Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Portalak 667 mg/ml sirup, 500 ml

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo Portalak je osmozno odvajalo za lajšanje praznjenja črevesja v primerih občasnega ali dolgotrajnega zaprtja ter za preprečevanje in zdravljenje jetrne encefalopatije.
Zaloga: 1067 na zalogi
Koda izdelka: 068322
6,81 €
6,81 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

Lactulosum liquidum

Zdravilo PORTALAK je osmozno odvajalo in vsebuje tekočo laktulozo, sintezni sladkor, ki je sestavljen iz fruktoze in galaktoze. Zdravilo PORTALAK uporabljajte:

 • za lajšanje praznjenja črevesja v primerih občasnega ali dolgotrajnega zaprtja (obstipacija). Lahko ga uporabljate tudi za mehčanje blata pri hemoroidih, po operativnih posegih na debelem črevesu ali danki in podobno.
 • za preprečevanje in zdravljenje jetrne encefalopatije. Ta možganska motnja nastane zaradi zastajanja amonijaka v krvi, ker ga jetra ne morejo razgraditi in izločiti iz telesa.

Laktuloza, tekoča ima več načinov delovanja:

 • V debelem črevesu veže nase vodo in elektrolite, mehča črevesno vsebino in pospešuje gibanje prebavil (peristaltiko).
 • Pri razgradnji tekoče laktuloze s črevesnimi bakterijami nastanejo v debelem črevesu organske kisline (npr. mlečna, ocetna kislina). Nastajanje teh kislin pospešuje prehajanje amonijaka iz krvi v črevesje, zato se pri bolnikih z možgansko motnjo zaradi napredovanja bolezni jeter, zmanjša koncentracija amoniaka v krvi.
 • Deluje tudi prebiotično. Pospešuje rast črevesnih bakterij (npr. bifidobakterije, laktobacili) in nanje deluje zaščitno.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo PORTALAK
Ne uporabljajte zdravila PORTALAK

 • če ste alergični na tekočo laktulozo ali tekoči laktulozi sorodne sladkorje (laktoza, galaktoza), ter za bolnike na dieti brez galaktoze (galaktozemija)
 • če imate zaporo črevesja (ileus)

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila PORTALAK se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila PORTALAK,

 • kadar se vam določa odmerek. Odmerek vam zdravnik določi tako, da ne pride do driske. Na začetku zdravljenja jetrne encefalopatije ne smete uporabljati drugih odvajal. Povečano odvajanje, ki je posledica hkratne uporabe drugih odvajal, lahko privede do napačnega odmerjanja tekoče laktuloze.
 • če ste bolnik s sladkorno boleznijo ali bolnik s pomanjkanjem encima laktaze, je pri vas potrebna posebna previdnost, ker PORTALAK vsebuje manjše količine tekoči laktulozi sorodnih sladkorjev (15 ml vsebuje do 1,7 g galaktoze in 1 g laktoze).
 • če ste bolnik z obstrukcijo (oviranje pretoka) črevesja,
 • če ste bolnik s sumom na vnetje slepiča,
 • če ste bolnik s kolostomo (kirurško napravljena odprtina na delu debelega ali tankega črevesja) ali ileostomo (izpeljava ozkega črevesa na površino kože po odstranitvi širokega črevesa in danke),
 • če ste bolnik s sumom na krvavitve v danki.

Druga zdravila in zdravilo PORTALAK
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. V času zdravljenja s tekočo laktulozo v terapevtskih odmerkih, ne pride do medsebojnega delovanja z drugimi zdravili, vendar vam v času dveh ur po zaužitju zdravila PORTALAK ne priporočamo zaužitja drugega zdravila. Obvestite zdravnika, če jemljete naslednja zdravila:

 • mesalazin (zdravilo s protivnetnim delovanjem v črevesju, kot sta ulcerozni kolitis ali Crohnova bolezen)
 • srčne glikozide (zdravila za zdravljenje bolezni srca); veliki odmerki sirupa PORTALAK lahko povzročijo izgubljanje kalija (zlasti ob hkratnem jemanju tiazidnega diuretika (zdravilo za odvajanje vode), kortikosteroidov, karbenoksolona (zdravilo za zdravljenje peptičnih razjed) in antibiotika amfotericin.

Zdravilo PORTALAK skupaj s hrano in pijačo: Zdravilo PORTALAK lahko zaužijemo v nerazredčeni obliki, ali ga razredčimo z vodo ali sadnim sokom. Lahko ga jemljemo skupaj s hrano ali brez nje (npr. z jogurtom ali z žitaricami). Med zdravljenjem jetrne encefalopatije, še posebej na začetku zdravljenja z zdravilom PORTALAK, ne pijte gaziranih pijač in ne uživajte živil, ki pospešujejo gibanje črevesja (peristaltika).

Nosečnost in dojenje: Ni dovolj podatkov o uporabi tekoče laktuloze med nosečnostjo in dojenjem. Študije na živalih niso pokazale neposrednih ali posrednih škodljivih vplivov na nosečnost, razvoj zarodka/plodu, porod ali postnatalni razvoj. Pri jemanju zdravila PORTALAK v času nosečnosti in dojenja je potrebna previdnost. Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Ni znano, da bi zdravilo pri pravilni uporabi vplivalo na psihofizične sposobnosti upravljanja z vozili in stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila PORTALAK
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila PORTALAK, kot bi smeli: Zaužitje prevelikega odmerka zdravila lahko povzroči drisko in posledično preveliko izgubo tekočine ter elektrolitov. V primeru zaužitja prevelikega odmerka, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Če ste pozabili vzeti zdravilo PORTALAK: Če ste pozabili vzeti zdravilo, ga vzemite takoj, ko se spomnite. Če je že skoraj čas za naslednji odmerek, izpuščenega ne nadomeščajte, temveč nadaljujte z naslednjim običajnim odmerkom. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Vsebina: 500 ml
Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom: Belupo d.o.o., Dvoržakova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija
Izdelovalec: BELUPO Pharmaceuticals and Cosmetics, Inc., Ulica Danica 5, 48 000 Koprivnica, Hrvaška

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je laktuloza, tekoča. 1 ml sirupa vsebuje 667 mg laktuloze, tekoče.

Pomožnih snovi ni.

Uporaba

Za odmerjanje zdravila PORTALAK je priložen odmerni lonček.

Jetrna encefalopatija: Jemljite 30 do 45 ml sirupa 3 do 4 krat na dan. Odmerjanje po potrebi prilagodite, da dosežete 2 do 3 iztrebljanja mehkega blata na dan. Ni dovolj podatkov o uporabi zdravila PORTALAK pri otrocih z jetrno encefalopatijo.

Zaprtje in mehčanje blata:
Zdravilo PORTALAK jemljemo 1 krat dnevno. Če ne zaznamo učinka dva dni po začetku jemanja zdravila,lahko odmerek povečamo. Odvajalni učinek lahko nastopi že 2 uri po zaužitju zdravila PORTALAK, običajno pa je potrebno 24-48 ur, da prične delovati. Če zaprtje po enem tednu jemanja zdravila PORTALAK ne mine, mora bolnik obiskati zdravnika.

Odmerjanje prikazuje naslednja preglednica:

Starostna skupina  Začetno odmerjanje (tri dni)  Nadaljevalno zdravljenje
Odrasli in mladostniki (starejši od 15 let)  15 - 45 ml sirupa  15 - 30 ml sirupa
Otroci od 7 do 14 let  15 ml sirupa  10 ml sirupa
Otroci od 1do 6 let  5 -10 ml sirupa  5 -10 ml sirupa
Dojenčki od 1 meseca do 1 leta  5 ml sirupa  5 ml sirupa

Pri uporabi odvajal pri otrocih je potrebna previdnost, zaradi možnosti zmanjšanja refleksa iztrebljanja. Ni dovolj podatkov o uporabi zdravila PORTALAK pri otrocih mlajših od enega meseca (novorojenčki).

Če po enem tednu jemanja zdravila PORTALAK ne pride do izboljšanja ali če se po končanem zdravljenju stanje poslabša, se posvetujte z zdravnikom.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi
Detralex tablete zmanjša nastajanje edemov, povečuje tonus ven, pomaga pri hemeroidih

Detralex filmsko obložene tablete, 30 tablet

Zdravilo Detralex tablete se uporabljajo za zdravljenje simp...
12,85 €
Zaloga po lekarnah
Mazilo za hemeroide

Mazilo za hemoroide, 40 g

Mazilo za hemoroide za zdravljenje hemoroidov in zdravljenje...
6,15 €
Zaloga po lekarnah
Vaxol pršilo za uho za mehčanje ušesnega masla

Vaxol, pršilo za uho, 10ml

Pršilo Vaxol varno in učinkovito mehča ter odstranjuje ušesn...
9,75 €
Zaloga po lekarnah
MacroBalans prašek proti zaprtju, 12g

MacroBalans Vitabalans, prašek proti zaprtju, 12 g

MacroBalans odvajalni praški so namenjeni za odpravljanje za...
12,81 €
Zaloga po lekarnah
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.