnikom.
Lep pozdrav.
Svetovala je:  Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Začela bom z jemanjem KT Cerazette in v navodilu piše naj jih začnem jesti iz zgornje vrstice. Zanima me, kako je tablica s tabletami pravilno obrnjena in katero je zgornja vrstica? Kadar je velika puščica na desni ali levi strani?
(Katja, 18. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni Katja,
tablete začnite jemati v vrstici, na katero kaže velika - odebeljena puščica. Naprej sledite majhnim puščicam oziroma se posvetujte s farmacevtom v vam najbližji lekarni.
Lep dan.

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Lep pozdrav, zaradi odstranjene ščitnice jemljem dnevno 150 mkgr Euthyrox na tešče. Zanima me, ali lahko po zajtrku (eno uro po zaužitju Euthyrox-a) popijem 10 kapljic ekstrakta iz grenivkinih pečk (Citro Plus 50 ml) z vodo? Hvala za odgovor.
(Lea, 7. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
O sočasnem jemanju zdravil in soka iz grenivke je bilo že veliko napisanega. Dokazano je bilo, da lahko bistveno poveča ali pa zmanjša učinek zdravil, pa čeprav se grenivka zaužije več ur pred uporabo zdravil.
Izdelki, ki so pridobljeni iz pečk grenivke, pa tega neželenega učinka nimajo, zato sočasna uporaba z zdravili ni sporna. Vseeno pa svetujem, da med Euthyroxom in izdelkom iz pečk grenivke, naredite časovni zamik, kar počnete že zdaj.
Lepo preživite obdobje prehladov!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Včeraj zvečer sem vzela prvo tabletko Lamictal 25mg, zaradi slabih ozvidov eeg mi je nevrolog predpisal Lamictal. Ali lahko vseeno hkrati vzamem Nalgesin 550 mg po potrebi? In katera zdravila so prepovedana ob jemanju Lamictala? 
(Doris, 9.9.2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Lamictal spada v skupino zdravil, ki jim pravimo antiepileptiki. Uporabljamo ga za zdravljenje dveh bolezni-epilepsije in bipolarne motnje.
Zdravilo Nalgesin ne vpliva na delovanje Lamictala in ga lahko po potrebi jemljete.
V povezavi z drugimi zdravili, pa zdravilo Lamictal lahko ima interakcije, npr. z drugimi zdravili za zdravljenje epilepsije, z nekaterimi zdravili za zdravljenje duševnega zdravja, nekaterimi zdravili za hormonsko kontracepcijo, zato vedno obvestite zdravnika oz. ginekologa (če jemljete kontracepcijske tablete), da jemljete Lamictal in da vam ustrezno zamenja zdravila.

Svetovala je: Sonja Korošec,mag.farm., Lekarna Radeče
Vprašanje:
Pozdravljeni Zaradi močnega razbijanja srca mi je kardiolog predpisal zdravilo concor. ZANIMA me kdaj zdravilo začne delovati,ker v mojem primeru kljub temu da vzamem zdravilo srce še vedno močno razbija. Hvala za odgovor
(Mateja, 2. 9. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
tablete Concor je potrebno jemati redno, čim bolj ob istem času. Concor upočasni - umiri srčni utrip. Poln učinek je dosežen po 14 dneh rednega jemanja tablet. Če po tem času učinek še vedno ni dosežen, vam svetujem ponoven obisk zdravnika, ki vam lahko prilagodi odmerek.
Svetovala je: Frida Novak, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Lep pozdrav. Pri meni je bila potom laboratorijskih preiskav najdena H. Pryoli. Dobil sem antibiotik Ospamox 1000mg in Fromilid 500mg,katere moram uživat 14 dni. Pol ure prej pa moram vzet Nillar 40mg. Kako dolgo potrebuje, da prime? Ni doza premočn?
(Jaka, 19. 8. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Odmerek zdravil je ustrezen. Po zaključenem zdravljenju z antibiotiki je bakterija običajno uničena, kar se dokaže z dihalnim testom.
Velikokrat se okužba lahko ponovi, zato je dobro, da čez nekaj časa ponovite test za Helicobacter Pillory.
Med jemanjem antibiotika obvezno enkrat na dan zaužijte ustrezen probiotik z 2-3 urnim zamikom od antibiotika.
Z jemanjem probiotika nadaljujte še 7 dni po zadnjem odmerku antibiotika, da ne boste imeli prehudih črevesnih težav.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Spostovan! V maju 2019 mi je zdravnik predpisal Dijazepam 2x dnevno po 5 mg. povedal mi je da ga bom moral jemati do oktobra 2019. Zanima me koliko dolgo se lahko jemlje Dijazepam? Ali obstaja kaksna raziskava? Hvala!
(Blaž, 13. 8. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo diazepam spada med učinkovine, ki lahko povzročajo zasvojenost, še posebej, če se jemljejo dlje časa. Spremljanje učinkovitosti in varnosti zdravila se izvaja pred uvedbo zdravila na trg in tudi med tem, ko je zdravilo že na trgu. Diazepam je že dolgo na trgu. O njegovi učinkovitosti in varnosti je bilo narejenih veliko raziskav (in vitro in in vivo), pa tudi predklinične in klinične raziskave, ki se izvajajo pred uvedbo zdravila na trg, pa tudi po tem, potrjujejo že znana dejstva.
Včasih je potrebno zdravilo jemati dlje časa, zdravljenje mora potekati pod zdravniškim nadzorom, pa tudi morebitno zmanjševanje odmerkov mora potekati pod zdravniškim nadzorom.
Vsekakor vam svetujem, da upoštevate nasvete zdravnika in se o morebitnih težavah pogovorite z njim.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni...zanima Me, če je želatina enako kot kolagen. Po njej se zelo dobro počutim, zato Me tudi zanima,če strjuje kri in če jo odsvetujete bolnikom z obolenjem ožilja, visokega krvnega tlaka, artritisa. Jo smem uživati vsak dan? Maši žile 
(Katja, 31. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
V želatini je hidroliziran kolagen, kar pomeni, da je njegova resorbcija v telo izbolšana. Slabost želatine je ta, da v želodcu in črevesju nabreka in na ta način lahko bistveno zmanjša učinek zdravil, ki se jemljejo sočasno.
Običajno želatine ne jemljemo za nadomeščanje kolagena, ampak so na trgu preverjeni izdelki, ki vsebujejo kolagen v taki obliki in koncentraciji, da zadosti potrebam organizma. 
Svetujem, da se o smiselnosti jemanja želatine, ki se običajno uporablja za zgoščevanje hrane, pogovorite z svojim zdravnikom, ali pa z farmacevtom v lekarni.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Jemala sem KT Qlaira 5 mesecev, sedaj pa sem zamenjala na Belaro in pojedla 1. škatlico. Zdaj je 6.dan v tedenskem premoru, vendar nisem dobila krvavitve, imam pa močne bolečine. Je kaj narobe? Sem lahko noseča? Tablete sem jemala redno.
(Sanja, 15. 7. 2019)

Odgovor:
Pozdravljeni!

Menstruaciji podobna odtegnitvena krvavitev se običajno pojavi dva do štiri dni po zaužitju zadnje tablete iz pretisnega omota. V primeru, da do krvavitve v tem času ne pride, se priporoča, da se opravi test za ugotavljanje nosečnosti. Če test pokaže negativen rezultat se obrnite na svojega izbranega ginekologa.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Vizjak Dalida, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdarvljeni!Predpisana so mi bila zdravila Primolut Nor zaradi dolgih menstruacij in hormonskih nihanj, ki se odražajo kot nečista koža, mozolčki...Kdaj naj zacnem piti zdravilo, par dni pred menstruacijo ali med 16-26 dnem po ciklu? Hvala!Lp, K.
(Kristina, 10. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo Primolut Nor uporabljajte v skladu z navodili, ki vam jih je dal ginekolog. Glede na opisane težave predvidevam, da naj bi jemali 1 tableto enkrat ali dvakrat na dan od 16. do 25. dne menstruacijskega ciklusa (za prvi dan se šteje prvi dan zadnje krvavitve). Če ste v dvomih, se posvetujte še s svojim ginekologom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me koliko časa po zdravljenju s Primotrenom lahko začnem piti alkohol - kakšen kozarec vina? Zadnjo tableto sem vzela danes zjutraj. Hvala za odgovor
(Mojca, 1. 7. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 
sprašujete kdaj lahko začnete uživati alkohol, po prenehanju jemanja antibiotika Primotren, ki vsebuje aktivni sestavini sulfametoksazol in trimetoprim. Zdravilo Primotren se presnavlja v jetrih in se izloča večinoma z urinom. Razpolovna doba je za sulfametoksazol je 8-11 ur in za trimetoprim 6-17 ur.  To pomeni,  da prej kot v enem dnevu koncentracija zdravila pade na polovico ali celo četrtino.  Naslednji dan po prenehanju jemanja zdravila, že lahko uživate alkohol. Svetujem zmernost pri uživanju alkohola: 1 merica na dan, kar pomeni 1 dcl vina ali 3 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače. Posebej v teh vročih dneh, raje posezite po nesladkanih čajih ali vodi.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Zanima me, če uporaba mazila iz šentjanževke tudi zmanjša delovanje kontracepcijskih tablet? Ker tablete iz šentjanževke jih baje jih, ne vem pa kako je z mazilom? 
(Kaja, 1. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Hvala za vprašanje. Šentjanževka ima interakcije z zdravili samo, če jo zaužijemo preko ust. Nanešena na kožo, se resorbira v malem procentu, pa tudi učinkovine, ki se sprostijo v olje ali mast, niso enake, kot tiste, ki se pridobijo z ekstrakcijo z vodo ali z alkoholom (te so običajno v izdelkih, ki jih zaužijemo). Torej, na kratko - uporaba mazila ali olja iz šentjanževke, ne zmanjša učinka zdravil.
Pa lepo poletje vam želim!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Spoštovani! Ginekologinja mi je predpisala KT Qlaria. Zanima me ali je možno pričeti z njihovo uporabo tudi kasneje, torej ne na 1. dan menstruacije. Hvala za odgovor
(Neža, 17. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni. 

V primeru, da hormonskih kontracepcijskih tabletk  (oziroma v zadnjem mesecu) še niste jemala, morate začeti z jemanjem Qlaire na prvi dan menstruacije. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Do sedaj sem jemala KT Qlaira, sedaj pa bom zamenjala na Belaro. Zanima me, če pojem vse tabletke Qlaire do konca (tudi neaktivni) in potem naslednji dan začnem z Belaro? Kdaj začne veljati zaščita Belare? Hvala za odgovor. 
(Mateja225, 11. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljena,
pravilno sklepate. Qlairo pojejte do konca - tudi neaktivne tabletke, naslednji dan pričnete z Belaro. Ob doslednem jemanju zaščita ni potrebna. Da boste bolj pomirjeni oziroma brez skrbi svetujem še dodatno zaščito s kondomi 7 dni po začetku uporabe Belare. 
Lep pozdrav!

Svetovala je: Špela Boh mag.farm., Lekarna Planet
Vprašanje:
Pozdravljeni! Prejsni torek sem po obisku revmatologa prejela injekcijo Depomedrola 120mg. Zaradi spondiloartritisa. Zanima me kaksni stranski ucinki se pojavijo in v koliksnem casu. Kako jih prepreciti? Kako zdravilo deluje in kako dolgo se ga daje.
(Sara, 7. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilna učinkovina metilprednizolonacetat, ki je v Depo-Medrolu zavira vnetne simptome in preobčutljivostne reakcije. Deluje na številne telesne organe in se uporablja za zdravljenje mnogih bolezni. Zato sta tudi odmerek in trajanje zdravljenja odvisna od bolezni. Kako pogosto in kako dolgo je treba uporabljati to zdravilo, bo določil Vaš zdravnik. 
Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Depo-Medrol neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Pojavnost in pogostnost se med bolnikih razlikuje, saj je odvisna od več dejavnikov (npr. odmerka in trajanja zdravljenja). Vnaprej torej predvideti točno kdaj in kateri se bodo pojavili ne moremo. Najdete pa opis možnih stranskih učinkov v Navodilu za uporabo zdravila. Ob morebitnih težavah Vam svetujem posvet z zdravnikom.

Želim Vam uspešno zdravljenje brez zapletov!
Lep pozdrav!
Svetovala je: Špela Boh mag.farm., Lekarna Planet
Vprašanje:
Pozdravljeni, sem na bioloških zdravilih Remicade, TNF alfa blokatorji, zdaj pa sem zaradi okužbe dobila tablete Lamisil za obdobje 12 tednov. Po včerajšnji 3.tableti imam danes v ustih okus po kovini, krvi, ki po celem dnevu ne izgine. Kaj storiti? 
(Ana K., 29. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Sprememba okusa je pogost neželeni učinek pri jemanja zdravila Lamisil, vendar bi vzrok lahko bil tudi drugje. Lahko, da bodo težave sčasoma izzvenele, vendar Vam vseeno svetujem, da se čimprej posvetujete še z zdravnikom, ki bo presodil o nadaljnjih ukrepih in terapiji. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Zacela sem jemati kontracepcijski obrocek Nuvaring, ki sem ga prvic vstavila 7. dan menstruacije, torej, ko je bila ze koncana. Kako to vpliva na hormonsko ravnovesje in zascito?
(Brina, 27. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni, Brina.
Predvidevam, da prej niste uporabljala nobenih kontracepcijskih tablet. Pravilna uporaba Nuvaringa je, da se vstavi v nožnico 1. dan menstruacije, če ga vstavite kasneje je potrebno prvih 7 dni uporabljati poleg Nuvaringa še pregradno kontracepcijo npr. kondom. Nuvaring obroček naj ostane v nožnici 3 tedne, nato ga odstranite, sledi pavza – po enem tednu brez, si vstavite nov Nuvaring obroček. Če sledite navodilu je to zelo zanesljiva metoda kontracepcije, zato vam svetujem, da si še enkrat preberete navodilo in se ga natančno držite. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Frida Novak, mag. farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:

Pozdravljeni, jemljem KT Bellara, za obdobje desetih dni mi je zdravnik predpisal antibiotike Amoksiklav. Ali lahko pride do kontraindikcij? Hvala za vaš odgovor

(Maja, 17. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Nekateri antibiotiki lahko zmanjšajo zanesljivost kontracepcijskih tablet, vendar v vašem primeru zdravilo Amoksiklav ne vpliva na delovanje zdravila Belara.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Ali lahko jemljem skupaj zdravila Vermox 100mg in Doksivibra 100mg disperzibilne tablete
(Marija, 17. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
med omenjenima zdraviloma ni opisanih interakcij. Vseeno pa priporočam, da med zaužitjem zdravil napravite nekaj urni zamik.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm, Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Pozdravljeni.Zaradi vida, sem pričela z jemanjem vitamina A. Slišala pa sem, da je lahko v velikih količinah škodliv? Zanima me vaše mnenje. hvala pozdrav
(Marija, 18. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Vitamin A je v maščobah topen vitamin in se lahko pri prevelikem vnosu v telo, kopiči predvsem v jetrih.
Pri uporabi izdelkov, ki jih kupite v lekarni, ni strahu, da prišlo do stranskih učinkov.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni Jemljem Paroxat za zdravljenje depresije. zanima me če lahko za popestritev spolnosti vzamem Kamagra gel (sildenafil).lp
(Uroš, 5. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
uporabo gela Kamagra Vam v vsakem primeru odsvetujem. Zdravila, ki vsebujejo učinkovino sildenafil, je potrebno uporabljati pod nadzorom zdravnika in jih ne morete kupiti v prosti prodaji brez recepta. Za predpis zdravil, ki vsebujejo učinkovino sildenafil, mora zdravnik poznati Vaše zdravstveno stanje in zdravila, ki jih uporabljate. Na podlagi tega Vam predpiše ustrezno zdravilo in določi odmerek, pri nekaterih zdravstvenih stanjih pa je uporaba sildenafila tudi odsvetovana. Uporaba pripravkov, ki jih lahko naročite preko interneta in ki navajajo, da kot učinkovino vsebujejo sildenafil, je brez zdravniškega nadzora lahko zelo nevarna. Ti pripravki nimajo dokazane varnosti, kakovosti in učinkovitosti. Prav tako lahko vsebujejo nečistoče in različne toksine, ki so lahko zelo nevarni. Če se Vam pojavljajo težave, se raje pogovorite z zdravnikom. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni Od prvega dne jemanja tabletk Qlaria imam občutek rahle slabosti, pa me zanima, če je lahko to od tabletk. Sem pa pri tretji škatlici. Hvala za odgovor
(Laura, 1. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
da, slabost je navedena kot eden izmed pogostih neželenih učinkov pri uporabi zdravila Qlaira, vendar pa bi vzrok lahko bil tudi drugje. Če imate zdravilo predpisano prvič in če menite, da se težave stopnjujejo in so moteče, Vam svetujem, da se pogovorite še zdravnikom, ki Vam je zdravilo predpisal.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Tabletke Qlaria Pozdravljeni. Sem sredi jemanja tretje škatljice Qlaria in imam že ves čas jemanja (kakšen dan mogoče ne) občutek slabosti v trebuhu, rahlo siljenje na bruhanje. Ali je to lahko vzrok tabletk? Hvala za odgovor
(Laura, 27. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilo jemljite neprekinjeno po eno tableto na dan ob istem času. Zaščita prvi mesec ne bo optimalna, ker ste začela z jemanjem prepozno, pa tudi režima za izpuščeno tabletko v prvi dekadi niste upoštevala.
Zaščita bo optimalna naslednji mesec, sedaj pa uporabljajte še dodatno zaščito pri spolnem odnosu.​​

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Pozdravljeni stara sem 33 let in mi že nekaj časa šumi v ušesih pojavljajo pa se mi tudi vrtoglavice. Ali bi bil bilobil v redu proti temu ali imate še kaj boljšega? Hvala in lep dan
(Urška, 14. 3. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 

Bilobil je zdravilo rastlinskega izvora, brez recepta, in se priporoča pri blagih do zmernih  motnjah  prekrvavitve, ki se kažejo kot pojemanje spomina in intelektualnih sposobnosti, nerazpoloženja, vrtoglavice, šumenja v ušesih, glavobola in motenj spanja. Torej tudi za težave, kot jih opisujete vi.
Svetujem vam, da se vseeno posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, preden začnete z jemanjem Bilobila, da se izločijo morebitna druga obolenja. Kako je z ušesi, imate morda zamašena? Ste že poskusili odstraniti ušesno maslo? 
Zdravnik bo presodil, ali je vaše stanje primerno za samozdravljenje.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni pred dvemi tedni sem imela virozo zdaj se je stanje izboljsalo ,kaselj je se prisoten vendar me ob kaslju in zehanju mocno boli leva brzgavka zanima me ce lahko kaj kupim za lajsanje teh tezav
(Karmen, 11. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Kašelj po preboleli virozi lahko vztraja še do treh tednov. Običajno je na začetku kašelj suh in dražeč, nato pa sledi moker ali produktiven kašelj, pri katerem bolnik izkašljuje izmeček. Pri obeh vrstah kašlja imamo na voljo zdravila za lajšanje teh težav. Ker v vprašanju ne opisujete kakšen kašelj imate, je najbolje, da se oglasite v najbližjo lekarno in vam bomo ustrezno svetovali. Glede na to, pa da opisujete močno bolečino, je najbolje, da obiščete tudi svojega zdravnika.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jem KT Belara, sedaj imam se 12 dni do konca. Ginekolog mi je predpisal zdravljenje s Canesten kremo. Po 3 dneh zdravljenja se mi je pojavila krvavitev, ki se vedno ni nehala in je vedno vecja. Je to lahko kaj hujsega ali so to stranski ucinki kreme?
(Marina, 11. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Vaginalna krvavitev se lahko pojavi zaradi jemanja kontracepcijskih tablet ali uporabe vaginalne kreme Canesten, lahko pa je vzrok tudi drugje. Pri jemanju zdravila Belara se namreč predvsem v prvih mesecih lahko pojavijo vmesne krvavitve. Pri uporabi vaginalne kreme Canesten pa se krvavitev lahko pojavi kot neželezni učinek, zaradi poškodbe nožnice ob uporabi aplikatorja, krvavitev pa je lahko tudi posledica vnetja. Ker je vzrokov za nastanek vaginalne krvavitve več in ker pravite, da se le-ta stopnjuje, Vam svetujem, da se pogovorite še z ginekologom, ki Vam je zdravilo predpisal.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
ali je normalna krvavitev iz nožnice po jemanju zdravila vagifem 1o mikrogramov hvala
(Cvetka, 6. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
pri jemanju zdravila Vagifem se lahko pojavijo krvavitve iz nožnice, te naj bi bile bolj pogoste predvsem na začetku zdravljenja. Čeprav ni razloga za preplah, je v navodilih za uporabo navedeno, da se morate v primeru krvavitev posvetovati še z zdravnikom, zato Vam svetujem, da o težavah obvestite zdravnika, ki Vam je zdravilo predpisal.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
mama jemlje zdravilo ciprobay postala je zelo omotična zraven pa jemlje še veliko drugih zdravil ali mora imeti med jemanjem ostalih zdravil imeti presledek hvala
(Franjo, 5. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Pri jemanju zdravila Ciprobay se kot neželeni učinek lahko pojavi omotica, ni pa nujno, da se je pojavila ravno zaradi tega. Ker pravite, da je omotica huda, Vam svetujem, da se čimprej posvetujete z zdravnikom, ki bo ocenil ali je vrtoglavica lahko posledica jemanja Ciprobaya ali pa je težava drugje.
Pri jemanju zdravila Ciprobay morate biti pozorni, da naredite časovni zamik z zdravili, ki vsebujejo kalcijeve, magnezijeve, aluminijeve in železove ione. Ciprobay morate vzeti vsaj 2 uri pred jemanjem teh zdravil, oziroma vsaj 4 ure po tem, ko ste jih vzeli. Prav tako morate biti pozorni pri uživanju mlečnih izdelkov in pripravkov obogatenih z vitamini. Jemanju le-teh se je v času zdravljenja s Ciprobayom potrebno izogniti. 
Lep pozdrav,
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm. iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Spostovani, zanima me koliksen vpliv imajo kontracepcijske tabletke na zanositev-prenehala sem z njimi,zdaj pa se dva meseca trudiva zanositi,tudi ovulacijski testi so zal negativni (naredila priblizno 15 testov,enega vcasih tudi dva na dan).lp
(Sara, 7. 2. 2019)
Odgovor:
Jemanje kontracepcijskih tablet ne vpliva na kasnejšo možnost zanositve in ovulacija se povrne že v prvih mesecih po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk. Seveda traja nekaj časa da se v telesu uravna nivo lastnih hormonov. Svetujem vam jemanje vitaminov s folno kislino, ki je nujno potrebna za zdrav razvoj plodu. Poskrbite za zdravo prehrano, primerno telesno težo (ITM 20-24), dovolj gibanja, izogibajte se alkoholu, kajenju, kofeinu (do 2 skodelici kave na dan) in stresu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Znanka jemlje tablete Primotren. Po nekaj dneh jemanja se je po delih telesa (zdaj tu, zdaj tam) pojavila rdečica z močnim srbenjem, ki pa sčasoma pojenja. Preteklo noč je bilo grozno, srbelo jo je po celem telesu.Je to stranski učinek Primotrena? 
(Ivanka, 30. 1. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 
pri zdravilu Primotren je  kot pogost neželen učinek naveden pojav kožnih izpuščajev oz. rdečine ali  alergijskih reakcij na koži. Svetujem, da se vaša znanka obrne na svojega zdravnika in naj on oceni stanje ali je potrebno zdravljenje prekiniti ali ji bo predpisal dodatno kakšna zdravila proti alergiji, bodisi v obliki mazila, tablet ali injekcije.

Lep pozdrav. 
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zanima me, ali se lahko prosto, brez recepta, kupijo kapljice za oči? Oči so rdeče in preutrujene.
(Marija, 30. 1. 2019)
Odgovor:
Gospa Marija,
v prosti prodaji lahko kupite kapljice za rdeče in utrujene oči. Izbira kapljic je velika, zato Vam svetujem, da se oglasite v eni izmed najbližjih lekarn, kjer bomo izbrali najustreznejše kapljice glede na Vaše težave. Če se poleg rdečih oči pojavi tudi gnojni izcedek, nenadna bolečina ali otekanje vek, pa  je potreben obisk pri zdravniku.
Lep pozdrav,
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdrav,skozi celo nosečnost sem jemala Femibion. Zdaj dojim in mi je ostal še cel paket Femibion 2, ki je primeren tudi za dojenje, a ima rok uporabe 11/2018. Menite, da je še varen za uporabo ali lahko kakorkoli škoduje mojemu otroku? Hvala in lp.
(22. 1. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
glede na to, da je izdelku potekel rok uporabe, Vam jemanje odsvetujem. Po preteku roka uporabe je izdelek potrebno ustrezno zavreči. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Zdravo, pred približno letom in pol sem nehala jemati KT Yasminelle. Doma imam še vedno 2 zavojčka. Zanima me, če ju lahko kako uporabim, da ne bi dobila menstruacije, ker jo bom dobila ravno na dopustu?
(Katarina, 21. 1. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Z zdravilom Yasminelle bi si lahko prestavili mesečno krvavitev, če bi jih jemali redno. V vašem primeru pa je primerneje, da se z vašim zdravnikom pogovorite in vam bo predpisal drugo zdravilo, s katerim lahko odložite mesečno krvavitev. 

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Je možno kupiti hormonske oblize brez recepta.
(Lidija, 21. 1. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravila, ki vsebujejo hormonske obliže, se lahko izdajo le na predpisan recept od zdravnika.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Kako si lahko pomagam pri večkratnih uroinfektih, razen caja za ledvice in mehur. Kaksen caj ali tablete?
(Vnetje sečil, 17. 1. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Za akutno zdravljenje uroinfekta(če ne morete k zdravniku, oziroma še ni potrebno) priporočam zdravilo brez recepta Canephron. Med akutnimi težavami ga je potrebno jemati 3x dnevno po 2 tableti, preventivno pa 3x na dan po eno tableto. Pri vsakem vnetju in tudi preventivno, je potrebno med zdravljenjem in tudi preventivno piti dovolj tekočine(voda ali čaj).
Odličen izdelek za zdravljenje in/ali preventivo je tudi Cranberry complex, ki vsebuje izvlečke brusnice, kreše in hrena.
Pri akutnem zagonu vnetja se jemlje 2x dnevno, preventivno pa samo eno tableto zvečer.
Na voljo je še več drugih izdelkov, ki so tudi učinkoviti.
V preventivne namene priporočam jemanje zdravil z alkoholnim izvlečkom ameriške brusnice vsaj 2-3 mesece. Poudariti moram, da v izvlečku ni več alkohola, ker je po ekstrakciji odstranjen.
Upam, da vam bo kmalu bolje.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Spoštovani, Zanima me, katero zdravilo priporočate doječi materi, ki ima tur na nogí? Je mazanje z medom učinkovito? Lp. 
(Sonja, 8. 1. 2019)

Odgovor:
Pozdravljeni!
Svetujem, da se glede na težavo in glede na to, da dojite, posvetujete z zdravnikom o ustrezni terapiji.
Medicinski med deluje protivnetno in lajša lokalna vnetja na koži, mislim pa, da tvora ne bo "predrl".
Če do zdravnika ne morete, svetujem, da tur namažete z Mazilom z ihtamolom (na debelo čez noč, potem pa na tanko 3-krat dnevno do izboljšanja). Mazilo lahko kupite v naših lekarnah.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Ali lahko jutranjo tableto kupi tudi moj fant (17 let)?
(Lana, 4. 1. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 
jutranjo tabletko lahko kupi tudi vaš fant, saj ni več starostne omejitve izdaje za nujno kontracepcijo. Opozarjam pa vas, da je nujna kontracepcija izhod v sili in naj ne bo redna metoda kontracepcije, prav tako ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi, zato vedno pri spolnem odnosu svetujemo uporabo kondoma.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
žena ima atopijski dermatitis in pije sundaymoon 300mg na dan,kljub temu je prišlo do hude alergijske reakcije na obrazu,predvsem oteklina pod očmi.ali je to lahko povezano s tem da sva bila v toplicah,katerih voda naj bi zdravilno vplivala na kožo.
(Jure, 27. 12. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni,
glede na opisane težave gre lahko res za alergijsko reakcijo. Lahko je tudi posledica jemanja zdravila, predvsem v kolikor je bilo uvedeno pred kratkim. V vsakem primeru svetujemo čimprejšnji obisk zdravnika, ki bo lahko edini tudi presodil, ali naj gospa z jemanjem zdravila nadaljuje ali ne.

Lep pozdrav.
Svetoval je: Anže Vasle, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Koliko casa se sme uporabljati D manozo. Samo v casu tezav ali lahko cez celo leto.
(Tanja, 11. 12. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Natančnih podatkov o času jemanja D-manoze nisem zasledila. Leta 2015 je bila izvedena klinična študija, kjer so ženske jemale D-manozo 6 mesecev in se je pogostost uro infektov bistveno zmanjšala. Vsekakor je dobro, da se D- manoza jemlje v času akutnega vnetja (lahko tudi sočasno z antibiotikom). Iz telesa se izloča pretežno z urinom in nima sistemskih učinkov. Pri kroničnih infekcijah vsekakor svetujemo, da se izdelek jemlje še vsaj 2-3 mesece.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
1 2 3 4 … 79  Naslednja stran

Izberite
Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek