Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


1 2 3 4 … 77  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Zanima me ali obstajajo kake tablete da ustavim svoje mleko 
(Ana, 4. 4. 2018)
Odgovor:
Spoštovani.

Tabletke za zaustavljanje mleka, pri doječih mamicah se imenujejo Bromergon in jih predpiše zdravnik na recept. Nastajanje mleka zmanjšamo tudi s hlajenjem prsi z mrzlimi obkladki, nežnim iztiskanjem mleka a ne do konca, ali celo samo nežnim masiranjem trdih predelov dojk. Mleko v nekaj dneh samo usahne, saj če ni povpraševanja, se mleko ne tvori več. 

Lep pozdrav. 
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni. V četrtek sem vzela zadnji tablet Yarina. Sledil je premor in v tem času sem dobila menstruacijo. Na prvi dan sem vzela tabletko cerazetto. Zanima me a je to v redu, a vseeno imam 7 dni dodatno zaščito?
(Metka, 3. 4. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
V prvih sedmih dneh jemanja tabletk Cerazette bi vam vseeno priporočala uporabo dodatne mehanske kontracepcijske zaščite, npr. kondoma. Zaščita pred zanositvijo bo tako zanesljiva.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Pozdravljeni! Začel sem jemati zjutraj Paroxat 20 mg. Zanima me ali lahko tudi vzamem Lekadol ali Naglesin S, ker imam glavobole in pritisk v glavi? Lahko tudi sočasno vzamme Persenosan in Persen forte? Hvala.
(Dejan, 26. 3. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Poleg redne terapije s Paroxatom lahko občasno vzamete tudi Lekadol ali Nalgesin S za glavobol. Za pomirjanje lahko tudi vzamete občasno Persen forte ali Persenosan, vendar ne v kombinaciji, saj gre za pripravka s podobno sestavo.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Dalida Vizjak, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, Mene pa zanima kdaj se bo dalo dobiti kontracepcijske tabletke cerazette. Hvala in lp
(Tjaša, 19. 3. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Zdravilo Cerazette (pakiranje po 84 tablet) je trenutno na zalogi v vseh naših lekarnah. Če imate recept za tri pakiranja po 28 tablet oz. za eno pakiranje po 84 tablet, lahko zdravilo dobite v eni od naših lekarn. 
V primeru, da imate predpisano le eno malo pakiranje (28 tablet), lahko dobite zamenjavo znotraj skupine Medsebojno zamenljivih zdravil (Cerelle), saj Cerazette (pakiranje po 28 tablet) še ni na trgu.

Lep pozdrav,

Svetoval je: Anže Dimec mag. farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Jem kt Belara.Zaradi bolečin jih sedaj drugič jemljem 3 škatlice brez premora.Prvič sem pojedla 3 tablice in naredila 7 dni premora in ni bilo težav.zdaj pa sem na na sredini 2ovoja in imam 4dan krvavitev in bolečine.Kaj storim, ali tablete delujejo?
(Ana, 12. 3. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Po navodilu ginekologa se lahko kontracepcijske tablete Belara jemljejo tudi brez 7 dnevnega premora. V času pravilnega jemanja tablet je kontracepcija zanesljiva, lahko pa se pojavijo možni neželeni učinki, kot so vmesne krvavitve, bolečine v trebuhu, slabost in drugi. Če gre za hujše težave, se posvetujte s svojim ginekologom, ki vam bo svetoval o nadaljni terapiji.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Že leto in pol uporabljam kontacepcijo Nuvaring. Zanima me ali canesten 3 tablete vplivajo na delovanje Nuvaringa?
(Petra, 9. 3. 2018)
Odgovor:
Pozdravljena!
Zdravljenje z zdravilom Canesten 3 vaginalne tablete ne vpliva na učinkovitost zdravila NuvaRing.
Lep pozdrav,
Svetovala je: Vizjak Dalida,mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni!Zanima me, ali se baldrijanove kapljice lahko uporablja med zdravljenjem z zdravilom EUTHIROX
(Danijel, 27. 2. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni,

Sprašujete ali se Baldrijanove kapljice lahko jemljejo z zdravilom Euthyrox? Odgovor je, da. Vendar, zdravilo Euthyrox je potrebno jemati zjutraj na tešče, vsaj pol ure pred jedjo z malo tekočine. Baldrijanove kapljice Celjskih lekarn pa se vzamejo 1 x na dan 50 kapljic ½ -1 uro pred spanjem ob težavah z nespečnostjo. Ker ne delujejo takoj, se priporoča 2-4 tedensko redno jemanje. Po potrebi se poleg večernega odmerka lahko vzame še dodatni odmerek popoldan. Pri simptomih nervoze, nemira, napetosti in stresno pogojenih težavah priporočamo 1 odmerek ( 50 kapljic =1/2-1 žlička)  1- do 3-krat na dan.
Največji priporočeni dnevni odmerek znaša 4 posamezne odmerke na dan.

Med zdravilom Euthyrox in Baldrijanovimi kapljicami naj bo vsaj 1-2 uri razmika.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni,jemljem sledeča zdravila: ZJ: aldacton, jardiance, micardis, edemid,OP:concor cor ZV: prenessa, atoris, kornam, xalatan. Zanima me, če lahko kombinacija teh zdravil povzroča mehurje na golenih.Hvala za odgovor. LP (Alojzij, 26. 2. 2018)
 
Odgovor:
Pozdravljeni,

mehurji na golenih imajo več možnih vzrokov, med njimi je lahko tudi reakcija na katero izmed zdravil, ki jih jemljete. Za odkritje pravega vzroka bi potrebovali več informacij o vaši terapiji, zato vam svetujem, da se v naših lekarnah naročite na storitev pregled uporabe zdravil. V okviru te storitve se bo farmacevt pogovoril z vami in natančno proučil vaša zdravila ter v primeru, da so opisane težave povezane z zdravili, skupaj z vašim izbranim zdravnikov poiskal primerno rešitev. Na pregled uporabe zdravil se je potrebno predhodno naročiti, izvajamo pa ga v Celju v lekarnah Center, Gregorčičeva in Planet, pa tudi v lekarnah Šentjur, Šmarje, Slovenske Konjice, Zreče, Rogaška Slatina, Rogatec, Radeče in Rimske Toplice.
Svetovala je: Teja Glavnik, mag.farm., Lekarna Center
Vprašanje:
Pozdravljeni Diagnosticiran imam kožni lupus. (Discoidni lupus)Imam razjedo na obrazu. Zdravnica mi je predpisala mazilo Diprosone. Zanima me, ali obstaja še kakšno drugo mazilo, ker tega se na dolgi rok ne sme uporabljati? hvala lep pozdrav
(Marija, 6. 2. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Kot ste se verjetno že pozanimali ali pogovorili z zdravnikom, veste, da je lupus kronična avtoimuna bolezen, ki se kaže z vnetjem sklepov, kože, krvnih celic, pljuč…
Vnetja na koži se zdravijo s kortikosteroidnimi mazili, kamor sodi tudi Diprosone. Kortikosteroidna mazila ob dolgotrajni uporabi tanjšajo kožo, a jih ob zagonih bolezni s pridom uporabljamo, saj imajo sistemski kortikosteroidi (npr. tablete, ki jih pojemo), še več stranskih učinkov na celo telo in se dajejo kratkotrajno, pod nadzorom zdravnika. V vsakem primeru je bolje uporabljati mazila na koži, dokler še pomagajo. Ko se vnetje umiri, zdravimo kožo z nevtralnimi, negovalnimi mazili. Ob daljšem zdravljenju lahko tudi redčimo kortikosteroide z mazilno podlago. O tem se je najbolje pogovoriti z vašim zdravnikom. 

Lepo vas pozdravljam.

Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm, Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Spoštovani! Zanima me: jemljem Concor, CoAprovel in Lacipil tablete ali lahko še za spanje vzamem zeliščne tablete Baldrivel od Sorie Natural, ki vsebujejo baldrijan, glog in pasijonko.Hvala za Vaš odgovor.
(Simona, 30. 1. 2018)
Odgovor:
Spoštovani!
Omenjen izdelek lahko jemljete, kljub temu, da so med opisanimi zdravili tudi zdravila za srce, vendar le-ta nimajo neželenih interakcij z glogom, ki je v izdelku, ki ga vi jemljete pred spanjem.
Lep pozdrav!
Svetovala je:  Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni. S partnerjem že pol leta poskušava zanositi. Sedaj se mi je vnela hrbtna mišica in zdravnica mi je predpisala Naklofen duo in tablete Milgamma. Ali tablete lahko škodujejo plodu, če v tem času pride do oploditve? hvala, lp
(Maja, 29. 1. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Ob predpisovanju zdravil zdravnik presodi, katera zdravila so primerna za vaše zdravljenje. Zdravilo Naklofen duo lahko jemljejo ženske, ki poskušajo zanositi, in tudi nosečnice v prvem in drugem trimesečju. Zdravljenje naj bo čim krajše in odmerek zdravila čim manjši. Jemanje zdravila Naklofen duo je kontraindicirano v zadnjem trimesečju nosečnosti.
Jemanje zdravila Milgamma pa v času nosečnosti odsvetujemo. Varnost jemanja višjih odmerkov vitaminov B1 in B4 v času nosečnosti kot je priporočen dnevni vnos namreč še ni dokazana.
Če še niste noseči, vam svetujem, da najprej pozdravite vnetje hrbtne mišice, načrtovanje nosečnosti pa nato nadaljujete po končanem zdravljenju. V primeru nosečnosti pa se posvetujte s svojo zdravnico, ki bo presodila o nadaljevanju zdravljenja.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, Zanima me kaj je vzrok pogostih uroinfektov. Namreč razlaga, da ima veliko mladih deklet težave, da je kriva sprememba vremena in zaradi spolnih odnosov me ne prepričajo.
(Pogosti uroinfekti, 24. 1. 2018)
Odgovor:
Spoštovana deklica!
Hvala za vprašanje. Povedati ti pa moram, da je edini pooblaščeni strokovnjak za dajanje diagnoz zdravnik. Farmacevti lahko svetujemo našim uporabnikom o pravilni uporabi zdravil, ki jih predpiše zdravnik na recept, ali pa pri akutnih težavah svetujemo zdravila brez recepta, ki lahko te težave odpravijo.
Na osnovi opisa težav obiskovalcev v lekarni ( ali vprašanj preko spleta) ugotovimo, ali je določeno bolezensko stanje primerno za samozdravljenje ali ne.
V tvojem primeru sklepam, da še nisi obiskala zdravnika, vprašanje pa je tudi, če si bila v lekarni, da bi dobila ustrezen nasvet.
Pri ponavljajočih infektih vedno svetujemo posvet pri osebnem zdravniku, ki se bo odločil ali bo bolezen zdravil sam, ali pa bo poslal pacienta k specialistu urologu.
Dokler ne boš obiskala osebnega zdravnika (svetujem pa, da ga obiščeš čimprej), pij veliko vode ali enostavne čajne mešanice, uživaj uravnoteženo prehrano, ob akutnih poslabšanjih lahko piješ več urološkega čaja in jemlješ zdravila brez recepta (Canephron, Uvi akut, Urifar,....). Takoj po zaključenem zdravljenju svetujem zdravila, ki vsebujejo ekstrakt iz ameriške brusnice, ki ga je smiselno jemati vsaj tri mesece.
Če pa je urina bistveno manj, kot je zaužite tekočine, oziroma ga je več, kot bi bilo pričakovati glede na zaužito tekočino, če je barva urina spremenjena, še posebej, če je v urinu kri ali usedline, je potrebno TAKOJ k zdravniku.
Upam, da sem uspela odgovoriti na tvoje vprašanje in boš težave čimprej rešila.!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm.,  Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Pozdravljeni, Zadnje dva meseca jemljem biolosko zdravilo Enbrel (1 injekcija na teden). Odpravljam se na dopust in zelela bi prestaviti menstruacijo. Primolut nor sem ze uporabljala, zanima pa me, ce je kak sedaj kak problem zaradi Enbrela? Lp
(Urša, 8. 1. 2018)

Odgovor:
Pozdravljeni!

V literaturnih podatkih ni poročil o možnih interakcijah med obemi zdravili. Tako kot zdravilo Enbrel, vam bo tudi zdravilo Primolut nor predpisal zdravnik, ki bo presodil, če je za vas primerno.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Lepo pozdravljeni.Zanimajo me kontracepcijske tableteCerazzet kje jih lahko dobim ker lahko samo te jemlem.Trenutno nimam nobenihveč sem jih misla dvignat na recept a ste jih ukinali oz se jih ne dadobit.Hvala.
(Lidija, 5. 1. 2018)
Odgovor:

Spoštovani,

trenutno je motnja v dobavi tablet Cerazette in sicer na območju cele države. Predviden datum dobavljivosti pri naših dobaviteljih je 29.1.2018. Vsi močno upamo, da bo ta datum res držal, saj so trenutno mnoge pacientke v enaki situaciji kot vi in so brez terapije. Zaloga zdravila Cerazette po vseh enotah našega zavoda je žal pošla, saj ta zdravila niso dobavljiva že od jeseni. Za nadomestno terapijo se posvetujte z izbranim ginekologom.

Druga možnost pa je, da zdravilo poiščete vlekarnah v tujini, a potrebujete recept.

Lepo vas pozdravljam.

Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni! Od oktobra 2017 jemljem KT Daylette(24+4). Vsak mesec približno 7 dni pred zelenimi tabletkami dobim rjav izcedek, ob katerem ne čutim nobenih bolečin, je blag in brez vonja. Ali je to normalno ali bi me moralo skbeti? Hvala in lp
(Špela, 27. 12. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Predvsem v prvih mesecih jemanja kontracepcijskih tablet se pogosto pojavijo neredne krvavitve, to so krvavi, rjavi madeži ali vmesne krvavitve. Te običajno izzvenijo po približno treh ciklusih. Če bodo po tem času še vedno prisotne ali če bo krvavitev močnejša ali boleča, se posvetujte s svojim ginekologom.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, najprej pohvala za kvaliteten članek, kjer sem se prvič našla. Imam ugotovljeno diagnozo:lišaj in urtikarijo preobčutljivostno. Zadnji poseg na koži na predlog dermat. je bil fototerapija, ki mi je opekla dobesedno kožo dobesedno požgal.
pekoča, boleča, zbadajoča in poškodovana koža zaradi fototerapije. Kaj mi predlagate, da si jo obnovim v čimkrajšem času in da se rešim nemogočega srbenja kože. Prosim samo za naravno alternativo. Hvala lp 
(Olga, 15. 12. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni!
Škoda, da se je po fototerapiji stanje vaše kože poslabšalo, ker je načeloma ta terapija zelo učinkovita.
Za čimprejšnjo obnovo kože predlagam izmenično mazanje z Mazilom z ribjim oljem, ki vsebuje A in D vitamin, ki obnavljata kožo, ter z Ognjičevim ali Konopljinim mlekom, ki ju izdeluje Galenski laboratorij Celjskih lekarn. Mleko s konopljinim oljem vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki zavirajo vnetje, Ognjičevo mleko pa poleg ognjiča, ki je naravni antiseptik, vsebuje tudi dekspantenol, ki obnavlja kožo.
Za čiščenje kože in telesa nasploh je zelo priporočljivo piti Čaj za izboljšanje presnove, ki vzpodbuja delovanje jeter, ledvic in trebušne slinavke in tako posledično odplavlja strupe iz telesa.
Za nadaljnjo nego kože pa si izberite potem ali konopljino ali ognjičevo mleko, ki preprečujeta izsuševanje kože in s tem tudi srbenje.
Bodite lepo!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje

Vprašanje:
Zanima me sledeče;že drugi mesec sem dobila menstruacijo,en teden prezgodaj(redno pijem kontracepcijske tablete)in istočasno se pojavijo še želodčne težave in driska!Kaj bi to lahko pomenilo?Hvala in kep pozdrav
(Sara, 11. 12. 2017)
Odgovor:
Spoštovani, 

manjka podatek, katere kontracepcijske tabletke jemljete. Pri nekaterih vrstah kontracepcijskih tabletk je po 21-dnevnem jemanju potrebno narediti tedenski premor, v katerem se pojavi krvavitev. Druge imajo 24 aktivnih tabletk in 4 neaktivne tabletke, ali pa 21 aktivnih in 7 neaktivnih (možne so tudi druge kombinacije). Te se jemljejo brez prekinitve, krvavitev se pojavi v tednu jemanja neaktivnih tabletk. Ali jemljete poleg le-teh še katera druga zdravila? 
Glede na to, da imamo premalo podatkov in predvsem zato, ker se je težava že drugi mesec ponovila, svetujem, da se posvetujete z izbranim ginekologom in se naročite na pregled.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
zanima me :
- ali lahko pijemo mleko na tablete amoksiklav oziroma katera živila ne smemo konraidikacija
- ali pomagakonopljino olje pri vneti in srbeči koži hvala
(Lea, 14. 11. 2017)
Odgovor:
Spoštovani!
Zdravilo Amoksiklav je penicilinski antibiotik, ki nima dokazanih klinično pomembnih interakcij s hrano. Zaradi boljšega vsrkavanja zdravila v kri in zaradi zmanjšanja prebavnih težav svetujem, da zdravilo zaužijete na začetku obroka. Pitje mleka ne bo zmanjšalo učinkovitosti zdravljenja, prav tako tudi ostala hrana ne. 
Konopljino olje vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki dokazano mirijo vnetja, če ga  nanesemo na kožo ali pa pijemo. Za pomiritev kožnih vnetij izdeluje naš Galenski laboratorij Mazilo s konopljinim oljem ali pa Mleko s konopljinim oljem, ki lahko učinkovito pomirita razdraženo kožo.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni Dobila sem diagnozo lupus. Grozno mi izpadajo lasje po celotnem lasišču, je to zaradi lupusa? Kakšen izdelek mi svetujete, da bi to zaustavila? hvala
(Marija, 13. 11. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Sistemski erimatozni lupus je kronična avtoimunska bolezen vezivnega tkiva. Najpogosteje prizadane krvne celice, kožo, sklepe, ledvica in pljuča. Simptomi bolezni so različni, med njimi je lahko tudi izpadanje las. Prav tako je izpadanje las lahko neželeni učinek zdravljenja z nekaterimi zdravili.
V lekarni je na voljo več zdravilnih šamponov in losjonov proti izpadanju las, ki jih nanašate lokalno, ter prehranskih dopolnil, ki jih zaužijete in vsebujejo različne sestavine: silicijeva prst, B vitamini, kvas, biotin, cink, selen… Ti izdelki lase nahranijo in okrepijo, da so bolj zdravi in močni.
Na trgu je tudi zdravilo brez recepta, ki vsebuje zdravilno učinkovino minoksidil (Regaine 2% dermalna raztopina). Ta spodbuja rast las in ustavi prekomerno izpadanje las. Učinek se pojavi po približno 4 ali več mesecih uporabe, če ga nanašate redno 2 x na dan.
Ker ne poznam natančno vaše diagnoze in zdravljenja, vam svetujem, da se glede vaših težav najprej posvetujete s svojim zdravnikom. Nato se oglasite v lekarni, kjer bomo skupaj izbrali izdelek, ki je za vas najprimernejši.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Imam 22 let in sem zaradi slabih las zacela jesti msm dopolnilo (jedla sem ga 1 teden). Vsakic ko ga zacnem jemati po prvih parih dneh dobim menstruacijo oz krvavitev(kljub temu da sem na sredini jemanja KT).Ali to pomeni da mi msm ne odgovarja?hvala
(Živa, 26. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Na trgu so na voljo različni pripravki, ki vsebujejo msm (metil sulfonil metan). To je organska oblika žvepla, ki pomaga pri težavah z lasmi, nohti in kožo.  Ker so vsi ti pripravki registrirani kot prehranska dopolnila, nimajo podatkov o možnih neželenih učinkih. Da vmesna krvavitev zagotovo ni povezana z jemanjem msm-ja preverite tako, da ga ne jemljite naslednji menstruacijski cikel, jemljite samo vaša predpisana zdravila. Če bo krvavitev še vedno prisotna, to ne bo posledica jemanja msm-ja. Vmesne krvavitve se namreč lahko pojavljajo tudi ob jemanju kontracepcijskih tablet. Če so pogoste in moteče, vam svetujem obisk pri ginekologu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Imam vprašanje za hčerko. Stara je 21 let in jemlje kontracepcijske tablete. Nekaj časa nazaj je bila za štiri dni na dopustu in jih pozabila doma. Peti dan je vzela vse tablete za nazaj naenkrat. Pojavila se ji je čisto blaga krvavitev
(Renata, 24. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni. 

Iz vašega pisma ni razvidnega vprašanja. Če sprašujete glede varnosti zaščite, je zelo odvisno od tega, v katerem delu ciklusa je. Izpuščenih odmerkov se nikoli ne nadomešča, ampak se jemlje po shemi naprej. Do redne menstruacije naj uporablja dodatno zaščito, npr. kondom.

Lep  pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni,
zanima me kaj je najbolj učinkovito pri negi strij (krema, maslo ali olje) ter katera je najbolj učinkovita. Hvala
(Nega strij, 24. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Strije so pogoste in moteče spremembe kože tako pri ženskah kot tudi pri moških.  Natančnega vzroka za nastanek strij zaenkrat še ne poznamo. Njihov nastanek je posledica dedne nagnjenosti, mehanskega raztezanja kože, starostnega obdobja in hormonskih sprememb. Zaenkrat se nastanka strij ne da zanesljivo preprečiti, prav tako pa tudi ne popolnoma odpraviti. Pomembno je, da skrbimo za redno nego kože, predvsem s kopanjem ali prhanjem z oljnimi kopelmi, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline. Po kopeli pa na predel s strijami vmasiramo negovalno olje, maslo ali kremo. S tem kožo navlažimo, nahranimo, obnovimo in izboljšamo njeno prožnost. Na trgu so pripravki, ki vsebujejo različne sestavine: jojobino olje, mandljevo olje, olivno olje, konopljino olje, karitejevo maslo, kakavovo maslo, vitamine A, C in E, izvleček ognjiča… Prav tako so na voljo silikonski geli in obloge. Kateri izdelek je najboljši za vas, se boste najlaže pogovorili v lekarni. Pri hujših težavah s strijami pa lahko obiščete tudi dermatologa, kjer pri zdravljenju strij uporabljajo kemični piling, laser in/ali retinoide.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Povejte mi, koliko pomagajo kapsule glukozamina, za boleče koleno. Lep pozdrav!
(Ivan, 16. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Izdelki z glukozaminom so namenjeni lajšanju težav, saj naj bi s svojim vplivom na presnovo v sklepnem hrustancu upočasnili njegov propad oz. stanje celo izboljšali. Glukozamin je v Sloveniji na voljo v različnih izdelkih, nekateri so registrirani tudi kot zdravilo, kar pomeni, da imajo dokazano učinkovitost, in sicer pri blagi do zmerni osteoartrozi (obrabi) kolena. Če imate v kolenu simptome blažje do srednje osteoartroze (bolečine ob obremenitvi, ki s počitkom minejo, okorelost ob daljšem mirovanju, zmanjšana gibljivost, škrtanje in škripanje), potem vam predlagam, da poizkusite terapijo z zdravilom. Terapija naj traja dlje časa, saj olajšanje simptomov ni takojšnje. Če olajšanje bolečine ne nastopi po 2-3 mesecih, je treba nadaljnje zdravljenje z glukozaminom ponovno ovrednotiti.
Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Dimec mag.farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me po kolikšnem času začnejo delovati tabletke Daylette kot zaščita in ali je možno da sem zaradi jemanja kt dobila ogromno majhnih mozolčkov na čelu (prej jih nikoli nisem imela)? Kaj lahko naredim da jih ne bo več?
Zanima me, če je zelo tvegano, če na dan skadim 1-2 cigareta? 
(Patricija, 4. 10. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

pri pacientkah, ki jemljejo peroralne kontraceptive, tudi pri jemanju Daylette tablet, se lahko pojavi tako izboljšanje stanja mozoljavosti, pri nekaterih pacientkah pa se lahko kot neželeni učinek pojavijo tudi mozolji oziroma akne. Kontraceptivi  namreč vplivajo na ravnovesje hormonov v telesu kar se lahko izrazi tudi kot učinek na koži. Svetujemo vam, da uporabljate kozmetične izdelke za nego nečiste kože, v primeru, da se stanje poslabša oziroma postane za vas moteče, vam svetujemo obisk zdravnika, ki vam je zdravila predpisal. Ta se bo odločil za morebitno menjavo kontraceptiva, v kolikor bo ocenil, da bo to prispevalo k izboljšanju stanja kože.

Glede kajenja se sicer, v kolikor jemljete kontraceptive, to odsvetuje, saj se s kajenjem dodatno poveča možnost za tromboembolične zaplete. Čeprav 1 – 2 cigareta dnevno niso velik odmerek vam svetujemo, da kajenje, tudi zaradi drugih vplivov na zdravje, opustite.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm.   iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Spoštovani, Tablete Daylete jemljem 5 mesecev.V tem času sem igubila 4kg.Prehranjujem se enako kot pred tem in tudi ostalih navad nisem spremenila. Ali je izguba teže možna zaradi tablet? Splošno počutje je v redu. hvala za odgovor 
(Zala , 2. 10. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni.

Občasno se pacientke, ki jemljejo peroralne kontraceptive, tudi pri jemanju Daylette tablet, srečujejo z ravno nasprotno težavo kot je v vašem primeru. Lahko pa pri kateri uporabnici  pride tudi do zmanjšanja telesne mase, vendar pogostosti tega ob jemanju Daylette tabletk iz podatkov ni mogoče ugotoviti. 

Glede na to, da se je vaše stanje glede telesne mase začelo spreminjati z jemanjem tabletk brez drugih sprememb v načinu življenja, bi to lahko bil morebiten vzrok tega. V primeru nadaljnjega zmanjševanja telesne mase vam svetujemo obisk zdravnika in po možnosti menjavo kontraceptiva. Pozorni bodite tudi na druge neželene učinke povezane z jemanjem kontraceptivov (na primer kašelj, krvavitve med jemanjem tabletk).

Lep pozdrav.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm.    iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
pozdravljeni! Zanima me v kolikšnem času gre iz telesa zdravilo Premovir?
(Rok, 28. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

V zdravilu Premovir je glavna učinkovina brivudin. Ta je v telesu prisoten še približno 32 ur po zaužitju.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Približuje se čas gripe in prehladov, pa me zanima, kaj lahko po potrebi vzamem sama doma (iz lekarne), glede na to, da imam težave s ščitnico in jemljem Eutyrox, torej Coldrex, Daleron ipd., odpadejo. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
(Nika, 20. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Če imate težave s ščitnico, vsi izdelki za pomoč pri prehladu in gripi niso primerni za vas, predvsem tisti, ki vsebujejo več različnih zdravilnih učinkovin v enem pripravku. Na voljo je veliko izdelkov iz naše prehladne palete, ki bi bili primerni tudi za vas. Za zbijanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin je najbolj varen paracetamol, ki je na trgu v obliki tablet, svečk ali sirupov. Pri težavah z nosom si lahko pomagate z izpiranjem nosne sluznice s fiziološko raztopino ali hipertonično raztopino morske vode. Učinkovite so tudi inhalacije. Seveda pa je najboljša preventiva. Pomembno je, da se dovolj gibate ter jeste zdrave in uravnotežene obroke, da dovolj pijete, predvsem vodo in čaje, ter da si vzamete čas tudi za počitek. Oglasite se v najbližji lekarni in z veseljem vam bomo svetovali glede na vaše simptome in znake.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm, iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Zakaj imam mokre podplate in mrzle noge in roke, imam pa sicer zelo nizek pritisk kako lahko to odpravim bolj na naraven način. Lep pozdrav.
(Tanja, 5. 9. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zaradi prenizkega tlaka je pogosto slaba prekrvavitev rok in nog, kar se kaže kot mrzle roke in noge. Nizek tlak nekoliko poviša rožmarin, bodisi v obliki kopeli, čaja ali kapljic, ki se lahko kupijo v lekarni. Čaj in kapljice lahko pijete trikrat dnevno. Prav tako pomaga dvigniti tlak tudi večji vnos tekočine (vode) in pa telesna aktivnost (svetujem nekaj počepov zjutraj in čez dan).
Mokre noge so najverjetneje povezane s potenjem. Potenje nekoliko zavira pitje žajbljevega čaja (krajši čas) in nožne kopeli z orehovimi listi, ki naj ne trajajo več kot 20 minut. Ob uporabi kopeli lahko nastopi rahlo obarvanje podplatov.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni, ker imam celiakijo, me zanima, ce ima zdravilo proti nespecnosti, in sicer Sanval 5 mg, gluten. Gluten je namrec zame nevaren. Prosim, pomagajte mi s tem podatkom. Iskreno se vam zahvaljujem. Pozdrav
(Anita, 24. 8. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Zdravilo Sanval 5 mg ne vsebuje glutena.

Svetoval je: Anže Dimec, mag.farm. iz Lekarne Center
Vprašanje:
Spoštovani, včeraj (torek) sem začela jemati sumamed (sum na 1 stadij bolerije), v soboto grem na dopust in me zanima koliko časa po zaključku jemanja antibiotikov še ne smem zaužiti nobenega alkohola? Zahvaljujem se vam za odgovor.
(Mateja, 17. 8. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Sumamed oziroma glavna učinkovina v zdravilu azitromicin se v telesu zadržuje največ 4 dni po zaužitju. V tem času odsvetujem uživanje alkohola, saj se tako alkohol kot azitromicin presnavljata v jetrih in jih obremenjujeta. Kljub temu pa uživanje alkohola po prenehanju jemanja antibiotika ni kontraindicirano oziroma prepovedano.

Lep dopust in lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Pozabila sem vzeti eno tableto kontracepcijskih tabletk Yasminelle v 3. tednu. nato sem zacela z novim omotom brez prekinitve.ko ga bo zmanjkalo bom dobila ravno menstruacijo na dopustu. ali je mozno se zaceti s tretjim omotom za prestavitev menstruacije.
(Andreja, 31. 7. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni,

tabletke Yasminelle lahko jemljete še naprej in tako preprečite pojav krvavitve v času dopusta, čeprav odlaganje menzesa sicer ni priporočljivo.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali se lahko v času nosečnosti uporablja kremo za strije in celulit (kozmetika Afrodita).
(Kreme za celulit, 31. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

v času nosečnosti se svetujejo kreme, ki zmanjšujejo nastanek strij in izboljšajo elastičnost oziroma prožnost kože. Izbirate lahko med različnimi proizvajalci, saj je na tržišču veliko izdelkov za ta namen, eden od proizvajalcev je tudi Afrodita. Njihove kreme proti strijam so primerne za uporabo pri nosečnicah, kar pa lahko preverite tudi v samih navodilih oziroma na embalaži. Odsvetujemo pa vam uporabo pripravkov proti celulitu, ki v času nosečnosti niso primerni za uporabo.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Tirolog mi je kot prvič za terapijo predpisal Euthyrox 25. Izdal je eRecept. V lekarni pa prvijo da recepta ni. Ker je zdravnik na dopustu cel mesec, me zanima kako do tablet. Imam samo specialistični izvid v katerem piše da je recept izdan. 
(Nik, 21. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Na zdravstveni kartici so vidni vsi predpisani eRecepti, ki so še veljavni. Rok veljavnosti recepta je 1 mesec (razen pri nekaterih izjemah). Če recepta na kartici ni, to pomeni, da recept ni bil predpisan ali pa se je pri predpisovanju zdravila zgodila napaka. Zdravila zato ne moremo izdati. Če imate specialistični izvid, na katerem je predpisana terapija, ga nesite k svojemu osebnemu zdravniku, ki vam zdravilo lahko predpiše na osnovi izvida.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali lahko zjutraj sočasno vzamem Euthyrox (150mg), Folacin (5mg) in pripravek MSM-ja? V kolikor to ni najbolj pametno, kaj priporočate. MSM in Euthyrox se mora zaužiti na tešče. 
(Ivana, 17. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilo Euthyrox vzemite na tešče, to je vsaj pol ure pred zajtrkom, vsak dan ob istem času, ločeno od ostalih zdravil zaradi možnega vpliva na absorpcijo zdravila. Če je pripravek MSM-ja potrebno vzeti na tešče, ga vzemite pol ure za Euthyroxom. Hkrati lahko vzamete tudi Folacin, ki se sicer lahko jemlje neodvisno od hrane. Čez pol ure lahko zajtrkujete.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, če lahko ob jemanju zdravil asentra 200mg, kar največja dovoljena doza jemljem tudi prehransko dopolnilo maca. Vem, da že obstaja odgovor na moje vprašanje ampak maca naj bi povečevala raven serotonina?
(Jakob, 17. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljen Jakob!
Kontraindikacij na zdravila pri uživanju Mace ni. Brez težav jo lahko uživamo sočasno z drugimi zdravili in prehranskimi dopolnili. 
Lep pozdrav.                                                
Svetovala je: Dalida Vizjak, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali obstajajo kakšne tablete za prestavitev menstruacije, brez recepta? in katere so z receptom? hvala in lep pozdrav 
(Sara, 17. 7. 2017)

Odgovor:
Pozdravljena Sara!
Zdravila za prestavitev menstrualnega cikla se dobijo samo na recept. Obstaja več zdravil za prestavitev cikla, zato vam svetujem, da obiščete svojega izbranega ginekologa.
Lep pozdrav,                                                  
Svetovala je: Dalida Vizjak, mag.farm. iz lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me kako dolgo imajo rok uporabe PO ODPRTJU kapsule Gynophylus? Hvala in lep pozdrav
(Silvija, 12. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

kapsule Gynophylus so ob ustreznih pogojih shranjevanja (do 25 ᵒ C), uporabne do datuma, ki je naveden na zunanji ovojnini poleg simbola peščene ure. 
Lep pozdrav.
 
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Zanima me kaj je najboljše uporabljati v času menstruacije, vložke alitampone. Ter ali se tampone lahko uporablja ponoči in ali je potrebno menjatičez noč tampon. Hvala
(menstruacija, 12. 7. 2017)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Za pripomočke za osebno higieno, kot so tamponi, veljajo enaka pravila njihove uporabe, kot za ostala zdravila, prehranska dopolnila,medicinsko-tehnične pripomočke, naprave; vselej upoštevamo priporočila proizvajalca. Med drugim to pomeni, da je potrebno tampon menjati na vsa toliko ur (npr. na 4 ure), kot to priporoča eden izmed proizvajalcev, ali celo pogosteje, če je to potrebno. V kolikor proizvajalec odsvetuje uporabo tamponov preko noči, to upoštevamo in raje uporabimo njihovo alternativo-higienski vložek. Ta priporočila so preventivne narave, saj preprečujejo, da bi prišlo do morebitnih novih okužb ali poslabšanj že prisotnih vaginalnih vnetij. Ravno toliko pomembno, kot je čas vstavljenega tampona v nožnici, je tudi rokovanje s tamponom ob menjavi. Vselej upoštevamo priporočila proizvajalca.

Lep pozdrav. 

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag. farm. iz Lekarne Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Pozdravljeni, v navodilih kont. tabletk piše, da jih moramo shranjevati do 25°c, vendar zna biti v poletnem času moje stanovanje toplejše. Je s tem ogrožena učinkovitost? KT so zaščitene pred soncem, so na suhem in niso spremenile fizičnega izgleda. 
(Jagoda, 11. 7. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni,

Varnost, kakovost in učinkovitost zdravil je zagotovljena pri pravilnem shranjevanju le teh. Glede na to, da tabletke niso spremenile fizičnega izgleda in da gre za zdravilo trdne oblike, menim da učinkovitost ni vprašljiva. Svetujem Vam, da tabletke shranjujete v temnem hladnejšem prostoru, vendar ne v hladilniku.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, z jemanjem kontracepcijskih tablet Daylette sem začela pred menstruacijo, zanima me če se zaščita vzpostavi šele z jemanjem naslednje škatlice ali pa morda že prej
(Barbara, 4. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pričetek jemanja kontracepcije mora sovpadati s prvim dnevom menstrualne krvavitve. V tem primeru je zaščita pred nosečnostjo optimalna že od prve tablete dalje.
Ne vem, v kateri fazi menstrualnega cikla ste pričela jemati kontracepcijo, zato vam ne morem podati točnega odgovora. Če ste vzela zdravilo šele po ovulaciji, tabletka le-te ni mogla zavreti in zaščite pred zanositvijo ni.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Spostovani! Jemljem kontracepcijske tabletke Belara...zadnjo tabletko naj bi vzela 14.7...sledi 7 dnevni premor. Zanima me ali vzamem naslednjo tabletko 7.dan...to je 21.7 ali 8 dan 22.7
(Tamara, 3. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni Tamara
Kontracepcijske tablete Belara je potrebno jemati 21 dni nato sledi 7 dnevni premor. To pomeni, da 7 dni ne vzamete tablet in nato vzamete prvo tableto in naslednje škatlice. Če boste 14. 7. vzeli zadnjo tabletko, počakate do 22.7. ko vzamete 1. tabletko iz naslednje škatlice.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec. iz lekarne Šentjur 

Vprašanje:
Stara sem 63 let. Proti pritisku jem Lacipil 4mg. Je možno kot stranski učinek zelo močno potenje?
(Vida, 3. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

Potenje ni navedeno med neželenimi učinki Lacipila. Pojavljajo pa se lahko navali vročine in zardevanje.
V primeru neprenašanja zdravila predlagam, da se obrnete na vašega zdravnika.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm., Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Pozdravljeni. Jem kontracepcijske tabletke Yaz. Dobila sem vnetje in uporabljam vaginalno kremo Canesten. Zanima me ali se zaradi kreme zmanjsa ucinkovitost tabletk in moram uporabljati dodatno zasščito?
(Sara, 31. 5. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Zaradi uporabe Canesten kreme se učinek kontracepcijskih tabletk ne zmanjša. Se pa v času zdravljenja vaginalnih glivičnih okužb svetuje izogibanje spolnim odnosom, saj tako skrajšate čas zdravljenja in preprečite prenos glivične okužbe na partnerja. V primeru, da imate spolne odnose pa vam svetujemo uporabo barierne zaščite v času zdravljenja, torej uporabo kondoma.
Lep pozdrav.
Svetovala sta: Mateja Kadilnik, mag farm., Andrej Grobin, študent farmacije  iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Zdravo. Zanima me če se slučajno zniža učinkovitost kontracepcijskih tabletk(Belara), če zraven jemljem tudi probiotike v kapsulah, podobni kapsulam Florazyn? Hvala lepa
(Eva, 5. 5. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
kontracepcijske tabletke in katerekoli probiotike lahko brez skrbi kombinirate.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas

Vprašanje:
Ali lahko jem Ospen in Ibrofen skupaj? Hvala za odgovor
(Meta, 19. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Iz dostopne literature (študije interakcij so bile izvedene na odraslih) ni razvidno, da bi bila kombinacija jemanja zdravil z ibuprofenom ter fenoksimetilpenicilinom (učinkovina v zdravilu Ospen) problematična, če ni drugih pridruženih bolezenskih stanj (razjede prebavil, hujše okvare ledvic ipd.).
Izjema k temu so norice, saj je v tem primeru uporaba zdravil z ibuprofenom odsvetovana.

Lep pozdrav.
Andrej Grobin štud. farm. in Mateja Kadilnik mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Zdravo. Mene zanima ali je kaj narobe če med jemanjem KT tablet ne dobim menstruacije. Jem jih od decembra do februarja ni bilo problemov sem dobila menstruacijo sedaj pa je se vedno ni pa jem ze 4belo tabletko,katere jem redno.Imam redne sp.odnose.
(Anja, 14. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Med enotedenskim premorom pri jemanju kontracepcijskih tablet ali pri jemanju placebo tabletk v zadnjem tednu ciklusa je običajna odtegnitvena krvavitev. Ta se lahko pojavi kasneje, lahko tudi izostane. Če tablete jemljete redno, je možnost zanositve izredno majhna. Za vsak slučaj pa naredite še test nosečnosti.

Lep pozdrav,
Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, če lahko sočasno jemljem kontracepcijske tablete Sibilla in bilobil forte? 
(Kaja, 12. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni Kaja
Pri zdravljenju z večjim številom zdravil se vedno postavlja vprašanje tudi o njihovem medsebojnem delovanju. Prav je , da ste na to pozorni. Glede na do sedaj dosegljive vire ni podatkov o zapletih pri sočasnem jemanju teh dveh zdravil. Pomembno je, da Sibillo jemljete redno in ne izpuščate odmerkov. 
Lep pozdrav
Svetovala vam je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm, spec. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Živjo!Včeraj sem zaužila tabletko yasminelle nekaj minut čez 1uro popoldan,1 uro kasneje(okoli 2.ure)sem dobila drisko.Kasneje sem šla na wc še 2x popoldan in 1x zvečer.Ali je učinkovitost tabletke zmanjšana?Ali lahko zraven jemljem tudi Linex Forte?
(Maja, 12. 4. 2017)
Odgovor:
Spoštovani!
Če nastopi driska prej kot v štirih urah po zaužitju kontracepcijske tabletke, je učinkovitost zaščite bistveno zmanjšana in je potrebno ravnati, kot je napisano v navodilih ob izpuščeni tabletki( glede na to, v kateri dekadi jemanja se je ta dogodek zgodil).
Sočasno jemanje kontracepcije in zdravila Linex je dovoljeno.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. Iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Ali lahko jemljem amoksiklav in naklofen skupaj?
(Jelena, 23. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
da, zdravili Amoksiklav in Naklofen  lahko jemljete skupaj, med njima ni navedenih znanih interakcij.
Svetovala je. Mateja Vouk mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni. Imam anks.-depresivno motnjo in jemljem tretje leto Cipralex. Zadnje leto polovično dozo, zjutraj. Poskušala sem še znižat, ker me tablete bolj umirjajo kot "dvigujejo", vendar se je pojavila nespečnost. Kaj če bi jemala adje zvečer? 
Tara, 23. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,
iz vašega vprašanja ni razvidno ali ste začeli ukinjati zdravilo sami ali po nasvetu zdravnika. Pri zdravljenju anksiozno-depresivnih motenj je namreč zelo pomembno, da zdravila jemljete dovolj dolgo in ukinete terapijo postopno, pod kontrolo zdravnika. V kolikor pride ob ukinjanju do težav kot so nespečnost oziroma slabše počutje, kot opisujete, lahko to pomeni tudi ponovno poslabšanje vaše bolezni. V tem primeru je posvet z zdravnikom nujen, saj boste le z ustrezno in dovolj dolgo trajajočo terapijo preprečili relapse bolezni. Glede nadaljevanja terapije pa vam še vedno svetujemo jemanje zjutraj. 

Lep pozdrav,
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
1 2 3 4 … 77  Naslednja stran

Izberite
Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek