Opis izdelka
Islandski lišaj vsebuje preko 50 % vodotopnih sluzi, najpomembnejša sta lihenin (topen le v vroči vodi) in izolihenin (topen že v hladni vodi), druge polisaharide, galaktomanane in glukane, grencine in lišajske kisline.
Sluzi v vodi nabreknejo, prekrijejo sluznico ust in žrela in jo zaščitijo pred draženjem. Islandski lišaj se uporablja za blaženje suhega, dražečega kašlja in pekočega občutka v ustih in žrelu. Lišajske kisline delujejo blago protimikrobno. Pripravki blažijo tudi težave s suho ustno sluznico, vnetji v ustni votlini in obloženim jezikom ter hripavost. Pripravljen na hladen način pripravek po ljudskem izročilu lahko služi za izboljšanje apetita, splošno krepitev organizma, spodbujanje izločanja mleka pri doječih materah in zunanje za izpiranje ran, ki se slabo celijo.
Opozorilo: Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.
Pakiranje: 50 g.
Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte tesno zaprto pri temperaturi do 25 °C.
Izdeluje: Celjske lekarne, Galenski laboratorij, Vodnikova 1, Celje
Prikaži več
Prikaži manj
Sestava
Islandski lišaj (Lichen islandicus (Cetraria islandica L.)).
Uporaba
Navodilo za pripravo: 1 žličko (pribl. 1,5 g) droge prelijte s 150-200 ml vrele vode, dobro premešajte, pokrijte in po 10 minutah precedite. Po želji sladkajte in popijte skodelico sveže pripravljenega čaja 3-4 x na dan. Če želite manj grenak okus, lahko vodo, s katero ste prelili drogo, takoj odlijete in nadomestite z novo. S tem boste odstranili tudi protimikrobne lišajske kisline, delovanje napitka bo temeljilo izključno na vsebovanih sluzeh.
Na hladen način čaj pripravimo tako, da drogo prelijemo s hladno vodo in pustimo stati 2 uri, vmes večkrat premešamo.