Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 5.01.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Diuretiki naravnega izvora

Dragica Černigoj Kropf, mag.farm.

Pri boleznih srca, ožilja in ledvic so običajno prvi bolezenski znaki otekanje nog in zastajanje vode v telesu. Takrat ljudje pogosto začnejo najprej uporabljati zdravilna zelišča, ki so jih že vrst let uporabljali naši predniki, ali pa po priporočilu znancev, ki bolj ali manj poznajo učinke zelišč. Malo ljudi v začetni fazi bolezni pride na posvet k zdravniku ali v lekarno.

Včasih uporaba zdravilnih zelišč ni bila sporna, ker ni bilo sintetskih zdravil in posledično tudi ne medsebojnih učinkovanj (interakcij) z zdravili na recept. Vse, kar vnesemo v telo, se presnavlja preko jeter, kjer so zapleteni encimski sistemi, ki presnavljajo hrano in zdravila. Že tukaj lahko prihaja do interakcij, kar pomeni, da sočasno zaužito zelišče lahko poveča ali zmanjša učinek zdravil. Prav tako je interakcija mogoča tudi na mestu delovanja, ker se velikokrat zelišča vežejo na isto vezavno mesto, izrinejo zdravilo in tako bistveno zmanjšajo ali povečajo delovanje predpisanih zdravil. Zato je zelo pomembno, da se o sočasni uporabi posvetujemo s strokovnjakom v lekarni.

Med najbolj poznana zelišča, ki povečajo izločanje vode iz telesa spadajo: preslica, breza, regrat, peteršilj, kopriva, brinove jagode, zlata rozga, gladež in golostebelni kilovnik. V ljudskem zdravilstvu poznamo še veliko tradicionalnih zelišč, ki pa nimajo raziskanih mehanizmov delovanja in posledično ne poznamo tudi součinkovanj s sintetskimi zdravili.

Zdravilna zelišča delimo na oficinalna, ki so opisana v Evropski farmakopeji in imajo dokazane učinke, raziskane mehanizme delovanja, morebitne stranske učinke in interakcije z zdravili na recept. Tradicionalna zdravilna zelišča se za zdravljenje uporabljajo že več kot 30 let, vendar nimajo raziskanega mehanizma delovanja, zato moramo biti ob sočasni uporabi z zdravili na recept zelo previdni. Pri nabiranju zelišč moramo paziti, da rastline nabiramo v čistem okolju, kjer je verjetnost kontaminacije s strupi iz okolja minimalna, da jih nabiramo na pravilen način in tudi sušimo in shranjujemo pravilno.

Za večino zelišč, ki pomagajo pri izločanju vode iz telesa, niso dokazovali učinkovitosti s kliničnimi študijami, omejili so se predvsem na in vitro in in vivo raziskave. Na srečo pa nobena od uporabljenih rastlin nima resnejših stranskih učinkov. Dolgo časa so domnevali, da zelišča le povečajo količino izločene vode, ne vplivajo pa na izločanje elektrolitov. Take rastline povečajo glomerulno filtracijo in jih imenujemo akvaretiki. Vendar so kasneje to domnevo ovrgli s študijami na živalih, kjer so potrdili, da vplivajo tudi na izločanje elektrolitov in tako delujejo diuretično. Učinkovine, ki pospešijo izločanje urina so: flavonoidi, saponini in eterična olja. Saponini in eterična olja dražijo ledvični epitelij in tako povečajo prekrvavitev ledvic in pretok urina, povečajo pa tudi diuretične učinke flavonoidov.

Učinkovine, ki pospešijo izločanje urina so: flavonoidi, saponini in eterična olja. 

V nadaljevanju preberite:

Preslica Zlata rozga Breza Regrat Brin Gladež Velika kopriva

Poslušajte radijsko oddajo:

Preslica

Najpogosteje se za odvajanje seča uporablja preslica. Lahko se pripravi kot poparek, kjer se 2-3 čajne žličke suhe zeli prelije z 2dl vrele vode in pusti namakati 10-15 minut. Tako pripravljen čaj lahko bolniki pijejo do 3X na dan. 
Preslica vsebuje 10% mineralnih snovi, 50-60% kremenčeve kisline, 5-6% topnih silikatov, flavonske glikozide, sitosterole in vitamin C. Med minerali je največ aluminija, kalija in mangana. Za uporabo je primerna samo njivska preslica, ker je močvirska preslica strupena.

Zlata rozga

Rastlina spada med košarnice (kot kamilica, ognjič, arnika, regrat…). V zdravilne namene se uporablja zel. Pri nas poznamo dve vrsti. Obe imata podobne učinkovine in posledično tudi podobne učinke. Zel zlate rozge vsebuje 1,5% flavonoidov, fenolne kisline in majhne količine eteričnega olja.

Breza

Prav tako lahko za odvajanje seča pripravimo poparek iz listov breze, ki jih nabiramo v maju. Listi vsebujejo 1-3% flavonoidnih glikozidov, klorogensko kislino, tanine, sledove eteričnih olj in 4% mineralnih snovi, med katerimi je največ kalija in 0,5% C vitamina. Glede na navedeno, je smiselna souporaba s furosemidom in ostalimi sintetskimi diuretiki, ki izplavljajo kalij iz telesa.

Regrat

Tudi na regrat ne smemo pozabiti. Regrat je enako, kot zlata rozga košarnica. Za odvajanje seča priporočamo liste, za pospešeno delovanje jeter in žolčnika pa korenino. Listi vsebujejo seskviterpenske laktone in njihove glikozide, triterpene, fenolne spojine, flavonoide in njihove glikozide, kumarine, fenolne kisline, poleg naštetega pa še 4% kalija, kar je zopet zelo pomembno pri sočasni uporabi s furosemidom.
Čaj pripravimo kot poparek iz 3-4 g suhih listov na skodelico vode in tako pripravljen čaj popijemo do dvakrat na dan.
Kot mogoč neželen učinek so navedene alergije in draženje želodca zaradi grenčin.

Cvetoč regrat na travniku
Oseba se sprehaja po cvetočem travniku regratovih lučk

 

Brin

Grmiček brina spada med cipresovke. Za vzpodbujanje diureze se uporabljajo jagode, ki vsebujejo 2% eteričnega olja.
 Za zdravljenje lahko pripravimo poparek iz 2-3 g suhih jagod v 150 ml vode in tako pripravljen čaj pijemo do 4x na dan. Nekateri žvečijo kar suhe jagode. Brinovih jagod ne smejo uživati tisti, ki imajo akutno ali kronično vnetje ledvic, ter nosečnice in dojilje.

Gladež

Grmiček iz družine metuljnic raste tudi pri nas. Droga je korenika, ki vsebuje veliko učinkovin, med katerimi so za diuretični učinek odgovorni izoflavoni, flavonoidi, fenolne kisline, minerali in eterično olje.

Velika kopriva

Velika kopriva ima veliko zdravilnih učinkov. Za diuretični učinek priporočamo vodne izvlečke listov in zeli.

Pri predstavitvi zelišč sem se omejila predvsem na pripravo čajev, čeprav bolj priporočam uporabo že pripravljenih izdelkov predvsem v obliki kapljic, kjer je sestava zdravilnih učinkovin natančno standardizirana, priprava je pa bistveno enostavnejša, saj določeno število kapljic nakapamo v kozarec vode.

Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.