Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Lactecon 3,335 g/5 ml peroralna raztopina, 500 ml

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lactecon je osmozno odvajalo, ki ima nežen odvajalni učinek. Primeren je za vse skupine bolnikov in tudi za dolgotrajno uporabo (ne povzroča t.i. lenosti črevesja).
Zaloga: 242 na zalogi
Koda izdelka: 038237
6,81 €
6,81 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

laktuloza

Zdravilo Lactecon vsebuje odvajalo, ki se imenuje laktuloza. Mehča blato in olajša prehod blata z vsrkavanjem vode v črevesje. V telo se ne absorbira.
Za kaj se uporablja zdravilo Lactecon

 • Zdravilo Lactecon se uporablja za zdravljenje zaprtja (neredno gibanje črevesa, trdo in suho blato).
 • Zdravilo Lactecon se uporablja za zdravljenje jetrne encefalopatije (bolezen jeter, ki povzroča zmedenost, tresavico, zmanjšano stopnjo zavesti, vključno s komo).

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Lactecon
Ne uporabljajte zdravila Lactecon:

 • če ste alergični (preobčutljivi) na laktulozo ali katero koli sestavino zdravila Lactecon (navedeno v poglavjih 2 in 6 priloženega navodila).
 • če imate:
 • galaktozemijo (hudo prirojeno motnjo, pri kateri ne morete presnoviti galaktoze),
 • zaporo v prebavilih (poleg normalnega zaprtja),
 • perforacijo v prebavilih ali tveganje zanjo (poškodba/predrtje želodčne in/ali črevesne stene).

Če niste prepričani, se pred uporabo zdravila Lactecon posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Lactecon se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, zlasti:

 • če imate bolečine v trebuhu iz neznanega razloga,
 • če ne morete presnavljati mlečnega sladkorja (laktoze),
 • če imate sladkorno bolezen.

Zdravila Lactecon ne smete jemati, če imate:

 • galaktozno ali fruktozno intoleranco,
 • odsotnost encima laktaze,
 • glukozno-galaktozno malabsorpcijo.

Ni verjetno, da bi običajni odmerek zdravila Lactecon za zdravljenje zaprtja vplival na diabetike. Če pa ste diabetik in se zdravite zaradi jetrne encefalopatije, bo vaš odmerek zdravila Lactecon večji. Ta velik odmerek vsebuje veliko količino sladkorja, zato bo potrebno prilagoditi odmerek vašega zdravila za zniževanje sladkorja v krvi. Zdravilo Lactecon lahko vpliva na normalne reflekse odvajanja blata. Redna uporaba neprilagojenega odmerka (odvajanje več kot 2 – 3-krat dnevno) ali zloraba lahko vodita do driske ali motnje v elektrolitskem ravnovesju.
Če ste nagnjeni k elektrolitskemu neravnovesju (npr. bolniki z okvaro ledvic ali jeter ali bolniki, ki sočasno jemljejo diuretike), se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom pred uporabo zdravila Lactecon.
Med zdravljenjem z odvajali morate piti zadostno količino tekočine. Če jemljete zdravilo Lactecon že nekaj dni in ni nobenega izboljšanja ali se stanje celo poslabša, se prosimo posvetujte z zdravnikom. Zdravila Lactecon ne uporabljajte še naprej, ne da bi se posvetovali z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Lactecon: Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
Zdravilo Lactecon skupaj s hrano in pijačo: Zdravilo Lactecon se lahko jemlje s hrano ali brez nje. Ni omejitev glede hrane in pijače.

Nosečnost, dojenje in plodnost: Zdravilo Lactecon se lahko uporablja med nosečnostjo in dojenjem. Učinkov na plodnost ni pričakovati. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katero koli zdravilo.
Otroci: V posebnih primerih lahko zdravnik predpiše zdravilo Lactecon otrokom in dojenčkom. V tem primeru bo skrbno nadziral zdravljenje.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Zdravilo Lactecon nima vpliva ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Lactecon vsebuje sladkorje, npr. mlečni sladkor (laktozo), galaktozo ali fruktozo. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte z zdravnikom.
Zdravilo Lactecon vsebuje sulfit.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Lactecon, kot bi smeli, se vam lahko pojavijo driska, izguba elektrolitov in bolečina v trebuhu. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, če ste vzeli večji odmerek zdravila Lactecon, kot bi smeli.
Če ste pozabili vzeti zdravilo Lactecon: Če ste pozabili vzeti odmerek zdravila Lactecon, ne skrbite. Vzemite naslednji odmerek ob običajnem času. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.
Če ste prenehali jemati zdravilo Lactecon: Ne prenehajte in ne spreminjajte zdravljenja, ne da bi se posvetovali z zdravnikom. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Vsebnost: 500 ml
Imetnik dovoljenja za promet: Mylan IRE Healthcare Limited, 35/36 Grange Parade, Baldoyle, Industrial Estate, Dublin 13, Irska
Proizvajalec: Abbott Biologicals B.V., Veerweg 12, 8121 AA Olst, Nizozemska

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je laktuloza. 1 ml peroralne raztopine zdravila Lactecon vsebuje 667 mg laktuloze. 5 ml peroralne raztopine zdravila Lactecon vsebuje 3,335 g laktuloze.

Zdravilo Lactecon ne vsebuje pomožnih snovi. Zdravilo Lactecon vsebuje ostanke iz postopka proizvodnje, glejte poglavje 2 priloženega dokumenta.

Uporaba

Vzemite odmerek vsak dan ob istem času. Zdravilo hitro pogoltnite in ga ne zadržujte v ustih. Zdravilo Lactecon lahko jemljete nerazredčeno ali razredčeno z nekaj tekočine.

Odmerjanje pri zaprtju
Odmerek lahko vzamete enkrat dnevno, npr. med zajtrkom, ali razdeljen v dva odmerka dnevno, z uporabo odmerne čaše za odmerjanje pravilnega odmerka zdravila Lactecon. Po nekaj dneh se lahko začetni odmerek zmanjša na vzdrževalni odmerek glede na učinek zdravljenja. Da se pojavi učinek, je lahko potrebno nekaj dni (2 – 3 dni) zdravljenja.

 • Odrasli in mladostniki (?15 let):
  Začetni dnevni odmerek: 15 – 45 ml
  Vzdrževalni dnevni odmerek:15 – 30 ml
 • Otroci (7 – 14 let):
  Začetni dnevni odmerek: 15 ml
  Vzdrževalni dnevni odmerek:10 – 15 ml
 • Otroci (1 – 6 let) :
  Začetni dnevni odmerek: 5 – 10 ml
  Vzdrževalni dnevni odmerek: 5 – 10 ml
 • Dojenčki do 1 leta:
  Začetni dnevni odmerek: 2,5 – 5 ml
  Vzdrževalni dnevni odmerek: do 5 ml

Uporaba pri otrocih
Odvajala naj se pri otrocih in dojenčkih uporabljajo le izjemoma in pod zdravniškim nadzorom. Prosimo ne dajajte zdravila Lactecon otrokom (<14 let) ne da bi se posvetovali z zdravnikom, ki bo to zdravilo predpisal in otroka skrbno nadzoroval.

Odmerjanje pri jetrni encefalopatiji
Odrasli: Začetni odmerek za jetrno encefalopatijo je 30 do 45 ml peroralne raztopine, 3 do 4-krat na dan. Pozneje lahko odmerek prilagodite tako, da odvajate mehko blato 2- do 3-krat na dan.
Uporaba pri otrocih: Ni podatkov o zdravljenju otrok (od novorojenčkov do 18. leta starosti) z jetrno encefalopatijo.
Uporaba pri starejših bolnikih: Ni posebnih priporočil za odmerjanje.

Bolniki z okvaro jeter ali ledvic: Ni posebnih priporočil za odmerjanje.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.