Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Fluimukan 20 mg/ml peroralna raztopina z okusom češnje, 200 ml

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lek
Zdravilo Fluimukan se uporablja za redčenje sluzi in za lažje izkašljevanje pri boleznih dihal z gosto sluzjo pri otrocih, starejših od 2 let, mladostnikih in odraslih
Zaloga: 66 na zalogi
Koda izdelka: 146814
13,70 €
13,70 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

acetilcistein

Zdravilo Fluimukan vsebuje učinkovino acetilcistein in redči gosto sluz v dihalnih poteh. Zdravilo Fluimukan se uporablja za redčenje sluzi in za lažje izkašljevanje pri boleznih dihal z gosto sluzjo pri otrocih, starejših od 2 let, mladostnikih in odraslih.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Fluimukan
Ne uporabljajte zdravila Fluimukan, če ste alergični na acetilcistein, metilparahidroksibenzoat ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6). Zdravila Fluimukan se ne sme uporabljati pri otrocih, mlajših od 2 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Fluimukan se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če:

 • imate spremembe na koži in sluznicah

Zelo redko so poročali o pojavu hudih kožnih reakcij kot sta Stevens-Johnsonov sindrom in Lyellov sindrom v povezavi z uporabo acetilcisteina. Če pride do pojava novih sprememb na koži in sluznicah, se je treba nemudoma posvetovati z zdravnikom in ustaviti zdravljenje z acetilcisteinom.

 • imate bronhialno astmo
 • ste kdaj imeli ali trenutno imate razjede na sluznici želodca ali črevesa
 • ste preobčutljivi za histamin

Dolgotrajnemu zdravljenju se morajo ti bolniki izogibati, saj zdravilo Fluimukan vpliva na presnovo histamina in lahko povzroči simptome slabega prenašanja zdravila (npr. glavobol, izcedek iz nosu, srbenje).

 • niste zmožni izkašljevati sluzi.

Otroci: Zdravilo Fluimukan ni priporočljivo za uporabo pri otrocih, mlajših od 2 let.

Druga zdravila in zdravilo Fluimukan
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
Zdravila za zaviranje kašlja: Sočasna uporaba zdravila Fluimukan in zdravil za zaviranje kašlja lahko povzroči nevarno zastajanje sluzi zaradi zmanjšanega refleksa kašlja. Za tako kombinacijo zdravljenja je potrebna še posebej skrbna diagnoza. Pred začetkom uporabe take kombinacije zdravil se morate nujno posvetovati z zdravnikom.
Antibiotiki: Eksperimentalne študije so pokazale, da acetilcistein oslabi učinek antibiotikov (tetraciklinov, aminoglikozidov, penicilinov). Zaradi varnosti je treba jemati antibiotike ločeno in z vsaj 2- urnim zamikom. To ne velja za zdravila z učinkovinama cefiksim in lorakarbef. Zdravila s tema dvema učinkovinama smete jemati sočasno z acetilcisteinom.
Gliceriltrinitrat: Zdravnik vas bo spremljal glede znižanja krvnega tlaka, ki je lahko resno. Pokazatelj le-tega je lahko glavobol.
Aktivno oglje v velikih odmerkih: Aktivno oglje v velikih odmerkih lahko zmanjša učinek acetilcisteina.

Laboratorijski testi
Če morate opraviti katerega od spodnjih laboratorijskih testov, povejte zdravniku, da jemljete zdravilo Fluimukan, saj lahko to vpliva na določitev:

 • salicilatov: zdravil za zdravljenje bolečine, vnetja ali revmatizma,
 • ketonskih teles v urinu.

Raztapljanje oblik acetilcisteina skupaj z drugimi zdravili ni priporočljivo.

Nosečnost in dojenje: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Ker ni na voljo ustreznih izkušenj glede uporabe acetilcisteina med nosečnostjo in dojenjem, smete zdravilo Fluimukan med nosečnostjo in dojenjem uporabljati le, če vaš lečeči zdravnik meni, da je to res nujno.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Ni znano, da bi zdravilo Fluimukan vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Fluimukan vsebuje metilparahidroksibenzoat (E 218), natrijev benzoat, natrij in benzilalkohol.
To zdravilo vsebuje 1,3 mg metilparahidroksibenzoata (E 218) v 1 ml. Lahko povzroči alergijske reakcije (lahko zapoznele).
To zdravilo vsebuje 1,95 mg natrijevega benzoata v 1 ml. Lahko poveča tveganje za zlatenico (rumeno obarvanje kože in oči) pri novorojenčkih (do 4. tedna starosti).
To zdravilo vsebuje 4,8 mg natrija v 1 ml. To je enako 0,24 % priporočenega največjega dnevnega vnosa natrija s hrano za odrasle osebe.
To zdravilo vsebuje do 0,1 mg benzilalkohola v 1 ml. Benzilalkohol lahko povzroči alergijske reakcije.

Nosečnost in dojenje: Če ste noseči ali če dojite ali imate bolezen jeter ali ledvic, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Večje količine benzilalkohola se namreč lahko kopičijo v vašem telesu in povzročajo neželene učinke, imenovane »metabolična acidoza«. Benzilalkohol je povezan s tveganjem za pojav hudih neželenih učinkov, vključno s težavami z dihanjem (imenovanimi »sindrom lovljenja sape«) pri majhnih otrocih. Zdravila ne dajajte novorojenčkom (do 4. tedna starosti), razen če vam je tako svetoval zdravnik. Pri majhnih otrocih (do 3. leta starosti) zdravila ne uporabljajte več kot en teden, razen če vam je tako svetoval zdravnik ali farmacevt.

Opozorilo: Možna prisotnost vonja po žveplu ne kaže na spremembe zdravila. Vonj je značilen za učinkovino, ki jo vsebuje to zdravilo.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Fluimukan, kot bi smeli
V primeru prevelikega odmerjanja se lahko pojavi draženje želodca in črevesja, kot so bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, driska. Doslej niso bili opaženi nobeni hudi neželeni učinki ali simptomi zastrupitve, niti v primeru izjemno velikega odmerka. Kljub temu pa v primeru suma na preveliko odmerjanje zdravila Fluimukan obvestite svojega zdravnika.
Če ste pozabili vzeti zdravilo Fluimukan
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Vzemite le naslednji odmerek ob običajnem času. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Vsebnost: 200 ml
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik): Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je acetilcistein. 1 ml peroralne raztopine vsebuje 20 mg acetilcisteina.

Pomožne snovi so metilparahidroksibenzoat (E 218), natrijev benzoat (E 211), dinatrijev edetat, natrijev saharinat, natrijev karmelozat (E466), vodna raztopina natrijevega hidroksida (10 %), aroma češnje (vsebuje benzilalkohol), prečiščena voda.

Uporaba

Priporočeni odmerek, če zdravnik ne predpiše drugače, je:

Starost

Skupni dnevni odmerek

Otroci, stari 2-5 let

5 ml 2-3-krat na dan

Otroci in mladostniki, stari 6-14 let

10 ml 2-krat na dan

odrasli in mladostniki, starejši od 14 let

10 ml 2-3-krat na dan

Skrbno se držite navodil za uporabo, sicer zdravilo Fluimukan ne bo imelo pravega učinka! 10 ml peroralne raztopine ustreza polovici merilne posodice ali 2 odmernima brizgama.

Način uporabe

Zdravilo Fluimukan vzemite po obroku. Zdravilo Fluimukan lahko vzamete s pomočjo peroralne brizge ali merilne posodice, ki sta priloženi pakiranju.

Odmerjanje z brizgo

 1. Za otroke varno zaporko steklenice odprite tako, da jo pritisnete navzdol in zavrtite v levo.
 2. Potisnite priloženi perforirani čep v vrat steklenice. Če čepa ne morete popolnoma potisniti v vrat steklenice, lahko nanj namestite pokrovček in ga zavrtite. Čep povezuje brizgo s steklenico in ostane v vratu steklenice.
 3. Brizgo čvrsto vstavite v odprtino čepa. Bat naj bo potisnjen v brizgo kolikor gre.
 4. Steklenico previdno obrnite z brizgo navzdol, povlecite bat navzdol do višine, ki označuje predpisano število mililitrov (ml). Če v raztopini opazite zračne mehurčke, potisnite bat nazaj v brizgo in jo počasi ponovno napolnite. Če je predpisani odmerek večji od 5 ml, je treba brizgo napolniti večkrat.
 5. Steklenico z brizgo ponovno postavite v pokončni položaj in izvlecite brizgo iz perforiranega čepa.
 6. Vsebino lahko iz brizge izpraznite neposredno v otrokova usta ali pa na žličko, preden jo otrok zaužije. Kadar prejme otrok raztopino neposredno v usta, naj sedi vzravnano. Najbolje je, če vsebino brizge počasi izpraznite v notranji kot ličnice, da ne bi raztopina pri požiranju zašla v sapnik. Odmerno brizgo je treba po uporabi sirupa očistiti tako, da se jo nekajkrat napolni s čisto vodo in izprazni.

Trajanje uporabe

Če se simptomi po 4-5 dneh poslabšajo ali ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom. Če se vam zdi, da je učinek zdravila Fluimukan premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.