Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo?

Celjske lekarne

Ko začenjate jemati zdravila

Preden začnete uporabljati zdravila, vedno povejte zdravniku ali farmacevtu:

  • če ste noseči, načrtujete nosečnost ali če dojite;
  • če ste alergični na kako zdravilo ali hrano in če imate posebno dieto; povejte tudi, če pijete alkoholne pijače ali kadite;
  • če redno jemljete druga zdravila ali uporabljate dodatke k prehrani (na primer vitaminske pripravke).
  • Vedno si zapomnite ime zdravila in medicinskih pripomočkov. Upoštevajte način uporabe zdravila (med jedjo, zaužijte celo tableto, …).
  • Splošno pravilo je, da trdne oblike zdravil (tablete, obložene tablete, kapsule), ki so namenjene predhodnemu raztapljanju, zaužijemo s tekočino, praviloma vodo.
  • Nikoli ne spreminjajte odmerkov zdravila brez posveta z zdravnikom.
  • Nikoli ne zaužijte zdravila, ki je predpisano drugi osebi, tudi če imate enake simptome.
  • Redno preverjajte rok uporabnosti zdravil: zdravila ne smete uporabljati po pretečenem roku uporabnosti, ki je naveden na ovojnini.

Odkrito o zdravih in alkoholu

V lekarni nas pacienti ob izdaji zdravila vprašajo »A lahko popijem kakšen kozarček vina zraven?« Splošno znano je, da alkohol in zdravila ne gredo skupaj. Nekoč so ta dejstva potrjevale izkušnje uživalcev alkohola, ki so se morali začeti zdraviti z zdravili. Seveda se zanje ni dobro končalo.

Alkohol je v vsakdanjem življenju posameznika zelo pogosto prisoten. Kozarček vina pri kosilu, šilce žganja ob naporu ali z alkoholom polnjene praline tu in tam… In ker je ta prisoten povsod, morda niti ne pomislimo, da v primeru, ko vzamemo kakšno zdravilo, lahko z nenamernim kombiniranjem tvegamo za zaplete pri zdravljenju.

Alkohol lahko na učinek zdravil vpliva na več načinov. Nevšečnosti se pojavijo pri zelo pogosto uporabljenih zdravilih. Pogosto uporabljamo aspirin ali druge nesteroidne antirevmatike, kateri povzročijo lahko želodčne težave. Če jih zaužijemo skupaj z alkoholom, se njihov neželen učinek bolj izrazi in na ta način povečamo tveganje za krvavitve v želodcu in v črevesju. Drugo pogosto uporabljeno zdravilo je paracetamol, ki v kombinaciji z alkoholom še bolj obremeni jetra in je tveganje zaradi tega še povečano.

Alkohol v kombinaciji z nekaterimi zdravili zmanjša motorične sposobnosti ter upravljanje vozil in strojev. Podaljša se reakcijski čas, poveča se število neprimernih odločitev. V to skupino uvrščamo vsa zdravila, ki delujejo na osrednje živčevje.

Alkohol lahko sproži burne reakcije, ji so neprijetne za pacienta. Nekatera zdravila za srce in ožilje ( nitroglicerin, izosorbid-dinitrat), protimikrobna zdravila (metronidazol, sulfametoksazol, nitrofurantoin).

Zdravila lahko delujejo močneje, npr. pri zdravilih za zdravljenje alergije, zdravilih za pomirjanje, za lajšanje hudih bolečin ter pri zdravilih za zdravljenje duševnih motenj.

Alkohol vpliva na spremenjeno količino zdravila v krvnem obtoku: občasno pitje alkohola lahko poveča količino zdravila v krvi, kronično uživanje alkohola pa ga lahko zmanjša. Tako poznamo primer varfarina, ko pri občasnem pitju alkohola zdravilo izrazi neželene učinke z notranjimi krvavitvami, pri kroničnem uživanju pa učinka zdravila ni, zato takšno stanje privede do akutnih zapletov kot je nastanek krvnega strdka, infarkta ali kapi.

Majhne količine alkohola so pri določeni populaciji ljudi koristne. Raziskave kažejo, da se pri moških po 40. letu starosti ter pri ženskah po 50. letu z rednim uživanjem majhnih količin alkohola zmanjša tveganje za pojav srčnožilnih bolezni.

Preudarno pitje alkohola, ki ne predstavlja tveganja za zdravje, je po priporočilih za ženske 10 g čistega alkohola na dan (kozarec vina, 2,5dl piva ali 0,03dl žganja). Pri moških je ta količina 20 g. Seveda je potrebno alkohol zaužiti skupaj s hrano!

Vsak posameznik mora sam najti tisto mejo, kjer koristnost še presega škodljive učinke alkohola. Količino alkohola, ki je pri sočasnem uživanju zdravil še varna, pa je težko določiti. Najbolj varno je, da se med zdravljenjem z zdravilom ali uživanjem prehranskih dopolnil odpoveste alkoholu.

Zdravila, ki vplivajo na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Za nemoteno izvajanje vsakodnevnih opravil, še posebej za upravljanje vozil in strojev, morajo biti naše duševne in telesne sposobnosti ustrezne. Jemanje nekaterih zdravil jih lahko zmanjša. Zdravila pa povzročajo še druge neželene učinke, ki imajo za posledico bistveno zmanjšano varnost v prometu ali pri delu s stroji. Tudi pri opravljanju drugih nevarnih del ali pri športnih dejavnostih moramo upoštevati morebitne neželene učinke zdravil.

Najpogostejši neželeni učinki zdravil, ki vplivajo na sposobnost upravljanja vozil in strojev so zmanjšana pozornost, zaspanost, slabši odziv in nadzor dogajanja, vrtoglavica, motnje vida in sluha, slabost, nenadna agresivnost.

Podatki o vplivu zdravila na psihofizične sposobnosti so navedeni v priloženem navodilu za uporabo zdravila. Na neželeni učinek zmanjšane bolnikove psihofizične sposobnosti pa opozarja poseben znak – trikotnik na zunanji ovojnini zdravila (škatlici), ki je pobarvan v celoti ali pa je samo rdeče obrobljen D (zato ta zdravila tudi imenujemo trigoniki).

Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.