Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


Prejšnja stran  1 2 3 4 5 6 7 … 79  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Stara sem 63 let. Proti pritisku jem Lacipil 4mg. Je možno kot stranski učinek zelo močno potenje?
(Vida, 3. 7. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

Potenje ni navedeno med neželenimi učinki Lacipila. Pojavljajo pa se lahko navali vročine in zardevanje.
V primeru neprenašanja zdravila predlagam, da se obrnete na vašega zdravnika.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm., Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Pozdravljeni. Jem kontracepcijske tabletke Yaz. Dobila sem vnetje in uporabljam vaginalno kremo Canesten. Zanima me ali se zaradi kreme zmanjsa ucinkovitost tabletk in moram uporabljati dodatno zasščito?
(Sara, 31. 5. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Zaradi uporabe Canesten kreme se učinek kontracepcijskih tabletk ne zmanjša. Se pa v času zdravljenja vaginalnih glivičnih okužb svetuje izogibanje spolnim odnosom, saj tako skrajšate čas zdravljenja in preprečite prenos glivične okužbe na partnerja. V primeru, da imate spolne odnose pa vam svetujemo uporabo barierne zaščite v času zdravljenja, torej uporabo kondoma.
Lep pozdrav.
Svetovala sta: Mateja Kadilnik, mag farm., Andrej Grobin, študent farmacije  iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Zdravo. Zanima me če se slučajno zniža učinkovitost kontracepcijskih tabletk(Belara), če zraven jemljem tudi probiotike v kapsulah, podobni kapsulam Florazyn? Hvala lepa
(Eva, 5. 5. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
kontracepcijske tabletke in katerekoli probiotike lahko brez skrbi kombinirate.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas

Vprašanje:
Ali lahko jem Ospen in Ibrofen skupaj? Hvala za odgovor
(Meta, 19. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Iz dostopne literature (študije interakcij so bile izvedene na odraslih) ni razvidno, da bi bila kombinacija jemanja zdravil z ibuprofenom ter fenoksimetilpenicilinom (učinkovina v zdravilu Ospen) problematična, če ni drugih pridruženih bolezenskih stanj (razjede prebavil, hujše okvare ledvic ipd.).
Izjema k temu so norice, saj je v tem primeru uporaba zdravil z ibuprofenom odsvetovana.

Lep pozdrav.
Andrej Grobin štud. farm. in Mateja Kadilnik mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Zdravo. Mene zanima ali je kaj narobe če med jemanjem KT tablet ne dobim menstruacije. Jem jih od decembra do februarja ni bilo problemov sem dobila menstruacijo sedaj pa je se vedno ni pa jem ze 4belo tabletko,katere jem redno.Imam redne sp.odnose.
(Anja, 14. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Med enotedenskim premorom pri jemanju kontracepcijskih tablet ali pri jemanju placebo tabletk v zadnjem tednu ciklusa je običajna odtegnitvena krvavitev. Ta se lahko pojavi kasneje, lahko tudi izostane. Če tablete jemljete redno, je možnost zanositve izredno majhna. Za vsak slučaj pa naredite še test nosečnosti.

Lep pozdrav,
Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, če lahko sočasno jemljem kontracepcijske tablete Sibilla in bilobil forte? 
(Kaja, 12. 4. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni Kaja
Pri zdravljenju z večjim številom zdravil se vedno postavlja vprašanje tudi o njihovem medsebojnem delovanju. Prav je , da ste na to pozorni. Glede na do sedaj dosegljive vire ni podatkov o zapletih pri sočasnem jemanju teh dveh zdravil. Pomembno je, da Sibillo jemljete redno in ne izpuščate odmerkov. 
Lep pozdrav
Svetovala vam je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm, spec. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Živjo!Včeraj sem zaužila tabletko yasminelle nekaj minut čez 1uro popoldan,1 uro kasneje(okoli 2.ure)sem dobila drisko.Kasneje sem šla na wc še 2x popoldan in 1x zvečer.Ali je učinkovitost tabletke zmanjšana?Ali lahko zraven jemljem tudi Linex Forte?
(Maja, 12. 4. 2017)
Odgovor:
Spoštovani!
Če nastopi driska prej kot v štirih urah po zaužitju kontracepcijske tabletke, je učinkovitost zaščite bistveno zmanjšana in je potrebno ravnati, kot je napisano v navodilih ob izpuščeni tabletki( glede na to, v kateri dekadi jemanja se je ta dogodek zgodil).
Sočasno jemanje kontracepcije in zdravila Linex je dovoljeno.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. Iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Ali lahko jemljem amoksiklav in naklofen skupaj?
(Jelena, 23. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
da, zdravili Amoksiklav in Naklofen  lahko jemljete skupaj, med njima ni navedenih znanih interakcij.
Svetovala je. Mateja Vouk mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni. Imam anks.-depresivno motnjo in jemljem tretje leto Cipralex. Zadnje leto polovično dozo, zjutraj. Poskušala sem še znižat, ker me tablete bolj umirjajo kot "dvigujejo", vendar se je pojavila nespečnost. Kaj če bi jemala adje zvečer? 
Tara, 23. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,
iz vašega vprašanja ni razvidno ali ste začeli ukinjati zdravilo sami ali po nasvetu zdravnika. Pri zdravljenju anksiozno-depresivnih motenj je namreč zelo pomembno, da zdravila jemljete dovolj dolgo in ukinete terapijo postopno, pod kontrolo zdravnika. V kolikor pride ob ukinjanju do težav kot so nespečnost oziroma slabše počutje, kot opisujete, lahko to pomeni tudi ponovno poslabšanje vaše bolezni. V tem primeru je posvet z zdravnikom nujen, saj boste le z ustrezno in dovolj dolgo trajajočo terapijo preprečili relapse bolezni. Glede nadaljevanja terapije pa vam še vedno svetujemo jemanje zjutraj. 

Lep pozdrav,
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, Kot srčni bolnik jemljen marevan. Zaradi bolezni sem dobila tudi antibiotik amoksiklav 10 dni na 12 ur. Zanima me vpliv antibiotika na marevan? Lp 
(Petra, 17. 3. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni!

V redkih primerih lahko Amoksiklav podaljša protrombinski čas. Zaradi možne prilagoditve odmerka Marevana priporočam kontrolo med sočasnim jemanjem antibiotika in antikoagulanta.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jemljem Escitalopram teva5 mg in Valtrex 500. Zelo mi je slabo in sem vrtoglava. Ali se mogoče ti dve zdravili izključujeta. Hvala in lep pozdrav 
(Milena, 14. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,
zdravili, ki ju jemljete ne vstopata v interakcijo in se zato ne izključujeta. Ob pričetku jemanja Escitaloprama je verjetnost pojava slabosti velika, zato se vedno priporoča jemanje zjutraj po jedi. Slabost in vrtoglavica sčasoma ob rednem jemanju izzvenita.  Ravno tako, pa je zelo pogost neželeni učinek ob jemanju Valtrexa slabost. Torej neželena učinka, ki ju navajata imata vzrok v jemanju obeh zdravil in ne v njuni interakciji. Svetujem vam jemanje obeh po jedi.
Lep pozdrav.

Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina

Vprašanje:
Jemljem KT Yaz. Stara sm 18 let in jih jemljem priblizno 1 leto. V tem casu so se moji lase postali tanki lomljivi in imam razcepljene konice. Jemljem fitoval kapsule a zgleda da ne pomagajo. Ali je mogoce da na to moje lasje vplivajo kt oz hormoni?
(Gaja, 14. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,
jemanje kontracepcije lahko, četudi redko, vpliva na pospešeno izpadanje las. Če pride do tega, je poleg kapsul za poškodovane lase (potrebno jih je jemati vsaj dva meseca, da pride do učinka) priporočljiva dodatna uporaba šamponov proti izpadanju las ter nega las z balzami za poškodovane lase. Le-te moramo ob umivanju pustiti na laseh vsaj nekaj minut, da lahko razvijejo svoj učinek. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali lahko jemljem istočasno Bilobil ter železo ter občasno magnezij. Hvala za odgovor.
(Elen, 14. 3. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni,

Bilobil kapsule lahko uživate ob sočasnem jemanju pripravkov z železom in magnezijem. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni! Tretji dan jemljem Ospen 1500 in danes sem ga vzel ob 08.00 nato ob 16.00 potem pa sem zaradi zmedenosti, ker mora sestra vzeti antibiotik ob 20.00, vzel antibiotik ob 20.00 namesto ob 00.00. Ali naj vzamem antibiotik spet ob 00.00?
(Staš, 10. 2. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Jemanje antibiotika nadaljujte na 8 ur od zadnje vzete tablete.
Lep pozdrav,

Svetovala je: Nina Krč, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Jemljem KT Qlaira.V ned sem redno vzela tableto ob20.00;v pon sem tableto pozabila(13. po vrsti);v tor sem ob 20.00 vzela 2tableti hkrati (pozabljeno 13. in redno 14.).Zadnji spolni odnos sem imela vned.Je možnost nosečnosti?Kdaj naj naredim test?
(Saša, 3. 2. 2017)
Odgovor:

Pozdravljeni.

V primeru pozabljene tablete ste reagirali pravilno. Vprimeru, če pozabite katero od tablet od 8. do 17. dne cikla in mine več kot 12ur je potrebno pozabljeno tableto vzeti takoj, ko se spomnite in naslednjotabletko kot navadno (tudi, če to pomeni, da je potrebno vzeti dve tabletihkrati). Nato tablete jemljete redno kot ponavadi in uporabljate dodatnozaščito še naslednjih 9 dni. Glede na to, da ste do pozabljene tablete jemalitabletke redno, je sicer možnost zanositve majhna, ni pa izključena. Gledeverjetnosti zanositve in opravljanja testa pa vam svetujem, da se obrnete naginekologa, ki vam bo na vaše vprašanje najlaže odgovoril.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm.,  Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Že tri mesece jemljem tablete Belara.Prejšnji tedensem začela z novim omotom in prvo tabletko vzela redno.Nato pa sem pozabila 3tablete.Ko sem se spomnila sem vzela 2 tabletko in isti dan vzela tudi 5tabletko ki je bila na vrsti.Kako nadaljujem?
(Ana, 3. 2. 2017)
Odgovor:

Pozdravljeni.

Redno jemanje kontracepcijskih tablet je še posebej nujno vprvem tednu jemanja. V vašem primeru je potrebno vedeti, ali ste imeli v prvemtednu cikla ali v času premora odnos. V tem primeru bi bila potrebna nujnakontracepcija, nato se naslednja tableta vzame ob običajnem času naslednji dan.V vašem primeru odnosov ne omenjate, za nujno kontracepcijo pa je tudi žeprepozno. Tako vam svetujem, da v kolikor ste odnose imeli, naredite testnosečnosti. Sicer pa se svetuje, da vzamete zadnjo izpuščeno tableto takoj kose spomnite, in naslednjo tableto ob običajnem času. Potrebna je uporabapregradne kontracepcije ali vzdržnost vsaj še en teden. 

Lepo pozdravljeni.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm., Lekarna Vojnik

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali je večkratno vnetje mehurja vzrok psihične nestabilnosti ali vzrok bolezenskih tezav. Hvala
(Tanja, 1. 1. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Ponavljajoče vnetje mehurja lahko povzroča več dejavnikov. Predlagam obisk pri zdravniku, kajti samo zdravniki lahko postavljajo diagnoze.
Vam pa priporočam primeren vnos tekočine- 2-3 litre na dan, saj je znano, da ledvice iz telesa izločajo strupe, kar pa jim ne uspe, če pijemo premalo vode.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm., Lekarniška podružnica Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni, rada bi si prestavila februarski menstruacijski cikel s tabletami Primolut. Znima me, v kolikor si jo prestavim sedaj v januarju, ali to pomeni, da bo tudi v februarju prišla z zamikom? Hvala in lp, 
(Tanja , 23. 1. 2017)

Odgovor:
S tabletkami Primolut nor lahko menstrualni cikel prestavite tako, da pričnete tabletke jemati 2x dnevno po 1tbl, vsaj dva dni pred pričakovano menstruacijo. Če boste torej tako naredili v januarju in jemali tabletke 10 dni, bo naslednji cikel nastopil nekje 2 dni po premnehanju jemanja tabletk. Posledično bo nato februarski cikel tudi nastopil z zamikom, glede na cikle pred jemanjem Primoluta.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek mag.farm., Lekarna Nova vas
Vprašanje:
LP, se tablete Reductil še dobi na recept? Če ne je kakšna alternativa, ki res pomaga? Hvala
(Tanja, 19. 1. 2017)
Odgovor:
Gospa Tanja!
Tablet Reductil ni več na slovenskem trgu, ker je imelo zdravilo kljub pozitivnim učinkom, preveč resnih neželenih učinkov.
Reductil je zmanjšal željo po hrani, zato menim, da je pri vas težava v prekomernem vnosu hrane. Predlagam, da v lekarni povprašate po prehranskih dodatkih, ki zmanjšajo vnos hrane na ta način, da v želodcu nabreknejo in jih lahko vzamemo pred predvidenim obrokom hrane, obenem pa spijemo veliko vode.
Vsekakor pa je potrebno upoštevati zlato pravilo, da v telo vnesemo manj energetske vrednosti, kot je porabimo, zato moramo pri vsaki redukciji telesne mase intenzivno telovaditi in piti vsaj 2-3 litre vode na dan.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Spoštovani, Zanima me, ali so kakšni zadržki ob sočasnem jemanju Marevana 3mg in Imunoglukana ali Imunoglukana acute. Hvala in lep pozdrav
(Jana, 19. 1. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni gospa Jana,
Marevan je zdravilo, ki vsebuje varfarin. Ta učinkovina ima številne interakcije tako z zdravili kot tudi z živili, zato je prav, da vas zanima ta kombinacija. Imunoglukan, ki vsebuje betaglukan, sestavino žitaric, gob, alg in še drugih živil, ni informacij, ki bi opozarjale na neželene učinke te kombinacije. Vsebuje pa tudi cink in vitamin C v večjem odmerku. Slednji bi lahko zmanjšal učinek Marevana.
Zato odsvetujem jemanje Imunoglukana med zdravljenjem z Marevanom.
Lep pozdrav.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Živijo....imam tablete nexium katere moram jemat. Sedaj mi je ginekologinja napisala dabroston....lahko to skupaj jem ali ne? Ali naj nexium pustim.
(Martina, 10. 1. 2017)
Odgovor:
Pozdravljeni ga. Martina,
 z jemanjem zdravila Nexium lahko nadaljujete po ustaljeni terapiji pred obrokom. Dabroston vzemite po obroku torej s približno eno urnim zamikom. 
Lep dan. 
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag.farm., Lekarna Nova vas

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali je možno sočasno uporabljanje antibiotika Ospen in Analgin-a. Lep pozdrav, 
(Lila, 5. 1. 2017)

Odgovor:
Pozdravljeni!

Zdravilo Ospen je antibiotik, ki so Vam ga predpisali za zdravljenje okužbe. Zdravilo Analgin pa se uporablja za zniževanje povišane telesne temperature in zdravljenje bolečine. Med zdraviloma ni poznanih medsebojnih interakcij, zato ju lahko jemljete hkrati. Ospen jemljite redno tako kot so Vam predpisali, Analgin pa po potrebi.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag. farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Belara 
En lep pozdrav, mene zanima glede teh tablet jemljem jih že pol leta in do zdaj so bile redne menstruacije, a okoli novega leta mi vedno zamuja.Kaj naj naredim imam že en teden premora in še vedno ni menstruacije? Najlepša hvala za vaš odgovor.
(Tina, 3. 1. 2017)

Odgovor:
Pozdravljena Tina!

Če ste  zdravilo jemali v skladu z navodili, niti sočasno jemali drugih zdravil, niti bruhali ali imeli driske, je malo verjetno, da bi zanosili in lahko nadaljujete z jemanjem zdravila Belara. Če pa ga niste jemali po navodilih, vam svetujem, da pred nadaljnjim jemanjem zdravila Belara, najprej izključite morebitno nosečnost.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm., Lekarna Šentjur
Vprašanje:
Ali se lahko uporablajo skupaj zdravila -Leksaurin-Cipramil-Sanval in Madopar
(Rudolf, 19. 12. 2016)
Odgovor:
Predpisana zdravila se pogosto kombinirajo in pri uporabi ni težav, če jih uporabljate pravilno. Zdravili Madopar in Cipramil je potrebno uporabljati redno, saj samo na tak način dosežeta svoj pravi učinek, medtem ko sta zdravili Lexaurin in Sanval namenjena občasni uporabi po potrebi. Način delovanja zdravil Sanval in Lexaurin je podoben, zato morate biti pri sočasni uporabi pozorni na povečano zaspanost in omotico. 
Svetovala je: Teja Glavnik mag.farm. iz Lekarne Center
Vprašanje:

V katerem delu dneva je najbolje vzeti tabletko primolut nor za prestavitev menstruacije? Zjutraj, po obroku, zvecer? Hvala za vas odgovor.

(Anja, 19. 12. 2016)

Odgovor:
Spoštovani!
Režim jemanja tablet Primolut Nor je za prestavitev menstruacije 2X 1 tableto dnevno, kar pomeni, da se jemlja ena tableta zjutraj in ena tableta zvečer.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Lp! imam vprasanje in sicer imam celiakijo ze hude stopnje. zanima me ali so v črnilu za tattoo kakršne koli sestavine, ki bi mi lahko povzrocile tezave v zvezi s celiakijo? (govorim o črni barvi seveda) Hvala in lep pozdrav!
(Luka, 5. 12. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Življenje s celiakijo zahteva nenehen nadzor nad vnosom snovi, saj nas poslabšanja bolezni opominjajo, da smo storili nekaj narobe. Celiakija je vezana na vnos hrane skozi usta, in poslabšanja povzroči gluten v hrani. Lahko bi bil vzrok za slabše počutje kakšna druga vrsta imunske reakcije, ki dodatno poslabša obstoječe stanje.
Informacije o tem, kakšne sestavine vsebuje črnilo, s katerim ste prišli v kontakt, vam lahko da samo tisti, ki vam je izdelal tetovažo. Obrnite se nanj in morda dobite več informacij o tem.
Lep pozdrav.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec., iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Zdravo. Za angino sem dobila Ospen 1500, med sestavinami sem našla laktozo, vendar me zanima, če vsebuje tudi gluten? Imam namreč celiakijo in ne vem, če je Ospen dovoljen. Hvala za odgovor.
(Tajda, 5. 12. 2016)
Odgovor:
Lepo pozdravljeni,

Predpisano zdravilo lahko brez skrbi jemljete v skladu z navodilom zdravnika in farmacevta, saj glutena ne vsebuje.

Lep dan.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni,Logest jemljem 7let.Po tedenski prekinitvi sem pozabila začeti z novo škatlico(zaenkrat 3 tablete).Ker sem imela včeraj spolni odnos, sem danes zjutraj vzela jutranjo tabletko. Kako naj nadaljujem s KT?
(Sara, 29. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni, 
Svetujem, da s KT počakate do naslednje menstruacije in pričnete z jemanjem tabletk s prvim dnem krvavitve. 
Če pa želite, lahko z jemanjem KT pričnete takoj, vendar morate ves mesec uporabljati ob odnosih dodatno zaščito.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Začela sem z jemanjem KT Qlaira. Tabletke jemam 2 mesec in ze drugič imam vmesn krvavitev oz rjav izcedek ter zelo občutljive prsi. Je to zaradi prilagajanja na telesa na tabletke? Kdaj bo to minilo? Hvala in lp.
(Barbara, 22. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,

ob jemanju tablet Qlaira se lahko v prvih mesecih jemanja pojavijo vmesne krvavitve. Te navadno v treh ciklih jemanja tabletk izzvenijo. V kolikor bi se vmesne krvavitve oziroma rjavkast izcedek pojavljal tudi kasneje, vam svetujemo posvet z zdravnikom.

Lep dan.
Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Včeraj sem imela spolni odnos brez kondoma, saj imam kontracepcijske tablete. Danes okoli 18. ure pa sem ugotovila da sem včeraj pozabila vzet tableto, zato sem danes vzela 2. Ali to pomeni da sem 100% noseča oz da bom? Je pa tabletka iz 1. vrstice
(Tina, 10. 11. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni Tina!

Predvidevam, da ste pozabljeno tabletko vzeli tako, da še ni preteklo 24 ur od pozabljenega odmerka. V tem primeru se zaščita pred nosečnostjo ni zmanjšala. Preostale tablete nadaljujte z jemanjem ob običajnem času.

Če ste vzeli tableto več kot 24 ur prepozno, se  zanesljivost zaščite pred nosečnostjo lahko zmanjša, tako da morebitne nosečnosti ne moremo izključiti.
V naslednjih sedmih dneh uporabljajte tudi dodatno pregradno kontracepcijsko metodo, npr. kondom.

Lep pozdrav!
Svetovala je: Nina Kovačič, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni Zanima me, ali se v lekarni dobi kakšno sredstvo (zelišče, pripravek, dopolnilo,..) za pospešitev izločanja želodčne kisline. Imam namreč premalo želodčne kisline in težave pri prebavi. hvala lp
(Marija, 7. 11. 2016)
Odgovor:
Spoštovana gospa Marija!
Izločanje želodčne kisline lahko pospešijo zelišča, ki vsebujejo grenčine. Najpogosteje priporočamo pitje čaja iz tavžentrože in poprove mete. Velikokrat pa vzrok slabe prebave ni samo pomanjkanje želodčne kisline, ampak tudi encimov, ki hrano pomagajo razgrajevati. Najpogosteje za vzpodbujanje presnove in lajšanje težav v prebavilih priporočamo kapljice  Iberogast.
Prav tako lahko uporabite tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo samo prebavne encime in tudi izboljšajo presnovo hrane. V lekarni imamo kar nekaj različnih izdelkov od različnih proizvajalcev.
V določenih primerih lahko zdravnik tudi predpiše zdravila, ki vsebujejo encime, na recept.
Svetujem vam, da najprej kupite kapljice Iberogast in jih jemljete po navodilu do 3X dnevno med jedjo.
Če to ne bo pomagalo, ali pa se bodo težave ponavljale, pa le obiščite zdravnika.
Vse lepo vam želim!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Uporabljam, sem uporabljala kt Daylette in sem prekinila jemanje tablet, zadnji teden sem izpustila zaradi možne nosečnosti . Vsi dosedanji testi so pokazalinegativen rezultat. Zanima me pakdaj lahko pričakujem mesečnoperilo!Hvala
(Aleksandra, 24. 10. 2016)

Odgovor:
Lepo pozdravljeni,

pri kontracepcijskih tabletah Daylette je 24 tablet z aktivno učinkovino in 4 brez učinkovine. Če zadnji teden niste jemali tablet pomeni, da niste izpustili le tablet brez učinkovine, temveč tudi tablete z aktivno učinkovino, zaradi česar je prišlo do motnje v pojavu krvavitve. S tem, ko se skrajša obdobje jemanja tablet z aktivno učinkovino se poveča tveganje, da pride do motenj v nastopu vmesne krvavitve, lahko se zgodi, da ženska nima odtegnitvene krvavitve, lahko se vmesna krvavitev oziroma krvavi madeži pojavijo šele med jemanjem tablet iz drugega pretisnega omota. To je odvisno od števila izpuščenih tablet. Težko je torej napovedati kako bo prenehanje jemanja tablet vplivalo na pojav krvavitve v vašem primeru.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni, pred kratkim sem začela jemati kontracepcijske tabletke, in sicer ob 9.30 uri. Zanima me, ali lahko naslednjo tabletko vzamem bolj zgodaj (recimo ob 7.00 uri), saj mi tako bolj ustreza zaradi vsakdanjih opravil. Hvala. Lep pozdrav
(Sara, 19. 10. 2016)
Odgovor:
Sara,
brez ovir lahko vzamete KT ob sedmi uri. Tako majhna razlika v času jemanja ne bo vplivala na učinkovitost KT. Je pa priporočljivo, da se KT uživajo ob istem času, saj tako lažje nadzorujete čas, če bi mogoče katero KT pozabili. Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Pozdravljeni. Žačela sem jesti Sumamed,ali lahko vzamem še Lekadol proti bolečinam. Hvala
(Helena, 10. 10. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni
Dobili ste Sumamed.  Vsebuje učinkovino azitromicin, ki deluje protibakterijsko. Lekadol vsebuje paracetamol, ki deluje proti bolečinam in znižuje povišano temperaturo. Sumamed morate uporabiti do konca, Lekadol pa lahko jemljete za lajšanje bolečin po potrebi na 4-6 ur po 1-2 tabl.. Obe zdravili lahko vzamete istočasno.
Lep dan.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, V pondeljek me je pičila osa. Še vedno imam veliko oteklino(srbečo,rdečo). Začela sem jesti claritineS, oteklino si hladim ter po potrebi namažem s kamagelom vendar nič ne pomaga. Obstajajo še kakšne druge tablete ki bi morda pomagale
(Lara, 5. 10. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Uporabljate pravilne ukrepe proti oteklini. Če se stanje slabša, obiščite osebnega zdravnika, ki vam lahko predpiše močnejša zdravila.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Par dni nazaj so mi predpisali Propranolol in Athyrazol. Zanima me ali jih lahko vzamem skupaj in če lahko jemljem Propranolol na prazen želodec. HVala 
(Tea, 4. 10. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni.

Zdravili Propranolol in Athyrazol so vam verjetno predpisali zaradi težav s ščitnico. Propranolol se jemlje ne glede na hrano, s tem, da hrana lahko upočasni čas, ko je po zaužitju tablete, dosežena maksimalna koncentracija v krvi. Učinek se, ob jemanju s hrano ali brez, ne spremeni. Athyrazol se jemlje s hrano ali na tešče, pomembno je, da se vedno vzame na enak način. 
Če vam tako najbolj ustreza, jemljite obe zdravili skupaj, lahko na prazen želodec. 

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik
Vprašanje:
Pozdravljeni! V petek 23.9. sem dobila antibiotike Amoksiklav 875/125 zaradi akutnega sinusitisa. Danes sem pod brado/na vratu opazila srbeče izpuščajčke, ki so kot da bi me opekla kopriva. Ali naj me bo strah? Zdravnica danes ne dela-sistematski.
(Medeja, 28. 9. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni, 

izpuščaji, urtikarija se lahko pojavi kot stranski učinek zdravil. Lahko se pojavi tudi ob jemanju Amoksiklava. Pomembno je vedeti ali ste že v preteklosti imeli podobne težave ob jemanju penicilinskih antibiotikov. Glede na to, da izpuščaj ni prisoten po večjem delu telesa, je pretiran strah odveč. Bodite pozorni na  poslabšanje težav in simptome hujše alergijske reakcije, ki se kaže kot otekanje ustnic, težko dihanje. V takem primeru takoj prenehajte jemati zdravilo in poiščite zdravniško pomoč. O izpuščaju se posvetujte z zdravnikom, ni pa to razlog da prenehate jemati zdravilo. 

Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni. Jem tabletke Jaz, pozabila sem vzeti 18.tableto.Zadnji spolni odnos(še kondom) sem imela 12 dni pred pozabljeno tableto. Zanima me ali lahko pojem paket do konca in imam normalno krvavitev, ter nato začnem z novim paketom?
(Eva, 23. 9. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni!

Če je od pozabljene tabletke minilo manj kot 24 ur, tabletko vzemite čim prej in nadaljujte z jemanjem kot ponavadi. Če je minilo več kot 24 ur, lahko začnete z jemanjem placebo tabletk (zadnjih štirih belih), jemanje iz nove škatlice pa nadaljujete kot običajno. Če se odtegnitvena krvavitev ne bo pojavila, ste lahko noseči. Druga možnost je, da pozabljeno tabletko vzamete čim prej in nadaljujete z jemanjem preostalih aktivnih tabletk. Jemanje placebo tabletk izpustite in začnete z jemanjem aktivnih tabletk iz nove škatlice. V tem primeru odtegnitvene krvavitve verjetno ne bo, lahko pa se pojavijo vmesne krvavitve. Za podrobnejša navodila preberite navodila za uporabo, ki so priložena zdravilu.

Lep pozdrav,

Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni..jaz sem pred priblizno dvema mesecema prenehala jemati kontacepcijske tabletke yaz..po čelu so se mi pojavili mozoljcki eden zraven drugega in zdaj me skrbi da se bodo razsirili po celem obrazu.kako naj jih odstranim za vedno.hvala in l
(Klavdija, 20. 9. 2016)
Odgovor:
Pozdravljena Klavdija, 
pojav mozoljčkov po čelu je res lahko posledica prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet. Vzrok za to so hormoni. Vaše telo je bilo prej navajeno na določen nivo hormonov, ki ste jih vsakodnevno jemali v obliki kontracepcijskih tablet, sedaj pa je nivo drugačen, oziroma je razmerje hormonov drugačno. Zelo pomembno je, da cel obraz vsak dan zjutraj in zvečer očistite s čistilom, primernim za vašo kožo in nato kožo tudi ustrezno negujete. Manjka mi podatek o vaši starosti in tipu kože, da bi vam lahko bolj konkretno svetovala. Najbolje bi bilo, da se oglasite v lekarni in vam bomo osebno svetovali. Če se bo stanje slabšalo in predlagani ukrepi ne bodo zadoščali, pa lahko obiščete tudi osebnega zdravnika, ki vam lahko predpiše določena mazila na zdravniški recept.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Maria Rampre, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me kaksna je razlika med Persenom, Neopersenom in Persenom forte. Imam obcasne napade panike in tezave s spanjem. S persenom bi si pomagala pri umirjanju saj ne zelim antidepresivov. Zdravnik pa mi je svetoval naj vzamem persen
(urskab, 16. 9. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,

vsi trije izdelki vsebujejo izvleček korenine baldrijana oziroma zdravilne špajke. Najmanj baldrijana je v tabletah Persen, več pa v kapsulah Persen forte in Neopersen. Prva dva izdelka poleg baldrijana vsebujeta še izvleček mete in melise. Uporabljata se pri blagih stresno povzročenih stanjih, za lajšanje nemira in napetosti ter za lažje uspavanje. Neopersen pa poleg baldrijana vsebuje pasijonko, ki dopolnjuje njegovo delovanje. Uporablja se predvsem za lažje uspavanje, deluje pa tudi pomirjevalno. Tudi odmerjanje zdravil se razlikuje. 
Glede na to, da navajate občasne napade panike in težave s spanjem lahko poskusite s katerikoli od teh treh izdelkov, najbolj pa bi vam priporočala kapsule Persen forte. Učinek bo nastopil postopoma. Za dosego optimalnega učinka, se priporoča jemanje zdravila vsaj 14 dni. Nanj se ne morete navaditi. Njegova uporaba je vsekakor smiselna ob stresu in psihičnih obremenitvah.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Zanima me ali je možno da si obroček nuvaring vstaviš premalo globoko? In koliko globoko ga je potrebno vstaviti? Hvala.
(sissi, 9. 9. 2016)

Odgovor:
Pozdravljeni!

Obroček Nuvaring si vstavite v nožnico tako globoko, da vas ne bo motil. Pomagate si lahko tudi z aplikatorjem.  Obroček mora ostati v nožnici neprekinjeno tri tedne. Če slučajno izpade, ga sperite z vodo in ga čimprej vstavite nazaj, najkasneje v roku treh ur. Za podrobnejša navodila si preberite navodila za uporabo, ki so priložena zdravilu.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Lep pozdrav, Zanima me kako je mogoče dobiti zdravilo priligy oziroma ali obstaja kakšno podobno homeopatsko zdravilo za zdravljenje prezgodnje ejakulacije. Hvala za odgovor
(Boštjan, 1. 9. 2016)
Odgovor:
Spoštovani!
Homeopatsko zdravilo s tem imenom, na žalost, v Sloveniji ni registrirano, kar pomeni, da ga na slovenskem trgu ni mogoče dobiti. 
Za rešitev težav, ki jih navajate, pa svetujem, da se naročite na posvet pri kakšnem zdravniku homeopatu. Podatke lahko najdete na internetu. Zdravnik homeopat bo na podlagi pogovora izbral zdravilo, ki bo za vas najprimernejše, kajti homeopatska zdravila se ne predpisujejo glede na diagnozo, ampak za pacienta, zato ni univerzalnega odgovora, katero zdravilo bi bilo za vas najprimernejše.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje 
Vprašanje:
Pozdravljeni. Ponovno sem po premoru zacela jemati kt Yaz. V soboto sem vzela prvo tabletko, saj sem dobila M-rjav izcdek Naslednji dan ni blo o menzi ne duha ne sluha. Ali je mozno da sem tabletko vzela prehitro in prekinila M? Kaj naj naredim?
(Marjeta, 19. 8. 2016)
Odgovor:
Spoštovani!
Glede na napisano, sklepam, da ste imeli pred ponovnim jemanjem kontracepcije redne menstruacije, ki ste jo pričakovali v času, ko se je pojavila krvavitev.  Če je temu tako, potem jemljite tabletke neprekinjeno 28 dni in potem nadaljujte z jemanjem tabletk iz naslednje škatlice(najprej obarvane in potem bele). V tem primeru bo zaščita pred zanositvijo optimalna.
Pri določenih ženskah pa se blage krvavitve pojavijo tudi v času ovulacije (to je približno na polovici menstrualnega cikla). V tem primeru začetek jemanja kontracepcije ni optimalen, saj kontracepcijske tabletke zavirajo ovulacijo in na ta način varujejo pred neželeno nosečnostjo. V tem primeru pa je prišlo do ovulacije tik pred začetkom jemanja kontracepcije in zaščite v prvih tednih jemanja ni, oziroma je bistveno zmanjšana. Zato svetujem, da v prvem mesecu jemanja kontracepcije ob spolnih odnosih uporabljate še dodatno zaščito (kondom) in po prenehanju jemanja učinkovitih tabletk iz prve škatlice začnete takoj jemati aktivne tabletke iz nove škatlice- to pomeni, da bele tabletke izpustite.
Potem pa jemljite tabletke po ustaljenem predpisu.
Upam, da vam je moj odgovor pomagal razrešiti dilemo in vas lepo pozdravljam.
Svetovala je:  Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
imam vprasanje.ali lahko zanosim z tabletkami cerazette.vbistvu jih jemljem ze osem let in nimam menstruacije.ali lahko po toliksnih letih zanosim z to kontacepcijo.hvala za odgovor in lep pozdrav
(sasa, 18. 8. 2016)
Odgovor:
Draga Saša
Zdravilo Cerazette je sistemski kontraceptiv v obliki tablet. Posebnost tega zdravila je, da ga uporabnice jemljejo neprekinjeno. Kontracepcijski učinek je dosežen predvsem z zaviranjem ovulacije, zato ni verjetno, da bi med jemanjem tega zdravila zanosili. Bodite pozorni na redno jemanje, če pa kdaj izpustite odmerek, pa do konca ciklusa (porabe 28-dnevnega blistra) uporabljajte dodatno mehansko kontracepcijo.
Lep pozdrav.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag.farm., spec., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Živjo. Jemljem tabletke za prestavitev menstruacije (morje). Danes bi ga mogla vzeti ob 9ih zjutraj vendar sem pozabila in sem ga vzela sedaj ob 12.50. Sem preveč zamudila ali bo vredu? Hvala
(Ula, 8. 8. 2016)
Odgovor:
Tako majhna časovna zakasnitev ne bo vzrok za prekinitev učinka.
Svetovala je: Dragica Černigoj-Kropf, mag. farm., iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Zdravo, 16.7. sem zacela s prvim jemanjem KT Logest, in danes 27.7 mentruacija se kar traja (v obliki temnega ali svetlo rjavega izcedka), obicajno pa sem imela 7 dni. Ali je kaj narobe, je potrebno menjavati tabletke,kdaj naj bi bilo konec krvavive?
(Urška, 28. 7 .2016)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Krvavitev je res neobičajno dolga, pa tudi barva izcedka ni običajna.
Menim, da tako dolga krvavitev ni povezana z jemanjem zdravila Logest, ki ste ga pričeli jemati prvič in verjetno tudi pravilno- to pomeni, da ste prvo tabletko vzela prvi dan krvavitve.
Svetujem vam, da se posvetujete s svojim ginekologom o nadaljnjih ukrepih.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Zanima me ali tabletke Primolut Nor vplivajo na test nosecnosti? Namrec jemala sem jih in se vedno nimam menstruacije. (Mogla pa bi priti po dveh treh dneh po prenehanju jemanja) naredila sem test nosecnosti v skladu s pravili in je bil negativen)
(Lejla, 27. 7. 2016)
Odgovor:
Spoštovana gospa!
Zdravilo Primolut Nor lahko vpliva na izvide nekaterih laboratorijskih preiskav, vendar samo, če so preiskave narejene med jemanjem zdravila.
Vi ste test naredila vsaj 3 dni po prenehanju jemanja zdravila, zato menim, da negativen izid ni posledica vpliva zdravila na reagente, ki so nanešeni na testnem lističu.
Mogoče ste menstruacijo v tem času že dobila, če pa ne, pa predlagam, da pokličete svojega ginekologa.
Lep preostanek poletja vam želim.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
pozdravljeni zanima me ce lahko ob hudem glavobolu ki zna trajati po dva dni spijem naklofen in lekadol skupaj kajti tablete kot so nalgesin forte in ,naklofen duo mi prepocasi zacnejo delovat hvala
(slađana, 25. 7. 2016)
Odgovor:

Lekadol in Naklofen sta analgetika, katerih delovanje je različno in se zato lahko kombinirata, kadar je to potrebno. V kolikor Vam je bilo predpisano zdravilo Naklofen, ga lahko vzamete skupaj z Lekadolom. Kombinacija Naklofena in Nalgesina se ne priporoča, zaradi povečane možnosti pojava stranskih učinkov.

Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni. Vceraj sem dobila menstruacijo in sem spila prvo kontracepc.tabletko. ginekoliginja mi je predpisala kt yarina zaradi hormosnke terapije, ker zadnje mesece nimam redne menstruacije. Zanima me ali naj nadaljujem z jemanjem kontrac.tablet
(Veronika, 25. 7. 2016)
Odgovor:

Z jemanjem kontracepcijskih tabletk nadaljujete po predpisani shemi. Tabletke Yarina
je treba vzeti vsak dan ob približno istem času, če je potrebno z nekaj tekočine, v zaporedju, označenem na pretisnem omotu. Tablete je treba jemati neprekinjeno 21 dni zapored, vsak dan po eno tableto. Tablete iz novega pretisnega omota je treba začeti jemati po 7-dnevnem obdobju brez tablet; v tem obdobju se ponavadi pojavi odtegnitvena krvavitev. Odtegnitvena krvavitev se ponavadi pojavi drugi ali tretji dan po zadnji tableti in lahko traja še med jemanjem prvih tablet iz novega pretisnega omota.

Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm., Lekarna Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, začela sem jemati tablete Athyrazol 2 x 1 tab. zaradi hipertiroze.Zanima me če lahko popijem 3 x dnevno čaj iz mešanice nav. plahtica, nav.plešec, njivska preslica, kopriva, nav.rman in prava sivka.Lep pozdrav in hvala za odgovor
(Veronika, 19. 7. 2016)
Odgovor:
Spoštovana gospa Veronika!
Zelišča, ki jih pijete v čajni mešanici, nimajo vpliva na delovanje ščitnice, dokazanih učinkov (bodisi vzpodbujevalnih ali pa zaviralnih) na zdravilo Athyrazol pa tudi ne. To so zelišča z blagimi učinki na telo, zato tudi študije, ki bi dokazale ali ovrgle interakcije med zdravili, ki jih prejemate na recept in zelišči, ki so v tej čajni mešanici, niso bile narejene.
Svetujem, da med jemanjem zdravila in pitjem čaja naredite vsaj enourni časovni zamik.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf, mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Prejšnja stran  1 2 3 4 5 6 7 … 79  Naslednja stran

Izberite


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek