Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Olynth Combo 1 mg/ml + 50 mg/ml pršilo za nos, raztopina, 10 ml

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Olynth Combo zmanjša nabreklost nosne sluznice pri vnetju (rinitisu) in pospeši celjenje poškodovane nosne sluznice.
Zaloga: 82 na zalogi
Koda izdelka: 151201
12,20 €
12,20 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

ksilometazolinijev klorid/dekspantenol

Zdravilo Olynth Combo pršilo za nos, raztopina vsebuje učinkovini ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. Ksilometazolinijev klorid hitro zoži žile v nosni sluznici ter tako zmanjša nabreklost nosne sluznice. Dekspantenol je derivat pantotenske kisline, vitamina, ki ščiti nosno sluznico in pospešuje njeno celjenje. 

Zdravilo Olynth Combo se uporablja za: 

 • zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice pri vnetju nosne sluznice (rinitisu) in pospešitev celjenja poškodb nosne sluznice, 
 • lajšanje nealergijskega vnetja nosne sluznice (vazomotoričnega rinitisa), 
 • zdravljenje oteženega dihanja skozi nos, ki je posledica kirurškega posega; za ta namen uporabite zdravilo Olynth Combo le po priporočilu zdravnika.

Zdravilo je namenjeno za odrasle, mladostnike in otroke, stare 6 let ali več. 

Ne uporabljajte zdravila Olynth Combo,

 • če ste vi ali vaš otrok alergični na ksilometazolinijev klorid, dekspantenol ali katero koli sestavino tega zdravila,
 • če imate vi ali vaš otrok suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca),
 • če so vam ali vašemu otroku kirurško odstranili hipofizo ali ste imeli drug poseg, pri katerem so bile izpostavljene možganske ovojnice (meninge).

Zdravilo se ne sme uporabljati pri otrocih, mlajših od 6 let.

Pred začetkom uporabe zdravila Olynth Combo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če vi ali vaš otrok jemljete zaviralce monoaminooksidaze (MAO) ali druga zdravila, ki lahko povišajo krvni tlak,
 • če imate vi ali vaš otrok povišan očesni tlak (glavkom), zlasti glavkom zaprtega zakotja,
 • če imate vi ali vaš otrok hudo srčno-žilno bolezen (npr. sindrom dolgega intervala QT, koronarno srčno bolezen, visok krvni tlak),
 • če imate vi ali vaš otrok presnovno bolezen (npr. sladkorno bolezen, prekomerno delovanje ščitnice, ki se kaže kot povečano potenje, povišana telesna temperatura in povišan srčni utrip),
 • če imate vi ali vaš otrok tumor tkiva sredice nadledvične žleze (feokromocitom),
 • če imate vi ali vaš otrok presnovno motnjo, imenovano porfirija,
 • če imate vi ali vaš otrok povečano prostato.

Če imate karkoli od naštetega, se pred uporabo zdravila Olynth Combo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Dolgotrajna in nepravilna uporaba: Pri kroničnem rinitisu se lahko zaradi nevarnosti stanjšanja nosne sluznice zdravilo uporablja samo pod zdravniškim nadzorom. Pri napačni uporabi ali uporabi prevelikih količin pršila za nos lahko zlasti pri otrocih pride do neželenih učinkov na celo telo. Dolgotrajna uporaba ali uporaba večjih odmerkov zdravila lahko vodi do stalne nabreklosti in stanjšanja (poškodbe) nosne sluznice. Izogibajte se neposrednemu stiku tega zdravila z očmi.

Otroci: Izogibati se je treba dolgotrajni uporabi in večjim odmerkom, zlasti pri otrocih. Zdravilo Olynth Combo je primerno za uporabo samo pri otrocih, starih 6 let ali več. Za otroke, mlajše od 6 let, so na voljo druga zdravila z manjšimi odmerki učinkovin. Pri otrocih, mlajših od 12 let, morate nadzorovati dajanje zdravila.

Druga zdravila in zdravilo Olynth Combo: Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Sočasna uporaba zdravila Olynth Combo in nekaterih zdravil za zdravljenje depresije (zaviralcev MAO tranilcipromiskega tipa ali tricikličnih antidepresivov) ali zdravil, ki povišajo krvni tlak, lahko povzroči povišanje krvnega tlaka zaradi srčno-žilnih učinkov teh učinkovin. 
Sočasna uporaba zdravila Olynth Combo z nekaterimi drugimi zdravili, ki vsebujejo simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje kašlja in prehlada, ki se uporabljajo za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan) lahko povečajo neželene učinke na srce in ožilje ter osrednje živčevje.
Sočasni uporabi zdravila Olynth Combo z zdravili, namenjenimi zniževanju krvnega tlaka (npr. metildopa), se je potrebno izogibati zaradi možnega učinka ksilometazolina na krvni tlak. 

Če vi ali vaš otrok jemljete katero od zgoraj navedenih zdravil, se pred uporabo zdravila Olynth Combo posvetujte z zdravnikom.

Nosečnost, dojenje in plodnost: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo se med nosečnostjo ne sme uporabljati, ker ni dovolj podatkov o varnosti uporabe pri nosečnicah. Zdravilo se med dojenjem ne sme uporabljati, ker ni znano, ali se ksilometazolinijev klorid izloča v materino mleko. 

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Pri uporabi priporočenih odmerkov ni pričakovati, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Olynth Combo, kot bi smeli: Če ste uporabili večji odmerek, kot bi smeli, ali naključno zaužili večjo količino zdravila, se lahko pojavijo naslednji neželeni učinki:

 • zoženje zenic (mioza),
 • razširjenost zenic (midriaza),
 • povišana telesna temperatura,
 • potenje,
 • bledost kože,
 • modro obarvanje ustnic (cianoza),
 • slabost (navzea),
 • epileptični krči,
 • srčno-žilne bolezni (hitro bitje srca, počasno bitje srca, motnje srčnega ritma, motnja v krvnem obtoku, zastoj srca, visok krvni tlak (hipertenzija)),
 • motnje dihanja (kopičenje tekočine v pljučih, težave z dihanjem),
 • duševne motnje,
 • lahko se pojavijo tudi dremavost, nizka telesna temperatura, počasnejši srčni utrip, padec krvnega tlaka, zastoj dihanja in koma.

Če opazite katerega od teh simptomov, nemudoma obvestite zdravnika.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Olynth Combo: Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Nadaljujte z uporabo, kot je opisano v navodilih za odmerjanje.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 ºC. Po prvem odprtju vsebnika je treba zdravilo porabiti v 6 mesecih.
Vsebnost: 10 ml pršila za nos, raztopine, v HDPE vsebniku z zaporko z mehanskim pršilnikom. 10 ml pršila za nos, raztopine, zadostuje za 80 razprškov

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom in proizvajalec: McNeil Healthcare (Ireland) Limited, Block 5, High Street, Tallaght, Dublin 24, Irska 
Proizvajalec: Famar Health Care Services Madrid, S.A.U., Avda. Leganés, 62, Alcorcón, 28923 Madrid, Španija; Ursapharm Arzneimittel GmbH, Industriestrasse 35, Saarbrücken, Saarland 66129, Nemčija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovini sta ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. 1 ml pršila za nos, raztopine, vsebuje 1 mg ksilometazolinijevega klorida in 50 mg dekspantenola. En razpršek, ki vsebuje 0,1 ml pršila za nos, raztopine, vsebuje 0,1 mg ksilometazolinijevega klorida in 5 mg dekspantenola.
Druge sestavine zdravila so kalijev dihidrogenfosfat, natrijev hidrogenfosfat dodekahidrat in voda za injekcije.

Uporaba

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v navodilu za uporabo ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočeni odmerek za odrasle je en razpršek v vsako nosnico največ trikrat na dan, po potrebi, razen če vam zdravnik ne naroči drugače. Zdravila ne smete uporabljati več kot 7 dni. Če se po 7 dneh zdravljenja ne počutite bolje ali se počutite slabše, se posvetujte z zdravnikom. Zdravilo lahko ponovno uporabite šele po večdnevni prekinitvi.

Če se vaš otrok po 3 dneh zdravljenja ne počuti bolje ali se počuti slabše, se posvetujte z zdravnikom.

Način uporabe : To zdravilo je namenjeno za nazalno uporabo.

Najprej odstranite zaščitno zaporko s pršilnika. Pred prvo uporabo 5 krat pritisnite na mehanski pršilnik, dokler se ne pojavi enakomerna meglica. Če pršila za nos niste uporabljali dlje časa, pred naslednjo uporabo 2 krat pritisnite na mehanski pršilnik.

Pred prvo uporabo razpršite
Pred prvo uporabo 5 krat
pritisnite na mehanski pršilnik

Konico pršilnika vstavite čim bolj pokončno v nosnico in enkrat pritisnite. Med vpihavanjem rahlo vdihnite skozi nos. Po potrebi lahko postopek ponovite v drugi nosnici. Po vsaki uporabi pršilnik obrišite s papirnatim robčkom in namestite zaščitno zaporko.

Konico pršilnika vstavite čim bolj pokončno v nosnico in enkrat pritisnite

 

Konico pršilnika vstavite
čim bolj pokončno v nosnico
in enkrat pritisnite

Iz higienskih razlogov in v izogib okužbam sme en vsebnik pršila za nos uporabljati le ena oseba.

Uporaba pri otrocih: Priporočeni odmerek za otroke, starejše od 6 let, je en razpršek v vsako nosnico največ trikrat na dan, po potrebi. O trajanju zdravljenja pri otrocih se je treba vedno posvetovati z zdravnikom.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.