Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


Prejšnja stran  1 2 3 4 5 6 7 … 79  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Zdravo. Za angino sem dobila Ospen 1500, med sestavinami sem našla laktozo, vendar me zanima, če vsebuje tudi gluten? Imam namreč celiakijo in ne vem, če je Ospen dovoljen. Hvala za odgovor.
(Tajda, 5. 12. 2016)
Odgovor:
Lepo pozdravljeni,

Predpisano zdravilo lahko brez skrbi jemljete v skladu z navodilom zdravnika in farmacevta, saj glutena ne vsebuje.

Lep dan.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni,Logest jemljem 7let.Po tedenski prekinitvi sem pozabila začeti z novo škatlico(zaenkrat 3 tablete).Ker sem imela včeraj spolni odnos, sem danes zjutraj vzela jutranjo tabletko. Kako naj nadaljujem s KT?
(Sara, 29. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
Svetujem, da s KT počakate do naslednje menstruacije in pričnete z jemanjem tabletk s prvim dnem krvavitve. 
Če pa želite, lahko z jemanjem KT pričnete takoj, vendar morate ves mesec uporabljati ob odnosih dodatno zaščito.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Začela sem z jemanjem KT Qlaira. Tabletke jemam 2 mesec in ze drugič imam vmesn krvavitev oz rjav izcedek ter zelo občutljive prsi. Je to zaradi prilagajanja na telesa na tabletke? Kdaj bo to minilo? Hvala in lp.
(Barbara, 22. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,

ob jemanju tablet Qlaira se lahko v prvih mesecih jemanja pojavijo vmesne krvavitve. Te navadno v treh ciklih jemanja tabletk izzvenijo. V kolikor bi se vmesne krvavitve oziroma rjavkast izcedek pojavljal tudi kasneje, vam svetujemo posvet z zdravnikom.

Lep dan.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Včeraj sem imela spolni odnos brez kondoma, saj imam kontracepcijske tablete. Danes okoli 18. ure pa sem ugotovila da sem včeraj pozabila vzet tableto, zato sem danes vzela 2. Ali to pomeni da sem 100% noseča oz da bom? Je pa tabletka iz 1. vrstice
(Tina, 10. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni Tina!

Predvidevam, da ste pozabljeno tabletko vzeli tako, da še ni preteklo 24 ur od pozabljenega odmerka. V tem primeru se zaščita pred nosečnostjo ni zmanjšala. Preostale tablete nadaljujte z jemanjem ob običajnem času.

Če ste vzeli tableto več kot 24 ur prepozno, se  zanesljivost zaščite pred nosečnostjo lahko zmanjša, tako da morebitne nosečnosti ne moremo izključiti.
V naslednjih sedmih dneh uporabljajte tudi dodatno pregradno kontracepcijsko metodo, npr. kondom.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni Zanima me, ali se v lekarni dobi kakšno sredstvo (zelišče, pripravek, dopolnilo,..) za pospešitev izločanja želodčne kisline. Imam namreč premalo želodčne kisline in težave pri prebavi. hvala lp
(Marija, 7. 11. 2016)
Odgovor:
Spoštovana gospa Marija!
Izločanje želodčne kisline lahko pospešijo zelišča, ki vsebujejo grenčine. Najpogosteje priporočamo pitje čaja iz tavžentrože in poprove mete. Velikokrat pa vzrok slabe prebave ni samo pomanjkanje želodčne kisline, ampak tudi encimov, ki hrano pomagajo razgrajevati. Najpogosteje za vzpodbujanje presnove in lajšanje težav v prebavilih priporočamo kapljice  Iberogast.
Prav tako lahko uporabite tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo samo prebavne encime in tudi izboljšajo presnovo hrane. V lekarni imamo kar nekaj različnih izdelkov od različnih proizvajalcev.
V določenih primerih lahko zdravnik tudi predpiše zdravila, ki vsebujejo encime, na recept.
Svetujem vam, da najprej kupite kapljice Iberogast in jih jemljete po navodilu do 3X dnevno med jedjo.
Če to ne bo pomagalo, ali pa se bodo težave ponavljale, pa le obiščite zdravnika.
Vse lepo vam želim!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Uporabljam, sem uporabljala kt Daylette in sem prekinila jemanje tablet, zadnji teden sem izpustila zaradi možne nosečnosti . Vsi dosedanji testi so pokazalinegativen rezultat. Zanima me pakdaj lahko pričakujem mesečnoperilo!Hvala
(Aleksandra, 24. 10. 2016)

Odgovor:
Lepo pozdravljeni,

pri kontracepcijskih tabletah Daylette je 24 tablet z aktivno učinkovino in 4 brez učinkovine. Če zadnji teden niste jemali tablet pomeni, da niste izpustili le tablet brez učinkovine, temveč tudi tablete z aktivno učinkovino, zaradi česar je prišlo do motnje v pojavu krvavitve. S tem, ko se skrajša obdobje jemanja tablet z aktivno učinkovino se poveča tveganje, da pride do motenj v nastopu vmesne krvavitve, lahko se zgodi, da ženska nima odtegnitvene krvavitve, lahko se vmesna krvavitev oziroma krvavi madeži pojavijo šele med jemanjem tablet iz drugega pretisnega omota. To je odvisno od števila izpuščenih tablet. Težko je torej napovedati kako bo prenehanje jemanja tablet vplivalo na pojav krvavitve v vašem primeru.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, pred kratkim sem začela jemati kontracepcijske tabletke, in sicer ob 9.30 uri. Zanima me, ali lahko naslednjo tabletko vzamem bolj zgodaj (recimo ob 7.00 uri), saj mi tako bolj ustreza zaradi vsakdanjih opravil. Hvala. Lep pozdrav
(Sara, 19. 10. 2016)
Odgovor:
Sara,
brez ovir lahko vzamete KT ob sedmi uri. Tako majhna razlika v času jemanja ne bo vplivala na učinkovitost KT. Je pa priporočljivo, da se KT uživajo ob istem času, saj tako lažje nadzorujete čas, če bi mogoče katero KT pozabili. Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Pozdravljeni. Žačela sem jesti Sumamed,ali lahko vzamem še Lekadol proti bolečinam. Hvala
(Helena, 10. 10. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni
Dobili ste Sumamed.  Vsebuje učinkovino azitromicin, ki deluje protibakterijsko. Lekadol vsebuje paracetamol, ki deluje proti bolečinam in znižuje povišano temperaturo. Sumamed morate uporabiti do konca, Lekadol pa lahko jemljete za lajšanje bolečin po potrebi na 4-6 ur po 1-2 tabl.. Obe zdravili lahko vzamete istočasno.
Lep dan.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, V pondeljek me je pičila osa. Še vedno imam veliko oteklino(srbečo,rdečo). Začela sem jesti claritineS, oteklino si hladim ter po potrebi namažem s kamagelom vendar nič ne pomaga. Obstajajo še kakšne druge tablete ki bi morda pomagale
(Lara, 5. 10. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Uporabljate pravilne ukrepe proti oteklini. Če se stanje slabša, obiščite osebnega zdravnika, ki vam lahko predpiše močnejša zdravila.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Par dni nazaj so mi predpisali Propranolol in Athyrazol. Zanima me ali jih lahko vzamem skupaj in če lahko jemljem Propranolol na prazen želodec. HVala 
(Tea, 4. 10. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Zdravili Propranolol in Athyrazol so vam verjetno predpisali zaradi težav s ščitnico. Propranolol se jemlje ne glede na hrano, s tem, da hrana lahko upočasni čas, ko je po zaužitju tablete, dosežena maksimalna koncentracija v krvi. Učinek se, ob jemanju s hrano ali brez, ne spremeni. Athyrazol se jemlje s hrano ali na tešče, pomembno je, da se vedno vzame na enak način. 
Če vam tako najbolj ustreza, jemljite obe zdravili skupaj, lahko na prazen želodec. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni! V petek 23.9. sem dobila antibiotike Amoksiklav 875/125 zaradi akutnega sinusitisa. Danes sem pod brado/na vratu opazila srbeče izpuščajčke, ki so kot da bi me opekla kopriva. Ali naj me bo strah? Zdravnica danes ne dela-sistematski.
(Medeja, 28. 9. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni, 

izpuščaji, urtikarija se lahko pojavi kot stranski učinek zdravil. Lahko se pojavi tudi ob jemanju Amoksiklava. Pomembno je vedeti ali ste že v preteklosti imeli podobne težave ob jemanju penicilinskih antibiotikov. Glede na to, da izpuščaj ni prisoten po večjem delu telesa, je pretiran strah odveč. Bodite pozorni na  poslabšanje težav in simptome hujše alergijske reakcije, ki se kaže kot otekanje ustnic, težko dihanje. V takem primeru takoj prenehajte jemati zdravilo in poiščite zdravniško pomoč. O izpuščaju se posvetujte z zdravnikom, ni pa to razlog da prenehate jemati zdravilo. 

Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni. Jem tabletke Jaz, pozabila sem vzeti 18.tableto.Zadnji spolni odnos(še kondom) sem imela 12 dni pred pozabljeno tableto. Zanima me ali lahko pojem paket do konca in imam normalno krvavitev, ter nato začnem z novim paketom?
(Eva, 23. 9. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Če je od pozabljene tabletke minilo manj kot 24 ur, tabletko vzemite čim prej in nadaljujte z jemanjem kot ponavadi. Če je minilo več kot 24 ur, lahko začnete z jemanjem placebo tabletk (zadnjih štirih belih), jemanje iz nove škatlice pa nadaljujete kot običajno. Če se odtegnitvena krvavitev ne bo pojavila, ste lahko noseči. Druga možnost je, da pozabljeno tabletko vzamete čim prej in nadaljujete z jemanjem preostalih aktivnih tabletk. Jemanje placebo tabletk izpustite in začnete z jemanjem aktivnih tabletk iz nove škatlice. V tem primeru odtegnitvene krvavitve verjetno ne bo, lahko pa se pojavijo vmesne krvavitve. Za podrobnejša navodila preberite navodila za uporabo, ki so priložena zdravilu.

Lep pozdrav,

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni..jaz sem pred priblizno dvema mesecema prenehala jemati kontacepcijske tabletke yaz..po čelu so se mi pojavili mozoljcki eden zraven drugega in zdaj me skrbi da se bodo razsirili po celem obrazu.kako naj jih odstranim za vedno.hvala in l
(Klavdija, 20. 9. 2016)
Odgovor:
Pozdravljena Klavdija, 
pojav mozoljčkov po čelu je res lahko posledica prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet. Vzrok za to so hormoni. Vaše telo je bilo prej navajeno na določen nivo hormonov, ki ste jih vsakodnevno jemali v obliki kontracepcijskih tablet, sedaj pa je nivo drugačen, oziroma je razmerje hormonov drugačno. Zelo pomembno je, da cel obraz vsak dan zjutraj in zvečer očistite s čistilom, primernim za vašo kožo in nato kožo tudi ustrezno negujete. Manjka mi podatek o vaši starosti in tipu kože, da bi vam lahko bolj konkretno svetovala. Najbolje bi bilo, da se oglasite v lekarni in vam bomo osebno svetovali. Če se bo stanje slabšalo in predlagani ukrepi ne bodo zadoščali, pa lahko obiščete tudi osebnega zdravnika, ki vam lahko predpiše določena mazila na zdravniški recept.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me kaksna je razlika med Persenom, Neopersenom in Persenom forte. Imam obcasne napade panike in tezave s spanjem. S persenom bi si pomagala pri umirjanju saj ne zelim antidepresivov. Zdravnik pa mi je svetoval naj vzamem persen
(urskab, 16. 9. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,

vsi trije izdelki vsebujejo izvleček korenine baldrijana oziroma zdravilne špajke. Najmanj baldrijana je v tabletah Persen, več pa v kapsulah Persen forte in Neopersen. Prva dva izdelka poleg baldrijana vsebujeta še izvleček mete in melise. Uporabljata se pri blagih stresno povzročenih stanjih, za lajšanje nemira in napetosti ter za lažje uspavanje. Neopersen pa poleg baldrijana vsebuje pasijonko, ki dopolnjuje njegovo delovanje. Uporablja se predvsem za lažje uspavanje, deluje pa tudi pomirjevalno. Tudi odmerjanje zdravil se razlikuje. 
Glede na to, da navajate občasne napade panike in težave s spanjem lahko poskusite s katerikoli od teh treh izdelkov, najbolj pa bi vam priporočala kapsule Persen forte. Učinek bo nastopil postopoma. Za dosego optimalnega učinka, se priporoča jemanje zdravila vsaj 14 dni. Nanj se ne morete navaditi. Njegova uporaba je vsekakor smiselna ob stresu in psihičnih obremenitvah.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Zanima me ali je možno da si obroček nuvaring vstaviš premalo globoko? In koliko globoko ga je potrebno vstaviti? Hvala.
(sissi, 9. 9. 2016)

Odgovor:
Pozdravljeni!

Obroček Nuvaring si vstavite v nožnico tako globoko, da vas ne bo motil. Pomagate si lahko tudi z aplikatorjem.  Obroček mora ostati v nožnici neprekinjeno tri tedne. Če slučajno izpade, ga sperite z vodo in ga čimprej vstavite nazaj, najkasneje v roku treh ur. Za podrobnejša navodila si preberite navodila za uporabo, ki so priložena zdravilu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Lep pozdrav, Zanima me kako je mogoče dobiti zdravilo priligy oziroma ali obstaja kakšno podobno homeopatsko zdravilo za zdravljenje prezgodnje ejakulacije. Hvala za odgovor
(Boštjan, 1. 9. 2016)
Odgovor:
Spoštovani!
Homeopatsko zdravilo s tem imenom, na žalost, v Sloveniji ni registrirano, kar pomeni, da ga na slovenskem trgu ni mogoče dobiti. 
Za rešitev težav, ki jih navajate, pa svetujem, da se naročite na posvet pri kakšnem zdravniku homeopatu. Podatke lahko najdete na internetu. Zdravnik homeopat bo na podlagi pogovora izbral zdravilo, ki bo za vas najprimernejše, kajti homeopatska zdravila se ne predpisujejo glede na diagnozo, ampak za pacienta, zato ni univerzalnega odgovora, katero zdravilo bi bilo za vas najprimernejše.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje 
Vprašanje:
Pozdravljeni. Ponovno sem po premoru zacela jemati kt Yaz. V soboto sem vzela prvo tabletko, saj sem dobila M-rjav izcdek Naslednji dan ni blo o menzi ne duha ne sluha. Ali je mozno da sem tabletko vzela prehitro in prekinila M? Kaj naj naredim?
(Marjeta, 19. 8. 2016)
Odgovor:
Spoštovani!
Glede na napisano, sklepam, da ste imeli pred ponovnim jemanjem kontracepcije redne menstruacije, ki ste jo pričakovali v času, ko se je pojavila krvavitev.  Če je temu tako, potem jemljite tabletke neprekinjeno 28 dni in potem nadaljujte z jemanjem tabletk iz naslednje škatlice(najprej obarvane in potem bele). V tem primeru bo zaščita pred zanositvijo optimalna.
Pri določenih ženskah pa se blage krvavitve pojavijo tudi v času ovulacije (to je približno na polovici menstrualnega cikla). V tem primeru začetek jemanja kontracepcije ni optimalen, saj kontracepcijske tabletke zavirajo ovulacijo in na ta način varujejo pred neželeno nosečnostjo. V tem primeru pa je prišlo do ovulacije tik pred začetkom jemanja kontracepcije in zaščite v prvih tednih jemanja ni, oziroma je bistveno zmanjšana. Zato svetujem, da v prvem mesecu jemanja kontracepcije ob spolnih odnosih uporabljate še dodatno zaščito (kondom) in po prenehanju jemanja učinkovitih tabletk iz prve škatlice začnete takoj jemati aktivne tabletke iz nove škatlice- to pomeni, da bele tabletke izpustite.
Potem pa jemljite tabletke po ustaljenem predpisu.
Upam, da vam je moj odgovor pomagal razrešiti dilemo in vas lepo pozdravljam.
Svetovala je:  Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
imam vprasanje.ali lahko zanosim z tabletkami cerazette.vbistvu jih jemljem ze osem let in nimam menstruacije.ali lahko po toliksnih letih zanosim z to kontacepcijo.hvala za odgovor in lep pozdrav
(sasa, 18. 8. 2016)
Odgovor:
Draga Saša
Zdravilo Cerazette je sistemski kontraceptiv v obliki tablet. Posebnost tega zdravila je, da ga uporabnice jemljejo neprekinjeno. Kontracepcijski učinek je dosežen predvsem z zaviranjem ovulacije, zato ni verjetno, da bi med jemanjem tega zdravila zanosili. Bodite pozorni na redno jemanje, če pa kdaj izpustite odmerek, pa do konca ciklusa (porabe 28-dnevnega blistra) uporabljajte dodatno mehansko kontracepcijo.
Lep pozdrav.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag.farm., spec., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Živjo. Jemljem tabletke za prestavitev menstruacije (morje). Danes bi ga mogla vzeti ob 9ih zjutraj vendar sem pozabila in sem ga vzela sedaj ob 12.50. Sem preveč zamudila ali bo vredu? Hvala
(Ula, 8. 8. 2016)
Odgovor:
Tako majhna časovna zakasnitev ne bo vzrok za prekinitev učinka.
Svetovala je: Dragica Černigoj-Kropf, mag. farm., iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Zdravo, 16.7. sem zacela s prvim jemanjem KT Logest, in danes 27.7 mentruacija se kar traja (v obliki temnega ali svetlo rjavega izcedka), obicajno pa sem imela 7 dni. Ali je kaj narobe, je potrebno menjavati tabletke,kdaj naj bi bilo konec krvavive?
(Urška, 28. 7 .2016)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Krvavitev je res neobičajno dolga, pa tudi barva izcedka ni običajna.
Menim, da tako dolga krvavitev ni povezana z jemanjem zdravila Logest, ki ste ga pričeli jemati prvič in verjetno tudi pravilno- to pomeni, da ste prvo tabletko vzela prvi dan krvavitve.
Svetujem vam, da se posvetujete s svojim ginekologom o nadaljnjih ukrepih.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Zanima me ali tabletke Primolut Nor vplivajo na test nosecnosti? Namrec jemala sem jih in se vedno nimam menstruacije. (Mogla pa bi priti po dveh treh dneh po prenehanju jemanja) naredila sem test nosecnosti v skladu s pravili in je bil negativen)
(Lejla, 27. 7. 2016)
Odgovor:
Spoštovana gospa!
Zdravilo Primolut Nor lahko vpliva na izvide nekaterih laboratorijskih preiskav, vendar samo, če so preiskave narejene med jemanjem zdravila.
Vi ste test naredila vsaj 3 dni po prenehanju jemanja zdravila, zato menim, da negativen izid ni posledica vpliva zdravila na reagente, ki so nanešeni na testnem lističu.
Mogoče ste menstruacijo v tem času že dobila, če pa ne, pa predlagam, da pokličete svojega ginekologa.
Lep preostanek poletja vam želim.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
pozdravljeni zanima me ce lahko ob hudem glavobolu ki zna trajati po dva dni spijem naklofen in lekadol skupaj kajti tablete kot so nalgesin forte in ,naklofen duo mi prepocasi zacnejo delovat hvala
(slađana, 25. 7. 2016)
Odgovor:

Lekadol in Naklofen sta analgetika, katerih delovanje je različno in se zato lahko kombinirata, kadar je to potrebno. V kolikor Vam je bilo predpisano zdravilo Naklofen, ga lahko vzamete skupaj z Lekadolom. Kombinacija Naklofena in Nalgesina se ne priporoča, zaradi povečane možnosti pojava stranskih učinkov.

Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni. Vceraj sem dobila menstruacijo in sem spila prvo kontracepc.tabletko. ginekoliginja mi je predpisala kt yarina zaradi hormosnke terapije, ker zadnje mesece nimam redne menstruacije. Zanima me ali naj nadaljujem z jemanjem kontrac.tablet
(Veronika, 25. 7. 2016)
Odgovor:

Z jemanjem kontracepcijskih tabletk nadaljujete po predpisani shemi. Tabletke Yarina
je treba vzeti vsak dan ob približno istem času, če je potrebno z nekaj tekočine, v zaporedju, označenem na pretisnem omotu. Tablete je treba jemati neprekinjeno 21 dni zapored, vsak dan po eno tableto. Tablete iz novega pretisnega omota je treba začeti jemati po 7-dnevnem obdobju brez tablet; v tem obdobju se ponavadi pojavi odtegnitvena krvavitev. Odtegnitvena krvavitev se ponavadi pojavi drugi ali tretji dan po zadnji tableti in lahko traja še med jemanjem prvih tablet iz novega pretisnega omota.

Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, začela sem jemati tablete Athyrazol 2 x 1 tab. zaradi hipertiroze.Zanima me če lahko popijem 3 x dnevno čaj iz mešanice nav. plahtica, nav.plešec, njivska preslica, kopriva, nav.rman in prava sivka.Lep pozdrav in hvala za odgovor
(Veronika, 19. 7. 2016)
Odgovor:
Spoštovana gospa Veronika!
Zelišča, ki jih pijete v čajni mešanici, nimajo vpliva na delovanje ščitnice, dokazanih učinkov (bodisi vzpodbujevalnih ali pa zaviralnih) na zdravilo Athyrazol pa tudi ne. To so zelišča z blagimi učinki na telo, zato tudi študije, ki bi dokazale ali ovrgle interakcije med zdravili, ki jih prejemate na recept in zelišči, ki so v tej čajni mešanici, niso bile narejene.
Svetujem, da med jemanjem zdravila in pitjem čaja naredite vsaj enourni časovni zamik.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Ali lahko jemljem ospen 1.500 in tablete za prestavit menstruacijo hkrati?
(Polona, 19. 7. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Da, tablete Ospen 1500 in tablete, ki se uporabljajo za prestavljanje menstruacije, lahko jemljete skupaj.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Zmeda v moji glavi in prehitro sm vzela tabletko jazz (kontracepcijsko). Moral bi vzeti 19 tabletko pa dm cez par urc misnla da je se nism in vzela tabletko ze za nasledni dan..Kaj naj zdaj naredim.?
(Nuša, 18. 7. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Če ste vzeli 2 tableti isti dan, se lahko pojavijo slabost, bruhanje ali driska, drugih težav verjetno ne bo. Če bi slučajno bruhali v treh urah po tem, ko ste vzeli zadnjo tableto, kontracepcija ne bo učinkovita, zato bi morali ponovno vzeti še eno tableto. Jutri nadaljujte z jemanjem tablet ob enakem času kot ponavadi. V primeru kakršnih koli drugih težav, se oglasite pri svojem ginekologu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
zacela bom jemati tbletke cerazette in me zanima ker sem pri prejsnih tabletkah jazz pri zdni aktivni ce pri cerazette vzamem tabletko za torek v prvi vrsti in ko pridem do konc kaj naredim z tabletko za ponedeljek jo pustim ali pojem in nato zacnem.
(Katja, 13. 7. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni,

če vas prav razumem, boste v ponedeljek še vzeli tabletko Yaz in v torek nadaljujete s Cerazette. Ponedeljkovo tabletko Cerazette boste vzeli čisto na koncu ciklusa, kot zadnjo s te prve tablice.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Hčeri je med vožnjo slabo in velikokrat bruha. Stara bo čez par dni 19 mesecev, tehta prb. 12,5-13 kg. Ali bi ji lahko kljub temu, da se priporočajo tablete Dramina od 2. leta dalje, dala (pot do morja) četrtino tablete ali se to striktno odsvetuje?
(Katja, 11. 7. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
starostna meja za uporabo zdravila Dramina se je dvignila iz dveh let na šest let. To pomeni, da zdravilo ni primerno za vašo hčerko.
Predlagam, da poskusite z ukrepi, ki omilijo potovalno slabost kot na primer, da pred potovanjem hčerki omejite uživanje sladkih pijač in hrane. Na zalogi imejte pitno vodo in nekaj suhih prigrizkov (npr. prepečenec, slane krekerje). Med potovanjem naj bo primerno oblečena (ne preveč, da ji ni vroče). V avtomobilu poskrbite za primerno temperaturo, saj vročina stanje lahko poslabša. Naj se zazre skozi okno in gleda oddaljeno točko, naj ne gleda slikanic, bere knjig ali igra igric…
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm.iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, jemljem kontracepcijske tabletke Yasminelle in me zanima, ali se zaščita zmanjša v primeru, če pojem tabletko na dan, ki ne ustreza dnevu napisanem na omotu tabletk (vzela sem npr. tabletko za soboto, ki je bila namenjena za petek)?
(Tia, 11. 7. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
zaščita v tem primeru ni zmanjšana, kajti vse tabletke v škatlici vsebujejo identično količino učinkovin. Zaporedje jemanja tabletk torej za samo učinkovitost ni pomembno. Pomembno pa je, da se tabletke jemljejo redno, to je 21 dni vsak dan ob približno istem času, s sedemdnevnim premorom.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
moji triletni dvojčici sta zaradi pomanjkanja železa dobili predpisan ferrum lek sirup. Po nekaj dnevih je ena od njiju začela jokati, češ da jo boli ko kaka in lula. Je mogoče to od sirupa?
(Sara, 11. 7. 2016)

Odgovor:
Pozdravljeni,
zdravilo Ferrum Lek lahko nekaterim bolnikom dela težave s prebavo. Neželeni učinki na prebavo pri vseh železovih pripravkih so precej nepredvidljivi in lahko gredo v obe skrajnosti (pojavi se lahko zaprtje ali driska). Možno je, da ima vaša hčerka zaprtje in jo boli pri odvajanju blata.
Zaprtje lahko lajšate s pripravki, ki jih kupite v lekarni oziroma se posvetujete z zdravnikom glede nadaljevanja zdravljenja s sirupom Ferrum Lek.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm.iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, ali zdravilo Dramina 50mg za lajšanje potovalne slabosti vpliva na delovanje kontracepcijskih tablet Yasminelle? Hvala in lep pozdrav.
(Ana, 17. 6. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Zdravilo Dramina ne vpliva na delovanje kontracepcijskih tablet.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni! Zanima me, če mi mora moja ginekologinja, kljub temu da se ona s tem ne strinja predpisati recept za kontracepcijske tabletke. Hvala za vaš odgovor.
(Lana, 17. 6. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Zdravnik sam se odloči, katero zdravilo in kdaj vam ga bo predpisal. Seveda imate možnost zamenjave izbranega ginekologa, glede pravnih vprašanj pa se lahko obrnete tudi na zastopnika pacientovih pravic.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, V petek sem vzela ob svoje uri tbl.(ob 12,) potem pa sem imela vceraj spolni odnos in sem jo pozabila vzete, vzela sem jo danes ob 11 in potem zdaj ob 12 se sem vzela danasnjo tabletko,ali je boljse ce si grem po jutrnajo tbl?
(Mnbvxy , 13. 6. 2016)
Odgovor:
Možnost zanositve ob pozabljeni tabletki je odvisna od tega, v katerem delu ciklusa je bila tabletka izpuščena. Ker Vam z gotovostjo ne morem potrditi varnosti Vaše zaščite, Vam svetujem, da uporabite jutranjo tabletko.
Lep pozdrav.
 Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Jemljem KT Yaz. Zaradi dopusta bi si mesečno perilo rada prestavila tako, da bi ga imela en teden prej. Kako lahko to s temi tabletkami uredim? Hvala za odgovor
(Nuša, 13. 6. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Tablete Yaz vsebujejo 24 svetlo rožnatih tablet, ki so aktivne, in 4 bele tablete, ki so neaktivne (placebo). Odtegnitveno krvavitev si lahko prestavite tako, da neaktivnih belih tabletk ne vzamete in začnete z jemanjem aktivnih tabletk iz novega pretisnega omota. Krvavitev lahko odlagate kolikor dolgo želite, vendar najdlje tako dolgo, da porabite vse aktivne tablete iz drugega pretisnega omota. V času odloga se lahko pojavi vmesna krvavitev ali krvavi madeži. Po obdobju jemanja tabletk s placebom nadaljujete z rednim jemanjem tabletk Yaz. V primeru nejasnosti se oglasite v najbližji lekarni.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, rada bi si prestavila M za par dni s primolut tabletami. Zanima me, koliko je to zdravilo varno oz ali je velika možnost zapletov. Hvala.
(Anja, 9. 6. 2016)
Odgovor:
Pozdravljena!
Zdravilo Primolut-Nor ima več indikacij, ena izmed njih je tudi prestavitev mesečne krvavitve. Vsebuje hormon, ki ima enak učinek kot progesteron, zato zanj veljajo enake omejitve, kot za vsa hormonska zdravila, ki jih uporabljamo kot kontraceptive. Najpogosteje se lahko pojavijo krvni strdki ali pa alergija na aktivno učinkovino. Pri kratkotrajnem jemanju, kot ga boste imela vi, je možnost zapletov izredno majhna.
Zdravilo se predpisuje samo na recept, zato menim, da sta z vašim zdravnikom pred predpisom zdravila preverila vse morebitne zaplete in jih vi najverjetneje ne boste imela, še posebej, če sodite v skupino, ki nima rizičnih dejavnikov. Vsi rizični dejavniki in možni zapleti so navedeni v kratkem navodilu, ki je priloženo v škatlici z zdravilom.
Zavedati pa se morate, da ima lahko vsaka snov, ki jo uvedete v telo, poleg želenih tudi neželene učinke.
Lepe in zdrave poletne dni vam želim.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
koliko dolgo lahko uporabljas Primotren kajti sam ga jem ze 20 dni in pojavile so se mi raahle bolecine u predelu ledvic rahla vrocina in pa neke rdece izpuscaje a je se priporocljivo da jih jem do konca al prekinem
(Urban, 8. 6. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni,

svetujem vam, da se oglasite pri zdravniku, saj vročina, bolečine in izpuščaji kažejo bodisi na poslabšanje stanja ali pojav alergije. Svetujem vam pitje zadostne količine vode, izogibajte se brusnici (plod, čaj, sok), lahko uživate tudi Čaj za ledvice in mehur.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Živjo, KT Belara jemljem že približno leto in pol. Zanima me, če so to stranski učinki: pekoč občutek nožnice le pri spolnem odnosu pri katerem skoraj ni možno zdržati in uro po njem ko grem pa za tem na wc je pa neznosno. je to vnetje?
Kaj pričakovati ko prenehaš jemati KT? Bojim se izbruh mozoljev in pa poraščenosti. Zaradi tega sem v dilemi
(Anja, 8. 6. 2016)
Odgovor:
Pozdravljena Anja,
iz vašega vprašanja nisem razbrala, kako dolgo se že soočate z navedenimi težavami… Če je to le kratek čas, potem lahko posumite na vnetje. Poskusite tekom dneva uživati čim več tekočine, svetujem tudi kakšen urološki čaj, med odnosom pa lubrikanten gel z dodanimi probiotiki.
Če pa se težave pojavljajo že daljše obdobje, potem so lahko med drugim tudi posledica jemanja KT.
Ob odtegnitvi KT pride do spremembe hormonskega cikla. Organizem se mora prilagoditi na naraven menstrualni cikel. Ob tem se lahko pojavljajo motnje razpoloženja, neurejeni cikli, nečista koža,… Če ste se že pred jemanjem KT srečevali z aknami, se te lahko pojavijo z večjo verjetnostjo.
Vsekakor svetujem, da se o svojih težavah pogovorite z ginekologinjo in skupaj najdeta najboljšo rešitev za vaše težave.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Spoštovani, tri mesece jemljem Mirtazen. Problemi v mojem življenju, ki so bili razlog za jemanje zdravila, so se razrešili, zato ne želim več jemati tega zdravila. Jemljem polovičko tablete dnevno. Kako se ustrezno preneha z jemanjem? Hvala
(Eva, 2. 6. 2016)
Odgovor:

Spoštovani,

sami ne ukinjajte zdravil. Antidepresivi se ukinjajo postopoma, ampak v dogovoru z zdravnikom, tako da je najbolje, da se obrnete nanj in se dogovorite  o ukinitvi zdravila.

Lep pozdrav,
Svetovala je: Maria Pešec mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Zanima me kako na kontracepcijske tablete Yaz vpliva kajenje?
(Melanija, 30. 5. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Kajenje neposredno ne vpliva na učinkovitost zdravila Yaz.
Kajenje pa odsvetujemo, ker lahko skupaj z jemanjem kombiniranih hormonskih kontraceptivov poveča tveganje za arterijsko trombembolijo.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Mojemu sinu Juriju, staremu 13 let so po operativnem posegu na palcu desne noge predpisali zdravilo Ketonal 50 mg trde kapsule. V navodilih je napisano, da tega zdravila ne bi smeli dajati otrokom mlajšim od 15 let. Kaj lahko vzame proti bolečini?
(Janez, 30. 5. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Proti bolečinam lahko vzame tabletke z ibuprofenom 200 ali 400mg (Ibubel, Diverin) 2-3 x na dan, glede na stopnjo bolečine. V primeru, da pa to še vseeno ne zaleže pa lahko po potrebi vzame še do 3 x na dan po 1 tableto Lekadola 500mg.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Pozdravljeni, mene pa zanima v mamcinem imenu, ki je stara 51 in redno jemlje Nolvadex, saj je prebolela raka na dojki, jemlje pa tudi Enap. Zaradi manjših težav s spominom bi rada poskusila jemati Bilobil. Zanimajo me možne kontraindikacije?
(Nataša, 24. 5. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Če gospa jemlje samo navedeni zdravili, možnih kontraindikacij pri jemanju Bilobila ni. Pri blagih težavah s spominom lahko brez skrbi začne z jemanjem Bilobila 120 mg dvakrat na dan po 1 tableto. Optimalen učinek bo dosežen pri rednem dolgotrajnem jemanju.

Lep pozdrav,
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me v kolikor imam zagotovljeno zaščito (ni potrebno druge zaščite), če sem prvič obroček Nuvaring (pred tem zadnji mesec nisem uporabljala hormonske zaščite) vstavila 18h po pojavu menstruacije? Hvala in lep pozdrav
(Ana, 23. 5. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
obroček ste vstavili na prvi dan svojega naravnega menstrualnega ciklusa (t.j. prvi dan menstruacije). Obroček začne delovati takoj in ni vam treba uporabljati nobenih dodatnih kontracepcijskih sredstev.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Prosim ce mi poveste kaksne tablete obstajajo proti vrtoglavici.Hvala
(Vida, 16. 5. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
pri vrtoglavici se bolnika najprej napoti k zdravniku, da izključi druga bolezenska stanja. Ko je potrjeno, da je vzrok zgolj motnja v cirkulaciji v centralnem živčnem sistemu, pa se lahko poseže po zdravilu naravnega izvora Bilobil-u. Svetuje se redno jemanje Bilobila 120mg vsaj 3 mesece.
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Pozdravljeni. Zanima me, katero zdravilo proti bolečinam in proti vnetju lahko vzamem, če jemljem Asentro? Doma imam Nalgesin, pa ne vem, če ga lahko vzamem. Rabila bi nekaj zaradi bolečin v zobu. Asentro jemljem 50 mg zjutraj.
(Kaja, 16. 5. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
v primeru bolečin lahko ob rednem jemanju Asentre kombinirate Nalgesin in Lekadol. Ob zobobolu je sicer bolj učinkovit Ibuprofen (Diverin, Ibubel), vendar če imate doma Nalgesin, vzamite slednjega (2-3 x na dan 1 tableto).
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Jemljem zdravilo mirzaten. Zmankalo mi je tablet in me zanima kasne so posledice ce tablet nebom jemal 4 dni dokler ne dobim recepta? Ce ni hujsih posledic bom pocakal, v nasprotnem primeru h dezurnemu prosit za recept. Hvala za odgovor. Lp
(Anže, 6. 5. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
zdravilo mirzaten je namenjeno redni uporabi, brez izpuščanja tabletk. Svetujem, da si v prihodnje pravočasno priskrbite recept, da ne boste ostali brez zdravil. Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek mag.farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Lepo pozdravljeni, prvi dan menstruacije sem vzela kontrac. tablet, menstruacija pa je trajala 6dni. Po koncu menstruacije pa se mi sedaj že 5dan zapored pojavlja rjavkast izcedek. tabletke sem zacela jemati po devetmesecni prekinitvi. Lep pozdrav.
(Ana, 4. 5. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni, če ste pričeli z jemanjem KT po daljšem premoru se lahko pojavi daljša krvavitev ali obarvan izcedek po že končani krvavitvi. Telo se privaja na spremenjeno hormonsko stanje, kar lahko traja tudi do tri mesece.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag.farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
pozdravljeni moja teta je imela operacijo zaklopke.Dobila je naravno zaklopko.Kaj ji lahko svetujete, kakšno prehransko dopolnilo bi lahko jemala, da bi lahko še izboljšala počutje? hvala, lp
(Amadeja, 3. 5. 2016)
Odgovor:

Sklepam, da je vaša teta dobila biološko zaklopko. Te zaklopke so, v primerjavi z mehaničnimi, manj trombogene (manj spodbujajo tvorbo krvnih strdkov). Bolniki po operaciji ne potrebujejo jemanja zdravil proti strjevanju krvi, če imajo normalni srčni ritem.
Sicer pa imajo bolniki z boleznimi srca ponavadi veliko število zdravil. Žal niste napisali kakšna zdravila jemlje vaša teta. Določena (sploh nekatera zdravila proti strjevanju krvi) se ne smejo jemati skupaj z mnogimi prehranskimi dopolnili. Ko boste kupovali prehransko dopolnilo v lekarni, imejte s sabo seznam zdravil, ki jih gospa jemlje.
Vsekakor pa gospe lahko svetujemo uravnotežen in zdrav način prehranjevanja.

Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm., iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Imam težavo u lasiščem. Po pranju si z mokrega lasišča spravim kar nekaj koži podobnega Prhljaja? Pred kratkim pa me je močno začelo peči po lasišču, os. zdravnik mi je predpisal elocom. Rad bi naročil spraj za vsakodnevno nego las in pravilen šampon
(Leonard, 29. 4. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni, v lekarnah imamo kar nekaj različnih izdelkov, namenjenih negi las in lasišča. Svetujem, da se oglasite v eni izmed naših lekarn, kjer vam bomo z veseljem svetovali o najboljši izbiri izdelkov za rešitev vaših težav.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
lp.jemljem antidepresiv mirzaten,in me zanima če ima kakšne posledice na spremije,kajti z partnerko načrtujeva otroka,in bi rad vedel ali je kakršna koli nevarnost na razvoj otroka,,
(Denis, 21. 4. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni,

učinkovina mirtazapin, ki ga vsebuje Mirzaten, na funkcijo spermijev in razvoj otroka v primeru, če zdravilo jemlje moški, nima vpliva, tako da vam glede tega pri načrtovanju otroka ni potrebno skrbeti.

Težava z načrtovanjem nosečnosti je le v primeru, če zdravilo jemlje ženska, ki načrtuje nosečnost. Za ženske v rodni dobi, ki jemljejo Mirzaten, se svetuje, da se pred zanositvijo zaščitijo.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Ali je Novalac NF primeren za dojenčka ki Polica in sicer je NOVALAC AR formulo. Se bojim da bi zopet začel polivati. Hvala
(Ksenija, 21. 4. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Novalac NF je namenjen daljši sitosti dojenčka, vendar pa v primeru, ko ustreza samo Novalac AR formula, ne svetujemo menjave. Lahko sicer poskusite z manjšim odmerkom, ki ga primešate Novalac AR formuli in če ustreza lahko povečujete procent dodanega NF mleka v pripravljenem obroku, dokler ne preidete na samo NF formulo. Novalac formule se med sabo po okusu ne razlikujejo, zato se lahko prehaja iz ene na drugo.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Prejšnja stran  1 2 3 4 5 6 7 … 79  Naslednja stran

Izberite


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek