Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Elevit pronatal, filmsko obložene tablete, 30 tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Elevit Pronatal je zdravilo, ki vsebuje vitamine, minerale in elemente v sledovih. Namenjen je nosečnicam in ženskam, ki dojijo. Elevit Pronatal ne vsebuje joda.
Zaloga: 63 na zalogi
Koda izdelka: 037648
19,86 €
19,86 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

12 vitaminov in 7 mineralov in elementov v sledeh

Elevit Pronatal je zdravilo, ki vsebuje vitamine, minerale in elemente v sledeh.

Elevit Pronatal se uporablja za preprečevanje ali izboljšanje motenj zaradi neravnovesja vitaminov ali mineralov ali zaradi neuravnotežene prehrane med nosečnostjo in dojenjem. Vitamini, minerali in elementi v sledeh so nujno potrebna hranila. Telo jih samo ne more proizvajati, zato jih mora dobiti s hrano. Te snovi so nujno potrebne za življenje (npr. dihanje, prebavo, proizvajanje energije, delovanje možganov in živčevja, razmnoževanje, rast), hkrati pa so tudi sestavni del številnih tkiv in organov.

Nosečnice in ženske, ki dojijo, potrebujejo znatno več vitaminov, mineralov in elementov v sledeh kot ženske, ki niso noseče. Zlasti nosečnica mora zagotoviti potrebne hranilne snovi ne samo za svoje telo, ampak tudi za otroka.

Nosečnice in ženske, ki dojijo, dobijo običajno dovolj vitaminov, mineralov in elementov v sledeh z uravnoteženo prehrano, če ne kadijo in ne uživajo alkohola. Kljub temu pa jim med nosečnostjo in dojenjem teh snovi lahko začne primanjkovati. Pogosto bruhanje na začetku nosečnosti je lahko vzrok za pomanjkanje nujno potrebnih hranil. Posledice pomanjkanja lahko vključujejo anemijo in utrujenost pri materi, pri otroku pa počasnejšo rast ter spremembe na koži in sluznici.

Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje vsa nujno potrebna hranila, ki so potrebna med nosečnostjo in dojenjem. Tako preprečuje pomanjkanje teh snovi pri materi in otroku. Folna kislina pomaga preprečevati malformacije pri otroku.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Elevit Pronatal
Ne jemljite zdravila Elevit Pronatal, če:

 • ste alergični na katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • imate previsoko raven vitamina A in/ali D v krvi,
 • se zdravite z vitaminom A ali s kemično podobnima snovema izotretinoinom in etretinatom. Smatra se, da je beta karoten vir vitamina A.
 • imate hudo okvarjeno delovanje ledvic,
 • imate zvišano raven kalcija v krvi ali zelo povečano izločanje kalcija z urinom,
 • imate moteno presnovo železa in/ali bakra.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Elevit Pronatal se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro, če imate

 • kamne v sečilih.
 • Kalcij, askorbinska kislina in vitamin D lahko vplivajo na nastanek kamnov.
 • Če uporabljate druge vitaminske pripravke. Zelo veliki odmerki nekaterih sestavin zdravila Elevit Pronatal, zlasti vitamina A, vitamina D, železa in bakra, so lahko škodljivi. Če uporabljate druge vitaminske pripravke ali če ste v zdravniški oskrbi, se pred jemanjem zdravila Elevit Pronatal posvetujte z zdravstvenim osebjem. Posebna previdnost je potrebna pri sočasni uporabi s katerimi koli drugimi izdelki, vključno s prehranskimi dopolnili in/ali obogateno hrano/pijačo, ki vsebuje vitamin A, beta karoten ali vitamin D. Opozorilo: Zdravila Elevit Pronatal ne smete uporabljati, če imate previsoko raven vitamina A ali D ali če uporabljate dodatke vitamina A. Glejte tudi ''Ne jemljite zdravila Elevit Pronatal''.

Zdravilo Elevit Pronatal ne vsebuje joda. Zagotoviti je treba ustrezen dodatek joda.

Elevit Pronatal vsebuje 0,2 mg biotina v eni filmsko obloženi tableti. Če bodo pri vas opravljali laboratorijske preiskave, morate zdravnika ali laboratorijsko osebje obvestiti, da jemljete ali ste pred kratkim jemali zdravilo Elevit Pronatal, saj lahko biotin vpliva na rezultate teh preiskav. Odvisno od preiskave so rezultati zaradi biotina lahko lažno zvišani ali lažno znižani. Zdravnik vam lahko naroči, da morate pred laboratorijskimi preiskavami prenehati jemati zdravilo Elevit Pronatal. Poleg tega upoštevajte, da lahko tudi drugi izdelki, ki jih morda jemljete, na primer multivitamini ali prehranska dopolnila za lase, kožo in nohte, vsebujejo biotin in vplivajo na rezultate laboratorijskih preiskav. Obvestite zdravnika ali laboratorijsko osebje, če jemljete tovrstne izdelke.

Druga zdravila in zdravilo Elevit Pronatal
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, še zlasti zdravila, navedena spodaj. Naslednja zdravila lahko vplivajo na delovanje zdravila Elevit Pronatal ali pa zdravilo Elevit Pronatal vpliva nanje. Kadar so potrebna, jih je treba vzeti vsaj 2 uri prej ali kasneje kot zdravilo Elevit Pronatal.

 • levodopa: zdravilo za zdravljenje Parkinsonove bolezni,
 • zdravila za zdravljenje zmanjšane kostne gostote z učinkovinami, katerih ime se končuje na ''dronat'',
 • tiroksin in levotiroksin: zdravili za zdravljenje zmanjšanega delovanja ščitnice,
 • digitalis: zdravilo za zdravljenje srčnih bolezni,
 • zdravila za zdravljenje bakterijskih okužb z učinkovinami, katerih ime se končuje na ''oksacin'' ali ''ciklin'',
 • penicilamin: zdravilo za zdravljenje revmatičnega vnetja sklepov in zastrupitve s težkimi kovinami,
 • zdravila za povečano izločanje vode, ki se imenujejo tiazidi in ki se na primer uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka,
 • antacidi: zdravila, ki nevtralizirajo ali vežejo želodčno kislino,
 • trientin: zdravilo za zdravljenje Wilsonove bolezni (kopičenja bakra v tkivih),
 • zdravila za zdravljenje virusnih okužb.

Holestiramin in holestipol (zdravili za zniževanje vsebnosti maščob v krvi) lahko zmanjšata absorpcijo v maščobah topnih vitaminov. O nujnosti uporabe teh dveh zdravil med nosečnostjo in dojenjem se posvetujte z zdravnikom. Potrebno je preveriti ali jemanje zdravila Elevit Pronatal zadostuje za preprečitev pomanjkanja vitaminov A, D in E pri materi in plodu/dojenčku.

Zdravilo Elevit Pronatal skupaj s hrano in pijačo: Oksalna kislina, ki jo najdemo v špinači in rabarbari, in fitinska kislina, ki jo najdemo v polnovrednih žitaricah, lahko zavirata absorpcijo kalcija. Izogibajte se jemanju zdravila Elevit Pronatal do dve uri po obroku, ki vsebuje večjo količino teh živil.

Nosečnost in dojenje
Zdravilo Elevit Pronatal je izdelano posebej za nosečnice in ženske, ki dojijo. Kljub temu se priporočenega odmerka ne sme preseči.
Odmerki vitamina A nad 10.000 mednarodnih enot (i.e.) dnevno v prvih treh mesecih nosečnosti lahko povzročijo deformacije pri nerojenem otroku. Zato upoštevajte informacije v ''Opozorila in previdnostni ukrepi''.
Trajno prekomerno jemanje vitamina D je lahko škodljivo za plod in novorojenčke. Vitamini in minerali v tem zdravilu se izločajo v materino mleko. To je treba upoštevati, če dojenček prejema še kakšne dodatke.
Za nosečnice in ženske, ki dojijo, se dnevni vnos 4.000 i.e. vitamina D še smatra kot varen. Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje 500 i.e. na tableto.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Zdravilo Elevit Pronatal ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Elevit Pronatal vsebuje laktozo, saharozo in natrij
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred jemanjem tega zdravila posvetujte z zdravnikom.
To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na tableto, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Elevit Pronatal, kot bi smeli: Preveliko odmerjanje lahko povzroči zvišanje ravni vitaminov A in D, kalcija, železa in bakra v krvi. Neznačilni začetni znaki povišanja so:

 • nenaden glavobol,
 • zmedenost, utrujenost, razdražljivost,
 • siljenje na bruhanje, bruhanje, bolečine v trebuhu, zaprtje, driska, izguba apetita,
 • rdečica na koži, srbenje,
 • žeja, vključno s prekomerno žejo, izločanje večje količine urina kot običajno

Če se pojavi kateri koli od teh simptomov, prekinite zdravljenje in se posvetujte z zdravstvenim osebjem. Dnevni vnos večjih odmerkov vitaminov A in D lahko škoduje nerojenemu otroku (glejte poglavje 2, ''Nosečnost in dojenje'').
Če ste pozabili vzeti zdravilo Elevit Pronatal: Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Nadaljujte z vašim dnevnim odmerkom.
Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Vsebnost: 30 tablet
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik):
Imetnik dovoljenja za promet: Bayer d. o. o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana
Proizvajalec: Dragenopharm Apotheker Püschl GmbH, Göllstraße 1, 84529 Tittmoning, Nemčija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovine v eni filmsko obloženi tableti so:

12 vitaminov:
vitamin A 3600 i.e.
vitamin B1 1,55 mg
vitamin B2 1,8 mg
vitamin B6 2,6 mg
vitamin B12 4,0 µg
vitamin C 100,0 mg
vitamin D3 500 i.e.
vitamin E 15 i.e.
kalcijev pantotenat 10,0 mg
biotin 0,2 mg
folna kislina 0,8 mg
nikotinamid 19,0 mg

7 mineralov in elementov v sledeh:
železo 60,0 mg
kalcij 125,0 mg
baker 1,0 mg
magnezij 100,0 mg
mangan 1,0 mg
fosfor 125,0 mg
cink 7,5 mg

Druge sestavine zdravila so: laktoza monohidrat, manitol, makrogol 400, mikrokristalna celuloza, natrijev karboksimetilškrob, magnezijev stearat, povidon K90, hipromeloza, vodna disperzija etilceluloze (etilceluloza, natrijev lavrilsulfat, cetilalkohol), makrogol 6000, smukec, titanov dioksid (E171), rumeni železov oksid (E172).

Uporaba

Priporočeni odmerek je ena tableta dnevno, ki jo pogoltnite celo, s kozarcem vode, najbolje ob obroku.

V primeru jutranje slabosti vzemite tableto opoldne ali zvečer. Razdelilna zareza je namenjena le delitvi tablete za lažje požiranje in ne delitvi na enaka odmerka.

Trajanje zdravljenja
Zdravilo Elevit Pronatal začnite jemati en mesec preden zanosite, oziroma, ko nameravate zanositi.  Nadaljujte ves čas nosečnosti in do prenehanja dojenja.

Uporaba pri mladostnikih
Zdravilo Elevit Pronatal lahko uporabljajo mladostnice, ki načrtujejo nosečnost, so noseče ali dojijo. Odmerjanje je enako kot za odrasle ženske.

Bolniki z boleznijo ledvic
Zdravila Elevit Pronatal ne smejo uporabljati bolniki s hudo okvarjenim delovanjem ledvic (glejte poglavje 2, ''Ne jemljite zdravila Elevit Pronatal'').

Bolniki z boleznijo jeter
Zdravilo Elevit Pronatal je treba pri bolnikih z okvarjenim delovanjem jeter uporabljati pod zdravniškim nadzorom.

Starejši bolniki
Zdravilo Elevit Pronatal je indicirano pri ženskah v rodni dobi. Pri starejših ženskah uporaba ni smiselna.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi
ClearBlue test nosečnosti za hitro odkrivanje z indikatorjem tednov

ClearBlue digitalni test za ugotavljanje nosečnosti z indikatorjem tednov, 1 test

ClearBlue je napreden digitalni test nosečnosti z indikatorj...
11,97 €
Zaloga po lekarnah
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.