Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Lekadol 500 mg filmsko obložene tablete, 30 tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lek
Lekadol lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo (vročino). Protibolečinske tablete Lekadol ne dražijo želodčne sluznice, se po potrebi lahko uporablja med nosečnostjo (več v nadaljevanju), potrebno se je držati odmerjanja, ki določuje koliko Lekadol tablet na dan smemo zaužiti.
Zaloga: 987 na zalogi
Koda izdelka: 104507
9,33 €
9,33 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

Paracetamolum

Zdravilo LEKADOL vsebuje učinkovino paracetamol. Deluje tako, da lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo. Zdravilo LEKADOL ne draži želodčne sluznice, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki z želodčnimi težavami in z rano na želodcu ali dvanajstniku. Tablete so ovalne, zato jih lažje pogoltnete. Zaradi filmske obloge nimajo neprijetnega okusa.

Zdravilo LEKADOL lahko jemljete pri:

 • blagih do zmernih bolečinah (glavobol, zobobol, bolečine med menstruacijo),
 • bolečinah pri poškodbah ter po zdravniških in zobozdravniških posegih,
 • revmatičnih bolečinah (npr. pri osteoartrozi in kratkotrajnih bolečinah v križu, ki so posledica nepravilne drže, natega križa ali športnih poškodb),
 • bolečinah v mišicah in sklepih pri prehladu in gripi,
 • zvišani telesni temperaturi, ki spremlja bakterijske in virusne okužbe.

Zdravilo je namenjeno odraslim in otrokom, ki so stari več kot 6 let. Pred začetkom uporabe natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas
pomembne podatke! 

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo LEKADOL
Ne jemljite zdravila LEKADOL

 • če ste alergični na paracetamol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate hujše motnje delovanja jeter.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred jemanjem zdravila LEKADOL se posvetujte z zdravnikom:

 • če imate blage do zmerne motnje delovanja jeter,
 • če imate motnje delovanja ledvic,
 • če imate redko dedno bolezen rdečih krvničk (pomanjkanje encima glukoza-6-fosfatdehidrogenaza),
 • če imate hemolitično anemijo (ste slabokrvni),
 • če vsak dan zaužijete večje količine alkohola (tri ali več alkoholnih pijač na dan).
 • če ste dehidrirani, imate zmanjšano telesno maso (ste podhranjeni) ali zmanjšan tek (anoreksijo),
 • če imate sladkorno bolezen,
 • če ste okuženi z virusom HIV,
 • če imate cistično fibrozo, Downov sindrom ali tumor,
 • v primeru okužbe krvi (sepse),
 • če imate astmo, oziroma ste preobčutljivi na acetilsalicilno kislino.

Paracetamol lahko povzroči nepravilne rezultate nekaterih testov za merjenje sladkorja v krvi. Če opazite pri testiranju kakršno koli spremembo, se posvetujte z zdravnikom. Previdnost je še posebno potrebna pri slabo nadzorovani sladkorni bolezni. Če bodo pri vas opravili laboratorijske preiskave, obvestite zdravnika, da jemljete zdravilo LEKADOL, saj paracetamol lahko vpliva na rezultate nekaterih preiskav.

To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na tableto, kar v bistvu pomeni "brez natrija".
Druga zdravila in zdravilo LEKADOL
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Še posebej pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če jemljete:

 • zdravila za zdravljenje epilepsije (fenitoin, fenobarbital, karbamazepin), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročijo okvarje jeter.
 • izoniazid in rifampicin (zdravili za zdravljenje tuberkuloze in nekaterih drugih okužb), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročita okvare jeter.
 • zidovudin (zdravilo za zdravljenje okužb z virusom HIV), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzroči krvne spremembe, zato se ju sme sočasno jemati le po nasvetu zdravnika.
 • kloramfenikol (zdravilo za zdravljenje bakterijskih okužb), saj se iz telesa lahko ob sočasnem jemanju paracetamola podaljša čas izločanja kloramfenikola iz telesa, možnost pojava neželenih učinkov kloramfenikola pa se poveča.
 • holestiramin (zdravilo za uravnavanje holesterola v krvi), propantelin (zdravilo za preprečevanje črevesnih krčev) ali medicinsko oglje, saj zmanjšajo delovanje paracetamola,
 • metoklopramid in domperidon (zdravili za preprečevanje slabosti in bruhanja), saj se lahko poveča delovanje paracetamola.
 • zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulante, npr. varfarin). Zdravilo LEKADOL lahko jemljete občasno, za lajšanje bolečin ali zniževanje zvišane telesne temperature, vendar dolgotrajnejše (več kot teden dni) sočasno jemanje paracetamola (več kot 2 g na dan) in zdravil proti strjevanju krvi, mora biti pod zdravniškim nadzorom.
 • probenecid (zdravilo za zdravljenje protina), saj se ob sočasnem jemanju podaljša čas izločanja paracetamola iz telesa, možnost pojava neželenih učinkov paracetamola pa se zveča.

Sočasno z zdravilom LEKADOL NE JEMLJITE:

 • drugih zdravil, ki vsebujejo paracetamol, ker lahko presežete priporočeni odmerek paracetamola.
 • drugih protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo nesteroidna protivnetna zdravila (npr. acetilsalicilna kislina, naproksen, ibuprofen, salicilamid).

Zdravilo LEKADOL skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Med zdravljenjem z zdravilom LEKADOL ne uživajte alkoholnih pijač, saj sočasno uživanje alkoholnih pijač lahko poveča nevarnost za poškodbe jeter in za krvavitve v želodcu. Hrana lahko zakasni delovanje zdravila.

Plodnost, nosečnost in dojenje: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo LEKADOL se po potrebi lahko uporablja med nosečnostjo. Jemati morate najmanjši možni odmerek, ki še lajša bolečino in/ali zniža zvišano telesno temperaturo, ter ga uporabljati čim krajši čas. Posvetujte se z zdravnikom ali babico, če bolečina ne mine in/ali se telesna temperatura ne zniža ali če morate zdravilo vzeti pogosteje.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Študij o vplivu zdravila na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji niso izvedli.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila LEKADOL, kot bi smeli takoj poiščite zdravniško pomoč, čeprav se počutite dobro. Znaki zastrupitve se namreč lahko pojavijo šele čez nekaj dni. Tveganje za zastrupitev je večje predvsem pri starejših ljudeh, dojenčkih, bolnikih z boleznimi jeter, kronično podhranjenih bolnikih in pri kroničnem alkoholizmu ter pri sočasnem jemanju zdravil, ki spodbujajo delovanje jetrnih encimov. Prvi znaki prevelikega odmerjanja paracetamola (zlasti pri bolnikih z boleznimi ledvic ali jeter) so slabost, bledica, bruhanje, znojenje ali zaspanost. Dva dni po prevelikem odmerjanju so
lahko bolečine v trebuhu prvi znak okvare jeter. Tretji dan pa se lahko pojavijo znaki, kot so izguba apetita, vedno večja zmedenost, zlatenica in krvavitev iz prebavil.
Če ste pozabili vzeti zdravilo LEKADOL, ga vzemite takoj, ko je to mogoče. Če je že skoraj čas za naslednji odmerek, pozabljeni odmerek izpustite in ob predvidenem času za naslednji odmerek vzemite samo en odmerek. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. 

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 ºC
Vsebnost: 30 filmsko obloženih tablet
Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom: Lek farmacevtska družba d. d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija
Proizvajalca: Lek farmacevtska družba d. d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija; Lek farmacevtska družba d. d., Trimlini 2D, 9220 Lendava, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je paracetamol. Ena filmsko obložena tableta vsebuje 500 mg paracetamola.

Druge sestavine zdravila so: Jedro: natrijev karboksimetilškrob (vrsta A), mikrokristalna celuloza (E460), predgelirani škrob, stearinska kislina, magnezijev stearat (E572). Obloga: hipromeloza (E464), hidroksipropilceluloza (E463), titanov dioksid (E171), aroma limone, smukec (E553b).

Uporaba

Tableto pogoltnite z zadostno količino tekočine (kozarec vode, čaja ali sadnega soka). Hrana lahko zakasni delovanje zdravila, zato priporočamo, da tableto zaužijete vsaj 1 uro pred jedjo, da dosežete hitrejši učinek. Priporočenega odmerka ne smete preseči.

Odmerjanje pri odraslih in mladostnikih, starih več kot 12 let: Vzamete lahko 1 do 2 tableti na 4 do 6 ur. Največji posamezni odmerek znaša 2 tableti. Med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 8 tablet (4 g paracetamola) na dan.
Odmerjanje pri otrocih, starih od 6 do 12 let: Vzamejo lahko 1/2 do 1 tableto na 4 do 6 ur. Med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 4 tablete (2 g paracetamola) na dan.

Uporaba pri otrocih, mlajših od 6 let: Za otroke, ki so stari manj kot 6 let, je na voljo paracetamol v oblikah, ki so namenjene tej starostni skupini.

Za lajšanje bolečin lahko jemljete zdravilo Lekadol največ 7 dni, otrokom pa ga lahko dajejte največ 5 dni. Če se stanje po tem času ne izboljša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.
Za zniževanje zvišane telesne temperature lahko zdravilo jemljete največ 3 dni. Tudi otrokom ga ne smete dajati dalj časa. Če se stanje po 3 dneh ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi
Novolax 5 mg obložene tablete pri spodbuja peristaltiko, omogoča neboleče odvajanje, uporaba pred kolonoskopijo

Novolax 5 mg obložene tablete, 30 tablet

Zdravilo spodbuja črevesno peristaltiko in omogoča neboleče ...
6,11 €
Zaloga po lekarnah
Kapljice za nos

Operil 0,5 mg/ml pršilo za nos, 10ml

Operil pršilo za nos za odrasle in otroke nad 7 let. Zdravil...
11,29 €
Zaloga po lekarnah
Defendyl-Imunoglukan P4H kapsule betaglukan odpornost in imunski sistem, za izčrpanost

Defendyl-Imunoglukan P4H kapsule, 30 kapsul

Defedyl-Imunoglukan P4H kapsule so prehransko dopolnilo, ki ...
23,91 €
Zaloga po lekarnah
Lekofusin tablete

Lekofusin 200 mg/500 mg filmsko obložene tablete, 16 tablet

Lekadol lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperatur...
12,23 €
Zaloga po lekarnah
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.