Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


1 2 3 4 … 79  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Spoštovani! Dva meseca nazaj se mi je ob jemanju antibiotika Doksivibra (100 mg) začelo pojavljati šumenje in pritisk v desnem ušesu ter občasna vrtoglavica. Šumenja v ušesu ni več, slišim pa bitje srca, še posebej izrazito zvečer. Kaj mi svetujete? 
(Kristina, 13. 7. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Šumenje v ušesu je redek neželen učinek zdravila Doksivibra, medtem ko pritisk v ušesu in vrtoglavica nista med poznanimi neželenimi učinki tega zdravila. Antibiotik se je v dveh mesecih že izločil iz telesa.  Glede težav s srcem se posvetujte s svojim zdravnikom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir mag. farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Pozdravljeni! Zanima me, če je varno jemati MelatoninaMed melatonin, 30 tablet, ker sem opazil na spletu da piše "IZDELEK JE V POSTOPKU USKLAJEVANJA Z INŠPEKCIJO. "POZOR: IZDELEK NI SKLADEN S PRIPOROČILI STROKE" Hvala. Lp 
(Dejan , 10. 7. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni.
Izdelka ni več na trgu, saj ga je dobavitelj umaknil s trga. Po novi slovenski regulativi, ki velja od decembra 2019, morajo biti izdelki, ki vsebujejo melatonin v dnevnih odmerkih 0,45 mg in več, registrirani kot zdravila, MelatoninaMed pa je bil registriran kot prehransko dopolnilo. V izdelku MelatoninaMed je bil odmerek za novo regulativo malenkost previsok (0,5 g).
Izdelek ni v inšpekcijskem postopku. Dobavitelj je le prejel obvestilo v začetku leta, da ne more ponujati v prosti prodaji melatonina nad 0,44 mg na tabletko (dnevno dozo), takrat pa se je ta izdelek umaknil iz prodaje.
Od meseca maja 2020 je zato na trgu MelatoninaMed Fast v tabletkah po 0,4 mg na tabletko, kar je v skladu z veljavno regulativo.
Glede na to, da izdelek ni bil uradno odpoklican, je še vedno varen za uporabo, v bodoče pa priporočamo odmerek melatonina po novih smernicah, torej do 0,45 mg.

Svetoval je: Anže Dimec mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Se učinek KT Belara zmanjša, če kadimo kanabis? Ginekologinja me je opozorila glede kajenja tobaka, kako pa je s travo?
(Sandra, 30. 6. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
V določenih bazah podatkov in v povzetku glavnih značilnosti zdravila se na splošno kajenje ob uporabi zdravila Belara odsvetuje, saj lahko kajenje v času jemanja kombiniranih hormonskih kontraceptivov poveča tveganje za pojav hudih srčnožilnih neželenih učinkov. Ogroženost se povečuje s starostjo in številom pokajenih cigaret, močno pa je izražena pri ženskah nad 35. letom starosti. 
Hkrati se kadilkam po 35. letu ob tej terapiji svetuje dodatna pregradna zaščita.
Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Dimec mag. farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, več kot 2 leti že uporabljam tablete Yaz, sedaj pa sem se odločila narediti malo premora. Zanima me, ali mora miniti določen čas, da jih lahko spet začnem jemati? Ali je to škodljivo in ima posledice pri nadaljni plodnosti?
(Julija, 17. 6. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pri kombiniranih hormonski kontraceptivih med katere spada tudi Yaz obstajajo dokazi, da se poveča tveganje za vensko trombembolijo, če se jih začne ponovno uporabljati po 4 ali več tednih premora. Zaradi tega se takšni premori ne priporočajo. Glede povrnitve plodnosti po jemanju zdravila Yaz  so v študiji, ki jo navaja proizvajalec zdravila ugotovili, da se je po prekinitvi trimesečnega jemanja zdravila  aktivnost jajčnikov pri 91,8 % žensk, povrnila na raven pred zdravljenjem že v prvem ciklusu po zdravljenju.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Jana Švencbir mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Stara sem 19 let, kak mesec dni nazaj sem zacasno nehala z uporabo kontr.tabletk Daylette, ki sem jih do takrat redno jemala. Danes sem spet zacela, a sem vzela se preden bi dobila menstruacijo. Kaksne so posledice, jo vseeno se dobim?
(Nina, 29. 5 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Če ste kontracepcijske tabletke začeli jemati pred prvim dnem menstruacije, lahko menstruacijski cikel izostane, lahko pride do vmesnih krvavitev ali izcedka. Naslednja odtegnitvena krvavitev bo najverjetneje drugi ali tretji dan po začetku jemanja zelenih placebo tabletk. Če ste v skrbeh, se posvetujte s svojim ginekologom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spoštovani, zanima me, kakšno je priporočilo glede premora med jemanjem kontracepcije - sama sem bila sprva 2 leti na KT, zadnji dve leti pa uporabljam Nuvaring. Ali je v času, ko nekaj mesecev nimamo spolnih odnosev, bolje narediti premor ali ne?
(Gaja, 15. 5. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Gaja!
Pri kombiniranih hormonskih kontraceptivih med katere spada tudi  NuvaRing obstajajo dokazi, da se poveča tveganje za vensko trombembolijo, če se jih začne ponovno uporabljati po 4 ali več tednih premora. Zaradi  tega se takšni premori ne priporočajo. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Dober dan. Zaradi vnetja mehurja sem dobila antibiotik Macrobid. Hkrati jemljem kontracepcijo Yaz in me zanima ali Macrobid vpliva na kontracepcijo. Nikjer v navodilih nisem zasledila, da bi, prav tako mi zdravnik ni nič povedal, da naj bi vplivalo. L
(Maša, 14. 4. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni Maša,
kljub navodilom, v katerih ni navedeno, da bi  zdravili  lahko medsebojno učinkovali, vam svetujem dodatno (pregradno) zaščito v tem ciklusu. Nenazadnje lahko pride do sprememb/porušenja črevesne mikroflore in s tem povezano spremenjeno absorpcijo zdravila skozi črevesno steno. 
Lep dan. 
Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni Prejsni mesec sem bila prvic na pregledu pri ginekologinji, predpisala mi je tablete Dayleete, jemala sem jih po navodilih, vsak dan. vendar tut ko sem vzela placebo nisem dobila mestrucije. Me zanima ali je kaj narobe? Lp
(Arlinda, 3. 4. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pri jemanju kontracepcije ni več menstruacije, ampak se običajno po prenehanju 21-dnevnega jemanja pojavi odtegnitvena krvavitev, ki je blažja in traja samo 2-3 dni. Tudi če ni odtegnitvene krvavitve, je zaščita dobra, če niste pozabila vzeti kakšne tabletke vmes. 
Sedaj nadaljujte normalno z jemanjem kontracepcije, ne glede na to, če krvavitev bo, ali pa ne. Lahko se bo pa med jemanjem aktivnih tabletk pojavila blažja krvavitev, ki ji rečemo sputum. Tudi to ni nič neobičajnega.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Ali je mogoče, da tablete po imenu doksivibra ki sem jih jemal 2x po 1 mesec, povzročijo samo EN močan utrip v srcu (občutek je kod, da bi mi v prsnem košu srce čudno utripnilo). To se zgodi ob najrazličnejih časih v dnevu (jutro,večer,šport). Lp.
(Tim, 10. 3. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Doksivibra je zdravilo za zdravljenje bakterijskih infekcij. Med navedenimi neželenimi učinki so prisotne tudi aritimije, vendar to še ne pomeni, da je posledica zdravila. Ali še jemljete to zdravilo? Ali se je neželeni učinek pojavil že na začetku jemanja zdravila? Ali so bili bili prisotni tudi drugi neželeni učinki (bolečina v prsih, spremenjena hitrost bitja srca, občutek pomanjkanja zraka)? Kakšna je pogostost dogodka (vsak dan, vedno pri telesni aktivnosti)? Tudi če so vsi odgovori ne, vam priporočam obisk zdravnika, da preveri delovanje srca. Mogoče gre samo za pomanjkanje kalija.

Hvala in lep pozdrav.
Svetoval je: Primož Lokošek, mag. farm., Lekarna Center
Vprašanje:
Spoštovani, Noseča sem 3 mesece in 4 dni. Sedaj bom prešla na Femibion 2. Pri tem vas sprašujem ali lahko zraven jem naravne (brez konzervansov) D3 kapljice (v katerih je že zajet tudi K1 in K2)in kaspule Omega 3. Jem tudi Tardyferon Lp, 
(Teja , 5. 3. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni,
prehransko dopolnilo Femibion 2 zadostuje vašim potrebam (od 13. tedna nosečnosti dalje) ob uravnoteženi in zdravi prehrani. Vsa ostala dopolnila vam odsvetujem. Jemljite le tisto, kar vam svetuje izbrani ginekolog. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, danes sem prejela lokalna antibiotika Klindamicin ter Belakne..Zanima me, na kaj moram biti previdna oz ali antibiotika res lahko vplivata na nosečnost? Katero zdravilo je bolje uporabiti zvečer katero zjutraj? Hvala lep pozdrav.
(Naja, 4. 3. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni,

Klindamicin dermalna raztopina se uporablja za lokalno zdravljenje blažjih do srednje hudih oblik aken (deluje  bakteriostatično (zavira bakterijsko rast) ali baktericidno (bakterije uniči).
Belakne gel pa uporabljamo  za lokalno zdravljenje aken na obrazu, prsih ali hrbtu s pretežno prisotnimi ogrci, rdečimi lisami in mozolji. Zdravilna učinkovina je adapalen, ki deluje protivnetno tako, da zmanjša občutljivost in občutek draženja obolelega predela kože.
Klindamicin običajno nanesemo zjutraj na očiščeno kožo, belakne gel pa zvečer.
Varnost lokalne uporabe klindamicina med nosečnostjo in dojenjem ni dokazana, zato ga uporabljajte le v nujnih primerih, kadar je pričakovana koristnost zdravljenja večja od morebitnega tveganja. Ne uporabljajte zdravila Belakne, če ste noseči ali načrtujete nosečnost.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Sonja Korošec, mag.farm., Lekarna Radeče
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, če lahko jemljem preparate iz belega omela za zniževanje pritiska, medtem, ko prejemam marevan (doživljenjski zaradi menjave zaklopk) Hvala
(Mateja, 19. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni gospod Matej!
Obstaja možnost vpliva bele omele na učinkovitost zdravila Marevan, zato vam uporabo pripravkov iz bele omele odsvetujem. Če imate težave s pritiskom, pa vam svetujem, da se oglasite pri svojem zdravniku.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Trenutno jemljem Cipralex. Pri pregledu mi je psihiatrinja svetovala, da Cipralex zamenjam za Assentro, saj sem pred imela zaradi tahikardij ablacijo na srcu. Sama se ne vem odločiti, ali so Assentra res toliko bolj varne za motnje srca
(Petra, 18. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravili Cipralex (escitalopram ) in Asentra (sertralin) spadata v isto skupino zdravil, to so selektivni zaviralci privzema serotonina (SSRI). Obe se morata pri bolniki s srčno-žilnimi obolenji uporabljati previdno, zdravilo Cipralex je pri nekaterih motnjah tudi kontraindicirano (podaljšan interval QT). Če ste v dvomih o menjavi terapije, vam predlagam, da se s svojo psihiatrinjo še enkrat pogovorite. Ona ima podrobnejši vpogled v vašo terapijo in diagnoze, zato vam bo svojo odločitev najlaže pojasnila sama, skupaj pa se bosta pogovorili o tem, kaj je za vas najboljše.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni. Danes sem dobila zdravilo Formilid 500mg in mi je 2h po zaužitju zelo slabo. Kaj lahko naredim?
(Klara, 13. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Fromilid je antibiotik, ki pogostokrat povzroča prebavne težave. Svetujem, da ne prenehate z jemanjem zdravila, ampak pri zaužitju zdravila spijete dovolj vode in tableto zaužijete celo. Vsekakor je pomembno tudi, da sočasno z zdravljenjem z antibiotikom enkrat dnevno zaužijete ustrezni probiotik z 2-3 urnim zamikom od antibiotika.
Uspešno zdravljenje vam želim.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni.Jemljem asentro 200mg zjutraj in čez dan 3/4 helexa od 0,5mg. Rada bi prenehala z helexom, ker ga jemljem že več kot 5let. Kupila sem si persenosan in me zanima, kaj naj dam naenkrat vstran?
(Polona,  4. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Helex vsebuje učinkovino alprazolam iz skupine benzodiazepinov, ki poveča učinek nevrotransmiterja GABA in tako deluje zaviralno na centralni živčni sistem. Posledica tega delovanja je pomirjenost, lahko pa tudi zaspanost. Na podoben način deluje tudi Persenosan (naravnega izvora, ker vsebuje ekstrakt baldrijana), vendar šibkeje in možnost pojava tolerance je nižja. 
Ker pri popolnem prenehanju jemanja Helexa lahko pride do odtegnitvenega sindroma (nespečnost, tresenje, živčna napetost, potenje), priporočam postopno prenehanje jemanja, da so te težave milejše ali pa v celoti odsotne. Trenutno jemljete 3/4 tablete, zato je smiselno nadaljevati z 1/2 tablete vsaj dva tedna ali več, če težave odtegnitvenega sindroma v tem času ne minejo popolnoma. Po istem sistemu nadaljujete do 1/4 tablete in na koncu popolnoma zaključite jemanje tega zdravila. Če se v katerem od teh korakov pojavijo težave odtegnitvenega sindroma, ki so za vas preveč moteče, začnite jemati Persenosan 1 tableto na dan, ki svoj maksimalen učinek doseže po dveh tednih. Persenosan lahko jemljete ves čas in nadaljujete tudi potem, ko boste s Helexom zaključili. Ko se boste dobro počutili, lahko zaključite tudi s Persenosanom. V tem času jemljite Asentro redno in po navodilu zdravnika.
Spodbujam vas, da dosežete svoj cilj, pri tem pa vam želim veliko potrpežljivosti!
Lep pozdrav.

Svetoval je: Primož Lokošek, mag.farm., Lekarna Center

Vprašanje:
Lep pozdrav, rodila sem v aprilu in prvo menstruacijo sem imela v septembru. V decembru je nisem dobila (v decembru sem tudi nehala z dojenjem in malo shujsala). Ali je lahko to vzrok zamujanja M? test je negativen. Bi mogla na pregled?
(Nina, 3. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zaradi poroda in prenehanja dojenja je lahko vaš menstruacijski cikel še neurejen. Test nosečnosti lahko ponovite čez 2 dni. Če bo negativen, je menstruacija verjetno izostala zaradi hormonskih sprememb. V kolikor ste zaskrbljeni, se posvetujte s svojim ginekologom, sicer pa se bo cikel najverjetneje uredil v nekaj mesecih.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Stara sem 35 let. Imam kožo na obrazu z razširjenimi porami in izsušeno povrhnjico. Okrog oči se mi pojavljajo pikice (suha koža). Katere izdelke naj uporabljam. Hvala za nasvet. Lp 
(Mojca, 21. 1. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni. 
Pri negi suhe kože je zelo pomemben celostni pristop. Pomembno je, da kožo umivamo s primernimi čistilnimi sredstvi, jo toniziramo, pomirimo in negujemo s kremo za določen tip kože. Izdelkov za nego suhe kože je na trgu veliko. Glede na težave, ki ste jih navedli, vam preko spleta težko svetujem. Da bi izbrali najbolj primeren izdelek za vaš tip kože, vas vabim, da se oglasite v katero izmed naših lekarn, kjer vam bomo z veseljem svetovali. Seznam naših lekarn: http://www.lekarnanaklik.si/t-nase-lekarne.aspx. 

Svetovala je: Ana Lukenda Daić, farm. tehn.
Vprašanje:
Pozdravljeni Tabletke Qlaira(1leto). Pozabila sem vzeti 13.in14.kt se pravi 2:( 13tableto sem spustila, 14to pa sem vzela 2.dan popoldne skupaj s 15to. 3dan je prislo do izliva v nožnico.Naj grem po ellaone?Kaj priporočate? Lep pozdrav
(Pia, 20. 1. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Glede na opisano je lahko zanesljivost zaščite pred zanositvijo zmanjšana. Vsaj 9 dni po pozabljenih tabletkah bi morali uporabljati dodatno kontracepcijsko metodo (npr. kondom), hkrati pa jemati kontracepcijske tabletke ob običajnem času. Če ne želite zanositi in je od spolnega odnosa minilo manj kot 5 dni, priporočam, da vzamete nujno kontracepcijo (EllaOne) oziroma se posvetujte s svojim ginekologom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zdravilo za gliste Vermox je le na recept. Katero zdravilo za gliste je brez recepta?
(Gaj, 7. 1. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo Vermox, ki vsebuje  zdravilno učinkovino mebendazol, je edino zdravilo, ki je dostopno pri nas in ga predpiše zdravnik na recept. Kadar sumite na glistavost, je nujen obisk zdravnika, ki potrdi okužbo in predpiše ustrezno zdravilo.
Lep dan.

Svetovala je: Eva Retuznik mag.farm., Lekarna Slovenske Konjice

Vprašanje:
Mož jemlje Marevan. Katere protibolečinske tablete sme vzeti?
(Nada, 3. 1. 2020)
Odgovor:
Spoštovani, 
ob jemanju zdravila Marevan je najbolj varna izbira zdravila brez recepta proti bolečinam paracetamol 500mg (Daleron ali Lekadol). Odvisno od stopnje bolečine se  lahko vzame 3-4x na dan 1-2 tableti. Torej do 8 tbl na dan. Če je bolečina huda do zelo huda, lahko zdravnik na recept predpiše tudi močnejše, a vseeno varno zdravilo, ki nima medsebojnega delovanja z Marevanom npr. Analgin, Metamizol, Doreta in druge. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zaradi angine sam dobila Ospen....me zanima če lahko vzamem olfen zaradi bolečine v kolku?
(rita, 30. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
zdravilo Olfen se jemlje le po predpisu zdravnika, torej ga lahko vzamete, v kolikor vam ga je predpisal zdravnik. Zdravilo se v tem primeru lahko vzame tudi med terapijo z Ospenom.
Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Dimec, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni! sedaj jemljem kontracpcijske tablete (yaz) malo vec kot en teden. Je bila zascita kaj manjsa ker sem jih jemala s polnim kozarcem vode saj na skatlici pise da je potrebna le majhna kolicina in se to po potrebi? 
(Sara, 19. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Za zdravila, ki jih zaužijemo skozi usta (peroralno), velja priporočilo, da je treba popiti vsaj 2 do 2,5 dl vode. To velja za odrasle osebe in če ni prisotnih drugih omejitev. Druge vrste pijač, kot so mineralne vode, sadni sokovi, mleko in kava, so neprimerne za jemanje zdravil, ker lahko spremenijo delovanje zdravila. Navodilo za uporabo tablet Yaz res navaja, da se tablete jemlje z majhno količino vode, če je potrebno. V vašem primeru ni razloga za skrb, tudi če ste tablete jemali s polnim kozarcem vode, saj to nima vpliva na učinkovitost zdravila. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Eva Retuznik mag.farm. , Lekarna Slovenske Konjice
Vprašanje:
Pozdravljeni, jemljem antidepresiv Cipralex, 10 mg dnevno, zjutraj. Ali bi lahko zvečer jemala 10% CBD kapljice? Ali lahko pride do nezaželenih učinkov tudi, če med jemanjem enega in drugega mine 12 ur? Hvala za odgovor Lep pozdrav 
(Mateja, 18. 12. 2019)

Odgovor:
Pozdravljeni Mateja,
ni znanih podatkov o medsebojnem učinkovanju med zdravilom Cipralex in preparatom, ki ga navajate (CBD), zato vam na vprašanje ne morem odgovoriti. Priporočam vam posvet z zdravnikom, v kolikor zdravilo Cipralex ni dovolj učinkovito in jemanje kanabinoidov le pod zdravniškim nadzorom.
Lep dan. 

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm. , Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, ali se lahko kontracepcijske tabletke Diane 35 jemlje neprekinjeno, brez 7-dnevnega premora, več mesecev zapored? Hvala za odgovor. Lp,M.
(M, 12. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Kontracepcijske tabletke Diane se v skladu z navodilom proizvajalca jemljejo po sledeči shemi: 
1 tableta enkrat dnevno 21 dni zapored, nato sledi 7- dnevni premor.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir, mag. farm., Lekarna Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Pozdravljeni Zanima me, ali redno pitje limoninega soka od ene limone z 4 dl vode na tešče lahko vpliva na delovanje zdravil. Jemljem Rytmonorm 3x150mg in zdravila za pritisk (Loristo H 100/12,5mg, Amlopin 5 mg) Concor 2,5mg in Aspirin 100. Hvala
(Jože, 9. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pitje limoninega soka nima negativnega vpliva na delovanje zdravil. Izogibati pa se morate pitju soka grenivke, ki pa bistveno spremeni delovanje večine zdravil.
Rada bi vas pa opozorila na pravilno jemanje zdravila Aspirin 100 protekt, ki ga je potrebno jemati na prazen želodec- to pomeni ali eno uro pred jedjo in/ali 2 uri po jedi s kozarcem vode, kajti tudi sokovi, čaj in kava sodijo pod definicijo hrane.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Mene pa zanima način jemanja Dabrostona in sicer jemljem ga zaradi nerednih menstruacij od 15.do25 dneva v ciklusu 2x1.Je možno da kljub dabrostonu ovulacij nimam? se bodo ovulacije pojavile čez čas?ali bi bilo potrebno zdravljenje še na tem področju
(mm18)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Jemanje zdravila Dabroston je ustrezno. Običajno ginekologi priporočajo vsa tri cikle jemanja, da se hormonska slika uravnovesi.
Svetujem, da pri zdravljenju dosledno upoštevate navodila vašega ginekologa in ne posegate še po drugih izdelkih.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pred dvema tednoma sem pojedel dve tableti sumameda zaradi nekega vnetja.Danes sem dobil zopet dve zaradi suma na Klamidijo. Ali jih lahko pojem ker so baje zwlo močne.? Hvala
(Simon, 29. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Antibiotik Sumamed se lahko predpiše ob različnih boleznih. Zdravilo je potrebno začeti jemati čim prej in se jemlje tako dolgo, kot vam je predpisal zdravnik. Zato vam priporočam, da upoštevate zdravnikova navodila. Če potrebujete dodatna pojasnila o vašem zdravljenju, se obrnite na svojega zdravnika.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jemljem KT Yaz. Zanima me, kako kritična je zamuda 23 ur (prvi teden, 6. kt, 3 dni pred tem tudi spolni odnos). Pred tem sem vse tabletke vzela pravilno. V navodilih piše, da je 24 urna zamuda kritična, vendar me zanima, kako je z zamudo 23 ur.
(Mina, 22. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,

odgovarjam vam v skladu s priloženimi navodili. V kolikor s tableto zamujate manj kot 24 ur, se zanesljivost zaščite pred nosečnostjo ne zmanjša. Tableto vzemite takoj, ko se spomnite, in nato nadaljujte z jemanjem tablet ob običajnem času. Lahko se še posvetujete z zdravnikom.
Lep pozdrav.
Svetovala je:  Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Začela bom z jemanjem KT Cerazette in v navodilu piše naj jih začnem jesti iz zgornje vrstice. Zanima me, kako je tablica s tabletami pravilno obrnjena in katero je zgornja vrstica? Kadar je velika puščica na desni ali levi strani?
(Katja, 18. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni Katja,
tablete začnite jemati v vrstici, na katero kaže velika - odebeljena puščica. Naprej sledite majhnim puščicam oziroma se posvetujte s farmacevtom v vam najbližji lekarni.
Lep dan.

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Lep pozdrav, zaradi odstranjene ščitnice jemljem dnevno 150 mkgr Euthyrox na tešče. Zanima me, ali lahko po zajtrku (eno uro po zaužitju Euthyrox-a) popijem 10 kapljic ekstrakta iz grenivkinih pečk (Citro Plus 50 ml) z vodo? Hvala za odgovor.
(Lea, 7. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
O sočasnem jemanju zdravil in soka iz grenivke je bilo že veliko napisanega. Dokazano je bilo, da lahko bistveno poveča ali pa zmanjša učinek zdravil, pa čeprav se grenivka zaužije več ur pred uporabo zdravil.
Izdelki, ki so pridobljeni iz pečk grenivke, pa tega neželenega učinka nimajo, zato sočasna uporaba z zdravili ni sporna. Vseeno pa svetujem, da med Euthyroxom in izdelkom iz pečk grenivke, naredite časovni zamik, kar počnete že zdaj.
Lepo preživite obdobje prehladov!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Včeraj zvečer sem vzela prvo tabletko Lamictal 25mg, zaradi slabih ozvidov eeg mi je nevrolog predpisal Lamictal. Ali lahko vseeno hkrati vzamem Nalgesin 550 mg po potrebi? In katera zdravila so prepovedana ob jemanju Lamictala? 
(Doris, 9.9.2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Lamictal spada v skupino zdravil, ki jim pravimo antiepileptiki. Uporabljamo ga za zdravljenje dveh bolezni-epilepsije in bipolarne motnje.
Zdravilo Nalgesin ne vpliva na delovanje Lamictala in ga lahko po potrebi jemljete.
V povezavi z drugimi zdravili, pa zdravilo Lamictal lahko ima interakcije, npr. z drugimi zdravili za zdravljenje epilepsije, z nekaterimi zdravili za zdravljenje duševnega zdravja, nekaterimi zdravili za hormonsko kontracepcijo, zato vedno obvestite zdravnika oz. ginekologa (če jemljete kontracepcijske tablete), da jemljete Lamictal in da vam ustrezno zamenja zdravila.

Svetovala je: Sonja Korošec,mag.farm., Lekarna Radeče
Vprašanje:
Pozdravljeni Zaradi močnega razbijanja srca mi je kardiolog predpisal zdravilo concor. ZANIMA me kdaj zdravilo začne delovati,ker v mojem primeru kljub temu da vzamem zdravilo srce še vedno močno razbija. Hvala za odgovor
(Mateja, 2. 9. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
tablete Concor je potrebno jemati redno, čim bolj ob istem času. Concor upočasni - umiri srčni utrip. Poln učinek je dosežen po 14 dneh rednega jemanja tablet. Če po tem času učinek še vedno ni dosežen, vam svetujem ponoven obisk zdravnika, ki vam lahko prilagodi odmerek.
Svetovala je: Frida Novak, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Lep pozdrav. Pri meni je bila potom laboratorijskih preiskav najdena H. Pryoli. Dobil sem antibiotik Ospamox 1000mg in Fromilid 500mg,katere moram uživat 14 dni. Pol ure prej pa moram vzet Nillar 40mg. Kako dolgo potrebuje, da prime? Ni doza premočn?
(Jaka, 19. 8. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Odmerek zdravil je ustrezen. Po zaključenem zdravljenju z antibiotiki je bakterija običajno uničena, kar se dokaže z dihalnim testom.
Velikokrat se okužba lahko ponovi, zato je dobro, da čez nekaj časa ponovite test za Helicobacter Pillory.
Med jemanjem antibiotika obvezno enkrat na dan zaužijte ustrezen probiotik z 2-3 urnim zamikom od antibiotika.
Z jemanjem probiotika nadaljujte še 7 dni po zadnjem odmerku antibiotika, da ne boste imeli prehudih črevesnih težav.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Spostovan! V maju 2019 mi je zdravnik predpisal Dijazepam 2x dnevno po 5 mg. povedal mi je da ga bom moral jemati do oktobra 2019. Zanima me koliko dolgo se lahko jemlje Dijazepam? Ali obstaja kaksna raziskava? Hvala!
(Blaž, 13. 8. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo diazepam spada med učinkovine, ki lahko povzročajo zasvojenost, še posebej, če se jemljejo dlje časa. Spremljanje učinkovitosti in varnosti zdravila se izvaja pred uvedbo zdravila na trg in tudi med tem, ko je zdravilo že na trgu. Diazepam je že dolgo na trgu. O njegovi učinkovitosti in varnosti je bilo narejenih veliko raziskav (in vitro in in vivo), pa tudi predklinične in klinične raziskave, ki se izvajajo pred uvedbo zdravila na trg, pa tudi po tem, potrjujejo že znana dejstva.
Včasih je potrebno zdravilo jemati dlje časa, zdravljenje mora potekati pod zdravniškim nadzorom, pa tudi morebitno zmanjševanje odmerkov mora potekati pod zdravniškim nadzorom.
Vsekakor vam svetujem, da upoštevate nasvete zdravnika in se o morebitnih težavah pogovorite z njim.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni...zanima Me, če je želatina enako kot kolagen. Po njej se zelo dobro počutim, zato Me tudi zanima,če strjuje kri in če jo odsvetujete bolnikom z obolenjem ožilja, visokega krvnega tlaka, artritisa. Jo smem uživati vsak dan? Maši žile 
(Katja, 31. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
V želatini je hidroliziran kolagen, kar pomeni, da je njegova resorbcija v telo izbolšana. Slabost želatine je ta, da v želodcu in črevesju nabreka in na ta način lahko bistveno zmanjša učinek zdravil, ki se jemljejo sočasno.
Običajno želatine ne jemljemo za nadomeščanje kolagena, ampak so na trgu preverjeni izdelki, ki vsebujejo kolagen v taki obliki in koncentraciji, da zadosti potrebam organizma. 
Svetujem, da se o smiselnosti jemanja želatine, ki se običajno uporablja za zgoščevanje hrane, pogovorite z svojim zdravnikom, ali pa z farmacevtom v lekarni.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Jemala sem KT Qlaira 5 mesecev, sedaj pa sem zamenjala na Belaro in pojedla 1. škatlico. Zdaj je 6.dan v tedenskem premoru, vendar nisem dobila krvavitve, imam pa močne bolečine. Je kaj narobe? Sem lahko noseča? Tablete sem jemala redno.
(Sanja, 15. 7. 2019)

Odgovor:
Pozdravljeni!

Menstruaciji podobna odtegnitvena krvavitev se običajno pojavi dva do štiri dni po zaužitju zadnje tablete iz pretisnega omota. V primeru, da do krvavitve v tem času ne pride, se priporoča, da se opravi test za ugotavljanje nosečnosti. Če test pokaže negativen rezultat se obrnite na svojega izbranega ginekologa.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Vizjak Dalida, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdarvljeni!Predpisana so mi bila zdravila Primolut Nor zaradi dolgih menstruacij in hormonskih nihanj, ki se odražajo kot nečista koža, mozolčki...Kdaj naj zacnem piti zdravilo, par dni pred menstruacijo ali med 16-26 dnem po ciklu? Hvala!Lp, K.
(Kristina, 10. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo Primolut Nor uporabljajte v skladu z navodili, ki vam jih je dal ginekolog. Glede na opisane težave predvidevam, da naj bi jemali 1 tableto enkrat ali dvakrat na dan od 16. do 25. dne menstruacijskega ciklusa (za prvi dan se šteje prvi dan zadnje krvavitve). Če ste v dvomih, se posvetujte še s svojim ginekologom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me koliko časa po zdravljenju s Primotrenom lahko začnem piti alkohol - kakšen kozarec vina? Zadnjo tableto sem vzela danes zjutraj. Hvala za odgovor
(Mojca, 1. 7. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 
sprašujete kdaj lahko začnete uživati alkohol, po prenehanju jemanja antibiotika Primotren, ki vsebuje aktivni sestavini sulfametoksazol in trimetoprim. Zdravilo Primotren se presnavlja v jetrih in se izloča večinoma z urinom. Razpolovna doba je za sulfametoksazol je 8-11 ur in za trimetoprim 6-17 ur.  To pomeni,  da prej kot v enem dnevu koncentracija zdravila pade na polovico ali celo četrtino.  Naslednji dan po prenehanju jemanja zdravila, že lahko uživate alkohol. Svetujem zmernost pri uživanju alkohola: 1 merica na dan, kar pomeni 1 dcl vina ali 3 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače. Posebej v teh vročih dneh, raje posezite po nesladkanih čajih ali vodi.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Zanima me, če uporaba mazila iz šentjanževke tudi zmanjša delovanje kontracepcijskih tablet? Ker tablete iz šentjanževke jih baje jih, ne vem pa kako je z mazilom? 
(Kaja, 1. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Hvala za vprašanje. Šentjanževka ima interakcije z zdravili samo, če jo zaužijemo preko ust. Nanešena na kožo, se resorbira v malem procentu, pa tudi učinkovine, ki se sprostijo v olje ali mast, niso enake, kot tiste, ki se pridobijo z ekstrakcijo z vodo ali z alkoholom (te so običajno v izdelkih, ki jih zaužijemo). Torej, na kratko - uporaba mazila ali olja iz šentjanževke, ne zmanjša učinka zdravil.
Pa lepo poletje vam želim!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Spoštovani! Ginekologinja mi je predpisala KT Qlaria. Zanima me ali je možno pričeti z njihovo uporabo tudi kasneje, torej ne na 1. dan menstruacije. Hvala za odgovor
(Neža, 17. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni. 

V primeru, da hormonskih kontracepcijskih tabletk  (oziroma v zadnjem mesecu) še niste jemala, morate začeti z jemanjem Qlaire na prvi dan menstruacije. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Do sedaj sem jemala KT Qlaira, sedaj pa bom zamenjala na Belaro. Zanima me, če pojem vse tabletke Qlaire do konca (tudi neaktivni) in potem naslednji dan začnem z Belaro? Kdaj začne veljati zaščita Belare? Hvala za odgovor. 
(Mateja225, 11. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljena,
pravilno sklepate. Qlairo pojejte do konca - tudi neaktivne tabletke, naslednji dan pričnete z Belaro. Ob doslednem jemanju zaščita ni potrebna. Da boste bolj pomirjeni oziroma brez skrbi svetujem še dodatno zaščito s kondomi 7 dni po začetku uporabe Belare. 
Lep pozdrav!

Svetovala je: Špela Boh mag.farm., Lekarna Planet
Vprašanje:
Pozdravljeni! Prejsni torek sem po obisku revmatologa prejela injekcijo Depomedrola 120mg. Zaradi spondiloartritisa. Zanima me kaksni stranski ucinki se pojavijo in v koliksnem casu. Kako jih prepreciti? Kako zdravilo deluje in kako dolgo se ga daje.
(Sara, 7. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilna učinkovina metilprednizolonacetat, ki je v Depo-Medrolu zavira vnetne simptome in preobčutljivostne reakcije. Deluje na številne telesne organe in se uporablja za zdravljenje mnogih bolezni. Zato sta tudi odmerek in trajanje zdravljenja odvisna od bolezni. Kako pogosto in kako dolgo je treba uporabljati to zdravilo, bo določil Vaš zdravnik. 
Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Depo-Medrol neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Pojavnost in pogostnost se med bolnikih razlikuje, saj je odvisna od več dejavnikov (npr. odmerka in trajanja zdravljenja). Vnaprej torej predvideti točno kdaj in kateri se bodo pojavili ne moremo. Najdete pa opis možnih stranskih učinkov v Navodilu za uporabo zdravila. Ob morebitnih težavah Vam svetujem posvet z zdravnikom.

Želim Vam uspešno zdravljenje brez zapletov!
Lep pozdrav!
Svetovala je: Špela Boh mag.farm., Lekarna Planet
Vprašanje:
Pozdravljeni, sem na bioloških zdravilih Remicade, TNF alfa blokatorji, zdaj pa sem zaradi okužbe dobila tablete Lamisil za obdobje 12 tednov. Po včerajšnji 3.tableti imam danes v ustih okus po kovini, krvi, ki po celem dnevu ne izgine. Kaj storiti? 
(Ana K., 29. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Sprememba okusa je pogost neželeni učinek pri jemanja zdravila Lamisil, vendar bi vzrok lahko bil tudi drugje. Lahko, da bodo težave sčasoma izzvenele, vendar Vam vseeno svetujem, da se čimprej posvetujete še z zdravnikom, ki bo presodil o nadaljnjih ukrepih in terapiji. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Zacela sem jemati kontracepcijski obrocek Nuvaring, ki sem ga prvic vstavila 7. dan menstruacije, torej, ko je bila ze koncana. Kako to vpliva na hormonsko ravnovesje in zascito?
(Brina, 27. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni, Brina.
Predvidevam, da prej niste uporabljala nobenih kontracepcijskih tablet. Pravilna uporaba Nuvaringa je, da se vstavi v nožnico 1. dan menstruacije, če ga vstavite kasneje je potrebno prvih 7 dni uporabljati poleg Nuvaringa še pregradno kontracepcijo npr. kondom. Nuvaring obroček naj ostane v nožnici 3 tedne, nato ga odstranite, sledi pavza – po enem tednu brez, si vstavite nov Nuvaring obroček. Če sledite navodilu je to zelo zanesljiva metoda kontracepcije, zato vam svetujem, da si še enkrat preberete navodilo in se ga natančno držite. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Frida Novak, mag. farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:

Pozdravljeni, jemljem KT Bellara, za obdobje desetih dni mi je zdravnik predpisal antibiotike Amoksiklav. Ali lahko pride do kontraindikcij? Hvala za vaš odgovor

(Maja, 17. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Nekateri antibiotiki lahko zmanjšajo zanesljivost kontracepcijskih tablet, vendar v vašem primeru zdravilo Amoksiklav ne vpliva na delovanje zdravila Belara.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Ali lahko jemljem skupaj zdravila Vermox 100mg in Doksivibra 100mg disperzibilne tablete
(Marija, 17. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
med omenjenima zdraviloma ni opisanih interakcij. Vseeno pa priporočam, da med zaužitjem zdravil napravite nekaj urni zamik.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm, Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Pozdravljeni.Zaradi vida, sem pričela z jemanjem vitamina A. Slišala pa sem, da je lahko v velikih količinah škodliv? Zanima me vaše mnenje. hvala pozdrav
(Marija, 18. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Vitamin A je v maščobah topen vitamin in se lahko pri prevelikem vnosu v telo, kopiči predvsem v jetrih.
Pri uporabi izdelkov, ki jih kupite v lekarni, ni strahu, da prišlo do stranskih učinkov.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni Jemljem Paroxat za zdravljenje depresije. zanima me če lahko za popestritev spolnosti vzamem Kamagra gel (sildenafil).lp
(Uroš, 5. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
uporabo gela Kamagra Vam v vsakem primeru odsvetujem. Zdravila, ki vsebujejo učinkovino sildenafil, je potrebno uporabljati pod nadzorom zdravnika in jih ne morete kupiti v prosti prodaji brez recepta. Za predpis zdravil, ki vsebujejo učinkovino sildenafil, mora zdravnik poznati Vaše zdravstveno stanje in zdravila, ki jih uporabljate. Na podlagi tega Vam predpiše ustrezno zdravilo in določi odmerek, pri nekaterih zdravstvenih stanjih pa je uporaba sildenafila tudi odsvetovana. Uporaba pripravkov, ki jih lahko naročite preko interneta in ki navajajo, da kot učinkovino vsebujejo sildenafil, je brez zdravniškega nadzora lahko zelo nevarna. Ti pripravki nimajo dokazane varnosti, kakovosti in učinkovitosti. Prav tako lahko vsebujejo nečistoče in različne toksine, ki so lahko zelo nevarni. Če se Vam pojavljajo težave, se raje pogovorite z zdravnikom. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni Od prvega dne jemanja tabletk Qlaria imam občutek rahle slabosti, pa me zanima, če je lahko to od tabletk. Sem pa pri tretji škatlici. Hvala za odgovor
(Laura, 1. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
da, slabost je navedena kot eden izmed pogostih neželenih učinkov pri uporabi zdravila Qlaira, vendar pa bi vzrok lahko bil tudi drugje. Če imate zdravilo predpisano prvič in če menite, da se težave stopnjujejo in so moteče, Vam svetujem, da se pogovorite še zdravnikom, ki Vam je zdravilo predpisal.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Tabletke Qlaria Pozdravljeni. Sem sredi jemanja tretje škatljice Qlaria in imam že ves čas jemanja (kakšen dan mogoče ne) občutek slabosti v trebuhu, rahlo siljenje na bruhanje. Ali je to lahko vzrok tabletk? Hvala za odgovor
(Laura, 27. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilo jemljite neprekinjeno po eno tableto na dan ob istem času. Zaščita prvi mesec ne bo optimalna, ker ste začela z jemanjem prepozno, pa tudi režima za izpuščeno tabletko v prvi dekadi niste upoštevala.
Zaščita bo optimalna naslednji mesec, sedaj pa uporabljajte še dodatno zaščito pri spolnem odnosu.​​

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje

1 2 3 4 … 79  Naslednja stran

Izberite










Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek