Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Nicorette Freshmint zdravilni žvečilni gumiji 2 mg, 30 žvečilnih gumijev

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo Nicorette Freshmint je indicirano pri odraslih za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja z zmanjšanjem potrebe po nikotinu in zmanjšanjem odtegnitvenih simptomov.
Zaloga: 92 na zalogi
Koda izdelka: 321079
18,56 €
18,56 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

nikotin

Zdravilo Nicorette Freshmint je indicirano pri odraslih za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja z zmanjšanjem potrebe po nikotinu in zmanjšanjem odtegnitvenih simptomov, kar olajša prenehanje kajenja pri kadilcih, ki želijo prenehati s kajenjem, ali pomaga zmanjšati kajenje pri kadilcih, ki nočejo ali ne morejo prenehati s kajenjem.

Svetovanje in podpora običajno izboljšata uspešnost odvajanja od kajenja.

Doziranje

Odrasli in starostniki:
Nicorette Freshmint za samostojno zdravljenje 
Začetni odmerek zdravila mora biti prilagojen posameznemu bolniku glede na stopnjo odvisnosti od nikotina. Kadilci, ki niso zelo zasvojeni (Fagerströmov test zasvojenosti z nikotinom (FTND) < 6 ali kajenje < 20 cigaret/dan), naj začnejo zdravljenje z jakostjo 2 mg. 4 mg odmerek bi morali uvodoma dobiti zelo zasvojeni kadilci (na primer > 20 cigaret na dan ali pokadijo prvo cigareto že po 30-ih minutah potem, ko se zbudijo) in tisti, pri katerih je bilo odvajanje od kajenja z žvečilnimi gumiji jakosti 2 mg neuspešno.

V nekaterih situacijah, ko je močna skušnjava po kajenju, naj kadilci namesto cigaret uporabijo Nicorette žvečilne gumije, da se izognejo kajenju.
Začetni odmerek je lahko 1 zdravilni žvečilni gumi vsako drugo uro. Za povečanje možnosti uspeha je pomembno, da se uporabi zadostno število žvečilnih gumijev. Odmerek je treba prilagoditi individualno glede na posameznikovo stopnjo odvisnosti od nikotina. Običajno zadošča od 8 do 12 žvečilnih gumijev ustrezne jakosti na dan, do največ 24 žvečilnih gumijev na dan.

Redna uporaba zdravila Nicorette Freshmint, daljša od 12 mesecev, običajno ni priporočljiva. Nekateri bivši kadilci pa utegnejo za preprečitev ponovnega kajenja potrebovati dolgotrajnejše zdravljenje z zdravilom Nicorette Freshmint. Neporabljene žvečilne gumije naj ima bolnik tudi po prenehanju kajenja pri roki, ker se hrepenenje po kajenju lahko pojavi nenadoma.

Opustitev kajenja
Čas zdravljenja je odvisen od posameznika. Bolnik naj uporablja zdravilo Nicorette Freshmint vsaj 3 mesece, potem pa naj začne zmanjševati število odmerkov. Z zdravljenjem je treba končati, ko bo bolnik odmerek zmanjšal na 1 do 2 žvečilna gumija na dan.

Zmanjšanje obsega kajenja
Bolnik naj uporabi zdravilo Nicorette Freshmint med enim in drugim kajenjem, ko začuti potrebo po kajenju, da bo podaljšal intervale brez kajenja in z namenom, da kajenje čim bolj zmanjša. Če po 6 tednih ne zmanjša števila cigaret, naj razmisli o strokovni pomoči.

Kajenje naj poskusi opustiti, takoj ko se počuti pripravljenega, a ne pozneje kot 6 mesecev po začetku odvajanja od kajenja z zdravilom Nicorette Freshmint. Če v 9 mesecih po začetku zdravljenja ne more narediti resnega poskusa za opustitev kajenja, naj bolnik poišče strokovno pomoč.

Zdravljenje z zdravilom Nicorette Freshmint 2 mg zdravilni žvečilni gumiji v kombinaciji z zdravilom Nicorette Invisipatch transdermalni obliži
Kadilci, ki čutijo potrebo po cigareti kljub uporabi zdravil z nikotinom ali tisti, ki niso uspeli prenehati kaditi samo z zdravljenjem z zdravilom Nicorette žvečilni gumiji, lahko uporabljajo zdravilo Nicorette transdermalni obliži skupaj z zdravilom Nicorette Freshmint 2 mg zdravilni žvečilni gumiji za hitro lajšanje potreb po cigaretah.

Začetno kombinirano zdravljenje:
Zdravljenje se začne z enim Nicorette Invisipatch 25 mg/16 ur transdermalnim obližem na dan v kombinaciji z zdravilom Nicorette Freshmint 2 mg zdravilni žvečilni gumiji. Bolnik naj uporabi najmanj 4 žvečilne gumije z 2 mg nikotina na dan, v večini primerov zadošča 5-6 žvečilnih gumijev. Na dan lahko bolnik uporabi največ 24 žvečilnih gumijev.
Navadno zdravljenje traja 8 tednov. Odmerek nikotina se postopoma zmanjšuje. Bolnik mora obliž nalepiti zjutraj in ga odstraniti pred spanjem. Obliž je treba nalepiti na čist, suh, nepoškodovan in neporaščen predel kože, na boku, nadlakti ali prsnem košu. Bolnik mora vsak dan izbrati drug predel, da ne bi prišlo do lokalne iritacije kože. Po namestitvi transdermalnega obliža si je treba skrbno umiti roke, da se z njih odstrani ves nikotin in s tem prepreči prenos nikotina na sluznice oči, nosu in ust, kar lahko povzroči draženje.

Zmanjševanje nikotinskih odmerkov:
To je mogoče doseči na dva načina.
Prvi način je z uporabo obliža z nižjo jakostjo, t.j. 15 mg/16 ur 2 tedna, ki mu sledi uporaba 10 mg/16 ur obliža za dodatne 2 tedna v kombinaciji z začetnim odmerkom zdravila Nicorette Freshmint 2 mg zdravilni žvečilni gumiji. Nato se postopoma zmanjšuje število žvečilnih gumijev do 12 mesecev. Drugi način je s prenehanjem uporabe obližev in postopnim zmanjševanjem števila žvečilnih gumijev do 12 mesecev.

Časovno obdobje Nicorette Invisipatch transdermalni obliži Nicorette Freshmint 2 mg zdravilni žvečilni gumiji
1. - 8. teden 1 obliž 25 mg/16 ur na dan Po potrebi. Priporočeno 5-6 žvečilnih gumijev na dan (največ 24 žvečilnih gumijev na dan)
Zmanjševanje nikotinskih odmerkov – 1. način
9. - 10. teden 1 obliž 15 mg/16 ur na dan Nadaljevanje uporabe žvečilnih gumijev po potrebi.
11. – 12. teden 1 obliž 10 mg/16 ur na dan Nadaljevanje uporabe žvečilnih gumijev po potrebi.
Do 12 mesecev --- Postopno zmanjševanje števila žvečilnih gumijev.
Zmanjševanje nikotinskih odmerkov – 2. način
Do 12 mesecev --- Postopno nadaljevanje zmanjševanja števila žvečilnih gumijev.

Otroci in mladostniki: Osebe, mlajše od 18 let, zdravila Nicorette Freshmint ne smejo uporabljati, ne da bi jim to svetoval zdravnik. Izkušnje z zdravljenjem te starostne skupine z zdravilom Nicorette Freshmint so omejene. Otroci, mlajši od 12 let, zdravila Nicorette Freshmint ne smejo uporabljati.

Opozorilo: Koristi opuščanja kajenja odtehtajo kakršnokoli tveganje, povezano s pravilno uporabo nadomestne nikotinske terapije (NRT).

Ustrezno zdravstveno osebje mora opraviti oceno koristi in tveganja za bolnike z naslednjimi pogoji:

  • Srčno žilne bolezni: Odvisne kadilce, ki so nedavno doživeli miokardni infarkt, imajo nestabilno ali slabšajočo se angino pektoris, vključno s Prinzmetalovo angino, ali hudo srčno aritmijo, so nedavno imeli cerebrovaskularni insult in/ali imajo nenadzorovano hipertenzijo, je treba spodbujati k opustitvi kajenja z nefarmakološkimi ukrepi (na primer s svetovanjem). Če so neuspešni, lahko presodijo o uporabi zdravilnih žvečilnih gumijev, toda njihovo uvajanje mora potekati pod natančnim zdravniškim nadzorom, ker so za to skupino bolnikov omejeni podatki o varnosti.

  • Sladkorna bolezen. Bolnikom s sladkorno boleznijo je treba svetovati, naj po opustitvi kajenja in začetku nadomestnega nikotinskega zdravljenja pogosteje merijo krvni sladkor, ker lahkozmanjšanje sproščanja kateholaminov, ki ga povzroča nikotin, vpliva na presnovo ogljikovih hidratov. Zaradi odvajanja od kajenja bodo lahko potrebovali manjši odmerek insulina.

  • Okvara ledvic in jeter: Uporabljajte previdno pri bolnikih z zmerno do hudo okvaro jeter in/ali
    hudo okvaro ledvic, ker je lahko očistek nikotina ali njegovih presnovkov zmanjšan z možnostjo povečanih neželenih učinkov.

  • Feokromocitom in nenadzorovan hipertiroidizem: Uporabljajte previdno pri bolnikih z nenadzorovanim hipertiroidizmom ali feokromocitomom, ker nikotin povzroča sproščanje kateholaminov.

  • Bolezni prebavil: Nikotin lahko pri bolnikih z ezofagitisom ali želodčnimi ali peptičnimi razjedami poslabša simptome, zato je treba pri njih pripravke za nadomestno nikotinsko
    zdravljenje uporabljati previdno.

  • Epileptični napadi: Uporabljajte previdno pri osebah, ki se zdravijo z antikonvulzivnimi zdravili ali imajo anamnezo epilepsije, saj so poročali o primerih konvulzij v povezavi z nikotinom.

Kadilci, ki nosijo zobno protezo ali imajo mostičke, imajo lahko težave z žvečenjem žvečilnega gumija Nicorette Freshmint. Žvečilni gumi se lahko prilepi na zobno protezo ali mostičke in jih lahko v redkih primerih poškoduje.

Pediatrična populacija
Nevarnost pri otrocih: Odmerki nikotina, ki jih prenesejo kadilci, lahko imajo zelo toksične učinke pri otrocih, ki so lahko usodni. Izdelkov, ki vsebujejo nikotin, ne smemo puščati na mestih, kjer bi jih lahko otroci prijemali ali pojedli.

Prenesena odvisnost: Prenesena odvisnost se lahko razvije, vendar je manj škodljiva in jo je laže prekiniti kot odvisnost od kajenja.

Opustitev kajenja: Policiklični aromatski ogljikovodiki v tobačnem dimu inducirajo presnavljanje zdravil, ki jih presnavlja CYP 1A2 (morda tudi CYP 1A1). Ko kadilec opusti kajenje, se lahko presnova teh zdravil upočasni in poveča njihova raven v krvi. Pojav je lahko klinično pomemben pri zdravilih z ozkim terapevtskim oknom, npr. pri teofilinu, takrinu, klozapinu in ropinirolu.
Po opustitvi kajenja se lahko poveča tudi plazemska koncentracija drugih zdravil, ki se delno presnavljajo s CYP1A2, npr. imipramina, olanzapina, klomipramina in fluvoksamina, čeprav podatkov o tem ni in možni klinični pomen tega pojava za ta zdravila ni znan.

Omejeni podatki kažejo, da lahko kajenje inducira tudi presnovo flekainida in pentazocina.

Posebna opozorila in previdnostni ukrepi za kombinirano zdravljenje z zdravili Nicorette Freshmint in Nicorette Invisipatch so enaki kot pri posamezni terapiji (glejte Povzetek glavnih značilnosti zdravila Nicorette Invisipatch transdermalni obliži).

Pomožne snovi:To zdravilo vsebuje ksilitol. Lahko ima blag odvajalni učinek. Kalorična vrednost je 2,4 kcal/g ksilitola, kar ustreza 1,5 kcal na žvečilni gumi.
Osnova žvečilnega gumija vsebuje butilhidroksitoluen (E321), antioksidant, ki lahko povzroči lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis) ali draženje oči in mukoznih membran.
To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na odmerek, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

Če se simptomi ne izboljšajo ali poslabšajo ali če se pojavijo novi simptomi, prenehajte z uporabo in se posvetujte z zdravnikom.

Medsebojno delovanje z drugimi zdravili in druge oblike interakcij

Med nadomestnim nikotinskim zdravljenjem in drugimi zdravili niso odkrili klinično pomembnih interakcij. Toda nikotin bi lahko okrepil hemodinamične učinke adenozina, kot je zvišanje krvnega tlaka in srčne frekvence, ter povečan bolečinski odziv (bolečina v prsih tipa angine pektoris), ki jih povzroča dajanje adenozina.

Nosečnost in dojenje: Preden vzamete katerokoli zdravilo, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Zelo pomembno je, da med nosečnostjo prenehate s kajenjem, ker lahko povzroči upočasnjeno rast otroka. Poleg tega je lahko vzrok za prezgodnji porod ali mrtvorojenost. Najbolje je, če lahko kajenje opustite brez uporabe zdravil, ki vsebujejo nikotin. Če vam to ne uspe, lahko uporabite zdravilo Nicorette Freshmint, toda le po posvetu z zdravnikom, ki vodi vašo nosečnost, družinskim zdravnikom ali zdravnikom v zdravstvenem centru, ki je usposobljen za pomoč pri odvajanju od kajenja.
Uporabi zdravila Nicorette Freshmint se je treba med dojenjem izogibati, ker nikotin prehaja v materino mleko in lahko škoduje otroku. Če vam je uporabo zdravila Nicorette Freshmint svetoval zdravnik, ga uporabite takoj po dojenju in ne uporabljajte dve uri pred dojenjem.
Kajenje povečuje tveganje za neplodnost pri ženskah in moških. Učinki nikotina na plodnost niso znani.

Vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji: Zdravilo Nicorette Freshmint v priporočenih odmerkih nima vpliva oziroma ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Preveliko odmerjanje: Simptomi prevelikega odmerjanja so enaki simptomom akutne zastrupitve z nikotinom in vključujejo navzeo, bruhanje, povečano slinjenje, abdominalno bolečino, drisko, znojenje, glavobol, omotico, motnje sluha in oslabelost. Pri velikih odmerkih lahko tem simptomom sledijo hipotenzija ter šibek in nepravilen srčni utrip, težave z dihanjem, izčrpanost, kolaps krvnega obtoka in generalizirane konvulzije. Z uporabo nikotina je treba nemudoma prekiniti, bolnika pa zdraviti simptomatsko. Če bolnik zaužije preveliko količino nikotina, aktivno oglje zmanjša absorpcijo nikotina iz prebavil.

Pediatrična populacija: Odmerki nikotina, ki jih med zdravljenjem prenesejo odrasli kadilci, lahko pri majhnih otrocih povzročijo hude simptome zastrupitve in so lahko celo smrtni. Sum zastrupitve z nikotinom pri otrocih moramo obravnavati kot nujno medicinsko stanje in zdraviti takoj.

Akutni minimalni letalni odmerek nikotina pri človeku je verjetno od 40 do 60 mg. Tveganje zastrupitve zaradi zaužitja žvečilnega gumija je zelo majhno, saj je absorpcija brez žvečenja počasna in nepopolna.

V primeru prevelikega odmerjanja mora pacient poiskati zdravniško pomoč.

Shranjevanje: Hranite izven dosega otrok! Shranjujte pri temperaturi do 25 ºC.
Vsebnost: 
30 žvečilnih gumijev
Proizvajalec:  McNeil AB, Norrbroplatsen 2, SE-251 09 Helsingborg, Švedska
Zastopnik: OPH OKTAL PHARMA d.o.o., Pot k Sejmišču 26A, Ljubljana-Črnuče

 

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Jedro: podlaga za žvečilni gumi (vsebuje butilhidroksitoluen (E321)) ksilitol (E967) eterično olje poprove mete brezvodni natrijev karbonat (E500) natrijev hidrogenkarbonat (E500) kalijev acesulfamat (E950) levomentol lahki magnezijev oksid (E530) smukec dušik
Obloga: ksilitol (E967) eterično olje poprove mete arabski gumi (E414) titanov dioksid (E171) karnauba vosek (E903) prečiščena voda

Uporaba

Vsak žvečilni gumi je treba žvečiti počasi, s presledki približno 30 minut. Bolnik naj žveči toliko časa, dokler ne zazna pekočega okusa. Potem naj preneha z žvečenjem in preostali del žvečilnega gumija prestavi med lice in dlesni, dokler pekoči okus ali skelenje ne izgineta. Ko se to zgodi, naj bolnik postopek ponovi.

Bolnik ne sme jesti ali piti z žvečilnim gumijem v ustih. Pijače, ki znižujejo pH v ustni votlini, npr. kava, sok in brezalkoholne pijače, lahko zmanjšajo absorpcijo nikotina v ustni votlini. Za doseganje maksimalne absorpcije nikotina se je treba teh pijač izogibati do 15 minut pred uporabo žvečilnega gumija.
Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.