Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.3.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Je počasna presnova res kriva za odvečne kilograme?

Mirjam Hočevar Korošec, mag. farm.

Marsikdo, ki bi rad izgubil kakšen kilogram, za stanje krivi počasno prebavo ali presnovo in pri tem morda niti ne loči dobro med njima.

V nadaljevanju preberite:

 

Kakšna je razlika?

Prebava je proces, pri katerem zaužita hrana potuje skozi prebavila in se razgradi do gradnikov, ki lahko prehajajo v krvni obtok. Gre za zelo širok pojem, ki pokriva vse od žvečenja hrane v ustih do prehoda skozi želodec in črevesje, vključno z vsemi procesi v prebavilih.

Zadnji korak predstavlja izločanje neprebavljenih delov zaužite hrane, odvajanje. Pri nekaterih ljudeh je prebava res bolj počasna, a odvajanje blata od trikrat do enkrat dan oziroma do enkrat na tri dni velja za čisto normalno, če ga ne spremljajo druge težave (kot so napenjanje, kolike, krvavitve, bolečine in podobno). V urejeno prebavo ni dobro posegati, saj s pospeševanjem prehoda hrane skozi prebavila prizadenemo vsrkavanje hranil v krvni obtok, kar prej kot do izgube telesne maščobe lahko privede do podhranjenosti in zdravstvenih težav.

Presnova pa poteka v celicah – iz prebavil vsrkane snovi se v njih razgradijo in nastajajo nove, pri čemer se sprošča, porablja in skladišči energija. Osnovno hitrost presnove določajo naši geni, encimi in hormoni. Na svoje gene, lastnosti, ki smo jih podedovali od staršev, nimamo vpliva.

 

Kaj pa encimi in hormoni?

Encimi so skupno ime za številne telesu lastne beljakovine, ki uravnavajo tako prebavo kot tudi presnovo. Omogočajo razgradnjo ogljikovih hidratov, beljakovin ali maščob v prebavilih, drugi sodelujejo pri presnovnih reakcijah v celicah, pri katerih se zaužita hrana pretvarja v energijo. Tudi o hormonih se veliko govori. Adrenalin, spolni hormoni, rastni hormon, melatonin, hormoni sreče, ščitnični hormoni, insulin … vse to so snovi, za katere pogosto slišimo. Njihova naloga je, da prenašajo informacije in uravnavajo številne procese v telesu. Nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem ali neposredno v tkivih, kjer učinkujejo. Pomanjkanje ali presežek določenih encimov ali hormonov lahko povzroči tudi previsoko ali prenizko telesno težo, a v tem primeru že govorimo o bolezenskih stanjih, ki jih spremljajo druge težave in jih je treba na ta ali oni način zdraviti.

Na aktivnost normalne količine encimov in hormonov v telesu pa s svojim načinom življenja dejansko lahko vplivamo. Obvladovanje stresa, higiena spanja in uživanje zadostne količine vode, upoštevanje naravnega bioritma pri izvajanju svojih aktivnosti in uživanju hrane, ustrezna izbira živil, ki naj bodo čim bolj raznolika, sveža, s čim manj kemičnimi dodatki in čim manj predelana, so pomembni koraki, ki nam lahko pomagajo zagotoviti pogoje za optimalno delovanje encimov in hormonov v telesu. Če so ti pogoji zagotovljeni in dodamo še zadostno telesno aktivnost, ki vodi v zdravo povečanje mišične mase, pa lahko presnovo tudi spodbudimo in dejansko pripomoremo, da se presežek energije ne bo tako hitro uskladiščil v obliki maščobnih blazinic.

 

Osnovno pravilo pri izgubi maščobnih blazinic

Z vplivanjem na presnovo tako deloma lahko uravnavamo svojo težo, a čudežnih sredstev ni, saj telo vedno uskladišči energijo, ki je ne more sproti porabiti. Instant rešitve običajno dajejo le instant rezultat ali pa ga sploh ni. Če želimo trajnejši uspeh, nam ne preostane nič drugega, kot da ugotovimo, koliko kalorij vnesemo v telo in koliko jih porabimo, razmerje bolje prilagodimo svojim potrebam in smo pri tem vztrajni in potrpežljivi.

Postaviti si je treba primeren cilj, ugotoviti, kje delamo napake, jih popraviti in potem vztrajati! Energija, ki jo dobimo s hrano in je ne porabimo sproti, se uskladišči v obliki maščobnih celic.

 

Osnovno pravilo je, da moramo za izgubo maščobnih blazinic aktivno porabiti več energije, kot je z živili vnesemo. A tega ne dosežemo s stradanjem, saj je telo ob pomanjkanju še bolj varčno. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da za tvorbo energije telo lažje kot maščobo izrablja beljakovine, torej mišice.

 

Če izgubljamo mišice namesto maščobe, dosežemo ravno nasprotno od tega, kar bi želeli, saj so mišice v mirovanju največji porabnik energije v telesu. Da telo začne porabljati maščobne zaloge, sta potrebna vztrajnost in trud. Vsaka aktivnost šteje, a ne vse enako – pri določenih porabljamo več energije kot pri drugih. Treba se je toliko potruditi, da srčni utrip naraste.

Enostavno merilo za aktivnost, s katero na daljši rok lažje zmanjšamo količino telesne maščobe, je srčni utrip – ta naj pri našem početju naraste za toliko, da se vmes še ravno lahko pogovarjamo, potem pa je treba pri tej aktivnosti vztrajati – po nekaterih priporočilih najmanj pol ure vsaj 5x na teden. Sliši se kar preveč enostavno, a dejansko se večina veliko premalo giblje in tudi tega na videz prelahkega cilja ne doseže.

Že sprememba teh navad obljublja pozitiven rezultat. Obstajajo tudi drugi pristopi, ki nas lahko hitreje pripeljejo do cilja, od naših želja ali potreb pri oblikovanju postave, let, zdravstvenega stanja, volje, znanja, možnosti, sposobnosti, pa je odvisno, za katero metodo se bomo odločili. In ne pozabimo: brez trajne spremembe naših navad ne bo trajnega uspeha!

 

Urejena prebava in presnova sta pomembni za zdravje in ob ustrezni aktivnosti in izbiri živil lahko pripomoreta k uravnavanju telesne teže in izločanju presnovkov, ki jih telo ne potrebuje. Narava nam je tudi pri tem lahko v pomoč.

 

V Celjskih lekarnah smo poleg zdravilnih čajev za vas pripravili kombinacijo zelišč v obliki čajne mešanice Slimaktiv, ki pri vzpodbujanju presnove in izločanja presnovkov združuje moč koprive, breze in rmana. Vsebuje tudi šipek, ki je vir antioksidantov, ingver, sladki koren in meta pa dajejo dodaten zagon in pomagajo, da se pri skrbi za vitkejšo postavo ni treba odpovedati prav vsem okusnim napitkom.

Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.