Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.3.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

KOPB- ko dihanje postane težava

Tea Kus Grilanc mag. farm.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen ali KOPB je trajna zoženost dihalnih poti zaradi emfizema ali kroničnega bronhitisa. Kaže se s težko sapo in dušenjem ob naporu, slabo telesno zmogljivostjo, slabo kondicijo, kašljem, kroničnim izkašljevanjem sluzi, tiščanjem v prsnem košu, sprva ob naporih, v napredovali obliki bolezni pa tudi že v mirovanju. Obstajata dva vzroka za oviran pretok zraka:

  • emfizem in
  • kronični bronhitis.

Emfizem je razširitev drobnih pljučnih mešičkov in propadanje njihovih sten. Alveoli normalno tvorijo trdno zgradbo in ohranjajo dihalne poti odrte. Pri emfizemu pa stene propadejo in bronhioli izgubijo strukturno oporo. Zato se bronhioli med izdihom zraka sesedejo. Oviran pretok zraka je pri emfizemu torej strukturen in trajen.

Bronhitis je trdovraten kronični kašelj z izmečkom, ki ni posledica drugega bolezenskega vzroka. Gre za vnetje malih dihalnih poti. Bronhialne žleze se povečajo, to pa povzroči čezmerno izločanje sluzi. Pojavi se brazgotinjenje sten malih dihalnih poti, oteklina sluznice, delna zapora svetline s sluzjo in spazem gladkih mišic. Te elemente oviranega pretoka zraka je mogoče delno odpraviti, predvsem z bronhodilatatorji.

V nadaljevanju prisluhnite ali preberite:

  • Radijska oddaja z našo farmacevtko
  • Vzroki za nastanek
  • Zdravljenje
  • Zdravila

Prisluhnite radijski oddaji na Radiu Celje z našo farmacevtko:

Vzroki za nastanek KOPB

Vzrokov za nastanek KOPB je lahko več:

  • kajenje,
  • velika izpostavljenost prahu in
  • kemikalijam (prah, dražljivci, dim),
  • onesnažen zrak.

Dražeče snovi povzročijo vnetje alveolov. Če je takšno vnetje dolgotrajno, lahko vodi v trajno okvaro. V vnetih alveolih se kopičijo bele krvne celice, ki sprožajo encime, ki poškodujejo stene alveolov. Kajenje še dodatno okvari pljučno obrambo, ker v dihalnih poteh poškoduje drobne lasaste celice-cilije, ki so zadolžene za potiskanje sluzi proti ustom in tako odstranjujejo toksične snovi ven iz telesa. V Sloveniji je najpomembnejši vzrok nastanka KOPB kajenje. To pomeni, da KOPB najbrž ne bi poznali, če ljudje ne bi kadili. Da zbolite za KOPB imate večjo verjetnost, če kadite vsaj 10 let po več kot 7 cigaret na dan kadarkoli v življenju, pri pogostem kašljanju in izkašljevanju sluzi, pri prekomerni zadihanosti ob naporu, pri starosti nad 40 let in pri moškemu spolu.

Pri blagi KOPB se lahko zgodi, da zdravnik med telesnim pregledom ne odkrije nič posebnega razen posameznih piskov. Na KOPB je treba posumiti pri posameznikih starejših od 40 let, ki imajo prisotnega kateregakoli izmed indikatorjev (dispneja, kronični kašelj, kronična produkcija sputuma, izpostavljenost dejavnikom tveganja, KOPB v družini). Za potrditev diagnoze je potrebna spirometrija. KOPB je potrjena, če je FEV1/FVC manj kot 70 % po aplikaciji bronhodilatatorja.

Simptomi bolezni nastopajo zelo počasi in jih bolniki dolgo časa preprosto ne zaznajo. Seveda opazijo, da njihova telesna kondicija upada, da se hitreje zasopejo, vendar to pripišejo staranju, prekomernim kilogramom ali drugim vzrokom. Problem predstavlja tudi to, da je težka sapa znak mnogih bolezni. Pri starejših ljudeh, kar bolniki s KOPB so, najprej pomislimo na popuščanje srca. Ta je pri bolnikih s KOPB enako pogosto kot pri drugih starejših ljudeh, še posebej pri kadilcih. Žal tudi zdravniki vse preredko pomislijo na KOPB ter bolnike, ki imajo srčno popuščanje, zdravijo le zaradi te bolezni, ne naredijo pa spirometrije, ki bi razkrila, da imajo njihovi bolniki KOPB. Starejši ljudje značilno zbolijo za več boleznimi hkrati. Preseneča pomanjkljivo poznavanje bolezni, ki pa v zadnjih letih hitro narašča.

Zdravljenje

Zdravljenje KOPB v prvi vrsti zajema opustitev kajenja, pljučno rehabilitacijo, za bolnike s KOPB se priporoča cepljenje proti gripi in pnevmokoku. Mišični spazem blažimo z bronhodilatatorji, vnetje zdravimo s kortikosteroidi, če je prisotno veliko izločka, ga redčimo z mukolitiki, pomaga pa tudi zadostna hidracija. V hujših stadijih pride v poštev tudi zdravljenje s kisikom.

Zdravila

Zdravila za KOPB so po navadi v obliki inhalatorjev. Obstajajo taki z enim samim zdravilom ali pa taki, ki so kombinacija različnih zdravilnih učinkovin. Njihova uporaba je različna, pomembno pa je, da se ob uvedbi novega inhalatorja dobro poučimo o uporabi le-tega. Prvo izobraževanje izvedejo po navadi medicinske sestre v pulmoloških ambulantah, enako razlago nato ponovimo v lekarni ob izdaji zdravila. Na voljo je tudi kar nekaj uporabnih spletnih strani (npr. vdihovalniki.si), kjer so video prikazi uporabe. Če imate s svojim vdihovalnikom kakršnekoli težave ali pa niste zagotovi, da ga uporabljate pravilno, ga lahko prinesete s sabo v lekarno, kjer vam bomo razložili uporabo.

Letno v Sloveniji za KOPB umre 600-700 ljudi. Smrt je počasna in mučna, saj gre pravzaprav za zadušitev, zaradi tako zelo oslabljene pljučne funkcije. Za boleznijo obolevajo skoraj izključno kadilci, zato je pomembno, da se zavedamo vseh slabosti kajenja. Ozaveščati je treba mlade, da sploh ne začnejo kaditi, kadilcem pa pomagati pri opustitvi kajenja.

Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.