Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Angal 2 mg/0,5 mg v 1 ml oralno pršilo, raztopina, 30 ml

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lek
Zdravilo Angal uporabljamo za lokalno lajšanje težav pri vnetem žrelu (boleče požiranje, draženje). Zdravilo deluje protimikrobno (uničuje mikroorganizme) in lokalno protibolečinsko. Na ta način lajša vnetje v žrelu in zmanjša možnost razvoja hujših bakterijskih okužb ter lajša bolečine, boleče požiranje in draženje v predelu žrela.
Zaloga: 312 na zalogi
Koda izdelka: 000752
11,23 €
11,23 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

Chlorhexidini dihydrochloridum/Lidocaini hydrochloridum

Pršilo Angal ima dvojni učinek, saj vsebuje dve zdravilni učinkovini: lidokain in klorheksidin. Zdravilo deluje protimikrobno (uničuje mikroorganizme) in lokalno protibolečinsko. Na ta način lajša vnetje v žrelu in zmanjša možnost razvoja hujših bakterijskih okužb ter lajša bolečine, boleče požiranje in draženje v predelu žrela. Zdravilo Angal ne vsebuje sladkorja (saharoze), zato ga lahko uporabljate, tudi če imate sladkorno bolezen.

Zdravilo Angal uporabljamo za lokalno lajšanje težav pri vnetem žrelu (boleče požiranje, draženje).

Ne uporabljajte zdravila Angal:

  • če ste alergični na zdravilni učinkovini (klorheksidin, lidokain), druge lokalne anestetike, podobne lidokainu ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
  • pri otrocih, ki so mlajši od 5 let,
  • pri otrocih, ki so že kdaj imeli mišične krče, saj zdravilo Angal vsebuje levomentol,
  • če ste odvisni od alkohola.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Angal se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če imate zvišano telesno temperaturo, hude bolečine v žrelu in težko požirate,

  • če imate srčno popuščanje,
  • če imate zmanjšano delovanje jeter,
  • če uporabljate zdravila za zdravljenje motenj srčnega ritma (aritmij),
  • če ste nagnjeni k preobčutljivostnim reakcijam.

Pazite, da si raztopine zdravila ne zanesete v bližino oči. Če zdravilo pride v stik z očmi, jih je potrebno vsaj 15 minut spirati s čisto vodo; veke naj bodo pri tem razprte.
Zdravilo Angal ni združljivo z nekaterimi snovmi, ki so pogosto prisotne v zobnih pastah. Zato si po uporabi zdravila Angal vsaj eno uro ne umivajte zob.

Druga zdravila in zdravilo Angal
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Zdravila Angal ne jemljite sočasno z zdravili, ki zavirajo delovanje encima holinesteraza (neostigmin, distigmin in piridostigmin) in drugimi zdravili, ki se uporabljajo pri zdravljenju miastenije (avtoimuna bolezen, ki slabi vaše mišice).

Zaradi medsebojnega delovanja ne smete sočasno uporabljati zdravila Angal in drugih zdravil za lajšanje vnetega žrela (antiseptikov). To ne velja za pastile Angal, ki vsebujejo enaki zdravilni učinkovini kot pršilo. Pri kombiniranju uporabe pršila in pastil Angal ne smete preseči dnevnega odmerka (glejte tudi poglavje – »Kako uporabljati zdravilo Angal«).

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Angal, če jemljete zdravila za zdravljenje motenj srčnega ritma (aritmije).

Zdravilo Angal skupaj s hrano in pijačo
Priporočamo, da po nanosu zdravila vsaj eno uro ne uživate hrane in pijače.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
Uporabo zdravila Angal v obdobjih nosečnosti in dojenja ne priporočamo razen, če vam tega ne svetuje zdravnik. Zdravilo Angal lahko vpliva na nosečnost in dojenje zaradi vsebnosti alkohola (glejte poglavje »Zdravilo Angal vsebuje etanol«).

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Študij o vplivu zdravila na sposobnost upravljanja vozil ali strojev niso izvedli.

Zdravilo Angal vsebuje etanol
To zdravilo vsebuje 41,6 vol% etanola (alkohola). Največji enkratni odmerek za odrasle in mladostnike, starejše od 12 let, vsebuje največ do 144,84 mg etanola, kar ustreza 3,67 ml piva oziroma 1,53 ml vina na odmerek. Največji enkratni odmerek za otroke, stare od 5 do 12 let, vsebuje največ do 86,90 mg etanola, kar ustreza 2,20 ml piva oziroma 0,92 ml vina na odmerek.
Zdravilo Angal je škodljivo za tiste, ki trpijo za alkoholizmom. Na vsebnost etanola (alkohola) morajo biti pozorni nosečnice in doječe matere, otroci in skupine z velikim tveganjem, kot so bolniki z jetrnimi obolenji ali epilepsijo.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Angal, kot bi smeli se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Čeprav se zdravilo uporablja lokalno v ustih, ga lahko po pomoti ali zaradi neprevidnosti zaužijete v prevelikem odmerku. To se zlasti lahko zgodi pri otrocih.
Sistemska zastrupitev je posledica vpliva na osrednje živčevje ter srce in ožilje. Prvi učinki prekomernega odmerjanja se kažejo kot motnje osrednjega živčevja. Pri prevelikih odmerkih (več kot ena steklenička pršila na dan) se lahko pojavijo motnje pri požiranju (zmanjšan nadzor refleksa požiranja).

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Angal
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.
Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Vsebnost: 30 ml
Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik): Lek farmacevtska družba d. d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Zdravilni učinkovini sta klorheksidinijev diglukonat in lidokainijev klorid. En ml raztopine vsebuje 2 mg klorheksidinijevega diglukonata in 0,5 mg lidokainijevega klorida.
Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so levomentol, cineol, glicerol (E422), natrijev saharinat (E954), citronska kislina monohidrat (E330), 96-odstotni etanol, prečiščena voda. En razpršek (85 mikrolitrov) vsebuje 0,17 mg klorheksidinijevega diglukonata in 0,04 mg lidokainijevega klorida.

Uporaba

Uporaba pri odraslih in mladostnikih, starih več kot 12 let
Posamezni odmerek zdravila Angal dosežete s 3 do 5 zaporednimi pritiski na pršilno glavo. Na dan smete uporabiti 6 do 10 odmerkov (to je 18 do 50 pritiskov na pršilno glavo).
Pršilo Angal lahko kombinirate s pastilami Angal, vendar ne smete preseči dnevnega odmerka. Odrasli lahko obe obliki zdravila skupaj uporabite največ desetkrat na dan. Primer: če zaužijete eno pastilo, lahko v istem dnevu uporabite enkraten odmerek pršila še devetkrat. Če zaužijete dve pastili, lahko v istem dnevu uporabite enkraten odmerek pršila še osemkrat, in tako naprej.

Uporaba pri otrocih, starih več kot 5 let
Posamezni odmerek zdravila Angal dosežete z 2 do 3 zaporedni pritiski na pršilno glavo. Na dan smete uporabiti 3 do 5 odmerkov (to je 6 do 15 pritiskov na pršilno glavo). Kombinacije pršila Angal in pastil Angal se pri otrocih ne sme uporabljati.

Način uporabe
Pred uporabo obrnite cevko pršilnika pravokotno na stekleničko. Med obračanjem pršilnika pršilni nastavek držite pri stiku s pokrovčkom in ne na koncu cevke, saj se pršilnik lahko odlomi. Pri uporabi zdravila široko odprite usta, usmerite pršilnik proti žrelu in pritisnite na pršilno glavo. Med pršenjem zadržite dih. Po uporabi obrnite cevko spet navzdol, da blokirate pršilno glavo. Pršilo Angal naj uporablja le en bolnik.

Če zdravila Angal nekaj časa ne boste uporabljali, vam priporočamo, da po zadnji uporabi očistite pršilni nastavek po naslednjem postopku:
Pršilo obrnite na glavo in na pršilno glavo pritiskajte toliko časa, da izpraznite tekočino, ki je ostala v pršilnem nastavku (da raztopina ne prši več iz nastavka).
Odstranite cevko s pršilne glave in jo za nekaj minut položite v posodo s toplo vodo.
Cevko vzemite iz vode in pustite, da se osuši.
Suho cevko namestite na pršilno glavo tako, da je obrnjena navzdol, saj tako blokirate pršilno glavo.

Trajanje zdravljenja
Zdravila Angal ne uporabljajte nepretrgano več kot 3 do 4 dni in tudi ne prepogosto. Zdravilo uporabljajte le toliko časa, da si olajšate bolečine in zmanjšate draženje zaradi vnetja žrela. Če se po 3 do 4 dneh zdravljenja stanje ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi
Slezov sirup pri suhem, dražečem kašlju

Slezov sirup, 125 ml

Slezov sirup je namenjen za lajšanje suhega, dražečega kašlj...
8,93 €
Zaloga po lekarnah
Mariborske lekarne Herbalex Mariplant kapljice pomoč pri krčih, napenjanju, bolečih menstruacijah, vnetju dlesni

Mariplant Herbalex kapljice, 50 ml

Mariplant Herbalex kapljice so namenjene notranji in zunanji...
12,03 €
Zaloga po lekarnah
Kapljice za žolč

Kapljice za žolč, 50 ml

Zdravilo Kapljice za žolč pospešujejo nastajanje in izločanj...
7,36 €
Zaloga po lekarnah
Aboca Grintuss sirup za otroke pri suhem in mokrem kašlju

Grintuss Pediatric Aboca, sirup, 128 g

Je medicinski pripomoček, ki pomirja vnetje zgornje dihalne ...
11,09 €
Zaloga po lekarnah
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.