Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 5.01.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Ščitnica - majhna, a izredno pomembna žleza

Alja Pader Govejšek, mag. farm.

Ščitnica je majhna endokrina žleza v obliki metuljčka. Ovija se okrog sapnika tik pod Adamomovim jabolkom. Njeno delovanje nadzoruje žleza hipofiza z izločanjem TSH (tireostimulirajoči hormon), pod nadzorom hipotalamusa. Ščitnica je najpomembnejša žleza v organizmu za uravnavanje porabe energije v vsaki celici v organizmu. Nadzoruje torej metabolizem, vzdržuje pa še proces prebave ter upravlja kalcijeve procese. Poleg tega skrbi za mnoge pomembne življenjske procese, kot so: reguliranje srčnega ritma, vzpodbujanje kognitivnih funkcij, vpliv na rast in obnovo kosti, uravnavanje menstrualnega cikla, telesne temperature, teže in holesterola, vzdrževanje prebavnih procesov,.. Življenje brez ščitničnih hormonov torej ni mogoče.

Ščitnica tvori tri hormone: tiroksin (T4), ki je v neaktivni obliki, trijodtironin (T3) - aktivna oblika hormona ter kalcitonin. Za pretvorbo neaktivne oblike hormona v aktivno obliko potrebujemo jod. Tretji hormon kalcitonin pa vpliva na homeostazo kalcija - uravnava rast in obnovo kosti.

V nadaljevanju preberite:

Poslušajte radijsko oddajo:

Ko ščitnica ne deluje pravilno…

Nepravilno delovanje ščitnice uvrščamo med avtoimune bolezni. Pogostejše so pri ženskah, predvsem po 40. letu, ko prizadenejo kar vsako peto žensko. Po petdesetem letu pa kar vsako tretjo. K temu veliko prispevajo dedni dejavniki in večja dovzetnosti žensk na stres, ki v veliki meri vpliva na težave s ščitnico.

Če ščitnica izloča premalo hormonov, govorimo o hipotirozi. Najpogostejši oblika je avtoimuno kronično vnetje ščitnice, imenovano Hashimotov tiroditis. Telo tvori protitelesa, ki poškodujejo ščitnično tkivo, posledično le-to ne proizvaja več dovolj ščitničnih hormonov.

Simptomi hipotiroidizma se razvijajo počasi, tudi več mesecev. Najpogostejši znaki zmanjšanega delovanja ščitnice so: skrajna utrujenost, nepojasnjeno pridobivanje telesne teže ob normalni prehrani, nizka telesna temperatura, hladne okončine, okorelost prstov z mravljinčenjem, zaprtje, močne menstruacije, izpadanje las, vrtoglavice, pozabljivost, motnje koncentracije, suha koža teelsa, hripavost, motnje v srčnem ritmu, otekanje obraza, bolečine v mišicah, anemija, suhe oči.

Pri nekaterih bolnikih s hipotiroidizmom se ščitnica lahko poveča, kar se kaže kot golša.

Vzrok za nezadostno delovanje ščitnice je lahko še pomanjkanje joda v hrani, v redkih primerih pa motnje v delovanju hipofize, ki ne sprošča več dovolj hormona (TSH), ki vzpodbuja delovanje ščitnice. V skrajnem primeru pa je lahko vir težav tumor hipofize. Zdravljenje v tem primeru poteka s kirurškim posegom ali z obsevanjem.

Ščitnica pa lahko deluje tudi v povečanem obsegu. To stanje imenujemo hipertiroidizem. Zaradi avtoimunega vnetja ščitnica proizvaja preveč hormonov. V 70% govorimo o bazedovki ali Gravesovi

bolezni. Bolezen se razvije pogosteje pri mlajši populaciji. Za razliko od prej omenjenega oslabljenega delovanja ščitnice, ki je neozdravljivo, pa je hipertiroidizem popolnoma ozdravljiv.

Pacienti opažajo utrujenost, nepojasnjeno izgubljanje telesne teže ob nespremenjeni prehrani, prekomerno potenje, občutek vročine v telesu, drisko, neredne menstruacije, izpadanje las, vrtoglavice, pacienti imajo mehko in vlažno kožo, motnje razpoloženja, višji srčni utrip, drhtenje rok, mišična šibkost, pojavi se razdražljivost izbuljenost oči, nespečnost...

Ščitnica se ob prekomernem delovanju običajno poveča, kar se kaže z nastankom golše. Bolniki prejemajo zdravila, ki zavirajo nastajanje ščitničnih hormonov. Zdravljenje lahko dopolnjujemo z uporabo radioaktivnega joda, ki s sevanjem uniči prekomerno delujoče ščitnično tkivo. V primeru, da zdravljenje z zdravili ni uspešno, se lahko del ščitnice operativno odstrani. Bolezensko stanje hipertiroidizma je za razliko od hipotiroidizma popolnoma ozdravljivo.

Motnje v delovanju ščitnice so lahko tudi prehodne. Uvedba terapije takrat največkrat ni potrebna. V nekaterih primerih, običajno pri hipotiroidizmu po porodu, pa se uvede kratkotrajno nadomeščanje ščitničnih hormonov. Včasih je potrebno tudi nadomeščanje joda.

Najnevarnejša oblika bolezni ščitnice, a zelo redka, je rak ščitnice. Če je odkrit pravočasno, je v celoti ozdravljiv.

Kdaj k zdravniku?

Če se srečujemo z navedenimi simptomi, je obisk osebnega zdravnika nujen. Ta nas napoti na odvzem krvi in ob laboratorijsko potrjenem nepravilnem delovanju ščitnice sledi nadaljnja obravnava pri specialistu za bolezni ščitnice – tirologu. Ta opravi podroben pregled ščitnice z ultrazvokom in kontrolira ščitnične hormone. Če zdravnik potrdi avtoimuno obliko hipotiroidizma, je potrebno doživljenjsko nadomeščanje ščitničnih hormonov. Učinek zdravil je viden približno tri tedne po začetku zdravljenja, hormonsko raven pa je potrebno redno nadzorovati.

Če nepravilnega delovanja ščitnice ne odkrijemo pravočasno oz. ga ne zdravimo, je zdravstveno stanje organizma lahko resno ogroženo. Močno se poruši homeostaza organizma, kar lahko vodi v različne bolezni srca in ožilja, motnje v presnovi holesterola, neplodnost, motnje menstrualnega cikla, kognitivne motnje, neurejeno prebavo, psihične motnje, sladkorno bolezen, kronične bolečine z vnetnimi procesi in celo v razvoj dodatnih avtoimunih bolezni. Kar pri 25% obolelih, ki imajo težave s ščitnico, je avtoimuno vnetje ščitnice lahko v prihodnosti povezano z drugimi avtoimunimi obolenji. Predvsem s kožnimi obolenji (vitiligom, luskavico) in s slabokrvnostjo (perniciozno anemijo).

Pomembno je, da bolniki z obolenjem ščitnice redno in pravilno jemljejo zdravila. S sočasno kombinacijo zdravega načina življenja lahko bistveno zmanjšajo simptome bolezni ter uravnotežijo delovanje ščitnice. Tako je tudi njim omogočeno dolgo ter aktivno življenje.

Kako lahko najbolje preventivno skrbimo za ščitnico?

Ker življenje brez ščitničnih hormonov ni mogoče, moramo za ščitnico dobro skrbeti. Le-ta potrebuje celostno zdrav organizem, zdrav življenjski slog in raznovrstno prehrano. Poskrbeti moramo za kakovosten imunski sistem. Ker pretvorba neaktivne oblike hormona v aktivno obliko poteka večinoma v jetrih in črevesju, moramo imeti čim bolj ohranjeno črevesno in jetrno funkcijo. Izogibati se moramo stresnim dejavnikom. Stres z izločanjem hormona kortizola poveča prepustnost črevesnih sten, kar lahko vodi do kroničnega vnetja črevesja. Hkrati zavira tvorbo TSH in pretvorbo hormona T4 v aktivnejši T3. Telo se s tem, ko s kortizolom upočasni ščitnico, skuša zavarovati pred pretirano obrabo. To zaviranje tvorbe ščitničnega hormona in hormonskih receptorjev lahko poteka leta in leta, ko živimo v konstantnem kroničnem stresu, pa vendar tiho in brez vsakršnih simptomov, dokler ni prepozno.

Ščitnica , jod in prehrana…

Ščitnica za pravilno delovanje in pretvorbo hormonov potrebuje zadosten in pravilen dnevni vnos joda. Za odrasle osebe je to 150mcg joda/dan, za nosečnice se vrednosti zaradi povečane porabe joda zvišajo na 250mcg /dan, za otroke pa je priporočljiv dnevni vnos joda 120mcg. V Sloveniji večino joda dobimo z vodo in jodirano soljo, s čimer je zadoščeno dnevnim potrebam po jodu. Jod najdemo še v morski hrani, algah, mlečnih izdelkih, jajcih, gobah, špinači, brokoliju,… Prekomeren vnos joda, pa naj bo ta zavesten ali nezavesten, nikakor ni priporočljiv, saj lahko vodi do hipotiroidizma in pojava golšavosti.

Poleg joda je pomemben še zadosten vnos B-vitaminov ter mikrohranil kot so selen, cink in baker.

Pri prehranjevanju moramo biti previdni tudi z uporabo t.i. goitrogenov. Mednje uvrščamo brstični ohrovt, brokoli, cvetačo, repo, zelje, laneno seme,… Goitrogeni zmanjšujejo absorpcijo joda iz hrane, zato je potrebno predhodno namakanje ali kuhanje omenjene zelenjave pred zaužitjem.

Ko smo že pri prehrani, še besedo o glutenu. Povezava glutena in delovanja ščitnice še ni popolnoma raziskana: stroka sklepa, da gluten poškoduje steno črevesja, s čimer se posledično zmanjša absorpcija mikrohranil, ki so, kot smo že omenili, zelo pomembni za pravilno delovanje ščitnice.

Najpomembneje pa je, da se izogibamo predelani hrani. Če je le mogoče, naj večino našega jedilnika predstavljajo raznovrstne in preproste jedi iz dobre domače kuhinje.

Na kaj naj bodo bolniki s težavami s ščitnico še posebej pozorni…

Za bolnike, ki prejemajo terapijo za zdravljenje težav s ščitnico, je res pomembno, da zdravila pravilno uporabljajo. Zdravilo za ščitnico se vzame zjutraj na tešče, kot prvo zdravilo, eno uro pred jedjo. Bolniki morajo paziti na zdrav življenjski slog, skrbeti za imunski sistem in ustrezno prehrano. Posebej bi želela opozoriti bolnike, naj vedno, ko pridejo v lekarno, opozorijo na težave s ščitnico, da se jim res pravilno in zanje kar najbolj primerno svetuje ob izdaji ostalih zdravil ali prehranskih dopolnil. Omenjenim pacientom se priporoča izogibanje uporabe prehranskih dopolnil za stimulacijo imunskega sistema (npr. pripravki iz ameriškega slamnika, ginsenga, ašvagande), ker lahko vodijo v poslabšanje avtoimunega vnetja ščitnice.

Za konec…

Z zdravim imunskim sistemom, kakovostno črevesno in jetrno funkcijo, uživanju zdrave in razno-vrstne prehrane ter izogibanju stresnim situacijam bomo okrepili delovanje naše ščitnice in zmanjšali možnost drugih obolenj.

Pacienti z obolenji ščitnice pa lahko s pravilno kombinacijo zdravil in z zdravim življenjskim slogom bistveno zmanjšajo simptome ter uravnotežijo delovanje ščitnice. Čeprav se zaradi težav s ščitnico na dan prikradejo številne neprijetnosti, lahko zdravila v veliki meri odpravijo te težave in bolnikom omogočijo dolgo ter aktivno življenje.

Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.