Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


1 2 3 4 … 77  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Povejte mi, koliko pomagajo kapsule glukozamina, za boleče koleno. Lep pozdrav!
(Ivan, 16. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Izdelki z glukozaminom so namenjeni lajšanju težav, saj naj bi s svojim vplivom na presnovo v sklepnem hrustancu upočasnili njegov propad oz. stanje celo izboljšali. Glukozamin je v Sloveniji na voljo v različnih izdelkih, nekateri so registrirani tudi kot zdravilo, kar pomeni, da imajo dokazano učinkovitost, in sicer pri blagi do zmerni osteoartrozi (obrabi) kolena. Če imate v kolenu simptome blažje do srednje osteoartroze (bolečine ob obremenitvi, ki s počitkom minejo, okorelost ob daljšem mirovanju, zmanjšana gibljivost, škrtanje in škripanje), potem vam predlagam, da poizkusite terapijo z zdravilom. Terapija naj traja dlje časa, saj olajšanje simptomov ni takojšnje. Če olajšanje bolečine ne nastopi po 2-3 mesecih, je treba nadaljnje zdravljenje z glukozaminom ponovno ovrednotiti.
Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Dimec mag.farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me po kolikšnem času začnejo delovati tabletke Daylette kot zaščita in ali je možno da sem zaradi jemanja kt dobila ogromno majhnih mozolčkov na čelu (prej jih nikoli nisem imela)? Kaj lahko naredim da jih ne bo več?
Zanima me, če je zelo tvegano, če na dan skadim 1-2 cigareta? 
(Patricija, 4. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

pri pacientkah, ki jemljejo peroralne kontraceptive, tudi pri jemanju Daylette tablet, se lahko pojavi tako izboljšanje stanja mozoljavosti, pri nekaterih pacientkah pa se lahko kot neželeni učinek pojavijo tudi mozolji oziroma akne. Kontraceptivi  namreč vplivajo na ravnovesje hormonov v telesu kar se lahko izrazi tudi kot učinek na koži. Svetujemo vam, da uporabljate kozmetične izdelke za nego nečiste kože, v primeru, da se stanje poslabša oziroma postane za vas moteče, vam svetujemo obisk zdravnika, ki vam je zdravila predpisal. Ta se bo odločil za morebitno menjavo kontraceptiva, v kolikor bo ocenil, da bo to prispevalo k izboljšanju stanja kože.

Glede kajenja se sicer, v kolikor jemljete kontraceptive, to odsvetuje, saj se s kajenjem dodatno poveča možnost za tromboembolične zaplete. Čeprav 1 – 2 cigareta dnevno niso velik odmerek vam svetujemo, da kajenje, tudi zaradi drugih vplivov na zdravje, opustite.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm.   iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Spoštovani, Tablete Daylete jemljem 5 mesecev.V tem času sem igubila 4kg.Prehranjujem se enako kot pred tem in tudi ostalih navad nisem spremenila. Ali je izguba teže možna zaradi tablet? Splošno počutje je v redu. hvala za odgovor 
(Zala , 2. 10. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni.

Občasno se pacientke, ki jemljejo peroralne kontraceptive, tudi pri jemanju Daylette tablet, srečujejo z ravno nasprotno težavo kot je v vašem primeru. Lahko pa pri kateri uporabnici  pride tudi do zmanjšanja telesne mase, vendar pogostosti tega ob jemanju Daylette tabletk iz podatkov ni mogoče ugotoviti. 

Glede na to, da se je vaše stanje glede telesne mase začelo spreminjati z jemanjem tabletk brez drugih sprememb v načinu življenja, bi to lahko bil morebiten vzrok tega. V primeru nadaljnjega zmanjševanja telesne mase vam svetujemo obisk zdravnika in po možnosti menjavo kontraceptiva. Pozorni bodite tudi na druge neželene učinke povezane z jemanjem kontraceptivov (na primer kašelj, krvavitve med jemanjem tabletk).

Lep pozdrav.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm.    iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
pozdravljeni! Zanima me v kolikšnem času gre iz telesa zdravilo Premovir?
(Rok, 28. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

V zdravilu Premovir je glavna učinkovina brivudin. Ta je v telesu prisoten še približno 32 ur po zaužitju.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Približuje se čas gripe in prehladov, pa me zanima, kaj lahko po potrebi vzamem sama doma (iz lekarne), glede na to, da imam težave s ščitnico in jemljem Eutyrox, torej Coldrex, Daleron ipd., odpadejo. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
(Nika, 20. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Če imate težave s ščitnico, vsi izdelki za pomoč pri prehladu in gripi niso primerni za vas, predvsem tisti, ki vsebujejo več različnih zdravilnih učinkovin v enem pripravku. Na voljo je veliko izdelkov iz naše prehladne palete, ki bi bili primerni tudi za vas. Za zbijanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin je najbolj varen paracetamol, ki je na trgu v obliki tablet, svečk ali sirupov. Pri težavah z nosom si lahko pomagate z izpiranjem nosne sluznice s fiziološko raztopino ali hipertonično raztopino morske vode. Učinkovite so tudi inhalacije. Seveda pa je najboljša preventiva. Pomembno je, da se dovolj gibate ter jeste zdrave in uravnotežene obroke, da dovolj pijete, predvsem vodo in čaje, ter da si vzamete čas tudi za počitek. Oglasite se v najbližji lekarni in z veseljem vam bomo svetovali glede na vaše simptome in znake.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm, iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Zakaj imam mokre podplate in mrzle noge in roke, imam pa sicer zelo nizek pritisk kako lahko to odpravim bolj na naraven način. Lep pozdrav.
(Tanja, 5. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zaradi prenizkega tlaka je pogosto slaba prekrvavitev rok in nog, kar se kaže kot mrzle roke in noge. Nizek tlak nekoliko poviša rožmarin, bodisi v obliki kopeli, čaja ali kapljic, ki se lahko kupijo v lekarni. Čaj in kapljice lahko pijete trikrat dnevno. Prav tako pomaga dvigniti tlak tudi večji vnos tekočine (vode) in pa telesna aktivnost (svetujem nekaj počepov zjutraj in čez dan).
Mokre noge so najverjetneje povezane s potenjem. Potenje nekoliko zavira pitje žajbljevega čaja (krajši čas) in nožne kopeli z orehovimi listi, ki naj ne trajajo več kot 20 minut. Ob uporabi kopeli lahko nastopi rahlo obarvanje podplatov.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni, ker imam celiakijo, me zanima, ce ima zdravilo proti nespecnosti, in sicer Sanval 5 mg, gluten. Gluten je namrec zame nevaren. Prosim, pomagajte mi s tem podatkom. Iskreno se vam zahvaljujem. Pozdrav
(Anita, 24. 8. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Zdravilo Sanval 5 mg ne vsebuje glutena.

Svetoval je: Anže Dimec, mag.farm. iz Lekarne Center
Vprašanje:
Spoštovani, včeraj (torek) sem začela jemati sumamed (sum na 1 stadij bolerije), v soboto grem na dopust in me zanima koliko časa po zaključku jemanja antibiotikov še ne smem zaužiti nobenega alkohola? Zahvaljujem se vam za odgovor.
(Mateja, 17. 8. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Sumamed oziroma glavna učinkovina v zdravilu azitromicin se v telesu zadržuje največ 4 dni po zaužitju. V tem času odsvetujem uživanje alkohola, saj se tako alkohol kot azitromicin presnavljata v jetrih in jih obremenjujeta. Kljub temu pa uživanje alkohola po prenehanju jemanja antibiotika ni kontraindicirano oziroma prepovedano.

Lep dopust in lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Pozabila sem vzeti eno tableto kontracepcijskih tabletk Yasminelle v 3. tednu. nato sem zacela z novim omotom brez prekinitve.ko ga bo zmanjkalo bom dobila ravno menstruacijo na dopustu. ali je mozno se zaceti s tretjim omotom za prestavitev menstruacije.
(Andreja, 31. 7. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni,

tabletke Yasminelle lahko jemljete še naprej in tako preprečite pojav krvavitve v času dopusta, čeprav odlaganje menzesa sicer ni priporočljivo.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali se lahko v času nosečnosti uporablja kremo za strije in celulit (kozmetika Afrodita).
(Kreme za celulit, 31. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

v času nosečnosti se svetujejo kreme, ki zmanjšujejo nastanek strij in izboljšajo elastičnost oziroma prožnost kože. Izbirate lahko med različnimi proizvajalci, saj je na tržišču veliko izdelkov za ta namen, eden od proizvajalcev je tudi Afrodita. Njihove kreme proti strijam so primerne za uporabo pri nosečnicah, kar pa lahko preverite tudi v samih navodilih oziroma na embalaži. Odsvetujemo pa vam uporabo pripravkov proti celulitu, ki v času nosečnosti niso primerni za uporabo.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Tirolog mi je kot prvič za terapijo predpisal Euthyrox 25. Izdal je eRecept. V lekarni pa prvijo da recepta ni. Ker je zdravnik na dopustu cel mesec, me zanima kako do tablet. Imam samo specialistični izvid v katerem piše da je recept izdan. 
(Nik, 21. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Na zdravstveni kartici so vidni vsi predpisani eRecepti, ki so še veljavni. Rok veljavnosti recepta je 1 mesec (razen pri nekaterih izjemah). Če recepta na kartici ni, to pomeni, da recept ni bil predpisan ali pa se je pri predpisovanju zdravila zgodila napaka. Zdravila zato ne moremo izdati. Če imate specialistični izvid, na katerem je predpisana terapija, ga nesite k svojemu osebnemu zdravniku, ki vam zdravilo lahko predpiše na osnovi izvida.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali lahko zjutraj sočasno vzamem Euthyrox (150mg), Folacin (5mg) in pripravek MSM-ja? V kolikor to ni najbolj pametno, kaj priporočate. MSM in Euthyrox se mora zaužiti na tešče. 
(Ivana, 17. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilo Euthyrox vzemite na tešče, to je vsaj pol ure pred zajtrkom, vsak dan ob istem času, ločeno od ostalih zdravil zaradi možnega vpliva na absorpcijo zdravila. Če je pripravek MSM-ja potrebno vzeti na tešče, ga vzemite pol ure za Euthyroxom. Hkrati lahko vzamete tudi Folacin, ki se sicer lahko jemlje neodvisno od hrane. Čez pol ure lahko zajtrkujete.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, če lahko ob jemanju zdravil asentra 200mg, kar največja dovoljena doza jemljem tudi prehransko dopolnilo maca. Vem, da že obstaja odgovor na moje vprašanje ampak maca naj bi povečevala raven serotonina?
(Jakob, 17. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljen Jakob!
Kontraindikacij na zdravila pri uživanju Mace ni. Brez težav jo lahko uživamo sočasno z drugimi zdravili in prehranskimi dopolnili. 
Lep pozdrav.                                                
Svetovala je: Dalida Vizjak, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali obstajajo kakšne tablete za prestavitev menstruacije, brez recepta? in katere so z receptom? hvala in lep pozdrav 
(Sara, 17. 7. 2017)

Odgovor:
Pozdravljena Sara!
Zdravila za prestavitev menstrualnega cikla se dobijo samo na recept. Obstaja več zdravil za prestavitev cikla, zato vam svetujem, da obiščete svojega izbranega ginekologa.
Lep pozdrav,                                                  
Svetovala je: Dalida Vizjak, mag.farm. iz lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me kako dolgo imajo rok uporabe PO ODPRTJU kapsule Gynophylus? Hvala in lep pozdrav
(Silvija, 12. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

kapsule Gynophylus so ob ustreznih pogojih shranjevanja (do 25 ᵒ C), uporabne do datuma, ki je naveden na zunanji ovojnini poleg simbola peščene ure. 
Lep pozdrav.
 
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Zanima me kaj je najboljše uporabljati v času menstruacije, vložke alitampone. Ter ali se tampone lahko uporablja ponoči in ali je potrebno menjatičez noč tampon. Hvala
(menstruacija, 12. 7. 2017)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Za pripomočke za osebno higieno, kot so tamponi, veljajo enaka pravila njihove uporabe, kot za ostala zdravila, prehranska dopolnila,medicinsko-tehnične pripomočke, naprave; vselej upoštevamo priporočila proizvajalca. Med drugim to pomeni, da je potrebno tampon menjati na vsa toliko ur (npr. na 4 ure), kot to priporoča eden izmed proizvajalcev, ali celo pogosteje, če je to potrebno. V kolikor proizvajalec odsvetuje uporabo tamponov preko noči, to upoštevamo in raje uporabimo njihovo alternativo-higienski vložek. Ta priporočila so preventivne narave, saj preprečujejo, da bi prišlo do morebitnih novih okužb ali poslabšanj že prisotnih vaginalnih vnetij. Ravno toliko pomembno, kot je čas vstavljenega tampona v nožnici, je tudi rokovanje s tamponom ob menjavi. Vselej upoštevamo priporočila proizvajalca.

Lep pozdrav. 

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag. farm. iz Lekarne Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Pozdravljeni, v navodilih kont. tabletk piše, da jih moramo shranjevati do 25°c, vendar zna biti v poletnem času moje stanovanje toplejše. Je s tem ogrožena učinkovitost? KT so zaščitene pred soncem, so na suhem in niso spremenile fizičnega izgleda. 
(Jagoda, 11. 7. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni,

Varnost, kakovost in učinkovitost zdravil je zagotovljena pri pravilnem shranjevanju le teh. Glede na to, da tabletke niso spremenile fizičnega izgleda in da gre za zdravilo trdne oblike, menim da učinkovitost ni vprašljiva. Svetujem Vam, da tabletke shranjujete v temnem hladnejšem prostoru, vendar ne v hladilniku.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, z jemanjem kontracepcijskih tablet Daylette sem začela pred menstruacijo, zanima me če se zaščita vzpostavi šele z jemanjem naslednje škatlice ali pa morda že prej
(Barbara, 4. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pričetek jemanja kontracepcije mora sovpadati s prvim dnevom menstrualne krvavitve. V tem primeru je zaščita pred nosečnostjo optimalna že od prve tablete dalje.
Ne vem, v kateri fazi menstrualnega cikla ste pričela jemati kontracepcijo, zato vam ne morem podati točnega odgovora. Če ste vzela zdravilo šele po ovulaciji, tabletka le-te ni mogla zavreti in zaščite pred zanositvijo ni.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Spostovani! Jemljem kontracepcijske tabletke Belara...zadnjo tabletko naj bi vzela 14.7...sledi 7 dnevni premor. Zanima me ali vzamem naslednjo tabletko 7.dan...to je 21.7 ali 8 dan 22.7
(Tamara, 3. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni Tamara
Kontracepcijske tablete Belara je potrebno jemati 21 dni nato sledi 7 dnevni premor. To pomeni, da 7 dni ne vzamete tablet in nato vzamete prvo tableto in naslednje škatlice. Če boste 14. 7. vzeli zadnjo tabletko, počakate do 22.7. ko vzamete 1. tabletko iz naslednje škatlice.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec. iz lekarne Šentjur 

Vprašanje:
Stara sem 63 let. Proti pritisku jem Lacipil 4mg. Je možno kot stranski učinek zelo močno potenje?
(Vida, 3. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

Potenje ni navedeno med neželenimi učinki Lacipila. Pojavljajo pa se lahko navali vročine in zardevanje.
V primeru neprenašanja zdravila predlagam, da se obrnete na vašega zdravnika.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm., Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Pozdravljeni. Jem kontracepcijske tabletke Yaz. Dobila sem vnetje in uporabljam vaginalno kremo Canesten. Zanima me ali se zaradi kreme zmanjsa ucinkovitost tabletk in moram uporabljati dodatno zasščito?
(Sara, 31. 5. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Zaradi uporabe Canesten kreme se učinek kontracepcijskih tabletk ne zmanjša. Se pa v času zdravljenja vaginalnih glivičnih okužb svetuje izogibanje spolnim odnosom, saj tako skrajšate čas zdravljenja in preprečite prenos glivične okužbe na partnerja. V primeru, da imate spolne odnose pa vam svetujemo uporabo barierne zaščite v času zdravljenja, torej uporabo kondoma.
Lep pozdrav.
Svetovala sta: Mateja Kadilnik, mag farm., Andrej Grobin, študent farmacije  iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Zdravo. Zanima me če se slučajno zniža učinkovitost kontracepcijskih tabletk(Belara), če zraven jemljem tudi probiotike v kapsulah, podobni kapsulam Florazyn? Hvala lepa
(Eva, 5. 5. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
kontracepcijske tabletke in katerekoli probiotike lahko brez skrbi kombinirate.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas

Vprašanje:
Ali lahko jem Ospen in Ibrofen skupaj? Hvala za odgovor
(Meta, 19. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Iz dostopne literature (študije interakcij so bile izvedene na odraslih) ni razvidno, da bi bila kombinacija jemanja zdravil z ibuprofenom ter fenoksimetilpenicilinom (učinkovina v zdravilu Ospen) problematična, če ni drugih pridruženih bolezenskih stanj (razjede prebavil, hujše okvare ledvic ipd.).
Izjema k temu so norice, saj je v tem primeru uporaba zdravil z ibuprofenom odsvetovana.

Lep pozdrav.
Andrej Grobin štud. farm. in Mateja Kadilnik mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Zdravo. Mene zanima ali je kaj narobe če med jemanjem KT tablet ne dobim menstruacije. Jem jih od decembra do februarja ni bilo problemov sem dobila menstruacijo sedaj pa je se vedno ni pa jem ze 4belo tabletko,katere jem redno.Imam redne sp.odnose.
(Anja, 14. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Med enotedenskim premorom pri jemanju kontracepcijskih tablet ali pri jemanju placebo tabletk v zadnjem tednu ciklusa je običajna odtegnitvena krvavitev. Ta se lahko pojavi kasneje, lahko tudi izostane. Če tablete jemljete redno, je možnost zanositve izredno majhna. Za vsak slučaj pa naredite še test nosečnosti.

Lep pozdrav,
Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, če lahko sočasno jemljem kontracepcijske tablete Sibilla in bilobil forte? 
(Kaja, 12. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni Kaja
Pri zdravljenju z večjim številom zdravil se vedno postavlja vprašanje tudi o njihovem medsebojnem delovanju. Prav je , da ste na to pozorni. Glede na do sedaj dosegljive vire ni podatkov o zapletih pri sočasnem jemanju teh dveh zdravil. Pomembno je, da Sibillo jemljete redno in ne izpuščate odmerkov. 
Lep pozdrav
Svetovala vam je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm, spec. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Živjo!Včeraj sem zaužila tabletko yasminelle nekaj minut čez 1uro popoldan,1 uro kasneje(okoli 2.ure)sem dobila drisko.Kasneje sem šla na wc še 2x popoldan in 1x zvečer.Ali je učinkovitost tabletke zmanjšana?Ali lahko zraven jemljem tudi Linex Forte?
(Maja, 12. 4. 2017)
Odgovor:
Spoštovani!
Če nastopi driska prej kot v štirih urah po zaužitju kontracepcijske tabletke, je učinkovitost zaščite bistveno zmanjšana in je potrebno ravnati, kot je napisano v navodilih ob izpuščeni tabletki( glede na to, v kateri dekadi jemanja se je ta dogodek zgodil).
Sočasno jemanje kontracepcije in zdravila Linex je dovoljeno.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. Iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Ali lahko jemljem amoksiklav in naklofen skupaj?
(Jelena, 23. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
da, zdravili Amoksiklav in Naklofen  lahko jemljete skupaj, med njima ni navedenih znanih interakcij.
Svetovala je. Mateja Vouk mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni. Imam anks.-depresivno motnjo in jemljem tretje leto Cipralex. Zadnje leto polovično dozo, zjutraj. Poskušala sem še znižat, ker me tablete bolj umirjajo kot "dvigujejo", vendar se je pojavila nespečnost. Kaj če bi jemala adje zvečer? 
Tara, 23. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,
iz vašega vprašanja ni razvidno ali ste začeli ukinjati zdravilo sami ali po nasvetu zdravnika. Pri zdravljenju anksiozno-depresivnih motenj je namreč zelo pomembno, da zdravila jemljete dovolj dolgo in ukinete terapijo postopno, pod kontrolo zdravnika. V kolikor pride ob ukinjanju do težav kot so nespečnost oziroma slabše počutje, kot opisujete, lahko to pomeni tudi ponovno poslabšanje vaše bolezni. V tem primeru je posvet z zdravnikom nujen, saj boste le z ustrezno in dovolj dolgo trajajočo terapijo preprečili relapse bolezni. Glede nadaljevanja terapije pa vam še vedno svetujemo jemanje zjutraj. 

Lep pozdrav,
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, Kot srčni bolnik jemljen marevan. Zaradi bolezni sem dobila tudi antibiotik amoksiklav 10 dni na 12 ur. Zanima me vpliv antibiotika na marevan? Lp 
(Petra, 17. 3. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni!

V redkih primerih lahko Amoksiklav podaljša protrombinski čas. Zaradi možne prilagoditve odmerka Marevana priporočam kontrolo med sočasnim jemanjem antibiotika in antikoagulanta.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jemljem Escitalopram teva5 mg in Valtrex 500. Zelo mi je slabo in sem vrtoglava. Ali se mogoče ti dve zdravili izključujeta. Hvala in lep pozdrav 
(Milena, 14. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,
zdravili, ki ju jemljete ne vstopata v interakcijo in se zato ne izključujeta. Ob pričetku jemanja Escitaloprama je verjetnost pojava slabosti velika, zato se vedno priporoča jemanje zjutraj po jedi. Slabost in vrtoglavica sčasoma ob rednem jemanju izzvenita.  Ravno tako, pa je zelo pogost neželeni učinek ob jemanju Valtrexa slabost. Torej neželena učinka, ki ju navajata imata vzrok v jemanju obeh zdravil in ne v njuni interakciji. Svetujem vam jemanje obeh po jedi.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina

Vprašanje:
Jemljem KT Yaz. Stara sm 18 let in jih jemljem priblizno 1 leto. V tem casu so se moji lase postali tanki lomljivi in imam razcepljene konice. Jemljem fitoval kapsule a zgleda da ne pomagajo. Ali je mogoce da na to moje lasje vplivajo kt oz hormoni?
(Gaja, 14. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,
jemanje kontracepcije lahko, četudi redko, vpliva na pospešeno izpadanje las. Če pride do tega, je poleg kapsul za poškodovane lase (potrebno jih je jemati vsaj dva meseca, da pride do učinka) priporočljiva dodatna uporaba šamponov proti izpadanju las ter nega las z balzami za poškodovane lase. Le-te moramo ob umivanju pustiti na laseh vsaj nekaj minut, da lahko razvijejo svoj učinek. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali lahko jemljem istočasno Bilobil ter železo ter občasno magnezij. Hvala za odgovor.
(Elen, 14. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

Bilobil kapsule lahko uživate ob sočasnem jemanju pripravkov z železom in magnezijem. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni! Tretji dan jemljem Ospen 1500 in danes sem ga vzel ob 08.00 nato ob 16.00 potem pa sem zaradi zmedenosti, ker mora sestra vzeti antibiotik ob 20.00, vzel antibiotik ob 20.00 namesto ob 00.00. Ali naj vzamem antibiotik spet ob 00.00?
(Staš, 10. 2. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Jemanje antibiotika nadaljujte na 8 ur od zadnje vzete tablete.
Lep pozdrav,

Svetovala je: Nina Krč, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jemljem KT Qlaira.V ned sem redno vzela tableto ob20.00;v pon sem tableto pozabila(13. po vrsti);v tor sem ob 20.00 vzela 2tableti hkrati (pozabljeno 13. in redno 14.).Zadnji spolni odnos sem imela vned.Je možnost nosečnosti?Kdaj naj naredim test?
(Saša, 3. 2. 2017)
Odgovor:

Pozdravljeni.

V primeru pozabljene tablete ste reagirali pravilno. Vprimeru, če pozabite katero od tablet od 8. do 17. dne cikla in mine več kot 12ur je potrebno pozabljeno tableto vzeti takoj, ko se spomnite in naslednjotabletko kot navadno (tudi, če to pomeni, da je potrebno vzeti dve tabletihkrati). Nato tablete jemljete redno kot ponavadi in uporabljate dodatnozaščito še naslednjih 9 dni. Glede na to, da ste do pozabljene tablete jemalitabletke redno, je sicer možnost zanositve majhna, ni pa izključena. Gledeverjetnosti zanositve in opravljanja testa pa vam svetujem, da se obrnete naginekologa, ki vam bo na vaše vprašanje najlaže odgovoril.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm.,  Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Že tri mesece jemljem tablete Belara.Prejšnji tedensem začela z novim omotom in prvo tabletko vzela redno.Nato pa sem pozabila 3tablete.Ko sem se spomnila sem vzela 2 tabletko in isti dan vzela tudi 5tabletko ki je bila na vrsti.Kako nadaljujem?
(Ana, 3. 2. 2017)
Odgovor:

Pozdravljeni.

Redno jemanje kontracepcijskih tablet je še posebej nujno vprvem tednu jemanja. V vašem primeru je potrebno vedeti, ali ste imeli v prvemtednu cikla ali v času premora odnos. V tem primeru bi bila potrebna nujnakontracepcija, nato se naslednja tableta vzame ob običajnem času naslednji dan.V vašem primeru odnosov ne omenjate, za nujno kontracepcijo pa je tudi žeprepozno. Tako vam svetujem, da v kolikor ste odnose imeli, naredite testnosečnosti. Sicer pa se svetuje, da vzamete zadnjo izpuščeno tableto takoj kose spomnite, in naslednjo tableto ob običajnem času. Potrebna je uporabapregradne kontracepcije ali vzdržnost vsaj še en teden. 

Lepo pozdravljeni.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm., Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali je večkratno vnetje mehurja vzrok psihične nestabilnosti ali vzrok bolezenskih tezav. Hvala
(Tanja, 1. 1. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Ponavljajoče vnetje mehurja lahko povzroča več dejavnikov. Predlagam obisk pri zdravniku, kajti samo zdravniki lahko postavljajo diagnoze.
Vam pa priporočam primeren vnos tekočine- 2-3 litre na dan, saj je znano, da ledvice iz telesa izločajo strupe, kar pa jim ne uspe, če pijemo premalo vode.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni, rada bi si prestavila februarski menstruacijski cikel s tabletami Primolut. Znima me, v kolikor si jo prestavim sedaj v januarju, ali to pomeni, da bo tudi v februarju prišla z zamikom? Hvala in lp, 
(Tanja , 23. 1. 2017)

Odgovor:
S tabletkami Primolut nor lahko menstrualni cikel prestavite tako, da pričnete tabletke jemati 2x dnevno po 1tbl, vsaj dva dni pred pričakovano menstruacijo. Če boste torej tako naredili v januarju in jemali tabletke 10 dni, bo naslednji cikel nastopil nekje 2 dni po premnehanju jemanja tabletk. Posledično bo nato februarski cikel tudi nastopil z zamikom, glede na cikle pred jemanjem Primoluta.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek mag.farm., Lekarna Nova vas
Vprašanje:
LP, se tablete Reductil še dobi na recept? Če ne je kakšna alternativa, ki res pomaga? Hvala
(Tanja, 19. 1. 2017)
Odgovor:
Gospa Tanja!
Tablet Reductil ni več na slovenskem trgu, ker je imelo zdravilo kljub pozitivnim učinkom, preveč resnih neželenih učinkov.
Reductil je zmanjšal željo po hrani, zato menim, da je pri vas težava v prekomernem vnosu hrane. Predlagam, da v lekarni povprašate po prehranskih dodatkih, ki zmanjšajo vnos hrane na ta način, da v želodcu nabreknejo in jih lahko vzamemo pred predvidenim obrokom hrane, obenem pa spijemo veliko vode.
Vsekakor pa je potrebno upoštevati zlato pravilo, da v telo vnesemo manj energetske vrednosti, kot je porabimo, zato moramo pri vsaki redukciji telesne mase intenzivno telovaditi in piti vsaj 2-3 litre vode na dan.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Spoštovani, Zanima me, ali so kakšni zadržki ob sočasnem jemanju Marevana 3mg in Imunoglukana ali Imunoglukana acute. Hvala in lep pozdrav
(Jana, 19. 1. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Jana,
Marevan je zdravilo, ki vsebuje varfarin. Ta učinkovina ima številne interakcije tako z zdravili kot tudi z živili, zato je prav, da vas zanima ta kombinacija. Imunoglukan, ki vsebuje betaglukan, sestavino žitaric, gob, alg in še drugih živil, ni informacij, ki bi opozarjale na neželene učinke te kombinacije. Vsebuje pa tudi cink in vitamin C v večjem odmerku. Slednji bi lahko zmanjšal učinek Marevana.
Zato odsvetujem jemanje Imunoglukana med zdravljenjem z Marevanom.
Lep pozdrav.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Živijo....imam tablete nexium katere moram jemat. Sedaj mi je ginekologinja napisala dabroston....lahko to skupaj jem ali ne? Ali naj nexium pustim.
(Martina, 10. 1. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni ga. Martina,
 z jemanjem zdravila Nexium lahko nadaljujete po ustaljeni terapiji pred obrokom. Dabroston vzemite po obroku torej s približno eno urnim zamikom. 
Lep dan. 
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag.farm., Lekarna Nova vas

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali je možno sočasno uporabljanje antibiotika Ospen in Analgin-a. Lep pozdrav, 
(Lila, 5. 1. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilo Ospen je antibiotik, ki so Vam ga predpisali za zdravljenje okužbe. Zdravilo Analgin pa se uporablja za zniževanje povišane telesne temperature in zdravljenje bolečine. Med zdraviloma ni poznanih medsebojnih interakcij, zato ju lahko jemljete hkrati. Ospen jemljite redno tako kot so Vam predpisali, Analgin pa po potrebi.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Belara 
En lep pozdrav, mene zanima glede teh tablet jemljem jih že pol leta in do zdaj so bile redne menstruacije, a okoli novega leta mi vedno zamuja.Kaj naj naredim imam že en teden premora in še vedno ni menstruacije? Najlepša hvala za vaš odgovor.
(Tina, 3. 1. 2017)

Odgovor:
Pozdravljena Tina!

Če ste  zdravilo jemali v skladu z navodili, niti sočasno jemali drugih zdravil, niti bruhali ali imeli driske, je malo verjetno, da bi zanosili in lahko nadaljujete z jemanjem zdravila Belara. Če pa ga niste jemali po navodilih, vam svetujem, da pred nadaljnjim jemanjem zdravila Belara, najprej izključite morebitno nosečnost.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Ali se lahko uporablajo skupaj zdravila -Leksaurin-Cipramil-Sanval in Madopar
(Rudolf, 19. 12. 2016)
Odgovor:
Predpisana zdravila se pogosto kombinirajo in pri uporabi ni težav, če jih uporabljate pravilno. Zdravili Madopar in Cipramil je potrebno uporabljati redno, saj samo na tak način dosežeta svoj pravi učinek, medtem ko sta zdravili Lexaurin in Sanval namenjena občasni uporabi po potrebi. Način delovanja zdravil Sanval in Lexaurin je podoben, zato morate biti pri sočasni uporabi pozorni na povečano zaspanost in omotico. 
Svetovala je: Teja Glavnik mag.farm. iz Lekarne Center
Vprašanje:

V katerem delu dneva je najbolje vzeti tabletko primolut nor za prestavitev menstruacije? Zjutraj, po obroku, zvecer? Hvala za vas odgovor.

(Anja, 19. 12. 2016)

Odgovor:
Spoštovani!
Režim jemanja tablet Primolut Nor je za prestavitev menstruacije 2X 1 tableto dnevno, kar pomeni, da se jemlja ena tableta zjutraj in ena tableta zvečer.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Lp! imam vprasanje in sicer imam celiakijo ze hude stopnje. zanima me ali so v črnilu za tattoo kakršne koli sestavine, ki bi mi lahko povzrocile tezave v zvezi s celiakijo? (govorim o črni barvi seveda) Hvala in lep pozdrav!
(Luka, 5. 12. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Življenje s celiakijo zahteva nenehen nadzor nad vnosom snovi, saj nas poslabšanja bolezni opominjajo, da smo storili nekaj narobe. Celiakija je vezana na vnos hrane skozi usta, in poslabšanja povzroči gluten v hrani. Lahko bi bil vzrok za slabše počutje kakšna druga vrsta imunske reakcije, ki dodatno poslabša obstoječe stanje.
Informacije o tem, kakšne sestavine vsebuje črnilo, s katerim ste prišli v kontakt, vam lahko da samo tisti, ki vam je izdelal tetovažo. Obrnite se nanj in morda dobite več informacij o tem.
Lep pozdrav.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec., iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Zdravo. Za angino sem dobila Ospen 1500, med sestavinami sem našla laktozo, vendar me zanima, če vsebuje tudi gluten? Imam namreč celiakijo in ne vem, če je Ospen dovoljen. Hvala za odgovor.
(Tajda, 5. 12. 2016)
Odgovor:
Lepo pozdravljeni,

Predpisano zdravilo lahko brez skrbi jemljete v skladu z navodilom zdravnika in farmacevta, saj glutena ne vsebuje.

Lep dan.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni,Logest jemljem 7let.Po tedenski prekinitvi sem pozabila začeti z novo škatlico(zaenkrat 3 tablete).Ker sem imela včeraj spolni odnos, sem danes zjutraj vzela jutranjo tabletko. Kako naj nadaljujem s KT?
(Sara, 29. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
Svetujem, da s KT počakate do naslednje menstruacije in pričnete z jemanjem tabletk s prvim dnem krvavitve. 
Če pa želite, lahko z jemanjem KT pričnete takoj, vendar morate ves mesec uporabljati ob odnosih dodatno zaščito.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Začela sem z jemanjem KT Qlaira. Tabletke jemam 2 mesec in ze drugič imam vmesn krvavitev oz rjav izcedek ter zelo občutljive prsi. Je to zaradi prilagajanja na telesa na tabletke? Kdaj bo to minilo? Hvala in lp.
(Barbara, 22. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,

ob jemanju tablet Qlaira se lahko v prvih mesecih jemanja pojavijo vmesne krvavitve. Te navadno v treh ciklih jemanja tabletk izzvenijo. V kolikor bi se vmesne krvavitve oziroma rjavkast izcedek pojavljal tudi kasneje, vam svetujemo posvet z zdravnikom.

Lep dan.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Včeraj sem imela spolni odnos brez kondoma, saj imam kontracepcijske tablete. Danes okoli 18. ure pa sem ugotovila da sem včeraj pozabila vzet tableto, zato sem danes vzela 2. Ali to pomeni da sem 100% noseča oz da bom? Je pa tabletka iz 1. vrstice
(Tina, 10. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni Tina!

Predvidevam, da ste pozabljeno tabletko vzeli tako, da še ni preteklo 24 ur od pozabljenega odmerka. V tem primeru se zaščita pred nosečnostjo ni zmanjšala. Preostale tablete nadaljujte z jemanjem ob običajnem času.

Če ste vzeli tableto več kot 24 ur prepozno, se  zanesljivost zaščite pred nosečnostjo lahko zmanjša, tako da morebitne nosečnosti ne moremo izključiti.
V naslednjih sedmih dneh uporabljajte tudi dodatno pregradno kontracepcijsko metodo, npr. kondom.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni Zanima me, ali se v lekarni dobi kakšno sredstvo (zelišče, pripravek, dopolnilo,..) za pospešitev izločanja želodčne kisline. Imam namreč premalo želodčne kisline in težave pri prebavi. hvala lp
(Marija, 7. 11. 2016)
Odgovor:
Spoštovana gospa Marija!
Izločanje želodčne kisline lahko pospešijo zelišča, ki vsebujejo grenčine. Najpogosteje priporočamo pitje čaja iz tavžentrože in poprove mete. Velikokrat pa vzrok slabe prebave ni samo pomanjkanje želodčne kisline, ampak tudi encimov, ki hrano pomagajo razgrajevati. Najpogosteje za vzpodbujanje presnove in lajšanje težav v prebavilih priporočamo kapljice  Iberogast.
Prav tako lahko uporabite tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo samo prebavne encime in tudi izboljšajo presnovo hrane. V lekarni imamo kar nekaj različnih izdelkov od različnih proizvajalcev.
V določenih primerih lahko zdravnik tudi predpiše zdravila, ki vsebujejo encime, na recept.
Svetujem vam, da najprej kupite kapljice Iberogast in jih jemljete po navodilu do 3X dnevno med jedjo.
Če to ne bo pomagalo, ali pa se bodo težave ponavljale, pa le obiščite zdravnika.
Vse lepo vam želim!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
1 2 3 4 … 77  Naslednja stran

Izberite
Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek