Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


Prejšnja stran  1 2 3 4 5 … 79  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Pozdravljeni Zaradi močnega razbijanja srca mi je kardiolog predpisal zdravilo concor. ZANIMA me kdaj zdravilo začne delovati,ker v mojem primeru kljub temu da vzamem zdravilo srce še vedno močno razbija. Hvala za odgovor
(Mateja, 2. 9. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
tablete Concor je potrebno jemati redno, čim bolj ob istem času. Concor upočasni - umiri srčni utrip. Poln učinek je dosežen po 14 dneh rednega jemanja tablet. Če po tem času učinek še vedno ni dosežen, vam svetujem ponoven obisk zdravnika, ki vam lahko prilagodi odmerek.
Svetovala je: Frida Novak, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Lep pozdrav. Pri meni je bila potom laboratorijskih preiskav najdena H. Pryoli. Dobil sem antibiotik Ospamox 1000mg in Fromilid 500mg,katere moram uživat 14 dni. Pol ure prej pa moram vzet Nillar 40mg. Kako dolgo potrebuje, da prime? Ni doza premočn?
(Jaka, 19. 8. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Odmerek zdravil je ustrezen. Po zaključenem zdravljenju z antibiotiki je bakterija običajno uničena, kar se dokaže z dihalnim testom.
Velikokrat se okužba lahko ponovi, zato je dobro, da čez nekaj časa ponovite test za Helicobacter Pillory.
Med jemanjem antibiotika obvezno enkrat na dan zaužijte ustrezen probiotik z 2-3 urnim zamikom od antibiotika.
Z jemanjem probiotika nadaljujte še 7 dni po zadnjem odmerku antibiotika, da ne boste imeli prehudih črevesnih težav.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Spostovan! V maju 2019 mi je zdravnik predpisal Dijazepam 2x dnevno po 5 mg. povedal mi je da ga bom moral jemati do oktobra 2019. Zanima me koliko dolgo se lahko jemlje Dijazepam? Ali obstaja kaksna raziskava? Hvala!
(Blaž, 13. 8. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo diazepam spada med učinkovine, ki lahko povzročajo zasvojenost, še posebej, če se jemljejo dlje časa. Spremljanje učinkovitosti in varnosti zdravila se izvaja pred uvedbo zdravila na trg in tudi med tem, ko je zdravilo že na trgu. Diazepam je že dolgo na trgu. O njegovi učinkovitosti in varnosti je bilo narejenih veliko raziskav (in vitro in in vivo), pa tudi predklinične in klinične raziskave, ki se izvajajo pred uvedbo zdravila na trg, pa tudi po tem, potrjujejo že znana dejstva.
Včasih je potrebno zdravilo jemati dlje časa, zdravljenje mora potekati pod zdravniškim nadzorom, pa tudi morebitno zmanjševanje odmerkov mora potekati pod zdravniškim nadzorom.
Vsekakor vam svetujem, da upoštevate nasvete zdravnika in se o morebitnih težavah pogovorite z njim.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni...zanima Me, če je želatina enako kot kolagen. Po njej se zelo dobro počutim, zato Me tudi zanima,če strjuje kri in če jo odsvetujete bolnikom z obolenjem ožilja, visokega krvnega tlaka, artritisa. Jo smem uživati vsak dan? Maši žile 
(Katja, 31. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
V želatini je hidroliziran kolagen, kar pomeni, da je njegova resorbcija v telo izbolšana. Slabost želatine je ta, da v želodcu in črevesju nabreka in na ta način lahko bistveno zmanjša učinek zdravil, ki se jemljejo sočasno.
Običajno želatine ne jemljemo za nadomeščanje kolagena, ampak so na trgu preverjeni izdelki, ki vsebujejo kolagen v taki obliki in koncentraciji, da zadosti potrebam organizma. 
Svetujem, da se o smiselnosti jemanja želatine, ki se običajno uporablja za zgoščevanje hrane, pogovorite z svojim zdravnikom, ali pa z farmacevtom v lekarni.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Jemala sem KT Qlaira 5 mesecev, sedaj pa sem zamenjala na Belaro in pojedla 1. škatlico. Zdaj je 6.dan v tedenskem premoru, vendar nisem dobila krvavitve, imam pa močne bolečine. Je kaj narobe? Sem lahko noseča? Tablete sem jemala redno.
(Sanja, 15. 7. 2019)

Odgovor:
Pozdravljeni!

Menstruaciji podobna odtegnitvena krvavitev se običajno pojavi dva do štiri dni po zaužitju zadnje tablete iz pretisnega omota. V primeru, da do krvavitve v tem času ne pride, se priporoča, da se opravi test za ugotavljanje nosečnosti. Če test pokaže negativen rezultat se obrnite na svojega izbranega ginekologa.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Vizjak Dalida, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdarvljeni!Predpisana so mi bila zdravila Primolut Nor zaradi dolgih menstruacij in hormonskih nihanj, ki se odražajo kot nečista koža, mozolčki...Kdaj naj zacnem piti zdravilo, par dni pred menstruacijo ali med 16-26 dnem po ciklu? Hvala!Lp, K.
(Kristina, 10. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravilo Primolut Nor uporabljajte v skladu z navodili, ki vam jih je dal ginekolog. Glede na opisane težave predvidevam, da naj bi jemali 1 tableto enkrat ali dvakrat na dan od 16. do 25. dne menstruacijskega ciklusa (za prvi dan se šteje prvi dan zadnje krvavitve). Če ste v dvomih, se posvetujte še s svojim ginekologom.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me koliko časa po zdravljenju s Primotrenom lahko začnem piti alkohol - kakšen kozarec vina? Zadnjo tableto sem vzela danes zjutraj. Hvala za odgovor
(Mojca, 1. 7. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 
sprašujete kdaj lahko začnete uživati alkohol, po prenehanju jemanja antibiotika Primotren, ki vsebuje aktivni sestavini sulfametoksazol in trimetoprim. Zdravilo Primotren se presnavlja v jetrih in se izloča večinoma z urinom. Razpolovna doba je za sulfametoksazol je 8-11 ur in za trimetoprim 6-17 ur.  To pomeni,  da prej kot v enem dnevu koncentracija zdravila pade na polovico ali celo četrtino.  Naslednji dan po prenehanju jemanja zdravila, že lahko uživate alkohol. Svetujem zmernost pri uživanju alkohola: 1 merica na dan, kar pomeni 1 dcl vina ali 3 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače. Posebej v teh vročih dneh, raje posezite po nesladkanih čajih ali vodi.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Zanima me, če uporaba mazila iz šentjanževke tudi zmanjša delovanje kontracepcijskih tablet? Ker tablete iz šentjanževke jih baje jih, ne vem pa kako je z mazilom? 
(Kaja, 1. 7. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Hvala za vprašanje. Šentjanževka ima interakcije z zdravili samo, če jo zaužijemo preko ust. Nanešena na kožo, se resorbira v malem procentu, pa tudi učinkovine, ki se sprostijo v olje ali mast, niso enake, kot tiste, ki se pridobijo z ekstrakcijo z vodo ali z alkoholom (te so običajno v izdelkih, ki jih zaužijemo). Torej, na kratko - uporaba mazila ali olja iz šentjanževke, ne zmanjša učinka zdravil.
Pa lepo poletje vam želim!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Spoštovani! Ginekologinja mi je predpisala KT Qlaria. Zanima me ali je možno pričeti z njihovo uporabo tudi kasneje, torej ne na 1. dan menstruacije. Hvala za odgovor
(Neža, 17. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni. 

V primeru, da hormonskih kontracepcijskih tabletk  (oziroma v zadnjem mesecu) še niste jemala, morate začeti z jemanjem Qlaire na prvi dan menstruacije. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Do sedaj sem jemala KT Qlaira, sedaj pa bom zamenjala na Belaro. Zanima me, če pojem vse tabletke Qlaire do konca (tudi neaktivni) in potem naslednji dan začnem z Belaro? Kdaj začne veljati zaščita Belare? Hvala za odgovor. 
(Mateja225, 11. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljena,
pravilno sklepate. Qlairo pojejte do konca - tudi neaktivne tabletke, naslednji dan pričnete z Belaro. Ob doslednem jemanju zaščita ni potrebna. Da boste bolj pomirjeni oziroma brez skrbi svetujem še dodatno zaščito s kondomi 7 dni po začetku uporabe Belare. 
Lep pozdrav!

Svetovala je: Špela Boh mag.farm., Lekarna Planet
Vprašanje:
Pozdravljeni! Prejsni torek sem po obisku revmatologa prejela injekcijo Depomedrola 120mg. Zaradi spondiloartritisa. Zanima me kaksni stranski ucinki se pojavijo in v koliksnem casu. Kako jih prepreciti? Kako zdravilo deluje in kako dolgo se ga daje.
(Sara, 7. 6. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilna učinkovina metilprednizolonacetat, ki je v Depo-Medrolu zavira vnetne simptome in preobčutljivostne reakcije. Deluje na številne telesne organe in se uporablja za zdravljenje mnogih bolezni. Zato sta tudi odmerek in trajanje zdravljenja odvisna od bolezni. Kako pogosto in kako dolgo je treba uporabljati to zdravilo, bo določil Vaš zdravnik. 
Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Depo-Medrol neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Pojavnost in pogostnost se med bolnikih razlikuje, saj je odvisna od več dejavnikov (npr. odmerka in trajanja zdravljenja). Vnaprej torej predvideti točno kdaj in kateri se bodo pojavili ne moremo. Najdete pa opis možnih stranskih učinkov v Navodilu za uporabo zdravila. Ob morebitnih težavah Vam svetujem posvet z zdravnikom.

Želim Vam uspešno zdravljenje brez zapletov!
Lep pozdrav!
Svetovala je: Špela Boh mag.farm., Lekarna Planet
Vprašanje:
Pozdravljeni, sem na bioloških zdravilih Remicade, TNF alfa blokatorji, zdaj pa sem zaradi okužbe dobila tablete Lamisil za obdobje 12 tednov. Po včerajšnji 3.tableti imam danes v ustih okus po kovini, krvi, ki po celem dnevu ne izgine. Kaj storiti? 
(Ana K., 29. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Sprememba okusa je pogost neželeni učinek pri jemanja zdravila Lamisil, vendar bi vzrok lahko bil tudi drugje. Lahko, da bodo težave sčasoma izzvenele, vendar Vam vseeno svetujem, da se čimprej posvetujete še z zdravnikom, ki bo presodil o nadaljnjih ukrepih in terapiji. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Zacela sem jemati kontracepcijski obrocek Nuvaring, ki sem ga prvic vstavila 7. dan menstruacije, torej, ko je bila ze koncana. Kako to vpliva na hormonsko ravnovesje in zascito?
(Brina, 27. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni, Brina.
Predvidevam, da prej niste uporabljala nobenih kontracepcijskih tablet. Pravilna uporaba Nuvaringa je, da se vstavi v nožnico 1. dan menstruacije, če ga vstavite kasneje je potrebno prvih 7 dni uporabljati poleg Nuvaringa še pregradno kontracepcijo npr. kondom. Nuvaring obroček naj ostane v nožnici 3 tedne, nato ga odstranite, sledi pavza – po enem tednu brez, si vstavite nov Nuvaring obroček. Če sledite navodilu je to zelo zanesljiva metoda kontracepcije, zato vam svetujem, da si še enkrat preberete navodilo in se ga natančno držite. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Frida Novak, mag. farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:

Pozdravljeni, jemljem KT Bellara, za obdobje desetih dni mi je zdravnik predpisal antibiotike Amoksiklav. Ali lahko pride do kontraindikcij? Hvala za vaš odgovor

(Maja, 17. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Nekateri antibiotiki lahko zmanjšajo zanesljivost kontracepcijskih tablet, vendar v vašem primeru zdravilo Amoksiklav ne vpliva na delovanje zdravila Belara.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Ali lahko jemljem skupaj zdravila Vermox 100mg in Doksivibra 100mg disperzibilne tablete
(Marija, 17. 5. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
med omenjenima zdraviloma ni opisanih interakcij. Vseeno pa priporočam, da med zaužitjem zdravil napravite nekaj urni zamik.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm, Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Pozdravljeni.Zaradi vida, sem pričela z jemanjem vitamina A. Slišala pa sem, da je lahko v velikih količinah škodliv? Zanima me vaše mnenje. hvala pozdrav
(Marija, 18. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Vitamin A je v maščobah topen vitamin in se lahko pri prevelikem vnosu v telo, kopiči predvsem v jetrih.
Pri uporabi izdelkov, ki jih kupite v lekarni, ni strahu, da prišlo do stranskih učinkov.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni Jemljem Paroxat za zdravljenje depresije. zanima me če lahko za popestritev spolnosti vzamem Kamagra gel (sildenafil).lp
(Uroš, 5. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
uporabo gela Kamagra Vam v vsakem primeru odsvetujem. Zdravila, ki vsebujejo učinkovino sildenafil, je potrebno uporabljati pod nadzorom zdravnika in jih ne morete kupiti v prosti prodaji brez recepta. Za predpis zdravil, ki vsebujejo učinkovino sildenafil, mora zdravnik poznati Vaše zdravstveno stanje in zdravila, ki jih uporabljate. Na podlagi tega Vam predpiše ustrezno zdravilo in določi odmerek, pri nekaterih zdravstvenih stanjih pa je uporaba sildenafila tudi odsvetovana. Uporaba pripravkov, ki jih lahko naročite preko interneta in ki navajajo, da kot učinkovino vsebujejo sildenafil, je brez zdravniškega nadzora lahko zelo nevarna. Ti pripravki nimajo dokazane varnosti, kakovosti in učinkovitosti. Prav tako lahko vsebujejo nečistoče in različne toksine, ki so lahko zelo nevarni. Če se Vam pojavljajo težave, se raje pogovorite z zdravnikom. 
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni Od prvega dne jemanja tabletk Qlaria imam občutek rahle slabosti, pa me zanima, če je lahko to od tabletk. Sem pa pri tretji škatlici. Hvala za odgovor
(Laura, 1. 4. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
da, slabost je navedena kot eden izmed pogostih neželenih učinkov pri uporabi zdravila Qlaira, vendar pa bi vzrok lahko bil tudi drugje. Če imate zdravilo predpisano prvič in če menite, da se težave stopnjujejo in so moteče, Vam svetujem, da se pogovorite še zdravnikom, ki Vam je zdravilo predpisal.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Tabletke Qlaria Pozdravljeni. Sem sredi jemanja tretje škatljice Qlaria in imam že ves čas jemanja (kakšen dan mogoče ne) občutek slabosti v trebuhu, rahlo siljenje na bruhanje. Ali je to lahko vzrok tabletk? Hvala za odgovor
(Laura, 27. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilo jemljite neprekinjeno po eno tableto na dan ob istem času. Zaščita prvi mesec ne bo optimalna, ker ste začela z jemanjem prepozno, pa tudi režima za izpuščeno tabletko v prvi dekadi niste upoštevala.
Zaščita bo optimalna naslednji mesec, sedaj pa uporabljajte še dodatno zaščito pri spolnem odnosu.​​

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje

Vprašanje:
Pozdravljeni stara sem 33 let in mi že nekaj časa šumi v ušesih pojavljajo pa se mi tudi vrtoglavice. Ali bi bil bilobil v redu proti temu ali imate še kaj boljšega? Hvala in lep dan
(Urška, 14. 3. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 

Bilobil je zdravilo rastlinskega izvora, brez recepta, in se priporoča pri blagih do zmernih  motnjah  prekrvavitve, ki se kažejo kot pojemanje spomina in intelektualnih sposobnosti, nerazpoloženja, vrtoglavice, šumenja v ušesih, glavobola in motenj spanja. Torej tudi za težave, kot jih opisujete vi.
Svetujem vam, da se vseeno posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, preden začnete z jemanjem Bilobila, da se izločijo morebitna druga obolenja. Kako je z ušesi, imate morda zamašena? Ste že poskusili odstraniti ušesno maslo? 
Zdravnik bo presodil, ali je vaše stanje primerno za samozdravljenje.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni pred dvemi tedni sem imela virozo zdaj se je stanje izboljsalo ,kaselj je se prisoten vendar me ob kaslju in zehanju mocno boli leva brzgavka zanima me ce lahko kaj kupim za lajsanje teh tezav
(Karmen, 11. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Kašelj po preboleli virozi lahko vztraja še do treh tednov. Običajno je na začetku kašelj suh in dražeč, nato pa sledi moker ali produktiven kašelj, pri katerem bolnik izkašljuje izmeček. Pri obeh vrstah kašlja imamo na voljo zdravila za lajšanje teh težav. Ker v vprašanju ne opisujete kakšen kašelj imate, je najbolje, da se oglasite v najbližjo lekarno in vam bomo ustrezno svetovali. Glede na to, pa da opisujete močno bolečino, je najbolje, da obiščete tudi svojega zdravnika.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jem KT Belara, sedaj imam se 12 dni do konca. Ginekolog mi je predpisal zdravljenje s Canesten kremo. Po 3 dneh zdravljenja se mi je pojavila krvavitev, ki se vedno ni nehala in je vedno vecja. Je to lahko kaj hujsega ali so to stranski ucinki kreme?
(Marina, 11. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Vaginalna krvavitev se lahko pojavi zaradi jemanja kontracepcijskih tablet ali uporabe vaginalne kreme Canesten, lahko pa je vzrok tudi drugje. Pri jemanju zdravila Belara se namreč predvsem v prvih mesecih lahko pojavijo vmesne krvavitve. Pri uporabi vaginalne kreme Canesten pa se krvavitev lahko pojavi kot neželezni učinek, zaradi poškodbe nožnice ob uporabi aplikatorja, krvavitev pa je lahko tudi posledica vnetja. Ker je vzrokov za nastanek vaginalne krvavitve več in ker pravite, da se le-ta stopnjuje, Vam svetujem, da se pogovorite še z ginekologom, ki Vam je zdravilo predpisal.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
ali je normalna krvavitev iz nožnice po jemanju zdravila vagifem 1o mikrogramov hvala
(Cvetka, 6. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
pri jemanju zdravila Vagifem se lahko pojavijo krvavitve iz nožnice, te naj bi bile bolj pogoste predvsem na začetku zdravljenja. Čeprav ni razloga za preplah, je v navodilih za uporabo navedeno, da se morate v primeru krvavitev posvetovati še z zdravnikom, zato Vam svetujem, da o težavah obvestite zdravnika, ki Vam je zdravilo predpisal.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm, Lekarna Šmarje
Vprašanje:
mama jemlje zdravilo ciprobay postala je zelo omotična zraven pa jemlje še veliko drugih zdravil ali mora imeti med jemanjem ostalih zdravil imeti presledek hvala
(Franjo, 5. 3. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Pri jemanju zdravila Ciprobay se kot neželeni učinek lahko pojavi omotica, ni pa nujno, da se je pojavila ravno zaradi tega. Ker pravite, da je omotica huda, Vam svetujem, da se čimprej posvetujete z zdravnikom, ki bo ocenil ali je vrtoglavica lahko posledica jemanja Ciprobaya ali pa je težava drugje.
Pri jemanju zdravila Ciprobay morate biti pozorni, da naredite časovni zamik z zdravili, ki vsebujejo kalcijeve, magnezijeve, aluminijeve in železove ione. Ciprobay morate vzeti vsaj 2 uri pred jemanjem teh zdravil, oziroma vsaj 4 ure po tem, ko ste jih vzeli. Prav tako morate biti pozorni pri uživanju mlečnih izdelkov in pripravkov obogatenih z vitamini. Jemanju le-teh se je v času zdravljenja s Ciprobayom potrebno izogniti. 
Lep pozdrav,
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm. iz Lekarne Šmarje
Vprašanje:
Spostovani, zanima me koliksen vpliv imajo kontracepcijske tabletke na zanositev-prenehala sem z njimi,zdaj pa se dva meseca trudiva zanositi,tudi ovulacijski testi so zal negativni (naredila priblizno 15 testov,enega vcasih tudi dva na dan).lp
(Sara, 7. 2. 2019)
Odgovor:
Jemanje kontracepcijskih tablet ne vpliva na kasnejšo možnost zanositve in ovulacija se povrne že v prvih mesecih po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk. Seveda traja nekaj časa da se v telesu uravna nivo lastnih hormonov. Svetujem vam jemanje vitaminov s folno kislino, ki je nujno potrebna za zdrav razvoj plodu. Poskrbite za zdravo prehrano, primerno telesno težo (ITM 20-24), dovolj gibanja, izogibajte se alkoholu, kajenju, kofeinu (do 2 skodelici kave na dan) in stresu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Znanka jemlje tablete Primotren. Po nekaj dneh jemanja se je po delih telesa (zdaj tu, zdaj tam) pojavila rdečica z močnim srbenjem, ki pa sčasoma pojenja. Preteklo noč je bilo grozno, srbelo jo je po celem telesu.Je to stranski učinek Primotrena? 
(Ivanka, 30. 1. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 
pri zdravilu Primotren je  kot pogost neželen učinek naveden pojav kožnih izpuščajev oz. rdečine ali  alergijskih reakcij na koži. Svetujem, da se vaša znanka obrne na svojega zdravnika in naj on oceni stanje ali je potrebno zdravljenje prekiniti ali ji bo predpisal dodatno kakšna zdravila proti alergiji, bodisi v obliki mazila, tablet ali injekcije.

Lep pozdrav. 
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Zanima me, ali se lahko prosto, brez recepta, kupijo kapljice za oči? Oči so rdeče in preutrujene.
(Marija, 30. 1. 2019)
Odgovor:
Gospa Marija,
v prosti prodaji lahko kupite kapljice za rdeče in utrujene oči. Izbira kapljic je velika, zato Vam svetujem, da se oglasite v eni izmed najbližjih lekarn, kjer bomo izbrali najustreznejše kapljice glede na Vaše težave. Če se poleg rdečih oči pojavi tudi gnojni izcedek, nenadna bolečina ali otekanje vek, pa  je potreben obisk pri zdravniku.
Lep pozdrav,
Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdrav,skozi celo nosečnost sem jemala Femibion. Zdaj dojim in mi je ostal še cel paket Femibion 2, ki je primeren tudi za dojenje, a ima rok uporabe 11/2018. Menite, da je še varen za uporabo ali lahko kakorkoli škoduje mojemu otroku? Hvala in lp.
(22. 1. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni,
glede na to, da je izdelku potekel rok uporabe, Vam jemanje odsvetujem. Po preteku roka uporabe je izdelek potrebno ustrezno zavreči. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Zdravo, pred približno letom in pol sem nehala jemati KT Yasminelle. Doma imam še vedno 2 zavojčka. Zanima me, če ju lahko kako uporabim, da ne bi dobila menstruacije, ker jo bom dobila ravno na dopustu?
(Katarina, 21. 1. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Z zdravilom Yasminelle bi si lahko prestavili mesečno krvavitev, če bi jih jemali redno. V vašem primeru pa je primerneje, da se z vašim zdravnikom pogovorite in vam bo predpisal drugo zdravilo, s katerim lahko odložite mesečno krvavitev. 

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Je možno kupiti hormonske oblize brez recepta.
(Lidija, 21. 1. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Zdravila, ki vsebujejo hormonske obliže, se lahko izdajo le na predpisan recept od zdravnika.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Kako si lahko pomagam pri večkratnih uroinfektih, razen caja za ledvice in mehur. Kaksen caj ali tablete?
(Vnetje sečil, 17. 1. 2019)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Za akutno zdravljenje uroinfekta(če ne morete k zdravniku, oziroma še ni potrebno) priporočam zdravilo brez recepta Canephron. Med akutnimi težavami ga je potrebno jemati 3x dnevno po 2 tableti, preventivno pa 3x na dan po eno tableto. Pri vsakem vnetju in tudi preventivno, je potrebno med zdravljenjem in tudi preventivno piti dovolj tekočine(voda ali čaj).
Odličen izdelek za zdravljenje in/ali preventivo je tudi Cranberry complex, ki vsebuje izvlečke brusnice, kreše in hrena.
Pri akutnem zagonu vnetja se jemlje 2x dnevno, preventivno pa samo eno tableto zvečer.
Na voljo je še več drugih izdelkov, ki so tudi učinkoviti.
V preventivne namene priporočam jemanje zdravil z alkoholnim izvlečkom ameriške brusnice vsaj 2-3 mesece. Poudariti moram, da v izvlečku ni več alkohola, ker je po ekstrakciji odstranjen.
Upam, da vam bo kmalu bolje.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Spoštovani, Zanima me, katero zdravilo priporočate doječi materi, ki ima tur na nogí? Je mazanje z medom učinkovito? Lp. 
(Sonja, 8. 1. 2019)

Odgovor:
Pozdravljeni!
Svetujem, da se glede na težavo in glede na to, da dojite, posvetujete z zdravnikom o ustrezni terapiji.
Medicinski med deluje protivnetno in lajša lokalna vnetja na koži, mislim pa, da tvora ne bo "predrl".
Če do zdravnika ne morete, svetujem, da tur namažete z Mazilom z ihtamolom (na debelo čez noč, potem pa na tanko 3-krat dnevno do izboljšanja). Mazilo lahko kupite v naših lekarnah.
Lep pozdrav!

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Ali lahko jutranjo tableto kupi tudi moj fant (17 let)?
(Lana, 4. 1. 2019)
Odgovor:
Spoštovani, 
jutranjo tabletko lahko kupi tudi vaš fant, saj ni več starostne omejitve izdaje za nujno kontracepcijo. Opozarjam pa vas, da je nujna kontracepcija izhod v sili in naj ne bo redna metoda kontracepcije, prav tako ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi, zato vedno pri spolnem odnosu svetujemo uporabo kondoma.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
žena ima atopijski dermatitis in pije sundaymoon 300mg na dan,kljub temu je prišlo do hude alergijske reakcije na obrazu,predvsem oteklina pod očmi.ali je to lahko povezano s tem da sva bila v toplicah,katerih voda naj bi zdravilno vplivala na kožo.
(Jure, 27. 12. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni,
glede na opisane težave gre lahko res za alergijsko reakcijo. Lahko je tudi posledica jemanja zdravila, predvsem v kolikor je bilo uvedeno pred kratkim. V vsakem primeru svetujemo čimprejšnji obisk zdravnika, ki bo lahko edini tudi presodil, ali naj gospa z jemanjem zdravila nadaljuje ali ne.

Lep pozdrav.
Svetoval je: Anže Vasle, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Koliko casa se sme uporabljati D manozo. Samo v casu tezav ali lahko cez celo leto.
(Tanja, 11. 12. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Natančnih podatkov o času jemanja D-manoze nisem zasledila. Leta 2015 je bila izvedena klinična študija, kjer so ženske jemale D-manozo 6 mesecev in se je pogostost uro infektov bistveno zmanjšala. Vsekakor je dobro, da se D- manoza jemlje v času akutnega vnetja (lahko tudi sočasno z antibiotikom). Iz telesa se izloča pretežno z urinom in nima sistemskih učinkov. Pri kroničnih infekcijah vsekakor svetujemo, da se izdelek jemlje še vsaj 2-3 mesece.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljena. Pet let sem jemala teblete Nolvadex, po hormonso odvisnem raku dojke, zdaj pa so mi menjali tablete.dobila sem Arimidex. Ker pa hkrati jeljem tudi tablete Efectin, me zanima, ali so kompatibilne z Arimidexom. Jih lahko jemljem skupaj? 
(Danijela, 7. 11. 2018)
Odgovor:
Spoštovani, 
po doslej dostopnih literaturnih podatkih ni medsebojnega delovanja med zdravili Efectin in Arimidex. Zaenkrat ni zadržkov, da ne bi smeli jemati obeh zdravil istočasno.

Uspešno zdravljenje še naprej.

Svetovala je: Maria Rampre, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni, ali mama, ki je stara 77 let,lahko uživa rjave alge? Uživa zdravila proti visokem pritisku ter tablete Concor, težave ima tudi z ožiljem. Hvala za odgovor.
(Barbara, 2. 11. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni Barbara.

Iz vašega vprašanja nisem razbrala, zakaj gospa jemlje rjave alge oziroma jih dodaja k prehrani. Rjave alge se v ljudskem zdravilstvu med drugim uporabljajo kot sredstvo za hujšanje. Zaradi svoje posebne sestave imajo to sposobnost, da tvorijo koloidne gele in služijo kot odvajalo. Vsebujejo veliko joda, zato jih na primer odsvetujemo pri obolenjih ščitnice. V kolikor je namen uporabe drug, pa tudi sicer, vam svetujem bolj temeljit posvet s farmacevtom v lekarni, ki lahko ob enem preveri kompatibilnost alg z vsemi predpisanimi zdravili vaše mame. Morda najdeta tudi kakšno drugo, primernejše, prehransko dopolnilo.

Lep dan. 
Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni 2 meseca imam postavljeno diagnozo ulcerozni kolitis (KVČB). Kupil sem veliko vitaminov, mineralov in probiotiokov. Zanima me ali bi pomagali pri svetovanju kako pravilno jemati prehranska dopolnila in probiotike. Sedaj tudi jemljem zd
(Gregor, 22. 10. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Pri KVČB je najpomembneje, da pravilno jemljete zdravila, ki vam jih predpiše zdravnik, se držite pravilnega načina prehranjevanja, od prehranskih dopolnil pa priporočam predvsem uživanje omega 3 nenasičene maščobne kisline v odmerku 2-3 grame na dan in ustrezne probiotike, ki jih kupite v lekarni. Svetujem, da jemljete probiotike na tešče. 
Niste napisali, kakšna zdravila ste dobili na recept. Če so vam predpisali biološka zdravila, morate biti pri jemanju prehranskih dodatkov previdni in se o ustrezni izbiri pogovoriti s farmacevtom v lekarni in lečečim zdravnikom.

Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Zanima me kako dolgo lahko jemljem persenosan? Ugotovil sem, da mi pomaga pri nespečnosti, ki jo povzroči tesnoba, hkrati tesnobo tudi prežene in sem bolj miren in manj živčen. Sedaj jih jemljem drugi mesec, po eno tableto dnevno. Lp
(Robert, 11. 10. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Glede na navodila proizvajalca je za optimalen učinek potrebno jemanje zdravila Persenosan vsaj štiri tedne, časovne omejitev glede trajanja zdravljenja pa ni.  Svetujem Vam, da zdravniku vseeno omenite, da redno jemljete zdravilo Persenosan, prav tako je potreben posvet z zdravnikom, če boste menili, da se Vaše težave stopnjujejo.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Pozdravljeni. Ker imam pomanjkanje estrogena, in ker estrogenske tablete povzročajo raka, sem na internetu kupila tablete DHEA. Zanima me, kako se jih uživa?Je potreben kakšen premor med menstruacijo?Stara sem 34 let. hvala lep pozdrav
(Marija, 6. 8. 2018)
Odgovor:
Spoštovana gospa Marija,
pišete, da imate pomanjkanje estrogena, a niste navedli vzroka zakaj. Kdo vam je povedal, da estrogen povzroča raka? Internet je poln informacij, ki pa niso  nujno resnične in potrjene. Na internetu ste kupili pripravek, ki ga ne poznate, ne veste kdo vam ga je prodal in ne veste kaj vsebuje. 
DHEA, ki naj bi ga pripravek vseboval je dehidroepiandrosteron, predstopnja spolnih hormonov,  in ga telo samo proizvaja, res da z leti vse manj, ker je tudi ostalih hormonov z leti vse manj v telesu.
To, da estrogen povzroča raka, je stara informacija, ki je bila ovržena in zdravniki predpisujejo zdravila z estrogeni na recept.
Razlika med zdravilom in prehranskim dopolnilom je: zdravilo je preizkušeno, kakovostno in varno, ima opisano tako delovanje, kot neželene učinke in vemo kaj lahko pričakujemo. Prehranska dopolnila so hrana, dodatek k hrani. O pripravku, ki ste ga kupili na spletu, pa žal ne morem dati nobenih informacij, ker ga ne poznam.

Svetujem vam, da se še enkrat pogovorite s svojim zdravnikom in upoštevate nasvet strokovnjaka, ki mu lahko pogledate v oči in ne zaupajte slepo nasvetom na spletu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:

Koliko časa po tem, ko sem vzela helex, lahko začnem piti alkohol? Dobila sem enega za panični napad in jih ne nameravam jemati dalje.

(Nika, 1. 8. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni.
V času jemanja Helexa, ki sodi med pomirjevala in je namenjen le za občasno uporabo in za kratek čas jemanja, se pitje alkohola povsem odsvetuje. S sočasnim uživanjem alkohola in pomirjeval se poveča sedativni učinek zdravil. Tudi sicer vam, glede na vaše težave, svetujem, da vnos alkohola povsem omejite, saj lahko vpliva na poslabšanje vaših simptomov bolezni.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm., spec., Lekarna Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni,kar nekaj časa jemljem KT Yaz. Včeraj se mi je zgodilo, da sem vzela dvojno dozo. Vzela sem za ponedeljek in torek,čeprav bi jo morala za torek komaj zvecer vzeti.Zanima me,kako moram tabletke jemati za naprej in kako je z zaščito.Hvala 
(Lara, 1. 8. 2018)
Odgovor:

Pozdravljeni.

V primeru zaužitja večjega odmerkakombiniranih kontracepcijskih zdravil (kamor sodijo tudi tabletke Yaz) lahkopride do neželenih učinkov kot so slabost, bruhanje. To se v vašem primerusicer ne pričakuje (glede na to, da ste zaužili samo dve tableti). Gledenadaljnjega jemanja vam svetujem, da jemljete tablete dalje kot do sedaj,zaščita ob tem ostaja nespremenjena. Zadnjo aktivno tableto (svetlo rožnatatabletka), ki ste jo sedaj zaužili predčasno, vzemite iz novega pakiranja (kiga v naslednjem mesecu ne uporabljajte). Naslednji mesec začnite z novimpakiranjem (24 aktivnih + 4 neaktivne tablete).

Lep pozdrav.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm., spec., Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Pozdravljeni! Že dalj časa imam težave zaradi srbečega zadnjika sedaj pa se je srbečica pojavila še na koži penisa. Prizadeto področje je veliko približno 1x2cm,tam je koža srbeča rdeča in odrgnjena.Želim vaš nasvet kaj lahko storim. 
(Peter, 1. 8. 2018)
Odgovor:
Spoštovani gospod Peter. 

Za težave, ki jih omenjate svetujem uporabo protiglivične kreme npr. Canesten ali Daktarin 2 krat na dan. Pred uporabo kreme svetujem umivanje intimnih delov z blagim milom Octenisan ali Canescalm.  Samozdravljene naj traja največ 10 dni, v tem času se mora srbečica in rdečina občutno izboljšati, sicer vam svetujem obisk pri zdravniku.

Lep pozdrav.
Svetovala je:Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spoštovani, na pršilu in kremi Lamisil je navedeno, da se ne sme uporabljati pri otrocih mlajših od 12 let. Zakaj ne in katero sredstvo je primerno za otroke pri glivični okužbi stopala?
(;aja, 1. 8. 2018)
Odgovor:
Spoštovani. 

Učinkovina terbinafin, ki je glavna sestavina zdravila Lamisil, ni bila preizkušena na otrocih in je zato ne moremo svetovati za uporabo pri otrocih, mlajših od 12 let. Predlagam uporabo 1% dermalne raztopine Klotrimazola Celjskih lekarn,  kreme Canesten ali Daktarin, ki se uporabljajo za zdravljenje glivičnih okužb kože tudi pri otrocih mlajših od 12 let. Pomembno pri zdravljenju glivičnih okužb je, da zdravljenja ne prekinete predčasno ampak mažete še po tem, ko težave minejo še nekaj dni.

Lep pozdrav.
 
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spostovani, predpisan imam Cipralex, ki ga jeljem polovicko 10mg tablete na par dni. Zanima me, ali lahko občasno vzamem tudi Xenical. Hvala in lep pozdrav.
(Barbara, 16. 7. 2018)

Odgovor:
Pozdravljeni,
Med zdraviloma Cipralex in Xenical ni navedenih nobenih interakcij, zato bi zdravili lahko jemali sočasno. Ker pa obe zdravili potrebujeta zdravniški nadzor, Vam svetujem, da se za dodatna vprašanje obrnete na zdravnika, ki Vam je zdravilo Xenical predpisal. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje

Vprašanje:
Pozdravljeni, jemljem kontracepcijske tabletke Yaz. Ker nisem gledala, sem po pomoti vzela tabletko iz napačne smeri kot je predpisana. Danes sem pa nadaljevala normalno, kot bi mogla. Ali bo kaj narobe? Hvala za odgovor
(Urška, 16. 7. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni,
glede na to, da v vprašanju niste navedli v katerem delu cikla ste vzeli tabletko iz napačne smeri, Vam točnega odgovora na vprašanje ne morem podati. Ker pravite, da ste vzeli tabletko iz napačne smeri, sklepam, da ste pojedli placebo tableto (tabletka je bele barve), kar je enako, kot če bi tableto pozabili vzeti. V navodilih za uporabo zdravila Yaz imate navedeno, kako ravnati v primeru, če ste pozabili vzeti zdravilo, zato Vam svetujem, da si preberete navodila. Za dodatna vprašanja pa nas lahko pokličite tudi v eno izmed enot Celjskih lekarn. 
Lep pozdrav.

Svetovala je: Anja Vouk, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Pozdravljeni. Ce sem danes vzela tableto ki se mora vzeti v 72 urah po nezascitenem spolnem odnosu, lahko jutri zacnem jemati tablete za prestavitev menstruacije?
(Tjaša, 16. 7. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni

Ob jemanju obeh zdravil lahko med drugim zaradi povečane hormonske obremenitve pričakujemo, da bo nastopilo  več neželenih učinkov zdravil. Jemanje zdravil za prestavitev menstruacije se odsvetuje ob sumu na nosečnost ali med nosečnostjo. Ta zdravila predpiše zdravnik.  Svetujem, da se o tem predhodno posvetujete še z ginekologom.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Cvetka Hančič, mag.farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Spostovani! Jemljem kon. tab. Yaz. Menstruacijo sem si prestavila za 14 dni naprej, nisem vzela placebo tab.,ampak nadaljevala z roza. Po vzetih placebo tabletih se nisem dobila menstru. Naj zacnem z roza tabletami ali pocakam na menstruacijo? Hvala!
(Mojca, 12. 6. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni, 

tabletke jemljite po navodilu neprekinjeno naprej. Kadar prestavljate menstruacijski ciklus je možno, da pride do motenj krvavitev. Za boljši občutek pa Vam svetujem, da opravite test nosečnosti.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Vouk mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Spoštovani. Imela sem kožno plesen, ki sem se jo uspešno znebila z Orantozol šamponom.Vendar pa so mi, sploh po rokah, ostale bele lise, ki jih je zares ogromno. Obstaja kaj za pomoč pri temu, da se ponovno obarvajo? Najlpša hvala
(Darja, 7. 6. 2018)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Darja,

po zaključenem zdravljenju koža potrebuje nekaj časa za obnovo oziroma vzpostavitev stanja pred okužbo. V tem času lahko uporabljate izdelke za nego in obnovo kože. Če kljub temu ne bo izboljšanja in lise ne bodo izginile, pa se oglasite pri vašem zdravniku.

Lep pozdrav. 

Svetovala je: Jana Švencbir, mag. farm., Lekarna Šmarje
Vprašanje:
Spoštovani! V drugem tednu uporabe, natančneje 29.5.2018, sem Nuvaring v paniki odstranila iz nožnice. v petek, 1.6. je nastopila krvavitev. Zanima me, kdaj začeti naprej uporabljati obroček in zakaj je nastopila krvavitev predčasno? Hvala
(Tamara, 7. 6. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Tamara,

svetujem vam, da si čimprej vstavite nov obroček in 7 dni uporabljate dodatno pregradno zaščito, npr. kondom. Ob odstopu od priporočenega režima uporabe se zmanjša tudi nadzor cikusa, zaradi česar lahko krvavitev nastopi tudi predčasno, kakor se je zgodilo v vašem primeru.

Lep pozdrav. 

Svetovala je: Jana Švencbir mag.farm., Lekarna Šmarje
Prejšnja stran  1 2 3 4 5 … 79  Naslednja stran

Izberite


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek