Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Rutacid 500 mg žvečljive tablete, 60 žvečljivih tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Žvečljive tablete Rutacid vsebujejo hidrotalcit, ki zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Učinek je hiter in dolgotrajen.
Zaloga: 164 na zalogi
Koda izdelka: 093726
15,53 €
15,53 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

hidrotalcit

Žvečljive tablete Rutacid vsebujejo hidrotalcit. Zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Učinek je hiter in dolgotrajen zaradi posebne mrežno-plastne strukture učinkovine, iz katere se sproščajo magnezijevi in aluminijevi ioni glede na količino kisline v želodcu. Poleg nevtralizacije kisline hidrotalcit inaktivira pepsin in veže žolčne kisline ter lizolecitin, ki pri refluksu prehajajo iz dvanajstnika v želodec in okvarjajo želodčno sluznico. Hidrotalcit krepi varovalne mehanizme in tako ščiti želodčno sluznico pred agresivnimi dejavniki, obenem pa pospešuje celjenje poškodovane želodčne sluznice. Žvečljive tablete Rutacid priporočamo pri težavah, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline:

  • spahovanje kisline, zgaga,
  • pekoča bolečina v želodcu,
  • vneta želodčna sluznica (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola ali nesteroidnih protivnetnih zdravil.
    Žvečljive tablete Rutacid pospešujejo celjenje razjede na želodcu ali dvanajstniku in so učinkovite tudi pri vzdrževalnem zdravljenju kronične ulkusne bolezni. 

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Rutacid
Ne jemljite zdravila Rutacid

  • če ste alergični na hidrotalcit ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
  • če imate hudo ledvično okvaro,
  • če imate nenormalno znižano koncentracijo fosfatov v krvi,
  • če imate avtoimunsko bolezen, za katero sta značilni mišična slabost in utrujenost (miastenijo gravis).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Rutacid se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Če imate ledvično okvaro (zlasti če ste na hemodializi), Alzheimerjevo bolezen ali drugo obliko demence ali ste na dieti z malo fosfata, se morate izogibati velikim odmerkom in dolgotrajnemu jemanju zdravila.
Zdravilo ne vsebuje saharoze, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki s sladkorno boleznijo.
Otroci: Otrokom do 6. leta starosti zdravila Rutacid ne priporočamo, ker varnost in učinkovitost nista dokazani.

Druga zdravila in zdravilo Rutacid
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Zdravila Rutacid ne smete jemati hkrati z zdravili, katerih absorpcija bi bila zaradi tega lahko motena (npr. zdravila za srce (glikozidi), antibiotiki (tetraciklini ali derivati kinolonov, kot sta ofloksacin in ciprofloksacin), zdravila za zdravljenje razjede v prebavilih (antagonisti histaminskih receptorjev H2), zdravila proti strjevanju krvi (derivati kumarina), natrijev fluorid, henodeoksiholat). Druga zdravila morate vzeti vsaj eno do dve uri pred zaužitjem zdravila Rutacid ali po njem.
Zdravilo Rutacid skupaj s hrano in pijačo: Zaradi povečanega prehajanja aluminijevega hidroksida iz prebavil v kri zdravila Rutacid ne smete jemati sočasno s hrano, ki vsebuje kislino (npr. z vinom, sadnimi sokovi).

Nosečnost in dojenje: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo Rutacid lahko med nosečnostjo jemljete le kratek čas, da se tako zmanjša izpostavljenost nerojenega otroka aluminiju. Snovi, ki vsebujejo aluminij, se običajno izločajo v materino mleko. Podatkov o izločanju zdravila Rutacid v materino mleko ni. Matere, ki dojijo, lahko zdravilo jemljejo po posvetu z zdravnikom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Zdravilo Rutacid ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na tableto, kar v bistvu pomeni "brez natrija".

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Rutacid, kot bi smeli: Ni znano, da bi pri prekoračitvi odmerkov prišlo do znakov zastrupitve. Če ste vzeli večji odmerek zdravila, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Če ste pozabili vzeti zdravilo Rutacid: Izpuščeni odmerek vzemite čimprej. Če se že bliža čas, ko bi morali vzeti naslednji odmerek, zamujenega izpustite in nadaljujte z običajnim režimom zdravljenja. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnjo tableto. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 30 stopinj C.
Vsebnost: 60 žvečljivih tablet
Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom in proizvajalec: KRKA, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je hidrotalcit. 1 žvečljiva tableta vsebuje 500 mg hidrotalcita.

Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so manitol (E421), natrijev saharinat, aroma spearmint, natrijev karboksimetilškrob (vrsta A), smukec (E553b) in magnezijev stearat (E470b). Glejte poglavje 2 "Zdravilo Rutacid vsebuje natrij".

Uporaba

Žvečljivih tablet Rutacid ne smete pogoltniti celih, ampak jih je treba dobro prežvečiti.

Priporočeni odmerek za odrasle je 1 do 2 tableti, 3- do 4-krat na dan, eno uro po obroku in pred spanjem, oziroma, ko se pojavijo opisane težave.

Starejšim bolnikom in bolnikom z jetrno boleznijo odmerka ni treba prilagajati.

Bolniki z ledvično boleznijo smejo jemati zdravilo Rutacid le krajši čas v manjših odmerkih.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih
Otroci, stari od 6 do 12 let, naj vzamejo polovični odmerek za odrasle (1 ali 1 tableta), 3- do 4-krat na dan, eno uro po obroku in pred spanjem, oziroma, ko se pojavijo težave.
Zdravila Rutacid ne priporočamo otrokom mlajšim od 6 let, ker varnost in učinkovitost nista dokazani. 

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.