Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Kronične bolezni sklepov

Nina Krč, mag.farm.

Bolezni sklepov so eden najpogostejših vzrokov za obisk osebnega zdravnika in eden najpogostejših vzrokov invalidnosti v razvitem svetu. Najpogostejši med njimi sta osteoartroza in revmatoidni artritis, njihova pogostost pa zaradi staranja prebivalstva še narašča.

 

V nadaljevanju preberite ali poslušajte radijsko oddajo:

Osteoporoza Revmatoidni artritis Zdravljenje

 

Osteoporoza

Osteoartroza je degenerativna bolezen sklepov. Prizadeti so lahko sklepi rok (Heberdenovi in Bouchardovi vozliči), stopalo (hallux vagus), koleno, kolk, hrbtenica in drugi. Na njen nastanek vplivajo različni dejavniki, predvsem staranje, mehanične poškodbe, dednost in vnetje.

 

Pojavi se bolečina, najprej po telesni dejavnosti, kasneje tudi v mirovanju. Okorelost je najpogostejša zjutraj in ne traja več kot pol ure. Sklepi so zadebeljeni, omejeno gibljivi, pojavijo se krepitacije. Napredujoče spremembe v sklepu povzročijo močnejše vnetje, obraba hrustanca pa trenje kosti na kost, kar povzroči močnejše bolečine.

 

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je kronična sistemska vnetna bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa vse organske sisteme. Vzrokov zanj je več in niso dokončno raziskani. Na razvoj bolezni poleg dejavnikov okolja vplivata predvsem dednost in spol, saj se trikrat pogosteje pojavlja pri ženskah. Začetek bolezni je ponavadi počasen in neopazen. V sklepni ovojnici pride do vnetja z njenim razraščanjem, v sklepnem prostoru se nabira tekočina. Če se bolezen ne zdravi, pride do uničenja sklepnega hrustanca, deformacij in nepopravljivih okvar sklepov.

 

Najhujša simptoma sta stalna bolečina in jutranja okorelost. Bolezen najpogosteje prizadane male sklepe rok in stopal, pa tudi zapestja, komolce, ramena in kolena.

 

Poslušajte radijsko oddajo na Radiu Celje z našo farmacevtko:

 

Zdravljenje

Bolezni sklepov zdravimo nefarmakološko in z zdravili.

Debelost vpliva na slabši potek bolezni in zdravljenja. Bolnik mora vzdrževati primerno telesno težo in mora biti redno fizično aktiven. Redno mora izvajati aerobne vaje, vaje za krepitev mišic in vaje za moč. Jesti mora zdravo, uravnoteženo prehrano, bogato z vitaminom D, kalcijem in omega-3 maščobnimi kislinami, izogibati se mora prekomernemu uživanju ogljikovih hidratov, enostavnih sladkorjev in nasičenih maščobnih kislin.

  • V času aktivnega vnetja prizadete sklepe hladimo v obliki kopeli, ledu, v obdobju umirjenega vnetja je potrebna hidroterapija, boleče sklepe brez znakov vnetja pa lokalno segrevamo (kopeli, parafin).
  • Pri zdravljenju z zdravili si lahko pri blažji obliki bolezni najprej pomagamo z lokalnimi antirevmatiki v obliki gelov, krem in obližev, ki vsebujejo diklofenak.
  • Prav tako so na voljo tradicionalna zdravila rastlinskega izvora, ki vsebujejo izvleček svežega cveta navadne arnike, izvleček listov in korenin navadnega gabeza ali eterično olje navadnega rožmarina.
  • Pomagamo si lahko tudi s pripravki, ki vsebujejo eterična olja poprove meteboraevkaliptakafromentol in kapsaicin.
  • V obliki tablet je na voljo zdravilo rastlinskega izvora s suhim izvlečkom korenine vražjega kremplja, v obliki kapsul ali praška pa zdravila z glukozaminom.
  • Za lajšanje blagih do zmernih bolečin brez vnetnih znakov je zdravilo prve izbire paracetamol. Kadar je ta neučinkovit in pri bolnikih z vnetnimi znaki uporabimo nesteroidne antirevmatike (NSAR). Ločimo klasične NSAR (ibuprofen, diklofenak, ketoprofen, indometacin) in za encim ciklooksigenazo 2 (COX-2) selektivne antirevmatike (celekoksib, etorikoksib). NSAR vedno uporabljamo v najnižjem še učinkovitem odmerku najkrajši možni čas. Pri tem upoštevamo bolnikove pridružene bolezni, možnost pojava gastrointestinalnih in srčno-žilnih neželenih učinkov. Opioidne analgetike uporabljamo pri srednje hudih do hudih bolečinah. Prva izbira je najprej tramadol, kasneje tudi močnejši opioidi. Za zdravljenje vnetnih revmatičnih bolezni so NSAR zdravila prve izbire. Druga zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje sklepnega vnetja, so še glukokortikoidi, sintezna imunomodulizirajoča zdravila t.i. temeljne terapije (DMARD – Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs: metotreksat, leflunomid, sulfasalazin) in biološka temeljna zdravila (adalimumab, tocilizumab, rituksimab).

Pri zdravljenju bolezni sklepov skušamo nadzorovati bolečino in vnetje, izboljšati kakovost življenja bolnika ter upočasniti napredovanje bolezni. Pri tem je ključna zavzetost bolnika za zdravljenje, kjer mora sodelovati celoten zdravstveni tim, da je bolnik o bolezni ustrezno poučen ter da se v zdravljenje in rehabilitacijo aktivno vključuje.

 

Viri:

1. https://lek.si/sl/skrb-za-zdravje/avtoimune-bolezni/revmatoidni-artritis/ Dostop 8.11.2021. 
2. https://www.cakalnedobe.si/nasvet/ko-nastopi-osteoartroza/ Dostop 8.11.2021.
3. https://www.cakalnedobe.si/nasvet/artritis-oblike-bolezni-simptomi-in-nacini-zdravljenja/ Dostop 8.11.2021.
4. Ješe R, Tomšič M. Vnetne revmatične bolezni. Farm vestn 2013; 4: 267-71.
5. Abazović M. Zdravila za zdravljenje revmatičnih bolezni. Farm vestn 2013; 4: 272-80.
6. Vinšek H. Fizioterapija pri bolnikih z revmatičnimi boleznimi. Farm vestn 2013; 4: 309-13.
7. Abram T. Nefarmakološki ukrepi pri revmatičnih težavah. Farm vest 2013; 4: 328-30.
8. Gril-Jevšek L. Revmatoidni artritis. Združenje zdravnikov družinske medicine.
9. Drešček M. Zdravljenje bolnika z blago obliko osteoartroze. XIII. Kokaljevi dnevi 2013.
10. Bregar M. Novejša spoznanja na področju etiopatogeneze in zdravljenja primarne osteoartroze. Zdrav vestn 2002; 71: 235-39.
11. Centralna baza zdravil http://www.cbz.si. Dostop 8.11.2021.
12. https://zasrce.si/clanek/telesna-in-miselna-vadba-izboljsujeta-delovanje-mozganov-pri-blagi-kognitivni-okvari/ Dostop 8.11.2021.

Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.