Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Ta izdelek ni več na voljo

Fluimukan direkt 600 mg peroralni prašek v vrečici, 10 vrečic

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lek
Zdravilo Fluimukan Direkt 600 mg se uporablja za redčenje sluzi in lažje izkašljevanje pri boleznih dihal, pri katerih nastaja gosta sluz. Zdravilo lahko uporabljajo samo odrasli.
Zaloga: Trenutno ni na zalogi
Koda izdelka: 148600
12,65 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

acetilcistein

Zdravilo Fluimukan Direkt vsebuje učinkovino acetilcistein in utekočinja gosto sluz v dihalnih poteh. Zdravilo Fluimukan Direkt se uporablja za redčenje sluzi in lažje izkašljevanje pri boleznih dihal, pri katerih nastaja gosta sluz. Zdravilo lahko uporabljajo samo odrasli.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Fluimukan Direkt
Ne jemljite zdravila Fluimukan Direkt, če ste alergični na acetilcistein ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6). Tega zdravila se ne sme uporabljati pri otrocih, mlajših od 2 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Fluimukan Direkt se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če:

 • imate spremembe na koži

V povezavi z jemanjem acetilcisteina so zelo redko poročali o pojavu hudih kožnih reakcij, kot sta Stevens-Johnsonov sindrom in Lyellov sindrom. Ob novo nastalih spremembah na koži in sluznicah se je treba nemudoma posvetovati z zdravnikom in takoj prekiniti jemanje acetilcisteina;

 • imate bronhialno astmo;
 • ste kdaj imeli ali trenutno imate razjede na sluznici želodca ali črevesja (ulkuse v prebavilih);
 • ste preobčutljivi za histamin;

Pri teh bolnikih se odsvetuje dolgotrajno zdravljenje, saj zdravilo Fluimukan Direkt vpliva na presnovo histamina in lahko privede do simptomov intolerance (npr. glavobola, izcedka iz nosu, srbenja);

 • imate intoleranco za fruktozo, saj to zdravilo vsebuje sorbitol;
 • imate fenilketonurijo, saj to zdravilo vsebuje vir fenilalanina;
 • ne morete izkašljevati sluzi

Uporaba zdravila Fluimukan Direkt, zlasti na začetku zdravljenja, lahko povzroči utekočinjanje in povečano nastajanje bronhialne sluzi. Če sluzi ne morete v zadostni meri izkašljevati, mora zdravnik primerno ukrepati.

Zdravilo Fluimukan Direkt se ne sme uporabljati pri jetrni ali ledvični odpovedi, da ne bi prišlo do nadaljnjega dovajanja dušikovih snovi.

Otroci in mladostniki: Mukolitiki lahko zamašijo dihalne poti otrok, mlajših od 2 let, zaradi fizioloških značilnosti dihalnih poti  pri tej starostni skupini in omejeni zmožnosti izkašljevanja sluzi. Zato se mukolitiki ne smejo uporabljati pri otrocih, mlajših od 2 let. Zdravilo Fluimukan Direkt ni primerno za uporabo pri mladostnikih in otrocih, saj so zanje na voljo druge primerne farmacevtske oblike.

Druga zdravila in zdravilo Fluimukan Direkt
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli  jemati katero koli drugo zdravilo. To še zlasti velja za:

 • zdravila za zaviranje kašlja (antitusike): Kombinirana uporaba zdravila Fluimukan Direkt in zdravil za zaviranje kašlja lahko povzroči nevarno zastajanje sluzi zaradi zmanjšanega refleksa kašlja. Zato je pri takšnem kombiniranem zdravljenju potrebna še posebej skrbna diagnostika. Pred uporabo te kombinacije se morate nujno posvetovati z zdravnikom.
 • antibiotike: Za preprečitev vpliva antibiotikov na učinkovitost acetilcisteina je treba te učinkovine jemati ločeno, z vsaj 2-urnim presledkom. To ne velja za zdravila, ki vsebujejo učinkovini cefiksim in lorakarbef. Ti učinkovini nista izkazali nobenega medsebojnega delovanja in ju lahko jemljete sočasno z acetilcisteinom.
 • aktivno oglje: Uporaba aktivnega oglja lahko zmanjša učinek acetilcisteina.
 • gliceriltrinitrat: Pri sočasni uporabi gliceriltrinitrata in acetilcisteina so poročali o povečanem širjenju žil in zmanjšanem učinku trombocitov. Zdravnik vas bo spremljal zaradi tveganja za znižanje krvnega tlaka, ki je lahko resno in se lahko kaže z glavobolom.

Laboratorijske preiskave
Če boste imeli katero od spodnjih preiskav, zdravniku povejte, da jemljete zdravilo Fluimukan Direkt, saj zdravilo lahko vpliva na določanje ravni:

 • salicilatov (učinkovin za zdravljenje bolečine, vnetja ali revmatičnih bolezni);
 • ketonskih teles v urinskih preiskavah.

Nosečnost in dojenje: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte zzdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
Nosečnost: Ker ni dovolj izkušenj glede uporabe acetilcisteina pri nosečnicah, smete zdravilo Fluimukan Direkt med nosečnostjo uporabljati samo, če zdravnik presodi, da je to nujno potrebno.
Dojenje: O izločanju acetilcisteina v materino mleko ni podatkov. Zato smete zdravilo Fluimukan Direkt med dojenjem uporabljati samo, če zdravnik presodi, da je to nujno potrebno. 

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi acetilcistein vplival na sposobnost upravljanja vozil in strojev, oziroma ima zanemarljiv vpliv.

Zdravilo Fluimukan Direkt vsebuje aspartam, sorbitol in natrij.
To zdravilo vsebuje 0,5 mg aspartama v eni vrečici. Aspartam je vir fenilalanina. Lahko vam škoduje, če imate fenilketonurijo, redko genetsko bolezen pri kateri pride do kopičenja fenilalanina, ker se ne more ustrezno odstranjevati iz telesa.
To zdravilo vsebuje do 527 mg sorbitola v eni vrečici. Sorbitol je vir fruktoze. Če vam je zdravnik povedal, da vi (ali vaš otrok) ne prenašate nekaterih sladkorjev ali če so pri vas ugotovili dedno intoleranco za fruktozo, redko genetsko bolezen, pri kateri ne morete razgraditi fruktoze, se posvetujte z zdravnikom preden vi (ali vaš otrok) vzamete ali dobite to zdravilo.
To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na vrečico, kar v bistvu „brez natrija“.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Fluimukan Direkt, kot bi smeli: V primeru prevelikega odmerjanja se lahko pojavi draženje želodca in črevesja, kot so bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, driska. Doslej niso bili opaženi hudi neželeni učinki ali simptomi zastrupitve, niti v primeru izjemno prevelikega odmerka. Kljub temu pa v primeru suma na preveliko odmerjanje zdravila Fluimukan Direkt obvestite zdravnika.
Če ste pozabili vzeti zdravilo Fluimukan Direkt: Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Naslednji odmerek vzemite ob običajnem času. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vsebnost, neto količina: 10 vrečic.
Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik): Lek farmacevtska družba d. d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je acetilcistein. Ena vrečica vsebuje 600 mg acetilcisteina.

Druge sestavine zdravila so: gliceriltripalmitat, polisorbat 65, sorbitol (E420), ksilitol, citronska kislina, natrijev dihidrogencitrat, magnezijev citrat, natrijev karmelozat, aspartam (E951), aroma robidnic »B« (vsebuje vanilin; maltodekstrin; glukonolakton; sorbitol; brezvodni koloidni silicijev dioksid; manitol (E421); magnezijev karbonat), magnezijev stearat.

Uporaba

Kako jemati zdravilo Fluimukan Direkt
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek je 1 vrečica enkrat na dan, razen če vam zdravnik predpiše drugače.

Način uporabe
Peroralni prašek iz ene vrečice zdravila Fluimukan Direkt je treba stresti neposredno na jezik. Prašek spodbudi izločanje sline in se zato zlahka pogoltne. Peroralnega praška ne smete žvečiti, preden ga pogoltnete. Lahko ga vzamete brez vode.

Raztapljanje zdravil z acetilcisteinom skupaj z drugimi zdravili ni priporočeno.

Opozorilo: Možna prisotnost vonja po žveplu ne kaže na spremembe zdravila. Vonj je značilen za učinkovino, ki jo vsebuje to zdravilo.

Starejši in oslabeli bolniki
Bolniki z zmanjšanim refleksom kašlja (starejši in oslabeli bolniki) naj peroralni prašek vzamejo zjutraj.

Trajanje uporabe

 • Zdravilo Fluimukan Direkt se brez nasveta zdravnika ne sme jemati dlje kot 14 dni.
 • Če se simptomi ne izboljšajo v 4 do 5 dneh ali se celo poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.
Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.