Izbrali ste:Vprašajte farmacevta

Odgovori na vaša vprašanja, ki ste jih postavili našim farmacevtom. Za postavitev vprašanja izpolnite vprašalnik na povezavi in naši strokovnjaki se bodo potrudili, da vam bodo v najkrajšem možnem času na zastavljeno vprašanje tudi odgovorili. 
Če gre za nujno vprašanje v zvezi z uporabo zdravil lahko v delovnem času pokličete v vašo izbrano ali najbližjo lekarno, ki jo lahko najdete tukaj, v času dežurstva pa lahko dobite v naši dežurni službi.


Prejšnja stran  1 … 76 77 78 79 

Vprašajte farmacevta

Vprašanje:
pozdravljeni!imam vprašanje glede nosečnosti.zanima me če je zanositev možna, če si pri spolnem odnosu vedno zaščiten s kondomom in ta ne poči? ( sara, 11.7.2007 )
Odgovor:
Pozdravljeni! Če ravnate tako, kot ste opisali in to res dosledno, ne more priti do zanositve. Prijetno poletje želim! Sonja Rupret, mag.farm., spec.iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Prosim, če mi poveste, zakaj se uporablja Urgodermyl mazilo. Izgubili smo navodila. ( sabrina, 11.7.2007 )
Odgovor:
Pozdravljeni! Hvala za vprašanje. Povem lahko, da so pod imenom Urgodermyl na trgu trije izdelki: vlažilna krema 75 ml za suho kožo in izboljšanje odpornosti kože pri vremenskih spremembah, tekoči film 3,25 ml za vse vrste razpok in razjed na rokah in nogah ter Urgodermyl emulzija 60 ml za blaženje težav na koži zaradi opeklin. Prijetno poletje vam želim! Sonja Rupret, mag.farm., spec iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Pozdravljeni! Stara sem 47 let, zaradi bolezni ščitnice sem se zredila, visoka sem 150 cm in težka 70 kg, prd petimi leti sem imela 84 kg, nakar sem shujšala zaradi spremembe prehrane, ter urejene bolezni. Naprej mi ne gre več, teža gre kvečjemu kakšno kilo gor, ali dol. Razmišljam o tem da bi začela jemati reducil, toda jemljem tudi zdravila za pritisk, ki je tudi urejen zaradi zdravil. Ker sem še zelo pretežka bi želela shujšati. Ali mislite da bi lahko poskuila z reductilom. Hvala za odgovor ( Mirjana, 11.7.2007 )
Odgovor:
Spoštovana gospa Mirjana! Opisujete težave s povečano telesno težo, ki vas obremenjuje in tudi ogroža, saj je vaš index telesne mase visok. O Reductilu bi rekla naslednje: je zdravilo, namenjeno zdravljenju debelosti in je le del celostnega pristopa k njenemu zdravljenju. Ker poveča obutek sitosti, jeste manj, lažje nadzorujete količino zaužite hrane. A samo uživanje Reductila (predpisati ga mora zdravnik na recept) ni dovolj. Obvezen ukrep poleg premišljenega uravnoteženega prehranjevanja  je vsakodnevna telesna aktivnost na svežem zraku (uravnavanje energetske bilance). Potrebno je tudi vedeti, da telo do neke mere lahko hitro odreagira z znižanjem telesne teže, potem pa se s svojim obrambnim mehanizmom temu zoperstavi, saj potrebuje svoj čas, da vzpostavi ravnotežje v presnovnih procesih. Nato s hujšanjem lahko nadaljujete, počasi, po fazah, in ne več kot 1 kg na teden. Takšno izgubljanje telesne teže je manj stresno za telo, bolj zdravo, taka teža se lažje vzdržuje naprej.Toliko o hujšanju, nad katerim ste prehitro obupali in bi si radi pomagali z zdravilom Reductil. Moram reči, da vam ga glede na vašo terapijo  in upoštevaje vse karateristike zdravila, ne priporočam. Vsekakor bo še vaš zdravnik povedal zadnjo besedo, saj vas najbolj pozna in spremlja zdravljenje. Nikar ne obupajte, na naših policah je kar veliko pripravkov za pomoč pri hujšanju, ki pa dugače delujejo in ne nazadnje, povprašajte v vašem zdravstvenem domu po programu CINDI za hujšanje, kjer lahko to počnete pod nadzorom, organizirano. Prepričana sem, da imate še dovolj volje za dosego željenih ciljev, upam pa, da bo koristil tudi moj nasvet. Lepo poletje! Sonja Rupret, mag.farm., spec., Lekarna Radeče
Vprašanje:
Pozdravljeni! Vprašala bi ali je pametno jemati tablete reductil 10 mg; višina je 158 cm in imam 65kg. Poskušala sem s hrano in moja teža ne gre dol nič. Zanima me ali lahko tudi ima to kakšne posledice pri nosečnosti ( ne bi mogla zanositi ali težave z otrokom samim) ? Za odgovor se vam lepo zahvaljujem! ( Janja )
Odgovor:
Janja, pozdravljena! Vaše vprašanje je podobno tistemu, ki ga je poslala gospa Mirjana, zato več o zdravilu ne bi navajala. Res je, da imate  nekoliko povišano telesno težo, a vaš indeks telesne mase nikakor ni kritičen, res pa je, da je potrebno ukrepati. Kljub vašim poskusom bi rekla, da  morda niste izbrali prave strategije hujšanja in res storili vse, kar bi morali. Gre za to, da boste morali kljub jemanju Reductil tablet (dobite jih v lekarni na recept) spremeniti svoj dosedanji življenjski slog in pri tem vztrajati. Sprašujete tudi o vplivu zdravila na rodnost in zdravje otroka. Po razpoložljivih in preverjenih podatkih nisem našla podatka, da bi zdravilo vplivalo na rodnost ali zdravje otroka, ima pa nekaj neželenih stranskih učinkov (motnje menstrualnega ciklusa), zato morate med jemanjem Reductila uporabljati ustrezno zaščito. Pred načrtovanjem otroka in med nosečnostjo pa zdravilo Reductil odsvetujem. Povprašajte v vaši lekarni še po drugih pripravkih za pomoč pri nadzorovanju telesne teže, a kot rečeno, hujšanja se morate lotiti načrtovano, s pozitivno voljo in samopodobo. Zagotovo vam bo uspelo. Lep poletni pozdrav! Sonja Rupret mag.farm., spec iz lekarne Radeče, 12.7.2007
Vprašanje:
zdravo mene pa zanima če imate tale izdelek: laboratoires galenic elancyl lipo - reducteur in kolikšna je cena najlepša hvala za odgovor lp ( 11.6.2007 )
Odgovor:
Spoštovani! V Celjskih lekarnah imamo Elancyl lipo - reducteur 100 ml. Cena je 25,038 Eur. Svetovala je: Melita Kerin Zajec, mag.farm.
Vprašanje:
Pozdravljeni Zanima me, če mi lahko razložite kaj je to mitralka. Hvala in lep pozdrav ( Sandra, 11.6.2007 )
Odgovor:
Pozdravljeni! Mitralka je srčna zaklopka (mitralna zaklopka), ki se nahaja v levi polovici srca med preddvorom in prekatom (strokovno: med atrijem in ventriklom) in se glede na pretok krvi iz preddvora v prekat zapre ali odpre. Ima pomembno funkcijo pri delovanju srca. Lepo pozdravljeni! Svetovala je: Sonja Rupret, mag.farm.,spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Spoštovani! Zanima me ali obstajajo kakšne tablete za izgubo teže? Pred zanositvijo sem imela 50 kg in imam 160 cm, med nosečnostjo sem se zelo zredila in sicer za 20 kg, po porodu sem prišla na 58 kg. Od kar sem v službi in stalnim stresom, ki je povezan z mojim delom, sem "pridelala" 8 kg. Lotila sem se že diet, telovadim vsak dan na orbitreku, pa ne gre dol niti pol kile... Sem že čisto obupala... Lp, ( Bara, 28.5.2007 )
Odgovor:
Draga Bara, hvala za vprašanje. Najprej naj odgovorim na vprašanje o tabletah za hujšanje. V lekarni so na voljo številni izdelki za hujšanje tudi v obliki tablet ali kapsul, ki jih lahko dobite brez zdravniškega recepta. Razlikujejo se glede na način delovanja in sicer lahko pospešujejo odvajanje vode, odvajanje blata, zmanjšujejo absorpcijo maščob, zmanjšujejo občutek lakote ali lahko nadomestijo obrok. Vendar pa učinki teh izdelkov v raziskavah niso pokazali vidnejših rezultatov glede zmanjšanja telesne teže. Pred nosečnostjo je bila vrednost vašega ITM 19,5 kg/m2, sedaj pa je 22,6 kg/m2. Še vedno imate normalno telesno težo in vaše zdravje ni ogroženo, seveda pa ne smete dovoliti, da bi telesna teža naraščala. Uporaba orbitreka je koristna, saj s tem vzdržujete svojo mišično maso. Z vašim delom povezan stres pa je lahko koristen spremljevalec v službi, naučiti se ga morate obvladovati. Edina učinkovita pot do vašega cilja, ki prinaša tudi dolgoročne rezultate, je vpeljava zdrave prehrane s triurnim ritmom, uživanje zadostnih količin vode in izločanje maščob, predvsem tistih skritih, v slaščicah in slanih mastnih mesnih izdelkih. Nadomestite jih lahko z manj mastnimi mlečnimi izdelki ter vključevanjem sadja in zelenjave v vsak obrok. Na ta način boste zmanjšali vnos energije za približno 500 kcal dnevno in z redno telesno dejavnostjo tedensko zmanjšali telesno težo za 0,5 do 1 kg. Mlada mamica  mora imeti dovolj energije za vsakodnevne aktivnosti z majhnim otrokom, zato nikar ne poskušajte hujšati z redukcijskimi dietami. Vsak dan načrtujte z otrokom veliko gibanja na prostem. Zvečer, ko otrok zaspi, pa ni več primeren čas za hranjenje, pa čeprav je to za mnoge poseben užitek. Srečno! Svetovala je: Mateja Cvirn Novak, mag. farm. spec.
Vprašanje:
Spoštovani! Zanima me če je možno kupiti v Celjskih lekarnah tekočino proti badavicam (steklenička s čopičem z 10 g dermalne raztopine) , s približno takšno sestavo: 1 g dermalne raztopine vsebuje 200 mg mlečne kisline (Acidum lacticum), 50 mg salicilne kisline (Acidum salicylicum) in 6 mg joda (Iodum). Pomožni snovi so eter, elastični kolodij, etanol, kalijev jodid in prečiščena voda. V pričakovanju na vaš odgovor vas pozdravljam. ( Tina, 8.5.2007 )
Odgovor:
Pozdravljeni ! Tekočino proti bradavicam z omenjenimi sestavinami lahko kupite v vseh lekarnah  Celjskih lekarn javnega zavoda. Za nakup ne potrebujete zdravniškega recepta. Uporabo te tekočine pa bi vam odsvetovali v primeru, če bolehate za sladkorno boleznijo, če ste alergični na jod ali če imate bradavice na občutljivih delih telesa. V teh primerih se raje napotite k vašemu zdravniku. Svetoval je: Slavko Rataj, mag.farm., spec iz Celjskih lekarn.
Vprašanje:
Pozdravljeni Slušala sem reklamo, da je danes predavanje na temo alergij. Predavanja se žal ne morem udeležiti, saj sem v službi in si trenutno ne morem vzeti prosto. Zanima pa me če mi lahko po tej poti poveste kaj o alergijah. Junija lani sem bila v bolnici ker sem dobila alergijo, točnega vzroka ni, sumijo pa na paracetamol. Med vsemi testiranji sta bila tudi test na pik ose in čebele. In so ugotovili da sem alergična na pik ose. S fantom se med prvomajskimi prazniki odpravljama na Pohorje...in ker je letos že zdaj vsepovsod polno os, vas prosim za kakšen nasvet. Prav tako pa sem alergična na sestavine v deodorantih in parfumih. Uporabljam lahko samo deodorant brez alkohola in parfuma. Zanima me če pri vas držite še kakšnega podobnega kot je Vichy-jev. Prosim za čimprejšnje odgovore, v naprej pa se vam že najlepše zahvaljujem. Lep pozdrav, ( Sandra, 23.4.2007 )
Odgovor:
Pozdravljeni ! Hvala za vprašanje. Če ste alergični na paracetamol, potem bodite pozorni, da ne uživate zdravil, ki vsebujejo paracetamol ( Lekadol, Daleron, Calpol, Coldrex, Daleron cold 3... ). Pri pikih ose lahko uporabljate Fenistil gel ali Kamagel. Še bolje pa je, da pred odhodom na Pohorje  jemljete 10 dni vsak dan po 1 tableto  Flonidan S ali  Letizen S, ki ga dobite v lekarni brez recepta. To vam bo nekoliko omililo  možne težave. Predvsem pa pazite na sadje, sladkarije ali sadne sokove, ki privabljajo žuželke, ose še posebej. Pazite tudi na zaščito pred klopi  z repelentom ali sprejem. Glede primernega deodoranta vam bodo z veseljem svetovali v vaši najbližji lekarni. Lep pomladanski dopust vam želim. Svetoval je: Slavko Rataj, mag.farm., spec. iz Celjskih lekarn
Vprašanje:
Spoštovani! Zanima me delovanje alkhohola na CLINOFUG D 50mg. Ali že manjše količine alkohola (1pivo) pomembno vplivajo na delovanje antibiotika? Ali zmanjša absorbicijo le 2-3h po zaužitju zdravila ali vedno? (npr.: melcni izdelki, alkohol...) Hvala, Lp! ( Aleš, 11.4.2007 )
Odgovor:
Spoštovani! Alkohol razlicno vpliva na sam organizem, tako se interakcije z njim in zdravili ter hrano lahko razlicno manifestirajo. Nesporno pa je, da gre za celo vrsto interakcij, od farmakokineticnih (alkohol neposredno vpliva na absorbcijo, distribucijo, metabolizem, izlocanje in transport zdravila zaradi tekmovanja z zdravilom za razgradnjo v encimskem sistemu - povecana koncentracija zdravila v krvi in povecana nevarnost pojava škodljivih stranskih ucinkov) do farmakodinamskih, kjer gre predvsem za seštevanje ucinkov alkohola in zdravil (tukaj npr. alkohol lahko spremeni ucinek zdravila, ne da bi se spremenila koncentracija zdravila v krvi). Enako je lahko pri Clinofugu D50, ceprav gre le za 1 majhno pivo. Svetujem vam, da se glede na veliko obcutljivost zdravila poskušate v casu zdravljenja vzdržati vseh alkoholnih pijac poleg že vseh omenjenih v navodilu za uporabo zdravila, ki je priloženo škatlici. Naj zdravilo doseže tisti klinični učinek, za kakršnega je namenjeno, pivo ali dva pa po zaključku zdravljenja. Lep spomladanski pozdrav! Svetovala je: Sonja Rupret, mag.farm., spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Spoštovani! Zanima me, kdaj bo na našem tržišču oziroma pri vas dostopno nov zdravilo za zdravljenje debelosti ACOMPLIA družbe Sanofi – Aventis in kakšna bo predvidoma postopek nabave ter njegova cena (beli recept?). Doslej sem preizkusila že obe tovrstni zdravili, Reductil in Xenical, pa mi nobeno ne ustreza. Za odgovor se iskreno zahvaljujem. Prijazen pozdrav, ( Željka, 30.3.2007 )
Odgovor:
Pozdravljeni! O zdravilu Acomplia vam lahko posredujem le podatke, ki sem jih pridobila pri proizvajalcu Sanofi Aventis, in sicer, da bo zdravilo pri nas mogoče dobiti na zdravniški recept v decembru letos ali januarja drugo leto, po ceni 70 evrov.  Svetujem vam, da vseeno že prej poskusite kaj storiti zase. Poskusite pripraviti svoj plan, kako spremeniti življenjski slog in se bolj posvetiti uravnoteženi prehrani in vsakodnevnemu gibanju. Prepričana sem, da boste le s kombinacijo omenjenih ukrepov in zdravil lahko dosegli željeni cilj, t.j. izgubili odvečne kilograme in pri tem tudi ostali. Lep dan vam želim! Svetovala je: Sonja Rupret mag.farm., spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Pozdravljeni, na internetu sem zasledila, da obstajajo tablete Reductil 10 in 15 mg. Stara sem 39 let in pri velikosti 168 cm tehtam 86 kg. Poskušala sem že vse mogoče, a ker praktično nimam prostega časa (služba, otroci, šola) bi želela nekaj, kar bi mi pomagalo pri izgubi mojih odvečnih kg. Ali lahko dobim tablete brez recepta in kakšna je cena? Drugače sem zdrava in ne jemljem nobenih zdravil. Hvala za odgovor in lep dan, ( Zvonka, 26.3.2007 )
Odgovor:
Spoštovani! Reductil kapsule 10 ali 15mg (sibutramin) so pri nas registrirane kot zdravilo iz skupine zaviralcev apetita, predpiše pa ga lahko samo zdravnik (na "bel" recept, cena približno 40 evr) kot podporno zdravljenje v integriranem terapevtskem programu  za obvladovanje telesne mase (ITM -index telesne mase nad 27 oz.30, če so še prisotni drugi dejavniki tveganja). ITM lahko izračunate sami ali vaš farmacevt v vaši lekarni, na trenutne vaše podatke pa sem vam izračunala, da je vaš ITM 30,5). Če ste poizkusili, kot pravite, vse in ni bilo uspeha, potem je vsekakor pri vas nek integriran terapevtski program smiseln, ob pomoči vašega ali napotnega zdravnika. Moram pa dodati, da brez spremembe življenjskega sloga , kljub jemanju tablet, ne bo šlo. To dokazujejo številni znanstveno podprti dokazi in tudi vsakdanja praksa, ki jo spremljamo. Problema debelosti se je potrebno lotiti sistematično, z veliko volje in vztrajnosti in naj se kilogrami topijo počasi. Samo to je ključ do dolgotrajnejšega uspeha, kar si verjetno želite tudi vi. Naredite svoj načrt prehranjevanja - upoštevajte pravila zdravega prehranjevanja vsaj petkrat na dan po malem s hranili po prehranski piramidi, vsak dan si vzamite čas samo zase in bodite fizično aktivni vsaj pol ure (to pomeni, da se morate močno zadhati), pijte veliko vode ali čajev (na primer čaj KRRT iz Galenskega laboratorija Celjskih lekarn), okrepite svojo samopodobo in - s tem načrtom v roki pojdite k svojemu zdravniku. Važno je, da na svoj problem gledate pozitivno, si zastavite več manjših, postopnih ciljev in jih tako postopno tudi uresničujte. Zagotovo vam bo uspelo.  Lepo pozdravljeni!  Svetovala je: Sonja Rupret, mag.farm., spec iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Spoštovani ! Zanima me, če so na tržišču oz. pri nas že v prodaji tablete ACOMPIA za zdravljene debelosti in če, koliko bo recept stal. Z Xenicalom in Reductilom mi doslej ni uspelo bistveno zmanjšati telesne teže. Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem. Prijazen pozdrav! ( Željka Gaber, 23.3.2007 )
Odgovor:
Zdravilo Acompia ne poznam, verjetno pa ste mislili na zdravilo Acomplia. Uradno je pri nas že pridobilo dovoljenje za promet, na naš trg pa bo prišel predvidoma decembra letos. Če vam ga je predpisal zdravnik (index telesne mase nad 30 oz. nad 27 ob prisotnosti dislipidemije), ga lahko dobite v Avstriji, Nemčiji, in verjetno tudi v drugih državah EU (cena 70 evrov). Lep pozdrav! Svetovala je: Sonja Rupret, mag.farm., spec iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Teto (80 let) pečejo noge, predvsem od kolena navzdol. Iz Švice je dobila mazilo z oznako 730751 Jardin Pferdebalsam Gel. Ali je mazilo mogoče dobiti tudi v naših lekarnah? Kaj bi bilo primerno za ublažitev pekočega občutka v nogah? ( nečakinja, 10.2.2007 )
Odgovor:
Mazilo, o katerem sprašujete, je na našem trgu pod imenom Pherdesalbe mit Aloe Vera (konjsko mazilo z alojo vero) 200 ml, v lončku. Vsebuje tudi ekstrakt divjega kostanja in rožmarina, ki ugodno delujeta na prekrvavitev, kafra in mentol pa hladita in dajeta občutek svežine. Obremenjeni sklepi in mišice ter ožilje se tako sprostijo, kar je prijeten občutek. S podobnimi sestavinami je mogoče v naših lekarnah dobiti kar nekaj pripravkov, vsi ugodno delujejo na ožilje nog in pekoče ter utrujene noge. Pri vašem farmacevtu povprašajte po pripravkih Herbion, Venitan, Favn, Gehwol, Venorest in drugih. Vsi so primerni za lajšanje težav pri utrujenih, bolečih, oteklih in pekočih nogah. Priporočam tudi zmerne masaže prizadetih nog, predvsem od gležnjev do kolen (ne v obratni smeri) ter počitek z nogami v vodoravnem položaju. O podobnih težavah pišemo tudi na naši spletni strani v rubliki Nasveti farmacevta. Lep pozdrav! Svetovala je: Sonja Rupret, mag.farm., spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Dober dan, enkrat sem vam že postavila vprašanje na vaši odlični in zelo pregledni spletni strani in sem dobila zelo hiter ter jasen odgovor oz. nasvet, ki sem ga z veseljem upoštevala ( odgovor gospe Rupret ). Sedaj pa vas prosim še za nasvet glede tabletk za ušesa Tone TM. Do sedaj redno jemljem zdravili za znižanje krvnega tlaka Co-Diovan in Tenormin, uživam sveža česen in čemaž, ter česnovo tinkturo, proti zvišanem holesterolu se borim ( poleg diete in telesne aktivnosti ) še s čajno mešanico Holesterolnik ( Lekarna Olimje), zaradi številnih degenerativnih očesnih obolenj v družini preventivno uživam kapsule Ekovision. Ker pa me že od otroških let muči tudi naglušnost, ki je posledica reakcije na prevelike doze penicilina, sem postala pozorna na omenjene tabletke oz. na to, kar obljublja proizvajalec. Zato me zanima vaše strokovno mnenje o tem, ali je ob vseh mojih dosedanjih "vnosih zadravilnih substanc", ki jih je že kar nekaj, smiselno in dopustno še kombiniranje tabletk Tone TM ? Stara sem 49 let. Hvala za vašo pozornost in veliko zdravega počutja vam želim. ( Branka, 9.2.2007 )
Odgovor:
Hvala za vaše lepe želje. Kot razberem iz vašega vprašanja, je še nekaj majhnih dodatnih težav z zdravjem, ki pa niso niti malo hude ali nevarne, čeprav verjamem, da vas motijo. Ugotavljam, da ste v varovanju svojega zdravja tudi aktivni, kar je zelo dobro in kar vztrajno in vestno počnite še naprej!  O pripravku »TONE«, ki je pred kratkim prišel na naš trg, ni še prav veliko informacij. Vemo, da ekstrakti zelišč, ki jih pripravek vsebuje (ajda, hmelj, borovnica, galganta), v ljudski medicini veliko uporabljajo za prekrvavitvene motnje, a težko bi rekla kaj bolj določenega o končnem učinku. Proizvajalec oz. uvoznik ga sicer toplo priporoča, a uživati se mora dlje časa,več mesecev,  da bi zaznali učinke. Pripravek imamo na naših policah, ga tudi prodajamo, a šele čez nekaj časa bomo morda lahko kaj več povedali, kaj nam bodo zaupali naši pacienti. Glede na vaš spisek zdravil vam pripravka ne bi priporočala. Kombinacije zdravil so sedaj nekako uravnotežene in imajo optimalno delovanje, zato ni smiselno posegati z dodatnimi pripravki, Raje obiščite svojega otologa in povprašajte o smiselnosti drugačnega pristopa k vašim težavam s sluhom. Lep Pozdrav! Svetovala je: Sonja Rupret, mag.farm., spec. Iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Spoštovani! Zanima me, kateri izdelki so na voljo pri nas, ki vsebujejo sestavino zelišča hudičevega kremplja in za kaj točno so ti izdelki najbolj primerni, pri katerih bolečinah pomagajo najbolj? Po mojih poizvedovanjih obstajajo tudi tablete na tej bazi, zanima me, ali to drži? Predvsem se zanima za bolečine v kržu, sklepih. Najlepša hvala za Vaš odgovor. Lep pozdrav, ( Lucija Paradžik, 2.2.2007 )
Odgovor:
Hudičevi kremplji (Harpagophytum procumbens) je zelišče, ki raste v južni Afriki (Namibija, Angola, Botsvana) v savanah. Domačini sekundarno korenino (tuber) uporabljajo za lajšanje prebavnih težav (stomatitis), porodnih krčih ter pri revmatičnih težavah. Nemška komisija za zdravilna zelišča (komisija E) navaja, da se učinkovine iz korenike uporabljajo pri degeretivnih muskuloskeletnih obolenjih (artritis, osteoartritis, revmatizem). Bolj se priporoča pri kroničnih težavah, saj so klinične primerjalne študije dokazale njegovo učinkovitost po 3-4 tedenskem jemanju. Aktivne učinkovine v koreniki so iridoidni glikozidi harpagozid in harpagid, fitosteroli, triterpeni in fenoli. Najbolj učinkovit od zgoraj naštetih je glikozid harpagozid, ki ga je v korenini od 1-3,3%. Ta učinkovina ima protibolečinsko in protivnetno delovanje. Zavira lipoksigenazne encime, ki so odgovorni za sintezo leukotrienov, ki so poglavitni mediatorji vnetja. Stranski učinki so redki. Pri 8% pacientov se po zaužitju lahko pojavi driska, pri določenih pa želodčne težave. Uporaba je kontraindicirana pri bolnikih z želodčnim ali duodenalnim ulkusom, diabetikih in pri nosečnicah. Dnevni odmerek ne sme prekoračiti 9 g suhe korenike oz. 400-1200 ekstrakta dnevno. V Sloveniji izdelka  s tem zeliščem v obliki peroralnih izdelkov ni. V tujini je teh izdelkov kar nekaj (Harpadol, Doloteffin). Pri nas pa je hudičev krempelj ena izmed sestavin v kremi NODOL. Pa še nekaj! V določenih klepetalnicah sem opazila, da udeleženci klepetalnic zamenjujejo hudičeve kremplje z Boswelia serrata, ki ima podobne učinke, je grm in raste v Indiji, uporablja pa se njena smola ali skorja. Pri nas je samo kot sestavina kreme ARTROSTOP, ki ima podobne učinke kot NODOL. Svetovala je: Dragica Černigoj-Kropf,mag.farm. iz Lekarne Slovenske Konjice
Vprašanje:
Pozdravljeni! Pred kratkim sem se začel ukvarjati z fitnesom....zanima me katere vitaminske tabletke mi priporočate...želel bi jih jemati tudi zato, ker jem zelo malo zalenjave(ni mi ukusna) hvala za odgovor lp, marko ( božo, 31.1.2007 )
Odgovor:
Ne bi želela favorizirati določenega proizvajalca, saj je izbira na našem trgu precejšnja in vam jih bodo v vaši lekarno gotovo predstavili, bi pa omenila nekaj pripravkov , glede na to, da ste se začeli ukvarjati s fitnesom, iz linije Peeroton winners stuff, Gre za različne kombinacije glede na potrebe športnikov, z vitamini, minerali, proteini, aminokislinami in ogljik.hidrati. Izdelke svetujejo zagotovo v naših lekarnah »Planet« v hipermarketu TUŠ, v naši lekarni V Rogaški Slatini, pa tudi v drugih vam bodo priskočili na pomoč z nasvetom, po potrebi tudi z naročilom. Prijetno vadbo želim! Svetovala je: Sonja Rupret, mag. farm. spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Ali mi lahko svetujete kakšno naravno zdravilo za zniževanje holesterola? ( Robi, 31.1.2007 )
Odgovor:
Poleg ustrezne prehrane, ki naj vsebuje manj trdih maščob oz. nasičenih maščobnih kislin v njih ter veliko zelenjave, priporočamo uživanje vsaj dvakrat tedensko ribjega mesa, ugodno delujejo tudi naravni pripravki z večkrat nenansičenimi maščobnimi kislinami Omega-3. Omega-6, Omega-9, ki jih vsebujejo pripravki z naravnimi ribjimi olji (Ribamed, Omegactive, Omega-3 Nat.Wwealt, Lososovo olje  omega-3 z dodatki) , učinkoviti so tudi česnovi pripravki, npr. Herbion Allium in Antisklerin oz. FidiAlin plus. Laneno olje, ribje olje, oreški so tudi zelo bogati s temi sestavinami, zato jih je smiselno uvrstiti v vaš jedilnik. Zelo smiselna je redna fizična aktivnost, vsaj 3-4 krat tedensko in zadosten vnos vode. Lep pozdrav! Svetovala je: Sonja Rupret, mag. farm. spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Dober dan, prosim za informacijo: redno uživam Co-Diovan in Tenormin tablete za zniževanje visokega tlaka. Zanima me, ali lahko tem zdravilom občasno dodam še zdravila "zelene lekarne": Ekovision ( oči ), Persen ( pomirjanje ), Bilobil ( spomin ). Stara sem 49 let. Je tovrstna kombinacija zdravil možna oz. zdrava ? Hvala za odgovor in uspešno poslovanje vam želim. ( Branka, 9.1.2007 )
Odgovor:
Spoštovani! Predpisali so Vam dve dobri zdravili za zniževanje krvnega tlaka, sprašujete pa o dodatkih fitofarmacevtskih pripravkov. Bilobil ima učinke na drobne žilice - kapilare, tako kot vzgojeni česen in česen iz narave - čemaž, ki ju že uživate, zato Bilobil kot dodatek ni potreben. Ekovision je odlična kombinacija vitaminov in antioksidantov za varovanje oči in ga lahko uživate, 1 kapsulo na dan. Persen pa vsebuje ekstrakt baldrijana s pomirjevalnimi učinki, ki ga smete jemati v priporočenih odmerkih. Hvala za lepe želje in lep dan Vam želim! Svetovala je: Sonja Rupret, mag. farm. spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Ali se dobijo uspavalne tablete brez recepta? ( Pety, 10.1.2007 )
Odgovor:
Spoštovani! Uspavalne tablete kot zdravila, ki so registrirana na slovenskem tržišču, so vsa le na zdravniški recept. V prosti prodaji, za samozdravljenje, pa je na voljo nekaj fitofarmacevtskih pripravkov, Vaš farmacevt Vam bo svetoval primeren pripravek. Lep pozdrav! Svetovala je: Sonja Rupret, mag. farm. spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
mene zanima če obstajajo kaka zdravila s katerimi se lahko zastrupiš hvala za odgovor p.s. pa zanima me še če so kaka zdravila ko začne človek pozablati vse lp ( Pety, 13.1.2007 )
Odgovor:
Pozdravljeni! Zdravila so "dobrina", namenjena ob pravilni uporabi le zdravljenju, preprečevanju in lajšanju simptomov bolezni, za kar morajo pri Uradu za zdravila in medicinske pripomočke pridobiti dovoljenje za promet. Za druge namene, kot sprašujete, zdravila niso registrirana. Pozabljanje je lahko eden od simptomov bolezni, zato Vam svetujem, da o tem in o morebitnem zdravljenju spregovorite s svojim osebnim zdravnikom. Lep pozdrav! Svetovala je: Sonja Rupret, mag. farm. spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Ko končam z uriniranjem me zaskali.Kaj mi priporočate!!! ( marina, 31.1.2007 )
Odgovor:
Verjetno je prišlo do vnetja sečil, predvsem zadnjega dela. Če ni prehudo, da bi obiskali zdravnika, potem uživajte čim več ursi čaja ali čajne mešanice za ledvica in mehur (vsaj 2 litra na dan, če prenesete ta okus), da boste čim bolj razkužili sečne poti in odstranili bakterije. Če so taka vnetja pogosta, lahko uživate tudi brusnični čaj ali tudi kapsule. Vsekakor pa je smiseln pregled pri zdravniku, da bi z ustrezno preiskavo ugotovil pravega povzročitelja vnetja. Lep pozdrav!  Svetovala je: Sonja Rupret, mag. farm. spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Na levi dojki imam razpoko na bradavički kar me boli in peče.Tako, da vas prosim za nasvet kaj storiti? Ali je možno dobiti kakšno mazilo oziroma kaj podobnega? In kaj storiti, da se to ne bi več ponavljalo? LP! ( Petra, 31.1.2007 )
Odgovor:
Niste navedli, ali ste mamica in dojite, kajti takrat se te težave pogosteje pojavljajo, a ne glede na to, če razpoka boli in peče, je smiselno dajati hladne obkladke in mazati s pripravki z dexpanthenolom  (Bepanthe, Pantexol), dobijo pa se tudi posebni pripravki za intenzivno nego bradavic Multi-Mam, ki tudi zmanjšujejo oteklino in preprečujejo vnetja (komprese in gel). Če je vnetje hujše in prisotna huda bolečina, obiščite zdravnika, ki bo ugotovil, za kakšno vnetje gre in ali je poleg lokalnega zdravljenja potrebno tudi sistemsko zdravljenje z zdravili. Lep pozdrav! Svetovala je: Sonja Rupret, mag. farm. spec. iz Lekarne Radeče
Vprašanje:
Kako ukrepati, če me ožge meduza? ( Radijska poslušalka )
Odgovor:
Pri piku oz.ožigu meduze se na koži pojavi opeklini pododbno vnetje, ki skeli in srbi. To je posledica strupa, ki se sprošča iz žel ožigalk, ki pa se lahko sprošča še nekaj ur po piku, zato je prva pomoč pri takem piku še kako pomembna. Kaj torej storimo? Ožig najprej spiramo z veliko morske vode, da se odstrani čim več strupenih žel (uporabimo lahko tudi mivko, a le za otiranje, ne drgnjenje) in hkrati ohlajamo prizadeto kožo. Za inaktivacijo strupa lahko uporabimo tudi kis ali alkohol, nato pa obolelo kožo namažemo s pripravkom, ki vsebuje antihistaminik (Fenistil gel), adstringentne in antiseptične sestavine (Kamagel, Aloa vera gel) ali druge lipido-koloidne emulzije (Urgodermyl, Bepanthen, pripravki z ognjičem, šentjanževko, vitaminom E, alantoinom, ribjim oljem). Pripravke lahko kupite v naših lekarnah in prav bi bilo, da vsaj eden najde svoje mesto v počitniški torbici za prvo pomoč.  Za hlajenje ožiga lahko uporabimo tudi led, če ga imamo pri roki. Če je prizadeta večja površina kože ali sluznica in če se pojavi hujša alergična reakcija, ki jo spremljajo še slabost, bruhanje, otekanje ali oteženo dihanje, takoj  poiščite zdravniško pomoč! Svetovala je: Sonja Rupret, mag. farm. spec. iz Lekarne Radeče
Prejšnja stran  1 … 76 77 78 79 

Izberite


Varen nakup

Varen nakup!

Barvni seznam produktov

Zdravilo
Prehransko dopolnilo
Galenski izdelki
Medicinski pripomoček
Kozmetika
Živilo za posebne zdravstvene namene
Homeopatsko zdravilo
Eko izdelek
Male živali
Generični izdelek