Dobrodošli na NOVI SPLETNI LEKARNI Celjskih lekarn!

Erektilna disfunkcija – kako jo zdravimo

Nina Krč, mag. farm.

Za normalen spolni odnos je potrebna želja po spolni aktivnosti (libido) in erekcija (otrdelost spolnega uda). Slednja s starostjo peša. Skoraj vsak drugi moški po 40. letu ima namreč občasno težave z motnjo erekcije ali erektilno disfunkcijo. To vpliva na kvaliteto življenja moških kot tudi njihovih partnerjev.

Erekcijo omogoči gobasto tkivo v penisu. To je ob spolni stimulaciji močno prekrvavljeno in penis otrdi. Erektilna disfunkcija (ED) ali motnja erekcije je nesposobnost moškega, da dobi in vzdržuje otrdelost spolnega uda tako dolgo, da začne in dokonča spolni odnos.

V nadaljevanju preberite:

 

Vzroki erektilne disfunkcije

Erektilna disfunkcija ni bolezen, ampak simptom bolezni. Največkrat je opozorilni znak srčno-žilnih bolezni, ki povzročijo aterosklerozo ožilja v gobastem tkivu penisa. Vzroki za nastanek motnje erekcije so v več kot 80 % organski. Psihogeni vzroki so redkejši, pogosto pridruženi organskim in motnjo še poslabšajo.

Erektilno disfunkcijo lahko povzročijo ali poslabšajo številne bolezni, npr. hipogonadizem, metabolni sindrom, trebušna debelost, srčno popuščanje, sladkorna bolezen, možganska kap, hipertenzija, depresija, anksioznost, demence, pogosto je prisotna hkrati z benignim povečanjem prostate.  ED prav tako poslabšajo sedeč način življenja, telesna neaktivnost, prekomerna telesna teža, kajenje, uživanje alkohola in prepovedanih drog. Motnjo erekcije povzročijo tudi poškodbe hrbtenjače in operativni posegi v medeničnem prostoru.

Motnja erekcije je lahko neželen učinek jemanja nekaterih zdravil, kot so zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, depresije, psihoze in benignega povečanja prostate (antihipertenzivi, antidepresivi, antagonisti adrenergičnih receptorjev alfa 1, inhibitorji 5-alfa reduktaze, ketokonazol in druga).

Pri mlajših moških je vzrok erektilne disfunkcije pogosteje psihogen (depresija, anksioznost, stres). Pri posamezniku so takrat prisotne normalne nočne ali jutranje erekcije ali normalne erekcije med samozadovoljevanjem.

 

Pri zdravljenju motnje erekcije so tako poleg odprave dejavnikov tveganja in zdravljenja drugih bolezenskih stanj zdravila prva izbira, saj so dokazano učinkovita, kakovostna in varna. Pomembno pa je, da se odločimo za prvi korak, se o težavah pogovorimo in skupaj najdemo pravo rešitev. 

 

Zdravljenje erektilne disfunkcije

Prvi korak pri zdravljenju motnje erekcije je najprej odkrit pogovor s partnerjem in nato z osebnim zdravnikom. Kljub uspešnemu zdravljenju ED pa se za pogovor z zdravnikom odloči le 5 % moških s temi težavami. Te so namreč v družbi še vedno stigmatizirane. V pomoč pri postavitvi diagnoze ED je lahko Vprašalnik za oceno erektilne disfunkcije IIEF-5, ki je dostopen tudi na spletu.

Zdravila prve izbire za zdravljenje motnje erekcije so zaviralci encima fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5 inibitorji) v moškem spolnem udu in omogočijo ali izboljšajo erekcijo. Na voljo so kratkodelujoči sildenafil, vardenafil in avanafil ter dolgodelujoči tadalafil. Razlikujejo se v hitrosti začetka delovanja (15 – 60 min) in trajanju delovanja (6 – 36 ur). Priporočamo, da se tabletko vzame približno pol do ene ure pred spolnim odnosom in ne skupaj z mastno hrano. Za učinek zdravila je potrebno spolno vzburjenje. Zdravnik zdravilo predpiše na bel recept in je pacientu na voljo samoplačniško. Najpogostejši neželeni učinki so glavobol, rdečica obraza, zamašen nos, dispepsija, zamegljen vid in drugi. PDE5 inhibitorjev ne smejo jemati bolniki, ki jemljejo nitrate (zdravila za zdravljenje angine pektoris), imajo nestabilno angino pektoris ali hudo srčno popuščanje, previdnost pa je potrebna tudi pri nekaterih drugih boleznih.

Motnjo erekcije prav tako zdravimo z injekcijskim vbrizgavanjem posebne vazoaktivne snovi alprostadil v spolni ud. Ta povzroči hiter nastop erekcije, spolna stimulacija pri tem pa ni potrebna. Bolniki morajo biti o načinu aplikacije zdravila dobro poučeni.

Manj invazivna metoda zdravljenja ED je uporaba vakumske črpalke, možna pa je tudi kirurška vstavitev penilne proteze, ki je dokončna.

Zdravljenje ED z zdravili se pogosto dopolnjuje s psihoterapevtskimi pristopi in s spremembo življenjskega sloga, ki vključuje večjo fizično aktivnost, zmanjšanje prekomerne telesne teže, urejen krvni tlak, maščobe in sladkor.

 

Uporaba prehranskih dopolnil

Nemalokrat se moški s težavami z erekcijo odločijo za nakup prehranskih dopolnil. Na trgu so na voljo različni pripravki za izboljšanje spolne moči. Najpogosteje vsebujejo zdravilne rastline in njihove izvlečke (navadna zobačica, velikocvetni vimček – horny goat weed, maca, ginseng), aminokislino L-arginin ter minerale (cink, selen). Prehranska dopolnila so živila in nimajo dokazanega zdravilnega učinka, vprašljivi sta lahko tako njihova kakovost kot varnost. Zato je pomembno, da smo pri nakupu le-teh previdni.

 

Viri in literatura

  1. Ferk P. Zdravljenje erektilne disfunkcije in prezgodnje ejakulacije. Farmacevtski vestnik, 2015.
  2. Cvek M., Koder B. Neželeni učinki zdravil na spolno funkcjo in plodnost pri moških. Farmacevtski vestnik, 2020.
  3. Štrus B. Motnja erekcije. Krka, 2016.
  4. https://www.metromaleclinic.com/erection-and-erectile-dysfunction-a-vascular-phenomenon/internal-structure-of-penis-metromale-clinic-fertility-center/ (Dostop: 5.5.2022)
  5. https://www.drugs.com/pro/caverject.html (Dostop: 5.5.2022)
  6. http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/Search/$searchForm?SearchView (Dostop: 5.5.2022)
  7. Klančar D. Motnje potence in erekcije. Združenje zdravnikov družinske medicine.
  8. https://www.midva.com/si/ (Dostop: 5.5.2022)
  9. https://lek.si/sl/skrb-za-zdravje/moske-bolezni/motnja-erekcije/ (Dostop: 5.5.2022)
  10. Prusnik J. Sodobni načini zdravljenja erektilne disfunkcije. Receptum, Kemofarmacija, 2022.
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.