Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


Prejšnja stran  1 … 3 4 5 6 7 8 9 … 79  Naslednja stran

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
Pozdravljeni, že dve leti uporabljam Nuvaring, do sedaj je bila menstruacija vedno ob istem dnevu po odstranitvi obr., ta mesec M ni, noseča nisem, kje bi lahko bil problem? Hvala za odgovor
(Lidija, 7. 1. 2016)
Odgovor:

Pri nekaterih ženskah v času premora brez uporabe obročka ne nastopi odtegnitvena krvavitev. Pred tem ste imeli vedno redne odtegnitvene krvavitve in izključili ste možnost, da ste noseči. Glede na to, bi vam svetovala, da se posvetujete z zdravnikom, predvsem, če bosta izostali dve odtegnitveni krvavitvi.

Lepo pozdravljeni.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Lepo pozdravljeni, stara sem 22 let.. imam eno vprašanje in sicer v soboto ( 02.01.2016 ) sva z fantom imela nezaščiten spolni odnos seveda je spustil vame.po 2 dneh sem dobila menstruacijo. ali obstaja možnost da sem kljub menstruaciji noseča?
(Vanesa, 5. 1. 2016)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Kot ste opisali, ste imeli nezaščiten spolni odnos, dva dni zatem pa dobili menstruacijo. Verjetnost, da bi zanosili, je zelo majhna, vendar vam vseeno svetujem, da naredite konec cikla test nosečnosti.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek mag.farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Po 10 letih sem 31.12. zvečer vzela 2 6mg Lexaurina potem pa še 2 zjutraj. Zanima me, koliko časa bo trajalo, da ga ne bo več v urinu in slini. Najlepša hvala za odgovor.
(Eva, 4. 1. 2016)
Odgovor:

Pozdravljeni,

Lexaurin se iz telesa izloči po 12-ih urah. Pri starejših se lahko izločanje podaljša do 20 ur.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Maria Pešec, mag. farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni!
Jemljem KT yaz, na sredini 3.tedna sm pozabila vzeti 2tabletki kateri sem pol naknadno. Po teh dveh dneh,sva imela s fantom nezaščiten spolni odnos. En dan po tem se mi je pojavila krvavitev. Ali je možnost da sm noseča?
Koliko moraš biti stara da lahko brez recepta dobiš jutranjo tabletko? In koliko približno stane?
(Katja, 29. 12. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni.
Sklepam, da ste potem, ko ste pozabili vzeti kontracepcijske tabletke, ravnali v skladu s priporočili v navodilih za uporabo zdravila. Če ste pred izpuščenimi tabletkami, le-te jemali v skladu z navodili in glede na to, da se vam je pojavila odtegnitvena krvavitev, je malo verjetno, da bi bili noseči. Lahko pa za vsak slučaj opravite še test nosečnosti.

Jutranjo tabletko lahko kupite, če ste starejši od 16 let. V primeru, da ste mlajši, vam jo lahko zdravnik predpiše na bel, samoplačniški, recept. Cena je okrog 15 evrov.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Pozdravljeni, stara sem 15, s fantom bi rada imela spolni odnos, a brez kondoma. Zanima me uporaba kontracepcijskih tablet, ali grem lahko h ginekologu sama?
(lara, 28. 12. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Prosimo, da se za več informacij obrnete na osebnega zdravnika, ali po nasvet na kakšno drugo spletno stran, kjer odgovarjajo zdravniki specialisti. Če boste imeli v prihodnje vprašanje za farmacevta, vam bomo z veseljem odgovorili. Hvala za razumevanje!
Lepo vas pozdravljamo iz uredništva
Vprašanje:
Pozdravljeni!jemljem zdravilo efloran ali lahko vzamem tudi brufen proti bolecinam.Hvala
(Helena, 28. 12. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni,

zdravili Efloran in Brufen nimata znanih interakcij. Če vam je zdravnik predpisal Brufen, ga lahko jemljete v predpisanem odmerku, po jedi, sočasno s terapijo z Efloranom.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Lidija Klakočar, mag. farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
vzela dve tableti olfena 100mg v 12h.Zdaj imam driskoin vrtoglavico kaj naj storim?
(Marija, 21. 12. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Običajno odmerjanje Olfen 100 mg tablet je 1 tableta enkrat na dan. Driska in omotica sta lahko pogosti neželeni učinek pri njegovi uporabi, še posebej pri povečanem odmerku. Priporočam počitek, pitje zadostne količine tekočine in uporabo probiotika proti driski. Obvestite tudi svojega zdravnika o omenjenih težavah in se pogovorite o nadaljnjem zdravljenju vnetja oz. bolečine.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni. Zanima me če lahko mama jemlje tablete Memaxa za demenco, ker že jemlje tablete Marevan, ker je imela operirano zaklopko in en baypas. Hvala.
(Vera, 17. 12. 2015)
Odgovor:

Zdravilo Marevan se predpisuje z namenom preprečevanja nastajanja strdkov v žilah in srcu. Bolniki, ki se zdravijo z Marevanom so skrbno spremljani. Ponavadi imajo mesečne kontrole v antikoagulacijski ambulanti. Tam določijo »shemo« jemanja zdravila za posameznega bolnika. Razlog za tako pogosto spremljanje je v tem, da na presnovo in delovanje Marevana vplivajo številna druga zdravila, prehranska dopolnila in tudi hrana. Zdravilo Memaxa pa se, kot ste že napisali, uporablja za zdravljenje demence.
Med obema zdraviloma ni znanega medsebojnega delovanja, torej jih je varno jemati skupaj. Poudarila pa bi jemanje obeh zdravil v skladu z navodili zdravnikov. Pri starejših in dementnih bolnikih  je potrebno zagotoviti bolnikovo sodelovanje pri odmerjanju zdravila.

Svetovala je: Nataša Jager, mag.farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Uporabljam Nuvaring obročke. Po enotedenskem premoru sem nov obroček vstavila 1 dan prepozno. Vstaviti bi ga morala v četrtek okoli 10. ure zvečer, jaz pa sem ga vstavila naslednji dan okoli 6 popoldne. Je zaščita zmanjašana?
(Karmen, 14. 12. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni gospa Karmen,

v primeru, da premor brez uporabe obročka traja dlje kot 7 dni, si je potrebno vstaviti novi Nuvaring obroček v nožnico takoj, ko se spomnite. V kolikor imate v naslednjih 7 dneh spolni odnos, je potrebno uporabiti dodatne kontracepcijske metode, kot je na primer kondom. Če ste imeli v času premora spolni odnos, obstaja možnost, da ste noseči in se v tem primeru posvetujte z zdravnikom. Daljši kot je premor brez uporabe obročka, večja je tudi verjetnost, da ste medtem zanosili.

Svetovala je: Mateja Kadilnik, mag. farm. iz Lekarne Vojnik

Vprašanje:
Imam v delno prikazanem zgornjem abdomnu v žolčniku viden cca 1,5cm velik robno kalciran žolčni kamen.Zanima me je jemanje tablet LIVERIN forte možno da se kamen odstrani ali je to samo za čiščenje jetr itd.kakšni so stranski učinki Hvala .
(Frenk, 9. 12. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni

Zanima Vas delovanje izdelka Liverin in morebitni učinek na žolčne kamne.  To je prehransko dopolnilo z rastlinskimi izvlečki pegastega badlja, golostebelnega sladkega korena in kosmulje z dodanimi vitamini E in skupine B.
Pegasti badelj ima vlogo pri razstrupljanju jeter ter deluje kot antioksidant. Indijska kosmulja ščiti tkiva pred škodljivimi vplivi prostih radikalov. Vitamini B kompleksa so pomembni pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
Za ublažitev težav za pomoč pri raztapljanju priporočamo kapsule Rowachol, ki vsebujejo mešanico triterpenskih olj. To je zdravilo, ki ga v lekarni dobite brez recepta. Pri žolčnih kamnih, kjer ni težav, lahko z ustrezno prehrano preprečite pretirano krčenje žolčnika in s tem premikanje kamnov. Hrana naj bo pri njih čim manj mastna, brez ocvrtih jedi. Jedilnik naj ne bi vseboval jedi, ki napenjajo, niti težko prebavljivih jedi.
Upam, da sem Vam odgovorila na vprašanje.
Svetovala je: mag. Mateja Cvirn Novak, mag.farm., spec. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me, kateri losion oz.mleko za telo priporočate v tem zimskem času. Imam namreč namreč suho kožo. V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam. Janja
(Janja, 8. 12. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Pri negi suhe kože vam priporočam uporabo Dekspantenol raztopine 5%.  Vsebuje učinkovino dekspantenol, ki se ob lokalnem nanosu hitro vsrka skozi kožo in se v telesu pretvori v vitamin B5 (pantotensko kislino). Le-ta je nujno potreben za normalno tvorbo in obnovo kože ter sluznice. Ob nanosu na kožo deluje kot vlažilec, izboljša vezavo vode v poroženeli plasti kože, zmanjša izgubo vode skozi povrhnjico in tako ohranja vlažnost in prožnost kože. Pospešuje celjenje ran (epitelizacijo in granulacijo) in zmanjšuje srbenje. Pozitivno vpliva na sposobnost obnavljanja kože in sluznic ter pomaga pri ponovnem vzpostavljanju njihove naravne zaščitne funkcije. Pripravki z dekspantenolom so se izkazali za učinkovite pri presaditvah kože, zdravljenju brazgotin, opeklin (tudi sončnih) in različnih dermatoz.
Svetovala je: Ana Lukenda farm. tehnik iz Lekarne CityCenter
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me,če se zeleni čaj lahko pije istočasno z antidepresivom Escitalopram? Kaj pa Ashwaganda? Hvala.
(Simon, 4. 12. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Svetujem vam, da tableto Escitaloprama spijete s kozarcem vode, kasneje pa lahko spijete skodelico zelenega čaja. Uživanje Ashwagandhe vam odsvetujem zaradi premalo podatkov o interakcijah z drugimi zdravili, ki delujejo na centralni živčni sistem, razen po predhodnem posvetu z zdravnikom.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni, že nekaj časa uporabljam kremo Fade out, katera je v bistvu prva ki zares odgovarja moji koži. Zdaj s kremo že pri koncu,pa me zanima ali je varno to kremo tudi dolgoročno uporabljati (gleda na fade out učinek) ?
(Katarina, 4. 12. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni.
Negovalna krema Fade Out se lahko uporablja za bledenje starostnih peg, sončnih madežev, pegic, neenakomerne pigmentacije in temnih pigmentnih madežev. Proizvajalec navaja, da krema na varen način zmanjšuje tvorbo melanina, s tem svetli kožo in preprečuje nastanek novih madežev. Menim, da kremo lahko brez skrbi uporabljate dalj časa. Svetujem še, da kožo varuje kožo pred sončnimi žarki in preprečuje nastanek novih madežev.
Svetovala je: Ana Lukenda, farm. tehnik iz Lekarne CityCenter
Vprašanje:
Pozdravljeni! Že 3 dni jemljem zdravilo Primotren, zanima pa me,če mi bo 4. dan škodoval kozaraec vina ali dva. Že v naprej hvala za odgovor!
(Živa, 27. 11. 2015)
Odgovor:
Živa,
med zdravljenjem z zdravilom Primotren se morate izogibati pitju alkoholnih pijač, ker sicer lahko pride do reakcije z rdečico, potenjem, nemirnim utripanjem srca in zaspanostjo. Priporočam pa pitje zadostne količine vode.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Živjo.Stara sem 15 let in ginekologinja mi je zaradi neredne menstruacije napisala tabletke Daylette.Prvo tabletko sem uzela prvi dan menstruacije.Mestruacijo imam že 9 dni in namesto da bi se umirila imam vedno bolj močno krvavitev.Kaj je narobe? Lp
(Natalija, 26. 11. 2015)
Odgovor:
Draga Natalija,
prvi mesec jemanja KT se krvavitev lahko podaljša. Celotni cikli pa bi se naj uredili po treh mesecih jemanja KT.  Če opažate, da krvavitev ne pojenja, temveč se stopnjuje, svetujem, da kontaktirate vašo ginekologinjo.
Lep dan, brez težav.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Pozdravljeni, stara sem 19 let, imam pa naslednje simptome: pogosto tiscanje na vodo, pekoce uriniranje, tudi krvavitev. Glede na znake je to vnetje mehurja, zanima me pa kako lahko to zdravim doma, in ali lahko dobim Canephron brez recepta?
(Tanja, 25. 11. 2015)
Odgovor:
Znaki, ki jih opisujete kažejo na hudo vnetje mehurja in morate čimprej obiskati zdravnika. Canephron je v vašem primeru lahko samo podporno zdravljenje, samostojno jemanje pa bo premalo.
Lep pozdrav,
Svetovala je: Maria Pešec, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Spoštovani. Zaradi napihovanja, rumenkastega tena kože in oteženega hujšanja (zdrava prehrana, veliko vadbe) sem se odločila jemati Liverin za razstrupljanje jeter. Zanima me, če ga lahko jemljem skupaj s kont.tab.Belara? Stara sem 24 let. Hvala.
(Ana, 25. 11. 2015)
Odgovor:

Pozdravljam vašo odločitev za zdrav življenjski slog. Če imate težave pri samostojnem hujšanju, se lahko vključite v individualni program hujšanja (posvet s farmacevtom, nasvet glede prehrane in spremljanje napredka)  v Lekarni Šentjur, ki ga vodi Mateja Cvirn Novak, mag. farm. (Tel: 03/ 749 27 56). Jemanje prehranskega dopolnila Liverin forte in zdravila Belara ni kontraindicirano, vendar pegasti badelj ki je glavno zelišče v Liverinu forte, lahko poveča stranske učinke zdravila Belara, ker vpliva na encim za presnovo učinkovin v tem zdravilu.
Zato bi vam v vašem primeru raje svetovala Čaj KRRT- Čaj za izboljšanje presnove, ki spodbuja presnovo in spodbuja delovanje organov za izločanje (jetra, ledvica, trebušna slinavka), s čimer pospešuje izločanje odvečnih snovi/presnovkov iz telesa.
Oglasite se tudi do vašega osebnega zdravnika in prosite , da vam naredijo jetrne teste, saj vaše težave s kožo in napihnjenostjo, lahko pomenijo tudi preobremenjena jetra.

Uspešno rešitev vaših težav!
Svetovala je: Maria Pešec, mag. farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni! Zanima me ali lahko kljub temu ce nimam urejenega zavarovanja, dobim pri ginekologu recept za tabletke ter da si jih placam sama?
(Katja, 24. 11. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni, Katja.
Kontracepcijske tablete se v lekarni izdajo samo na recept, ki ga predpiše izbrani zdravnik oziroma ginekolog na bel ali zelen recept.
Lep pozdrav iz uredništva
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me ali lahko amoksiklav prekine menstruacijo? Namreč, dobila sem že menstruaciji podoben izcedek, nato mi je zdravnica predpisala amoksiklav zaradi vnetja ledvic, in menstruacija se ni več pojavila. Jemljem tudi KT.
(Tina, 13. 11. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni,

zdravilo Amoksiklav nima znanega vpliva na menstruacijo. Ima pa navedeni antibiotik vpliv na peroralno kontracepcijo, in sicer lahko zmanjša njeno zanesljivost oziroma učinkovitost. V času jemanja antibiotika vam svetujem dodatno zaščito pri spolnih odnosih, z jemanjem kontracepcijskih tablet pa nadaljujte kot običajno. O izostanku menstruacije se lahko pogovorite s svojim ginekologom.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Lidija Klakočar, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

 

Vprašanje:
Pozdravljeni. Ali obstaja kaksna oblika kontracepcije za katero ni potrebno recepta? Trenutno se iscem novega gin. saj k staremu zaradi neprofesionalnega odnosa ne zelim vec. Kotracepcijo pa potrebujem, vendar me po uporabi kondomov vse pece.
(Nastja, 12. 11. 2015)
Odgovor:
Nastja,
za vse KT potrebujete recept. Brez recepta so na voljo le preservativi (kondomi). Če imate po njihovi uporabi pekoč občutek, svetujem, da poskusite z uporabo preservativov, ki ne vsebujejo lateksa.
Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Pozdravljeni, zanima me kako pitje čiste gline vpliva na delovanje Nuvaringa. Kajti vem, da se pri kont. tabletkah priporoča saj 4 urni razmak, ko vzamemo te in spijemo glino. Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
(Ana, 3. 11. 2015)
Odgovor:

Pitje čiste gline ne vpliva na delovanje Nuvaringa. Tableto in glino zaužijete peroralno, zato glina veže nase učinkovino. Absorpcija učinkovine iz Nuvaringa pa poteka na drugačen način, zato glina na učinek nima vpliva.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Lidija Klakočar, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Ali se lahko po jutranji tabletki zauzije alkohol?
(Vesna, 2. 11. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Uživanje alkohola hkrati z »jutranjo tabletko« se odsvetuje, ker lahko vpliva na učinkovitost nujne kontracepcije. Odvisno je tudi od vrste nujne kontracepcije in od časa, ki mine med zaužitjem tabletke in alkoholom.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni.stara sem 19 let,pet mesecev imam glivično vnetje nožnice. Ne pozdravijo ga nobene tablete iz lekarne.Tudi po izpiranju se izcedek vrne v manj kot uri. Kakšne so posledice če imam to vnetje v maternici? Neplodnost?? Kako ga pozdraviti?
(Eva, 2. 11. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni!
Vnetje nožnice je lahko glivično ali bakterijsko. V lekarni je na voljo več pripravkov za zdravljenje, odvisno od tega, katero vnetje imate. Ker je vaše vnetje kronično, vam svetujem obisk pri ginekologu, ki vam bo predpisal pravo zdravilo in kjer se lahko posvetujete tudi glede zanositve.
Lep pozdrav,
Svetovala je: Nina Krč, mag.farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Lepo pozdravljeni! Stara sem 28 in imam putiko in policistične jajčnike. pri putiki ne smem jest mesa - lahko pa mleko in škrob, zelenjava, sadje...pri policističnih jajčnikih pa ravno škroba nebi smela.Ali mi kak carb blocker lahko pomaga? hvala
(Natalija, 22. 10. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Jemanje »carb blockerja« vam odsvetujem. Priporočam zdravo prehrano, bogato z vlakninami, sadjem in zelenjavo ter nizkim glikemičnim indeksom. Meso in škrob niso prepovedani, temveč lahko njihovo količino omejite.

Lep pozdrav.

Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Pozdravljeni! Stara sem skoraj 17 let in do sedaj sem pri spolnih odnosih uporabljala le kondom, ker pa sedaj si želim zaščite z kontracepcijskimi tabletkami me zanima če moram k zdravniku da mi jih napiše na recept ali jih lahko v lekarni kupim brez
(Katja, 20. 10. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni, Katja.
Kontracepcijske tablete se v lekarni izdajo samo na recept, ki ga predpiše izbrani zdravnik oziroma ginekolog. Svetujem vam obisk ginekologa, s katerim bosta izbrala ustrezno kontracepcijsko metodo, glede na vaše zdravstveno stanje.
Svetovala je: Frida Novak, mag. farm. iz Lekarne Šentjur
Vprašanje:
Pozdravljeni! Pred pol leta sem začela z jemanjem KT qlaira. Vedno sem dobila menstruacijo v zadnjih dveh dneh jemanja tablet. Zdaj pa me skrbi, ker menstruacije nisem dobila ze drugi mesec zaporedoma. Nisem pozabila niti ene tablete.
(Maja, 14. 10. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Če ste kontracepcijske tablete jemali skladno z navodili, to je redno, je možno, da menstruacija (odtegnitvena krvavitev) izostane. To se lahko zgodi pri približno 15% ciklusov. Nosečnost je zelo malo verjetna, za vsak slučaj pa lahko opravite test nosečnosti.

Svetovala je: Nina Krč, mag. farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
3 dni nisem vzela kontracepcijske tablete,ker sem želela prekinit in v tem času sva z fantom imela spolni odnos. Danes sem pa zjutraj zagledala rahlo krvavitev. Kaj bi to bilo? In če lahko med vmes prekineš z tabletami ali pa moraš vse do konc pojest
(Martina, 13. 10. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni,

sprašujete o razlogu krvavitve ob prekinitvi jemanja kontracepcijskih tablet. Za natančnejši odgovor bi bilo dobro navesti katero zdravilo jemljete in v katerem tednu jemanja kontracepcijskih tablet je prišlo do prekinitve. V splošnem  naj bi se o kakršnikoli prekinitvi jemanja zdravil posvetovali z ginekologom. Za učinkovitost kontracepcije je potrebno redno in dosledno  jemanje kontracepcijskih tablet. Zaradi pomanjkljivih podatkov v vprašanju Vam razloga krvavitve ne morem podati, se pa ob prekinitvi jemanja lahko pojavi odtegnitvena krvavitev.

Lep pozdrav.
Svetovala je: Mateja Vouk, mag.farm. iz Lekarne Šentjur

Vprašanje:
Zivjo. Zacela sem jemlati kontracepcijske tablete in sicer Jaz in me zanima ali res skodijo in ko nehas piti nemores zanositi? Hvala za odgovor
(Dejana, 9. 10. 2015)
Odgovor:
Vsako vnašanje telesu tujih substanc v organizem, za telo ni nekaj običajnega. Enako je tudi s KT. Organizem se mora prilagoditi novemu hormonskemu stanju. Če se KT jemlje redno, bodo ti cikli, vodeni s KT,  za organizem sčasoma postali nekaj običajnega. Ko boste z jemanjem KT prenehali, se bo organizem zopet moral prilagoditi novemu stanju. Zato se svetuje, da se z zanositvijo počaka od 3-6 mesecev.  Če je ženska zdrava, KT naj ne bi vplivale na možnost zanositve. Lep dan.
Svetovala je: , Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Stara sem 16 let in nikoli nisem imela dolgih las oz. mi niso zrastli več ko do rame. Zdaj pa hodim v srednjo šolo in vsako ko gre mimo mene vidim kak ma lepe dolge lase, in jaz bi jih tud imela ampak nevem več kako bi mi to uspelo. Prosim za pomoč
(Anja, 8. 9. 2015)
Odgovor:
Anja!
Po navadi je vzrok za slabšo rast v slabi prehranjenosti lasne korenine.
Najprej svetujem uravnoteženo prehrano, ki naj vsebuje čimveč vitaminov in mineralov. Nič ne bo narobe, če boš uporabila tudi kakšen vitaminsko mineralni dodatek, ki je posebej prilagojen potrebam lasne korenine. V lekarni imamo na voljo veliko prehranskih dopolnil, ki vsebujejo predvsem vitamine B skupine, aminokisline in določene minerale( Fitoval, Nutrischein, Priorin forte, Dr. Bom vitamini za lase, kožo in nohte,....). Prav tako si lahko "pomagaš" tudi s šamponi in losioni, ki jih moraš pustiti na lasišču vsa 10-15 minut in jih dobro vtreti, da lahko učinkovine prodrejo do lasne korenine.
Vsi našteti izdelki ugodno delujejo tudi na strukturo las, kajti lasje so lahko lomljivi in krhki zaradi premajhnega vnosa hranil. Za manjšo lomljivost las in boljšo strukturo lahko uporabiš tudi različne maske za lase. ki jih načeloma ni potrebno sprati.
Nisi napisala, če se ti lasje lomijo ali prekomerno izpadajo. V obeh primerih boš uspešno odpravila vzrok z uporabo enega izmed izdelkov, ki sem ti jih omenila.
Včasih se tudi določene bolezni "zrcalijo" v slabi strukturi las, vendar menim, da pri tebi vzrok slabe rasti ni bolezen, ampak samo oslabljena lasna korenina.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Spostovani,menstruacije nisem imela ze 7 mesecev in mi je ginekologinja predpisala naj pijem talbletke cyclo progynova (dobila sem 3 skatle) in eno skatlo sem skor ze pojedla in menstruacije se ni.Zanima me ali je nujno da men.dobim ze po 1 skatli?
(Maja, 30. 9. 2015)
Odgovor:
Zdravilo Cyclo – Progynova je zdravilo za odpravljanje simptomov pomanjkanja estrogenov pri ženskah. Zdravilo lahko začnete jemati kadarkoli, če ste prej izključili morebitno nosečnost. Prvih 11 dni zdravljenja morate jemati eno belo tabletko na dan, naslednjih 10 dni pa eno svetlorjavo tableto na dan.  Po 21 dneh jemanja sledi 7 – dnevni premor.
Krvavitve se običajno pojavijo v času 7- dnevnega premora oz. nekaj dni po zadnji zaužiti tableti.
Torej gospa Maja malo še počakajte.
Svetovala je: Petra Vezjak mag.farm. iz Lekarne Zreče
Vprašanje:
Zanima me, koliko folne kisline mora zaužiti nosečnica, ki ima epilepsijo in ali je izbira femibion tablet u redu?
(Tina, 30. 9. 2015)
Odgovor:

Ob zanositvi do 8. tedna morajo nosečnice jemati 400 µg folne kisline. Tako je za več kot 70 odstotkov manj napak živčne cevi (kot sta vodenoglavost, odprta hrbtenica s poškodbami hrbtenjače). Ker traja ob izostanku menstruacije nosečnost že 14 dni, naj bi vse ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije, jemale folno kislino. Nosečnice s sladkorno boleznijo, epilepsijo in drugo kronično boleznijo morajo jemati desetkrat večji odmerek folne kisline, to je 4 mg do konca nosečnosti.
Femibion je dobro zdravilo. Žal zdravilo vsebuje le 400 µg folne kisline, kar je za vas premalo folne kisline.
Svetujem vam, da obiščete ginekologa ali nevrologa in se pogovorita o dodatnem zdravilu.

Svetovala je: Petra Vezjak mag.farm. iz Lekarne Zreče

Vprašanje:
Vec kot 10 let se zdravim za boleznijo scitnice. Ko sem zbolela je bilo njeno delovanje previsoko(bazedovko) potem sem bila na radiojidu in sedaj je moje delovanje scitnice premalo. Tableti-euthyrox 175/200. kako si naj okrepim imunski sistem? Lp
(Natalija, 29. 9. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni,
krepitev imunskega sistema poteka pri vas popolnoma enako, kot pri ostalih sicer zdravih posameznikih. Osnova vsemu je redna telesna aktivnost, uravnotežena in redna zdrava mešana prehrana ter v obdobju večjih psihofizičnih obremenitev dodatek določenih imunostimulansov in antioksidantov. Svetujem vam lahko Imunoglukan kapsule (jemanje najmanj 3 mesece), ali pripravke iz ameriškega slamnika (Imunal, Ehinaforce) najmanj 7-10 dni ob pojavu obolenja, ali pa močan antioksidant (koencim Q10 ) v kombinaciji z vitamini (predvsem so pomembni D3, C, B-kompeks) in minerali (kalcij, cink). Pomembno pri vsem tem je, da poslušate svoje telo in da takrat, ko potrebujete počitek, si le tega tudi privoščite.
Lep pozdrav
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec.  iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Se pri vas dobijo kapsule neotigason 25 mg ali jih dobavitelji ne dobavljajo vrc in koliko stane skatla 30 tih tablet. Hvala lp
(Jože, 29. 9. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Neotigason 25mg kapsule trenutno v Sloveniji niso dobavljive, dobavitelji nimajo nobene prognoze za nabavo, na nivoju zavoda pa smo vse zaloge že izdali na recepte. Svetujem vam, da se pozanimate še v katerih drugih lekarnah, če je ostala še kakšna škatlica na zalogi oz. se obrnete na zdravnika, da se prehodno dogovorita o zdravljenju z 10mg kasulami Neotigason, ki pa so dobavljive.
Lep pozdrav
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Pozdravljeni! Imam 27 let in pred 9 meseci sem menjala kontracepcijske tabletke. Prej sem jemala Yamille, sedaj pa jemljem Yarina. Opazila sem, da so mi po menjavi tablet zelo oslabeli lasnje, postali so redki, tanki. Je to možno?
(Andreja, 24. 9. 2015)
Odgovor:
Spoštovana!
Kontracepcijske tablete ne vplivajo na strukturo in izpadanje las, zato svetujem, da z jemanjem kontracepcije nadaljujete. V lekarni lahko kupite prehranske dodatke različnih proizvajalcev, ki izboljšajo strukturo lasa in ojačajo lasno korenino. Na voljo so v obliki kapsul oz. tablet in šamponov.
Za ohranjanje gostote in "zdravja" las je potrebna tudi uravnotežena prehrana, zato se velikokrat take neželene spremembe pojavijo, če človek hitro shujša ali ne uživa raznovrstne hrane. Prav tako je lahko večje izpadanje las povezano s stresom.
Svetujem, da najprej preverite, če slučajno življenjski slog ni kriv za ta pojav, v lekarni kupite kapsule in šampon Fitoval in napravite 2-3 mesečno terapijo.
Če se stanje ne bo izboljšalo ali pa celo poslabšalo, bo potrebno k zdravniku, kajti včasih tudi določene bolezni spremenijo strukturo las.
Svetovala je: Dragica Černigoj-Kropf, mag. farm., iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni! Uporabljam NUVARING obročke.Danes bi si morala obrocek ustaviti v nožnico ,vendar obrockov danes ne morem dvigniti v lekarni. Ponje bom odšla jutri zjutraj. Ali bo obrocek učinkovAl ? Ali si ga lahko ustavim jutri?
(Ajda, 24. 9. 2015)
Odgovor:
Spoštovana!
Obroček vstavite jutri čimprej, obenem pa upoštevajte, da je bil čas brez obročka nekoliko daljši in vsaj prvih sedem dni pri spolnih odnosih uporabljajte še dodatno zaščito.
Svetovala je: Dragica Černigoj-Kropf, mag. farm., iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
13.9 sem pricela z jemanjem tablet Primolut Nor za prestavitev menstruacije jemala pa sem jih 6dni za toliko kolikor sem si jo zelela prestaviti,zadnjo tabletko sem vzela v petek zvecer,vendar menstruacije se kar ni,moznost za nosecnost ni. lp!
(Naja, 24. 9. 2015)
Odgovor:
Naja, pozdravljena!
Tablete Primolut-Nor, ki jih lahko jemljete tudi za prestavitev menstruacije, je potrebno začeti jemati tri dni pred predvideno menstruacijo 2-3X dnevno po eno tableto in prenehate jemati takrat, ko želite, da se menstrualna krvavitev sproži. Po navadi  se menstruacija prične po dveh do treh dneh po prenehanju jemanja.
Mogoče je možen vzrok "nepojava" krvavitve, da ste pričela jemati zdravilo prehitro glede na menstrualni cikel in zdravilo ni moglo opraviti želenega učinka. Druge možnosti izostanka mi niso poznane.
Svetovala je: Dragica Černigoj-Kropf, mag. farm., iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
ta mesec imam med jemanjem kontr.tablet skoraj ves čas menstruacijo.ne vmesne krvavitve, ampak M, ki je še močnejša kot jo imam običajno,imam pa izredno težke treninge te dni.kaj naj a je to posledica hudih naporov?
(Marta, 23. 9. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni!

Glede na to, da so krvavitve tako močne, vam svetujem obisk pri vašem ginekologu.

Lep pozdrav, Vanja Pliberšek, mag. farm. iz Lekarne Slovenske Konjice

Vprašanje:
3 mesece sem jemala kontracepcijske tabletke. nato mi jih je zmanjkalo, zdaj jih ne jem 1 teden. dobila sm novo škatlico, ali je kaj narobe če jih začnem ponovno jesti z prvim dnem menstruacije, kljub prekinitvi?
(nika, 23. 9. 2015)
Odgovor:
Nika,
v vprašanje niste zapisali, katere KT jemljete. Če so to KT, ki se jemljejo 21 dni, nato 7 dni pavze, potem je vse v redu. Če pa so to KT, ki se jemljejo kontinuirano, potem po enotedenskem premoru tabletke ne zagotavljajo ustrezne zaščite pred nosečnostjo v tem mesecu. Pri jemanju KT vsekakor svetujem, da ste dosledni in ne eksperimentirate z izpuščanjem KT. Lep dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Pozdravljeni, stara sem 19 let in imam tabletke yaz.. V nedeljo sem namesto roznate tabletke uzela belo.. Saj sem si zelela prej menstruacija.. Ampak problem je da sm vceraj uzela 4 belo tabletko menstruacije pa se kar ni.. Znakov da sm noseca nimam.
(Julija, 22. 9. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni!
Zdravilo niste jemali najbolj pravilno. V vprašanju niste navedli kdaj v ciklusu ste prenehali jemati zdravila. Zato vam bolj natančno ne morem svetovati. 
Trenutno vam lahko svetujem le to, da če v obdobju jemanja tablet s placebom niste dobili odtegnitvene krvavitve, je treba upoštevati možnost, da ste zanosili.
V prihodnje si lahko prestavite ali odložite mesečno krvavitev tako, da ne vzamete tablet s placebom, ampak takoj nadaljujete z jemanjem aktivnih tablet iz naslednje škatlice zdravila Yaz. 

Svetovala je: Petra Vezjak mag.farm. iz Lekarne Zreče

Vprašanje:
Pozdravljeni! Zanima me, ali obstaja kakšno naravno prehransko dopolnilo za lajšanje simptomov pri policističnih jajčnikih (aknasta in pretirano poraščena koža, nihanje razpoložanja..). Brala sem, da pri tem lahko pomaga navadna konopljika ali vitex.
Katja, 21. 9. 2015)
Odgovor:
Pozdravljena!
Izvlečke iz konopljike ženske uporabljajo za lajšanje simptomov, ki jih vi navajate. Izvedenih je bilo tudi nekaj kliničnih študij, ki so potrdile blag učinek. običajno se uporabljajo tinkture ali kapsule. To rastlinsko zdravilo je potrebno jemati vsaj 12 mesecev.
Konopljika ne vsebuje hormonov, vendar pa z vezavo na različne receptorje v telesu in vplivom na hipofizo, pomaga pri uravnavanju nivojev različnih hormonov, ki uravnavajo menstrualni cikel.
Menim, da v Sloveniji nimamo nobenega izdelka, ki vsebuje izvleček iz te rastline, zato bo najbolje, da povprašate v lekarnah v Avstriji, Nemčiji, Italiji,....
Mogoče v kakšni bio trgovini prodajajo čaj, vendar ta ni učinkovit.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni! V 6 mesecih sem izgubila 9kg (163 cm / 61-52). Posledično sem marca izgubila mesečno perilo, julija pa sem opazila ekstremno izpadanje las, ki se do sedaj še ni umirilo (las je pol manj). Zanima me kdaj naj pričakujem izboljšanje?
(Špela, 16. 9. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni,
vsi znaki, ki jih opisujete, nakazujejo, da se v vašem telesu nekaj tudi presnovno dogaja, zato je nujno obiskati osebnega zdravnika, ki vam bo verjetno najprej opravil  pregled laboratorijskih testov. Stanje v katerem ste zdaj, se samo po sebi ne bo uredilo.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Pozdravljeni! Prejšni mesec sem pozabila na začetku novega ovoja kontacepcijskih tablet vzeti 3.Nato sem začela normalno jemati tablete, vender sem prve 3 dni vzela po dve tableti. Zdaj mi ze en dan zamuja mestruacija. Kakšen bi lahko bil vzrok?
(Maja, 16. 9. 2015)
Odgovor:
Spoštovana!
Med jemanjem kontracepcije ne poteka normalen menstrualni cikel. Krvavitve, ki se običajno pojavljajo po prenehanju jemanja zdravil iz ene škatlice, se imenujejo odtegnitvena krvavitev in so običajno blage ali pa jih včasih tudi ni. Izostanek krvavitve zato najverjetneje ni povezan z nosečnostjo.
Glede na to, da tabletk niste jemala po predpisu proizvajalca in ste (mogoče) imela nezaščiten spolni odnos, predlagam, da opravite test za preverjanje nosečnosti, ker je v primeru nerednega jemanja, možnost zanositve večja.
Lep pozdrav!
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Vprašanje:
Pozdravljeni, slaba dva tedna jemljem KT Qlaira,zaenkrat nimam tezav, se mi je pa pojavila srbecica noznice, brez smrdecega izc.,zato sem zacela z uporabo vaginalne kreme Vitagyn C. Zanima me,ce lahko pride do kaksnih kontradindikacij? Hvala in LP.
(Katja, 7. 9. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni,
vaginalno kremo Vitagyn C lahko brez zadržkov uporabite, saj le ta izključno preprečuje vnetja s tem, da vam znižuje pH sluznice nožnice in se celo priporoča v primeru omenjenih težav ob jemanju kontracepcije.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Živijo...mene zanima zakaj se mi iz nosi v grlu nabira sluz je v rumenkasti barv. Obstaja mogoče kakšno pršilo za nos da uniči to sluz v grlu? Sedaj trenutno uporabljam fluimokan šumeče tablete in ni nobenga učinka.
Katera raztopina bo najboljša za nos Flixonase Ari, pršilo za nos ali pa Tonimer Hypertonic, pršilo za nos?
(Martina, 7. 9. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni,
težave s sluzjo boste najbolje odpravili, da uporabite Tonimer hipertonic za čiščenje nosu najmanj 5x dnevno, nato pa v očiščen nos vpihnite Flixonase Ari 2x na dan po 2vpiha v vsako nosnico. Ta postopek ponavljajte najmanj 7 dni.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Pozdravljeni. Jas jemljem kontracepcijske tabletke yaz približno že 3 leta zdaj pa se mi je pri 15 tabletki pojavila menstruacija in me zanima zakaj bi lahko prislo do tega? Hvala za odgovor
(Silvija , 2. 9. 2015)
Odgovor:
Silvija,
po treh letih jemanja KT Yaz, se vmesne krvavitve ne bi smele pojavljati. Izjemoma lahko do njih pride, če je telo izpostavljeno hujšemu stresu (bolezen, stroga dieta, hujši fizični napori, duševni stres,…). V primeru, da niste doživeli nič od navedenega, vam svetujem, da se pogovorite z izbranim ginekologom.
Lep  dan.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek, mag. farm. iz Lekarne Nova vas
Vprašanje:
Pozdravljeni, prvi mesec jem KT yaz 10 dni, nezasciten spolni odnos pa sem imela ze 2 dan jemanja saj pise, da naj bi bila zascitena ze po 1 tabletki. pred 3 dnevi se mi je zacel pojavljati temen rjav izcedek ki kar ne izgine. Je to normalno?
(Sara, 31. 8. 2015)
Odgovor:
Pozdravljeni,
Ob prvem jemanju KT se vedno priporoča vsaj še 7 dni dodatne mehanske zaščite za ustrezno zaščito pred neželeno nosečnostjo, sicer pa je izcedek lahko normalen pojav v prvih 3-6 mesecih uporabe KT, ker se telo prilagaja na nov hormonski status.
Lep pozdrav.
Svetovala je: Tanja Zorin mag.farm.spec. iz Lekarne Rogaška Slatina
Vprašanje:
Pozdravljeni! Stara sem 22 let, kontracepcijske tab. jemljem skoraj dve leti. Zanima me ali je možno, da občasno zaradi njih bruham..nekje 4 ure po zaužitju. To se je zgodilo le nekajkrat..zdi se mi da so krive tabletke. Ali je to normalno? Hvala, LP
(Eva, 25. 8. 2015)
Odgovor:
Draga Eva,
bruhanje po zaužitju KT ni običajno. Do slabosti sicer lahko pride, vendar največkrat v začetnem času jemanja KT, ko se telo še privaja na spremembo v hormonskem ciklu.  Če do bruhanja prihaja ciklično že dlje časa in sumite, da so vzrok bruhanju KT, potem se o nadaljnjem jemanju KT pogovorite z izbranim ginekologom.
Svetovala je: Alja Pader Govejšek mag.farm. iz lekarne Nova vas
Vprašanje:
Ali so kontracepcijske tablete ki jih dobis na recept brezplacne ali je katere treba se dodatno placati? In ce ja, koliko priblizno?
(Laura, 13. 8. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni

Kontracepcijske tablete so z zelenim receptom in urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem v večini primerov brez doplačila. Pri nekaterih  kontracepcijskih tabletah je njihova cena višja, kot jo krije zavarovalnica. V tem primeru je potrebno to razliko doplačati (vrednosti za 28 tablet je manj kot 1 euro). Če zdravila ne želite doplačati, imate tudi možnost, da vam v lekarni izdajo medsebojno zamenljivo zdravilo, ki ne bo imelo doplačila.

Svetoval je: Anže Dimec mag.farm. iz Lekarne Center
Vprašanje:
Imam vprašanje glede izpadanja las in redkega lasišča. Moji mami izpadajo lasi že kar precej časa. Pogosto ji izpadajo lasi, ki se pojavljajo na oblekah in na ležišču. Sicer si lase barva in nanje nanaša lak za lase.
(Matej, 13. 8. 2015)
Odgovor:

Pozdravljeni!
Izpadanje las lahko pogojuje več dejavnikov. Najpogosteje lasje izpadajo zaradi oslabljene lasne korenine. Slaba prehranjenost korenine je posledica premajhnega vnosa hranil v telo, slabe prekrvavitve lasišča, prhljaja, kroničnih bolezni, določenih presnovnih bolezni,.....
Svetujem, da mama najprej preveri, če ima prhljaj(suh ali masten), kajti prhljaj, ki ostaja na lasišču, "zaduši" korenino in lasje bolj izpadajo. Razlika med suhim in mastnim prhljajem je ta, da suh prhljaj leti z lasišča in ga lahko opazimo na obleki, masten prhljaj pa ostaja na lasišču, velikokrat ga sploh ne opazimo, vendar ta prhljaj še bolj duši korenino kot suhi prhljaj.
V lekarni imamo šampon Fitoval, ki odpravlja prhljaj, obenem pa vsebuje vitamine, ki jačajo korenino. Na voljo so tudi mineralno vitaminske kapsule, ki jačajo lasno korenino in okrepijo strukturo las.
Tudi linije Eucerin, Vichy in Ducray imajo podobne izdelke. Linija Vichy ponuja šampon, ki vsebuje učinkovino, ki nanešena na lasišče razširi žile in na ta način omogoči večji dotok hranilnih snovi do korenine. Po umivanju glave lahko na lasišče nanese še hranilni losion, ki prav tako oskrbi korenino s hranili. Poudariti pa moram, da mora vse izdelke, ki jih nanaša lokalno na kožo, pustiti delovati vsaj 10 minut, losiona pa ni potrebno spirati.
Včasih izpadanje las povzroča nepravilno delovanje ščitnice. V primeru, da mami zgoraj omenjeni ukrepi ne bi pomagali, bo najbolje, da se oglasi pri zdravniku in bosta preverila njeno zdravstveno stanje.

Svetovala je: Dragica Černigoj-Kropf, mag. farm., iz Lekarniške podružnice Vitanje

Vprašanje:
Ali se da kupiti zdravila, ki so v prosti prodaji v lekarni in sprožijo pravilnejše delovanje ščitnice? Spopadam se namreč z prekomerno telesno težo, neurejeno menstruacijo in depresijo.
(KAyers, 13. 8. 2015) 
Odgovor:
Spoštovana!
V lekarni lahko brez recepta kupite tablete, ki vsebujejo rjave alge. Rjave alge vsebujejo jod in so primerne za tiste, ki jim primanjkuje joda, oziroma jim ščitnica deluje premalo.
Včasih ščitnica izloča preveč ščitničnih hormonov. V tem primeru je dodatno dodajanje joda neprimerno.
Če ste že bila pri specialistu za ščitnične bolezni in je ugotovil premajhno delovanje ščitnice in še ni predpisal zdravil, je nakup izdelkov z rjavimi algami primeren, v nasprotnem primeru pa svetujem, da se najprej pogovorite z zdravnikom.
Svetovala je: Dragica Černigoj Kropf mag.farm. iz Lekarniške podružnice Vitanje
Prejšnja stran  1 … 3 4 5 6 7 8 9 … 79  Naslednja stran

Izberite


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek