Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


1 2 3 4 … 79  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Ali lahko jemljem prehransko doplovilo Isoflavon forte, glede na to daimam hipotirozo in jemljem Euthyrox? Obstaja kakšen bolj primjeren prehranskidodatek za lajšanje težav v predmenopavzi?
(Sabina, 10. 12. 2021)
Odgovor:

Spoštovana gospa! 

Za lajšanje predmenopavzalnih težav je na voljo veliko izdelkov, se pa razlikujejo med seboj glede na to, kaj želimo z njimi doseči.  

Nekateri vplivajo na hormonsko sliko v telesu, nekateri pa delujejo predvsem na psiho uporabnice.  pomembno je tudi, če ženska še ima menstruacijo ali ne.  

Na osnovi teh podatkov potem v lekarni izberemo najustreznejši izdelek. 

Menim, da noben izdelek za lajšanje menopavzalnih težav nima interakcij z vašo terapijo, ker ne vsebuje izvlečkov iz rjavih alg. 

Svetujem vam, da se o uporabi teh izdelkov najprej posvetujete s svojim ginekologom, ki bo ocenil, če so za vas ti izdelki primerni, potem pa se o pravilni izbiri posvetujete v lekarni s farmacevtom. 

Želim vam lep, praznični december. 

Svetovala je:  Dragica Černigoj Kropf mag.farm.

Vprašanje:
Pozdravljeni. Stara sem 35 let in jemljem aspirin 100 protekt zaradi strdkov. Zanima me če lahko pijem zeolit glede na to da jemljem aspirin? Hvala in lep pozdrav
(Adrijana, 18. 11. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni,
preparat Zeolit ni registriran kot zdravilo z ustreznimi kliničnimi študijami, ki bi govorile tudi o interakcijah z zdravili. Proizvajalec sicer navaja, da naj bi ga jemali vsaj 2 uri po zaužitem zdravilu.

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag. farm.
Vprašanje:
Kako zanesljiv je test Glutencheck?
(Jasmina, 11. 11. 2021)
Odgovor:
Spoštovana gospa Zmrzlak, 
glede na podatke v navodilih za uporabo testa GlutenCHECK© je ob pravilni izvedbi natančnost testa 98,0 %, specifičnost 96,67 % in občutljivost 98,0 %. Je pa GlutenCHECK© namenjen kot pomoč pri diagnozi preobčutljivosti na gluten - diagnozo mora potrditi še zdravnik.
Veliko zdravja Vam želim!

Svetovala je: Špela Boh, mag.farm. 

Vprašanje:
Imam migrenske napade in pri tabletah Nomigren berem, da jih ne smeš jemati v primeru glavkoma. Ali to velja tudi za katere druge (Imigran, Nalgesin, kar prav tako občasno uporabljam)? Hvala.
(Simona, 6.9.2021)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo Nomigren ni registrirano v Sloveniji. Zdravilo se uporablja pri lajšanju migrenskih glavobolov in je odsvetovano pri glavkomu. Pri zdravljenju migrene se lahko uporablja več različnih zdravil, zato je najbolje, da se s svojim zdravnikom dogovorita o poteku zdravljenja. Zdravili, ki ste jih navedli (Imigran, Nalgesin), pa se lahko uporabljata pri bolnikih z glavkomom.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni, jemljem Athyrazol s hrano, a mi ta rezim ne odgovarja vec. Zanima me, ce ga lahko spremenim tako, da bi zdravilo jemala na tesce? Kako naj se tega lotim? Postopoma z manj hrane? Se to, lahko (obcasno) pijem alkohol? Hvala in lp.
(Tara, 2. 8. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Hrana lahko bistveno spremeni učinek zdravil, zato je pomembno, da upoštevamo navodila proizvajalca. Svetujem, da se potrudite in jemljete zdravilo po navodilu. V navodilu je napisano, da lahko jemljete zdravila med jedjo ali pa na tešče. Sistema jemanja ni potrebno spreminjati počasi, ampak lahko takoj začnete jemati zdravili na tešče. 
Pri zdravilih, kjer je uživanje alkohola odsvetovano ali celo prepovedano, je na škatlici narisan trikotnik. Tako lahko za vsako zdravilo že z natančnim ogledom zunanje ovojnine veste, če je kakšen kozarček alkohola dovoljen ali ne.
Lep preostanek poletja želim!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag. farm. 
Vprašanje:
Pozdravljeni, jemljem KT yaz in me zanima kako si lahko prestavim mestruacijo? je priporočljivo, da pojem kar celotno novo skatlico brez belih tablet ali samo toliko za koliko dni si želim prestaviti? Hvala za odgovor
(Ana, 29. 6. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni,
če želite odložiti krvavitev, ne vzamete tablet s placebom (bele tabletke) iz načetega pretisnega omota, ampak takoj nadaljujete z jemanjem tablet iz naslednjega pretisnega omota. Mesečno krvavitev lahko odlagate dokler želite, vendar le dokler niste vzeli vseh aktivnih tablet iz drugega pretisnega omota. V času odloga se lahko pojavi vmesna krvavitev ali krvavi madeži.  Z rednim jemanjem zdravila nadaljujete po obdobju jemanja placebo tablet. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jasna Lorber, mag. farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me razlika med Cicatridina mazilom in Bepanthenom plus. Ali ju lahko uporabljamo v kombinaciji in kako? Predvsem pri manjsih ranah in odrgninah.
(I. G., 24. 5. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Mazilo Cicatridina vsebuje hialuronsko kislino, ki pospešuje celjenje in se uporablja zlasti pri površinskih ranah. Bepanten Plus pa poleg dekspantenola, ki pospešuje obnovo vsebuje tudi klorheksidin, ki dezinficira in se uporablja za površinske rane, pri katerih obstaja možnost infekcije ter za celjenje kroničnih ran ter za zdravljenje okužb kože. 

Svetovala je Frida Novak, mag.farm. 
Vprašanje:
Kaj lahko nosecnice uporabimo kot razkuzilo majhnih ranic, glede na to, da se jod odsvetuje? Ali se Bepanthen mazilo lahko uporablja tudi v nosecnosti po britju intimnih predelov? Kaj bi pa priporocali, ce kdaj pece - recimo po spolnem odnosu?
(M S, 19. 5. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni,
med nosečnostjo lahko krajše obdobje za razkuževanje in celjenje na manjših površinah uporabite izdelke na osnovi dekspantenola in klorheksidina ali izdelke s hialuronsko kislino (le-ta izboljša obnovo tkiva in pospeši celjenje). V lekarni lahko poleg tega najdete tudi druge izdelke v obliki gela (ta naredi filmsko oblogo na ranici) ali pršila, ki prav tako razkužijo in hkrati pospešijo celjenje ranic. Po britju intimnih predelov lahko uporabite Bepanthen mazilo (velja sicer po posvetu z zdravnikom), kot ste sami omenili, ali pa že prej omenjeni izdelek na osnovi hialuronske kisline (krema ali pršilo). Enaka izdelka je možno uporabiti tudi pri občasnem pekočem občutku po spolnem odnosu. Poskusiti velja tudi s hladilnim mazilom.
Upam, da vam je odgovor v pomoč.

Svetovala je: Jasna Lorber, mag. farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni,že nekaj časa se soočam s kožno plesnijo,zanima me kaj mi priporočate.Brala sem nasvet na vaši strani,ki je med drugim vseboval 10% raztopino natrijevega tiosulfata,10% raztopino citronske kisline,se ti dve raztopini dobita brez recepta?
(Patricija, 19. 4. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Kožna plesen se zdravi lokalno z antimikotiki- snovi, ki zavirajo rast in razmnoževanje glivic. Na voljo je veliko mazil(krem), ki se lahko kupijo brez recepta. Svetujem, da v lekarni s pomočjo farmacevta izberete najustreznejšo.
Kožo umivajte z mili, ki imajo nizek pH, ker le ta za glive in plesni ni optimalen. Lahko uporabite tudi šampon s ketokonazolom, ki se običajno uporablja za lasišče s prhljajem, pomaga pa tudi pri vaših težavah. Prav tako svetujem, da preprečite prekomerno potenje telesa, če je le-to prisotno.
Velikokrat so taki pristopi za odpravljanje plesni na koži učinkoviti, Če pa to ni dovolj, je potrebno prositi za pomoč pri zdravljenju  zdravnika, ki lahko predpiše še druga zdravila, ki pa jih brez recepta in brez nadzora zdravnika ne morete prejeti. Zdravila z žveplom, kamor sodi tudi raztopina tiosulfata, so star način zdravljenja, ne morem pa reči, da edini učinkovit. Nekateri dermatologi še vedno predpišejo to terapijo na recept.
Veliko uspeha pri odpravljanju vaših težav, vam želim.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm.
Vprašanje:
pozdravljeni stara sem 50 let in imam zelo suho kozo neredne menstruacije zdaj tudi artrozo pa sem pomislila ce bi mi mogoce primanjkovalo teh zenskih hormonov in ce bi lahko jemala tablete za nadomestek teh hormonov hvala za odgovor
(Blanka, 19. 4. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni,
 težave ki jih opisujete so lahko posledica hormonskega neravnovesja, ki je značilno za menopavzo oz. predmenopavzalno obdobje (to je obdobje pred nastopom menopavze, ko so prisotne težave, menstruacija pa tudi, a neredna). Ginekolog vam lahko predpiše hormonsko nadomestno zdravljenje, a šele po nastopu menopavze. Obstaja tudi zdravilo rastlinskega izvora, ki je namenjeno lajšanju menopavzalnih težav, kot sta potenje in navali vročine, česar pa ne navajate. Svetujem vam, da si lajšate težave, ki so prisotne ali pa se obrnete na svojega ginekologa. 
Svetovala je: Frida Novak, mag.farm.
Vprašanje:
Zdravo, sem najstnik in imam težave s pigmentnimi pikami po obrazu. Zanima me, če se jih da kako odstraniti oz. preprečiti nastajanje novih. Trenutno jih imam na obrazu okoli 20, različnih velikosti. Lep pozdrav
(Andrej, 14. 4. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni Andrej,
iz vašega vprašanja nisem prepričana, ali gre za pigmentne lise ali pege (pogosto nastanejo pri občutljivi koži, ki je izpostavljena zunanjim vplivom - predvsem soncu, včasih pa so lahko tudi posledica hormonskih sprememb, dedne nagnjenosti), ali gre pravzaprav za tako imenovane lepotne pike, ki so na koži že dlje časa prisotne. Če gre za prvo opcijo, so v lekarni na voljo različne kreme, ki se uporabljajo pri hiperpigmentiranih predelih kože obraza. Ti izdelki bodo verjetno nekoliko omilili videz trenutno prisotnih pigmentnih madežev, hkrati pa so namenjeni preprečevanju nastajanja novih. Na tržišču imamo tudi serume z vitaminom C, ki lahko nekoliko posvetlijo videz kože, uporabljajo pa se ob večerni negi. Vsekakor ob tem čez dan priporočam uporabo kreme z visokim faktorjem za zaščito pred soncem. Če se pigmentni madeži spreminjajo, so nenavadnih oblik ali barv, svetujem obisk pri zdravniku. Če gre za lepotne pike, boste najustreznejši nasvet dobili pri dermatologu.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jasna Lorber, mag. farm.

Vprašanje:
Pozdravljeni. že 8 mesecev jemlem tabletke Yasminella. Nikoli nobenih težav, redne menstruacije. Zadnja 2 meseca menstruacija kar pride 3-4 tabletke prezgodaj. (sm tudi shujsala 6kg ampak s telesno vadbo, ni nic od tabletk). Jem normalno naprej? hvala
(Manca, 25. 3. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni! 
Priporočam, da jemljete tabletke Yasminelle enako kot do sedaj. Pri kontracepciji ni več menstrualnih krvavitev, ampak so to odtegnitvene krvavitve, ki so običajno blažje in lahko včasih nastopijo tudi med jemanjem tabletk. Zaščita je kljub temu enaka. 
Lep pozdrav! 

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag. farm.
Vprašanje:
Rabim nekaj za lajsanje prehlada imam obcutek vrocine vendar vrocine nimam s nosa mi precej tece in se mi zdi da imam isusen nosnoustni predel. Grlo me nic ne boli
(Mojca, 18. 3. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni!I
Iz vašega zapisa ni razvidno, za kakšno obliko nahoda gre. Pri gnojnem nahodu je najbolje nos spirati in vlažiti s pršili, ki vsebujejo fiziološko raztopino. Če imate občutek zamašenega nosu, pa še dvakrat dnevno uporabite pršilo, ki zmanjša oteklino nosne sluznice (Septanazal, Operil, Maresyl,.....).
Težave, ki jih opisujete, so res lahko prehlad, lahko pa iste znake povzroča tudi alergija.
Svetujem, da posežete še po izdelku, ki bo izboljšal vaš imunski sistem. Teh izdelkov je veliko, najpogosteje pa predlagamo večji vnos C vitamina, cinka, selena, betaglukane, probiotike, za krajši čas pa ameriški slamnik.
V primeru poslabšanja svetujem še posvet pri zdravniku.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag. farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni, Jemljem kontracepcijske tabletke Belara in me zanima, kateri analgetiki in antibiotiki vplivajo na zmanjsanje ucinkovitosti KT? Trenutno jemljem antibiotik Amoksiklav.
(Maša, 6. 1. 2021)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Jemanje antibiotikov lahko zmanjša učinkovitost kontracepcijskih tabletk, zato ob jemanju antibiotikov priporočamo še dodatno kontracepcijsko metodo, npr. kondom. Analgetiki, kot so npr. paracetamol, acetilsalicilna kislina, naproksen, ibuprofen, ob jemanju po potrebi na učinkovitost kontracepcijskih tabletk nimajo vpliva.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm.
Vprašanje:
Imam vprašanja, zaradi slabokrvnosti v nosečnosti sem dobila Tardyderon 2 x 1 tbl. Zanima me,kdaj ju kahko vzamem? Saj se ne smejo vezati z določeno hrano. Kdaj je potem najboljše vzeti, kdaj zjutraj in kdaj zvečer?
(Tjaša, 28. 12. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Absorpcijo železa zavira sočasno uživanje hrane, bogate s fitati (žitarice, kruh …), fosfati (jajca, mleko …), polifenoli (črni čaj, kava, rdeče vino …), in zdravil, ki vsebujejo kalcij, aluminij in magnezij. Zato svetujemo, da vzamete zdravilo, ki vsebujejo železo, vsaj eno uro pred hrano ali dve uri po njej (npr. eno uro pred zajtrkom in dve uri po večerji - pred spanjem), priporočamo pa tudi sočasno uživanje vitamina C.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag. farm.
Vprašanje:
Kontracepcijske tablete Daylette sem zacela jemati 10. Dan ciklusa prejsnji mesec. Pojedla sem prvo skatlico do konca in dobila krvavitev na zadnjo zeleno placebo tabletko. Ves mesec sem uporabljala dodatno se kondom. Sem ze zascitena v drugi skatli?
(Nkangl, 28. 12. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Če ste kontracepcijske tabletke jemali redno v skladu z navodili za uporabo, potem je kontracepcijska zaščita že učinkovita in ne potrebujete dodatne zaščite.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni. Mene samo zanima, kako to, da po novem je za nuvaring potrebno doplačilo? In pa še sem dobila informacijo, da lahko v lekarni zahtevam, da mi dajo setlono, ki pa je brez doplačila. A je kakšna razlika med tema dvema? Hvala in lep pozdra
(Saranda, 17. 12. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Zdravilo Nuvaring spada v eno od skupin Medsebojno zamenljivih zdravil (MZZ). V tej skupini je še zdravilo Setlona. Zavarovalnica na določeno obdobje (običajno vsaka dva meseca) določi mejo, do katere vrednosti krije zdravila znotraj skupine. Če je cena zdravila višja od te meje, je potrebno to razliko doplačati.
Trenutno zdravila Nuvaring ni potrebno doplačati. 
Tako kot ste napisali, lahko v lekarni zahtevate katerokoli zdravilo znotraj MZZ. V vašem primeru lahko z receptom za Nuvaring dobite Setlono in obratno.
Med zdravili iz iste skupine MZZ so razlike minimalne (pomožne snovi, izgled…).  Seveda jih izdeluje drug proizvajalec, imajo drugačno ime in pa tudi različne cene. JAZMP (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke) določi zdravila, ki so medsebojno zamenljiva. Medsebojno zamenljiva so lahko bioekvivalentna, farmacevtsko ekvivalentna in farmacevtsko alternativna zdravila. Ob tem se upošteva, da mora biti verjetnost nastanka klinično pomembnih razlik v učinkovitosti in varnosti ustrezno nizka, torej pacienti v večini primerov razlik ne opazijo.
Lep pozdrav,

Svetoval je: Anže Dimec mag. farm.
Vprašanje:

Že 9 mescev imam težavo s mehurjem, kar verjamem da je posledica stresa in aneksioznosti. Bila sem v laboratoriju, nič ne najdejo. V zadnjih 2 mesecih sem pa na misel da nimam wc v bližini, doživim tako hud panični napad.Zdaj je stanje kot je.Nasvet?

(nujnapomoč, 1. 12. 2020)

Odgovor:

Pozdravljeni. 

Iz vašega vprašanja ni povsem jasno, kakšne težave z mehurjem imate. Predvidevam, da gre za inkontinenco, torej za nehoteno in nekontrolirano uhajanje urina, pri tem pa je pomembna informacija tudi starost ter morebitne pridružene bolezni. Bolezen se lahko pojavi kot samostojna motnja, velikokrat pa v povezavi z boleznimi, ki prizadenejo živčevje (multipla skleroza, sladkorna bolezen, Parkinsonova bolezen …), lahko je posledica poškodb oziroma bolezenskih procesov v medenici, prekomerne telesne mase in premalo gibanja, pri ženskah je lahko posledica enega/več porodov, posledica stoječega dela, upadanja hormona estrogena s starostjo (ta daje vezivu elastičnost), vzrok je lahko tudi zaprtje itd. Tudi prevelika psihična obremenitev lahko vodi v pojav nehotenega uhajanja urina, saj je mikcijski mehanizem (izločanje seča) centralno pogojen (tako lahko na primer nervoza vpliva na povečan občutek tiščanja na vodo). 

Predlagam, da se o težavah, ki ste jih navedli, posvetujete z zdravnikom/ginekologom, da izločita morebitne fiziološke vzroke za vaše težave. Pomembno je, da skrbite za redno prebavo in mehko odvajanje, za uravnoteženo telesno maso in telesno aktivnost (t.i. zdrave navade za zdrav sečni mehur). Svetujem vam redno izvajanje Keglovih vaj, s katerimi boste okrepili mišice medeničnega dna. Vaje lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli, saj navzven njihovo izvajanje ni opazno, kontrola zadrževanja urina pa se zelo izboljša (izvedba: ritmično krčite nožnične in medenične mišice, kot bi hoteno prekinjali curek med odvajanjem urina – stisnete, zadržite za nekaj sekund in popustite). Priporočljivo je tudi, da med samim uriniranjem večkrat zadržite curek. Pijte tudi zadosti tekočine (vode, zeliščnih čajev) preko celega dne (v kolikor imate težave ponoči, se izogibajte pitja vsaj 2 uri pred spanjem), izogibajte se pitju alkohola. Ta namreč poveča izločanje vode iz telesa, hkrati pa ima tudi negativen vpliv na živčevje, zaradi česar se težave z zadrževanjem urina poslabšajo. Za boljši občutek (zlasti, ko greste na pot) uporabljajte dnevne vložke (predloge), ki so namenjeni inkontinenci (so diskretni in zagotavljajo suhost). 

Poskrbite tudi za svoje duševno zdravje, hodite na sprehode, ukvarjajte se z aktivnostmi, ki vas veselijo, poskušajte preusmeriti svoje misli in ne zapirajte se vase. V kolikor imate zelo izražene psihične težave, ste zelo preobremenjeni, se o tem ne bojte pogovoriti s svojim zdravnikom, saj vam ta lahko predpiše učinkovita in varna zdravila (antidepresive), ki vam bodo pri premagovanju vaših težav v pomoč. Za ublažitev paničnih napadov in pomiritev lahko dodatno posežete tudi po pripravkih, ki so na voljo brez recepta v lekarni (na primer pripravki z izvlečkom baldrijana…).  

Lep pozdrav. 

Svetovala je: Mateja Kadilnik mag.farm.,spec.klin.farm. 

Vprašanje:
Pozdravljeni,uporabjlala sem 4leta YAZ,sedaj pa zaradi pomanjkanja v lekarni jem nekje 3 mesece Daylette.Obcutila sem spremembe na telesu. Zredila sem se za 4 kg,moja koza na obrazu je drugacna mozoljasta(prej sem imela zelo lepo kozo).Ali je to kriv
(Nadja, 27. 11. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravili Yaz in Daylette imata popolnoma enako sestavo in sta zamenljivi, kar pomeni, da je s kliničnimi študijami dokazana enaka učinkovitost, posledično tudi primerljivi stranski učinki.
»Zamenjava« zdravil ni vzrok za vaše težave. Svetujem, da za obraz izberete ustrezno kozmetiko, ki »čisti« pore, še posebej, če dlje časa nosite masko.  Tudi povišanje telesne mase ni povezano z jemanjem zdravila. Svetujem, da preventivno opravite test za preverjanje nosečnosti, ker nobena kontracepcija ni 100% zanesljiva.  
Želim vam vse dobro!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm.
Vprašanje:
ali so cbd kapljice zdravilne samo vršički?
(Marjan, 17. 11. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni! 
CBD kapljic ne morete kupiti v lekarni. Določeni zdravniki predpišejo pacientom kapljice na recept, ki jih pripravimo v lekarni po predpisanem protokolu. Kapljice so samoplačniške. Veliko proizvajalcev pa ponuja CBD kapljice, ki jih lahko kupite preko spleta, nikakor pa ne kupovati kapljic, ki jih določeni pripravljajo kar doma.  Svetujem vam, da se o primernosti nakupa in uporabe kapljic posvetujete z zdravnikom.  
Izdelki so pripravljeni iz vršičkov konoplje ustrezne kakovosti. V izdelku mora biti točno določeno razmerje med CBD in THC, da ne povzroča halucinogenih učinkov. 
Lep pozdrav! 

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm.
Vprašanje:

Pozdravljeni;zadnjih šest mesecev sem zaradi bolečine in pekočega urinanja porabil veliko antibiotikov v presledkih:7 vrst antibiotikov v poprečju 3 pakiranja na terapijo.Zadnji klimicin pa 8 pakiranj.Zanimajo me posledice porabe toliko antibiotikov.

(DA, 16. 11. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni. 
Vsako jemanje antibiotikov povzroči porušenje mikroflore – disbiozo, saj antibiotik ne loči med škodljivimi in za nas koristnimi bakterijami v črevesju ter omogoči razrast patogenih mikroorganizmov v črevesni mikrobioti. To lahko vodi v pojav neželenih učinkov kot so driska, napenjanje, kandidoza (glivične okužbe – zlasti v ustih), oslabljen imunski sistem, lahko tudi kot debelost, kot posledica motenj v presnavljanju. Nekatere skupine antibiotikov (fluorokinoloni) pa imajo lahko tudi druge neželene učinke kot so učinki na kostno–mišični sistem in živčevje.  
Za preprečevanje neželenih učinkov antibiotikov na prebavni sistem se svetuje jemanje probiotikov ob vsakem jemanju antibiotikov (lahko tudi preventivno), saj z uživanjem le teh zmanjšamo razrast patogenih mikroorganizmov, probiotiki pa opravljajo tudi druge funkcije kot so sodelovanje pri razgradnji hrane, vzpodbujajo delovanje prebavil, pomagajo pri krepitvi naravne odpornosti itd..  
Pogosto jemanje antibiotikov je povezano tudi s tveganjem za pojav rezistence – odpornosti na antibiotike zato je pomembo, da predpisane antibiotike jemljete pravilno, v skladu z navodili zdravnika in farmacevta (v ustreznem odmernem intervalu, dovolj dolgo, ob upoštevanju priporočil glede prehrane, ob upoštevanju vpliva drugih zdravil na učinek antibiotika – interakcije med zdravili). 
 
Lep pozdrav. 
Svetovala je: Mateja Kadilnik mag.farm., spec.klin.farm. 
Vprašanje:
Zdravo. zanima me kaj lahko vzemem ob hujših krčih oz. bolečinah v črevesju, ki jih spremlja napihnjenost in zaprtost in občutek ekonom lonca. nimam žolčnika že 30 let...stara sem 58 let in sicer brez kroničnih bolezni.
(Darinka, 8. 9. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Ob hujših bolečinah in krčih v želodcu in črevesju vam svetujem obisk osebnega zdravnika. Blage težave z napihnjenostjo, krči in bolečinami si lahko lajšate s kapljicami Iberogast, ki se vzamejo do 3 krat dnevno 20 kapljic. Svetujem tudi redno jemanje probiotikov, ki izboljšajo prebavo, pitje dovolj tekočine in uživanje hrane, ki je bogata s prehranskimi vlakninami. Prav tako so na voljo različni zdravilni čaji, ki pomagajo pri omenjenih težavah. Pri prekomernem nastajanju plinov lahko vzamete tudi 1 do 2 žvečljivi tableti SAB Simplex med obroki, pri krčih v prebavilih pa 1 ali 2 tableti Buscopana po potrebi 3 krat dnevno. Omenjena zdravila brez recepta se uporabljajo kratkotrajno. Za podrobnejši odgovor se lahko obrnete še na farmacevta v lekarni.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spoštovani! Dva meseca nazaj se mi je ob jemanju antibiotika Doksivibra (100 mg) začelo pojavljati šumenje in pritisk v desnem ušesu ter občasna vrtoglavica. Šumenja v ušesu ni več, slišim pa bitje srca, še posebej izrazito zvečer. Kaj mi svetujete? 
(Kristina, 13. 7. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Šumenje v ušesu je redek neželen učinek zdravila Doksivibra, medtem ko pritisk v ušesu in vrtoglavica nista med poznanimi neželenimi učinki tega zdravila. Antibiotik se je v dveh mesecih že izločil iz telesa.  Glede težav s srcem se posvetujte s svojim zdravnikom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir mag. farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Pozdravljeni! Zanima me, če je varno jemati MelatoninaMed melatonin, 30 tablet, ker sem opazil na spletu da piše "IZDELEK JE V POSTOPKU USKLAJEVANJA Z INŠPEKCIJO. "POZOR: IZDELEK NI SKLADEN S PRIPOROČILI STROKE" Hvala. Lp 
(Dejan , 10. 7. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni.
Izdelka ni več na trgu, saj ga je dobavitelj umaknil s trga. Po novi slovenski regulativi, ki velja od decembra 2019, morajo biti izdelki, ki vsebujejo melatonin v dnevnih odmerkih 0,45 mg in več, registrirani kot zdravila, MelatoninaMed pa je bil registriran kot prehransko dopolnilo. V izdelku MelatoninaMed je bil odmerek za novo regulativo malenkost previsok (0,5 g).
Izdelek ni v inšpekcijskem postopku. Dobavitelj je le prejel obvestilo v začetku leta, da ne more ponujati v prosti prodaji melatonina nad 0,44 mg na tabletko (dnevno dozo), takrat pa se je ta izdelek umaknil iz prodaje.
Od meseca maja 2020 je zato na trgu MelatoninaMed Fast v tabletkah po 0,4 mg na tabletko, kar je v skladu z veljavno regulativo.
Glede na to, da izdelek ni bil uradno odpoklican, je še vedno varen za uporabo, v bodoče pa priporočamo odmerek melatonina po novih smernicah, torej do 0,45 mg.

Svetoval je: Anže Dimec mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Se učinek KT Belara zmanjša, če kadimo kanabis? Ginekologinja me je opozorila glede kajenja tobaka, kako pa je s travo?
(Sandra, 30. 6. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
V določenih bazah podatkov in v povzetku glavnih značilnosti zdravila se na splošno kajenje ob uporabi zdravila Belara odsvetuje, saj lahko kajenje v času jemanja kombiniranih hormonskih kontraceptivov poveča tveganje za pojav hudih srčnožilnih neželenih učinkov. Ogroženost se povečuje s starostjo in številom pokajenih cigaret, močno pa je izražena pri ženskah nad 35. letom starosti. 
Hkrati se kadilkam po 35. letu ob tej terapiji svetuje dodatna pregradna zaščita.
Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Dimec mag. farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, več kot 2 leti že uporabljam tablete Yaz, sedaj pa sem se odločila narediti malo premora. Zanima me, ali mora miniti določen čas, da jih lahko spet začnem jemati? Ali je to škodljivo in ima posledice pri nadaljni plodnosti?
(Julija, 17. 6. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pri kombiniranih hormonski kontraceptivih med katere spada tudi Yaz obstajajo dokazi, da se poveča tveganje za vensko trombembolijo, če se jih začne ponovno uporabljati po 4 ali več tednih premora. Zaradi tega se takšni premori ne priporočajo. Glede povrnitve plodnosti po jemanju zdravila Yaz  so v študiji, ki jo navaja proizvajalec zdravila ugotovili, da se je po prekinitvi trimesečnega jemanja zdravila  aktivnost jajčnikov pri 91,8 % žensk, povrnila na raven pred zdravljenjem že v prvem ciklusu po zdravljenju.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Jana Švencbir mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Stara sem 19 let, kak mesec dni nazaj sem zacasno nehala z uporabo kontr.tabletk Daylette, ki sem jih do takrat redno jemala. Danes sem spet zacela, a sem vzela se preden bi dobila menstruacijo. Kaksne so posledice, jo vseeno se dobim?
(Nina, 29. 5 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Če ste kontracepcijske tabletke začeli jemati pred prvim dnem menstruacije, lahko menstruacijski cikel izostane, lahko pride do vmesnih krvavitev ali izcedka. Naslednja odtegnitvena krvavitev bo najverjetneje drugi ali tretji dan po začetku jemanja zelenih placebo tabletk. Če ste v skrbeh, se posvetujte s svojim ginekologom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spoštovani, zanima me, kakšno je priporočilo glede premora med jemanjem kontracepcije - sama sem bila sprva 2 leti na KT, zadnji dve leti pa uporabljam Nuvaring. Ali je v času, ko nekaj mesecev nimamo spolnih odnosev, bolje narediti premor ali ne?
(Gaja, 15. 5. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Gaja!
Pri kombiniranih hormonskih kontraceptivih med katere spada tudi  NuvaRing obstajajo dokazi, da se poveča tveganje za vensko trombembolijo, če se jih začne ponovno uporabljati po 4 ali več tednih premora. Zaradi  tega se takšni premori ne priporočajo. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Dober dan. Zaradi vnetja mehurja sem dobila antibiotik Macrobid. Hkrati jemljem kontracepcijo Yaz in me zanima ali Macrobid vpliva na kontracepcijo. Nikjer v navodilih nisem zasledila, da bi, prav tako mi zdravnik ni nič povedal, da naj bi vplivalo. L
(Maša, 14. 4. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni Maša,
kljub navodilom, v katerih ni navedeno, da bi  zdravili  lahko medsebojno učinkovali, vam svetujem dodatno (pregradno) zaščito v tem ciklusu. Nenazadnje lahko pride do sprememb/porušenja črevesne mikroflore in s tem povezano spremenjeno absorpcijo zdravila skozi črevesno steno. 
Lep dan. 
Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni Prejsni mesec sem bila prvic na pregledu pri ginekologinji, predpisala mi je tablete Dayleete, jemala sem jih po navodilih, vsak dan. vendar tut ko sem vzela placebo nisem dobila mestrucije. Me zanima ali je kaj narobe? Lp
(Arlinda, 3. 4. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pri jemanju kontracepcije ni več menstruacije, ampak se običajno po prenehanju 21-dnevnega jemanja pojavi odtegnitvena krvavitev, ki je blažja in traja samo 2-3 dni. Tudi če ni odtegnitvene krvavitve, je zaščita dobra, če niste pozabila vzeti kakšne tabletke vmes. 
Sedaj nadaljujte normalno z jemanjem kontracepcije, ne glede na to, če krvavitev bo, ali pa ne. Lahko se bo pa med jemanjem aktivnih tabletk pojavila blažja krvavitev, ki ji rečemo sputum. Tudi to ni nič neobičajnega.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Ali je mogoče, da tablete po imenu doksivibra ki sem jih jemal 2x po 1 mesec, povzročijo samo EN močan utrip v srcu (občutek je kod, da bi mi v prsnem košu srce čudno utripnilo). To se zgodi ob najrazličnejih časih v dnevu (jutro,večer,šport). Lp.
(Tim, 10. 3. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Doksivibra je zdravilo za zdravljenje bakterijskih infekcij. Med navedenimi neželenimi učinki so prisotne tudi aritimije, vendar to še ne pomeni, da je posledica zdravila. Ali še jemljete to zdravilo? Ali se je neželeni učinek pojavil že na začetku jemanja zdravila? Ali so bili bili prisotni tudi drugi neželeni učinki (bolečina v prsih, spremenjena hitrost bitja srca, občutek pomanjkanja zraka)? Kakšna je pogostost dogodka (vsak dan, vedno pri telesni aktivnosti)? Tudi če so vsi odgovori ne, vam priporočam obisk zdravnika, da preveri delovanje srca. Mogoče gre samo za pomanjkanje kalija.

Hvala in lep pozdrav.
Svetoval je: Primož Lokošek, mag. farm., Lekarna Center
Vprašanje:
Spoštovani, Noseča sem 3 mesece in 4 dni. Sedaj bom prešla na Femibion 2. Pri tem vas sprašujem ali lahko zraven jem naravne (brez konzervansov) D3 kapljice (v katerih je že zajet tudi K1 in K2)in kaspule Omega 3. Jem tudi Tardyferon Lp, 
(Teja , 5. 3. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni,
prehransko dopolnilo Femibion 2 zadostuje vašim potrebam (od 13. tedna nosečnosti dalje) ob uravnoteženi in zdravi prehrani. Vsa ostala dopolnila vam odsvetujem. Jemljite le tisto, kar vam svetuje izbrani ginekolog. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, danes sem prejela lokalna antibiotika Klindamicin ter Belakne..Zanima me, na kaj moram biti previdna oz ali antibiotika res lahko vplivata na nosečnost? Katero zdravilo je bolje uporabiti zvečer katero zjutraj? Hvala lep pozdrav.
(Naja, 4. 3. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni,

Klindamicin dermalna raztopina se uporablja za lokalno zdravljenje blažjih do srednje hudih oblik aken (deluje  bakteriostatično (zavira bakterijsko rast) ali baktericidno (bakterije uniči).
Belakne gel pa uporabljamo  za lokalno zdravljenje aken na obrazu, prsih ali hrbtu s pretežno prisotnimi ogrci, rdečimi lisami in mozolji. Zdravilna učinkovina je adapalen, ki deluje protivnetno tako, da zmanjša občutljivost in občutek draženja obolelega predela kože.
Klindamicin običajno nanesemo zjutraj na očiščeno kožo, belakne gel pa zvečer.
Varnost lokalne uporabe klindamicina med nosečnostjo in dojenjem ni dokazana, zato ga uporabljajte le v nujnih primerih, kadar je pričakovana koristnost zdravljenja večja od morebitnega tveganja. Ne uporabljajte zdravila Belakne, če ste noseči ali načrtujete nosečnost.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Sonja Korošec, mag.farm., Lekarna Radeče
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, če lahko jemljem preparate iz belega omela za zniževanje pritiska, medtem, ko prejemam marevan (doživljenjski zaradi menjave zaklopk) Hvala
(Mateja, 19. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni gospod Matej!
Obstaja možnost vpliva bele omele na učinkovitost zdravila Marevan, zato vam uporabo pripravkov iz bele omele odsvetujem. Če imate težave s pritiskom, pa vam svetujem, da se oglasite pri svojem zdravniku.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Trenutno jemljem Cipralex. Pri pregledu mi je psihiatrinja svetovala, da Cipralex zamenjam za Assentro, saj sem pred imela zaradi tahikardij ablacijo na srcu. Sama se ne vem odločiti, ali so Assentra res toliko bolj varne za motnje srca
(Petra, 18. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravili Cipralex (escitalopram ) in Asentra (sertralin) spadata v isto skupino zdravil, to so selektivni zaviralci privzema serotonina (SSRI). Obe se morata pri bolniki s srčno-žilnimi obolenji uporabljati previdno, zdravilo Cipralex je pri nekaterih motnjah tudi kontraindicirano (podaljšan interval QT). Če ste v dvomih o menjavi terapije, vam predlagam, da se s svojo psihiatrinjo še enkrat pogovorite. Ona ima podrobnejši vpogled v vašo terapijo in diagnoze, zato vam bo svojo odločitev najlaže pojasnila sama, skupaj pa se bosta pogovorili o tem, kaj je za vas najboljše.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni. Danes sem dobila zdravilo Formilid 500mg in mi je 2h po zaužitju zelo slabo. Kaj lahko naredim?
(Klara, 13. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Fromilid je antibiotik, ki pogostokrat povzroča prebavne težave. Svetujem, da ne prenehate z jemanjem zdravila, ampak pri zaužitju zdravila spijete dovolj vode in tableto zaužijete celo. Vsekakor je pomembno tudi, da sočasno z zdravljenjem z antibiotikom enkrat dnevno zaužijete ustrezni probiotik z 2-3 urnim zamikom od antibiotika.
Uspešno zdravljenje vam želim.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni.Jemljem asentro 200mg zjutraj in čez dan 3/4 helexa od 0,5mg. Rada bi prenehala z helexom, ker ga jemljem že več kot 5let. Kupila sem si persenosan in me zanima, kaj naj dam naenkrat vstran?
(Polona,  4. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Helex vsebuje učinkovino alprazolam iz skupine benzodiazepinov, ki poveča učinek nevrotransmiterja GABA in tako deluje zaviralno na centralni živčni sistem. Posledica tega delovanja je pomirjenost, lahko pa tudi zaspanost. Na podoben način deluje tudi Persenosan (naravnega izvora, ker vsebuje ekstrakt baldrijana), vendar šibkeje in možnost pojava tolerance je nižja. 
Ker pri popolnem prenehanju jemanja Helexa lahko pride do odtegnitvenega sindroma (nespečnost, tresenje, živčna napetost, potenje), priporočam postopno prenehanje jemanja, da so te težave milejše ali pa v celoti odsotne. Trenutno jemljete 3/4 tablete, zato je smiselno nadaljevati z 1/2 tablete vsaj dva tedna ali več, če težave odtegnitvenega sindroma v tem času ne minejo popolnoma. Po istem sistemu nadaljujete do 1/4 tablete in na koncu popolnoma zaključite jemanje tega zdravila. Če se v katerem od teh korakov pojavijo težave odtegnitvenega sindroma, ki so za vas preveč moteče, začnite jemati Persenosan 1 tableto na dan, ki svoj maksimalen učinek doseže po dveh tednih. Persenosan lahko jemljete ves čas in nadaljujete tudi potem, ko boste s Helexom zaključili. Ko se boste dobro počutili, lahko zaključite tudi s Persenosanom. V tem času jemljite Asentro redno in po navodilu zdravnika.
Spodbujam vas, da dosežete svoj cilj, pri tem pa vam želim veliko potrpežljivosti!
Lep pozdrav.

Svetoval je: Primož Lokošek, mag.farm., Lekarna Center

Vprašanje:
Lep pozdrav, rodila sem v aprilu in prvo menstruacijo sem imela v septembru. V decembru je nisem dobila (v decembru sem tudi nehala z dojenjem in malo shujsala). Ali je lahko to vzrok zamujanja M? test je negativen. Bi mogla na pregled?
(Nina, 3. 2. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zaradi poroda in prenehanja dojenja je lahko vaš menstruacijski cikel še neurejen. Test nosečnosti lahko ponovite čez 2 dni. Če bo negativen, je menstruacija verjetno izostala zaradi hormonskih sprememb. V kolikor ste zaskrbljeni, se posvetujte s svojim ginekologom, sicer pa se bo cikel najverjetneje uredil v nekaj mesecih.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Stara sem 35 let. Imam kožo na obrazu z razširjenimi porami in izsušeno povrhnjico. Okrog oči se mi pojavljajo pikice (suha koža). Katere izdelke naj uporabljam. Hvala za nasvet. Lp 
(Mojca, 21. 1. 2020)

Odgovor:
Pozdravljeni. 
Pri negi suhe kože je zelo pomemben celostni pristop. Pomembno je, da kožo umivamo s primernimi čistilnimi sredstvi, jo toniziramo, pomirimo in negujemo s kremo za določen tip kože. Izdelkov za nego suhe kože je na trgu veliko. Glede na težave, ki ste jih navedli, vam preko spleta težko svetujem. Da bi izbrali najbolj primeren izdelek za vaš tip kože, vas vabim, da se oglasite v katero izmed naših lekarn, kjer vam bomo z veseljem svetovali. Seznam naših lekarn: http://www.lekarnanaklik.si/t-nase-lekarne.aspx. 

Svetovala je: Ana Lukenda Daić, farm. tehn.
Vprašanje:
Pozdravljeni Tabletke Qlaira(1leto). Pozabila sem vzeti 13.in14.kt se pravi 2:( 13tableto sem spustila, 14to pa sem vzela 2.dan popoldne skupaj s 15to. 3dan je prislo do izliva v nožnico.Naj grem po ellaone?Kaj priporočate? Lep pozdrav
(Pia, 20. 1. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Glede na opisano je lahko zanesljivost zaščite pred zanositvijo zmanjšana. Vsaj 9 dni po pozabljenih tabletkah bi morali uporabljati dodatno kontracepcijsko metodo (npr. kondom), hkrati pa jemati kontracepcijske tabletke ob običajnem času. Če ne želite zanositi in je od spolnega odnosa minilo manj kot 5 dni, priporočam, da vzamete nujno kontracepcijo (EllaOne) oziroma se posvetujte s svojim ginekologom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zdravilo za gliste Vermox je le na recept. Katero zdravilo za gliste je brez recepta?
(Gaj, 7. 1. 2020)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo Vermox, ki vsebuje  zdravilno učinkovino mebendazol, je edino zdravilo, ki je dostopno pri nas in ga predpiše zdravnik na recept. Kadar sumite na glistavost, je nujen obisk zdravnika, ki potrdi okužbo in predpiše ustrezno zdravilo.
Lep dan.

Svetovala je: Eva Retuznik mag.farm., Lekarna Slovenske Konjice

Vprašanje:
Mož jemlje Marevan. Katere protibolečinske tablete sme vzeti?
(Nada, 3. 1. 2020)
Odgovor:
Spoštovani, 
ob jemanju zdravila Marevan je najbolj varna izbira zdravila brez recepta proti bolečinam paracetamol 500mg (Daleron ali Lekadol). Odvisno od stopnje bolečine se  lahko vzame 3-4x na dan 1-2 tableti. Torej do 8 tbl na dan. Če je bolečina huda do zelo huda, lahko zdravnik na recept predpiše tudi močnejše, a vseeno varno zdravilo, ki nima medsebojnega delovanja z Marevanom npr. Analgin, Metamizol, Doreta in druge. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zaradi angine sam dobila Ospen....me zanima če lahko vzamem olfen zaradi bolečine v kolku?
(rita, 30. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
zdravilo Olfen se jemlje le po predpisu zdravnika, torej ga lahko vzamete, v kolikor vam ga je predpisal zdravnik. Zdravilo se v tem primeru lahko vzame tudi med terapijo z Ospenom.
Lep pozdrav.

Svetoval je: Anže Dimec, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni! sedaj jemljem kontracpcijske tablete (yaz) malo vec kot en teden. Je bila zascita kaj manjsa ker sem jih jemala s polnim kozarcem vode saj na skatlici pise da je potrebna le majhna kolicina in se to po potrebi? 
(Sara, 19. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Za zdravila, ki jih zaužijemo skozi usta (peroralno), velja priporočilo, da je treba popiti vsaj 2 do 2,5 dl vode. To velja za odrasle osebe in če ni prisotnih drugih omejitev. Druge vrste pijač, kot so mineralne vode, sadni sokovi, mleko in kava, so neprimerne za jemanje zdravil, ker lahko spremenijo delovanje zdravila. Navodilo za uporabo tablet Yaz res navaja, da se tablete jemlje z majhno količino vode, če je potrebno. V vašem primeru ni razloga za skrb, tudi če ste tablete jemali s polnim kozarcem vode, saj to nima vpliva na učinkovitost zdravila. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Eva Retuznik mag.farm. , Lekarna Slovenske Konjice
Vprašanje:
Pozdravljeni, jemljem antidepresiv Cipralex, 10 mg dnevno, zjutraj. Ali bi lahko zvečer jemala 10% CBD kapljice? Ali lahko pride do nezaželenih učinkov tudi, če med jemanjem enega in drugega mine 12 ur? Hvala za odgovor Lep pozdrav 
(Mateja, 18. 12. 2019)

Odgovor:
Pozdravljeni Mateja,
ni znanih podatkov o medsebojnem učinkovanju med zdravilom Cipralex in preparatom, ki ga navajate (CBD), zato vam na vprašanje ne morem odgovoriti. Priporočam vam posvet z zdravnikom, v kolikor zdravilo Cipralex ni dovolj učinkovito in jemanje kanabinoidov le pod zdravniškim nadzorom.
Lep dan. 

Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm. , Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, ali se lahko kontracepcijske tabletke Diane 35 jemlje neprekinjeno, brez 7-dnevnega premora, več mesecev zapored? Hvala za odgovor. Lp,M.
(M, 12. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Kontracepcijske tabletke Diane se v skladu z navodilom proizvajalca jemljejo po sledeči shemi: 
1 tableta enkrat dnevno 21 dni zapored, nato sledi 7- dnevni premor.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Jana Švencbir, mag. farm., Lekarna Šmarje pri Jelšah

Vprašanje:
Pozdravljeni Zanima me, ali redno pitje limoninega soka od ene limone z 4 dl vode na tešče lahko vpliva na delovanje zdravil. Jemljem Rytmonorm 3x150mg in zdravila za pritisk (Loristo H 100/12,5mg, Amlopin 5 mg) Concor 2,5mg in Aspirin 100. Hvala
(Jože, 9. 12. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pitje limoninega soka nima negativnega vpliva na delovanje zdravil. Izogibati pa se morate pitju soka grenivke, ki pa bistveno spremeni delovanje večine zdravil.
Rada bi vas pa opozorila na pravilno jemanje zdravila Aspirin 100 protekt, ki ga je potrebno jemati na prazen želodec- to pomeni ali eno uro pred jedjo in/ali 2 uri po jedi s kozarcem vode, kajti tudi sokovi, čaj in kava sodijo pod definicijo hrane.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Mene pa zanima način jemanja Dabrostona in sicer jemljem ga zaradi nerednih menstruacij od 15.do25 dneva v ciklusu 2x1.Je možno da kljub dabrostonu ovulacij nimam? se bodo ovulacije pojavile čez čas?ali bi bilo potrebno zdravljenje še na tem področju
(mm18)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Jemanje zdravila Dabroston je ustrezno. Običajno ginekologi priporočajo vsa tri cikle jemanja, da se hormonska slika uravnovesi.
Svetujem, da pri zdravljenju dosledno upoštevate navodila vašega ginekologa in ne posegate še po drugih izdelkih.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pred dvema tednoma sem pojedel dve tableti sumameda zaradi nekega vnetja.Danes sem dobil zopet dve zaradi suma na Klamidijo. Ali jih lahko pojem ker so baje zwlo močne.? Hvala
(Simon, 29. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Antibiotik Sumamed se lahko predpiše ob različnih boleznih. Zdravilo je potrebno začeti jemati čim prej in se jemlje tako dolgo, kot vam je predpisal zdravnik. Zato vam priporočam, da upoštevate zdravnikova navodila. Če potrebujete dodatna pojasnila o vašem zdravljenju, se obrnite na svojega zdravnika.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jemljem KT Yaz. Zanima me, kako kritična je zamuda 23 ur (prvi teden, 6. kt, 3 dni pred tem tudi spolni odnos). Pred tem sem vse tabletke vzela pravilno. V navodilih piše, da je 24 urna zamuda kritična, vendar me zanima, kako je z zamudo 23 ur.
(Mina, 22. 11. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,

odgovarjam vam v skladu s priloženimi navodili. V kolikor s tableto zamujate manj kot 24 ur, se zanesljivost zaščite pred nosečnostjo ne zmanjša. Tableto vzemite takoj, ko se spomnite, in nato nadaljujte z jemanjem tablet ob običajnem času. Lahko se še posvetujete z zdravnikom.
Lep pozdrav.
Svetovala je:  Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
1 2 3 4 … 79  Naslednja stran

Izberite


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek