Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 5.01.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Kako pravilno shranjujemo in kam odlagamo stara zdravila?

Celjske lekarne

Prevzem odpadnih in starih zdravil

Celjskih lekarnah zagotavljamo, da lahko končni uporabniki prepustijo v zabojnikih odpadna zdravila, in sicer tista zdravila, ki so v trdnem stanju in so zaprta v originalni, nepoškodovani in neonesnaženi stični ovojnini, in pa tista, ki so v prašnatem ali tekočem stanju, ki so zaprta v originalni, nepoškodovani in neonesnaženi stični ovojnini, ki zaradi namena uporabe zdravila ni odprta, pretrgana ali drugače spremenjena. V letu 2012 smo v lekarnah zagotovili tudi prepuščanje ostalih odpadnih zdravil v lekarni, to je vseh zdravil, ki se uvrščajo med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov, npr. zdravila, ki so »na pol prazna« lahko občani oddajo tudi v lekarnah, ne le v zbirnih centrih izvajalcev javnih služb ali v premičnih zbiralnicah izvajalcev javnih služb.

Po določilih uredbe smo lekarne v sklopu poslovnega prostora zagotovile prostor za zabojnik, s katerim brezplačno prevzemamo odpadna zdravila. Veletrgovci so zagotovili prevzemanje ter nadaljnje ravnanje z odpadnimi zdravili od lekarn. To pomeni, da veletrgovci zagotovijo zabojnik za lekarne, lekarne pa prevzeta odpadna zdravila oddajo nazaj veletrgovcu z zdravili. Vse sprejete in oddane količine odpadnih zdravil so ustrezno evidentirane.

Opozorilo: Starih ali neuporabljenih zdravil nikoli:
ne shranjujte doma,
ne odvrzite v straniščno školjko,
ne odlagajte v navadne zbiralnike komunalnih odpadkov.

Pravilno shranjevanje zdravil

  • Zdravilo vedno shranjujte v originalni ovojnini skupaj s priloženimi navodili za uporabo.
  • Če zdravila preložite v posebne dozirne škatlice za zdravila, shranite navodila za uporabo. Morda jih boste želeli ponovno prebrati.
  • Vsa zdravila shranjujte na mestu, ki ni dosegljivo otrokom. Najbolj primerne so omare ali predali, ki jih je mogoče zakleniti.
  • Zdravila praviloma shranjujemo pri temperaturi do 25 °C, na suhem in v temnem prostoru. Zdravil ne smete shranjevati v vlažnem prostoru ali prostoru, ki je izpostavljen sončni svetlobi (kopalnica in kuhinja nista primerni).
  • Bodite pozorni na posebej označen režim shranjevanja na zunanji ovojnini nekaterih zdravil. Zdravila, ki jih shranjujemo pri nižjih temperaturah (običajno od 5 do 15 °C), shranjujte na ustreznem mestu v hladilniku, nikakor pa ne v zamrzovalniku!
  • Ne puščajte zdravil v osebnem avtu, še posebno ne poleti, ko se temperatura v njem povzpne na več kot 35 °C, ali pozimi, ko pade pod ničlo.
  • V priloženih navodilih za nekatera občutljivejša zdravila (npr. kapljice in mazila za oči, nos, …) zasledimo opozorilo, koliko časa so uporabna po prvem odprtju.
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.