Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Novolax 5 mg obložene tablete, 30 tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo spodbuja črevesno peristaltiko in omogoča neboleče odvajanje blata.
Zaloga: 70 na zalogi
Koda izdelka: 057428
6,11 €
6,11 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

bisakodil

Kaj je zdravilo Novolax in za kaj ga uporabljamo
Obložene tablete Novolax vsebujejo učinkovino bisakodil, ki spodbuja črevesno peristaltiko in poveča količino skozi črevo izločene vode in elektrolitov. Na ta način omogoči neboleče odvajanje blata. Učinek tablet se pokaže v 6 do 12 urah.

Zdravilo Novolax priporočamo:

 • pri občasnem zaprtju ali nerednem odvajanju,
 • pri kroničnem zaprtju, npr. zaradi dolgotrajnega mirovanja, ali zaprtju, povezanem s hemoroidi,
 • za izpraznjenje črevesja pred operacijami in diagnostičnimi preiskavami, npr. pred rentgenskim slikanjem ali kolonoskopijo,
 • pri vzpostavljanju normalnega odvajanja po kirurških posegih in po porodu (lahko tudi med nosečnostjo, vendar samo pod zdravniškim nadzorom) in za izpraznitev črevesja pred porodom.

Zdravilo Novolax je namenjeno za uporabo pri odraslih in otrocih, starejših od 2 let

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Novolax
Ne jemljite zdravila Novolax:

 • če ste alergični na bisakodil ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate nenadno nastalo trebušno obolenju, kot je vnetje slepiča,
 • če imate črevesno zaporo (ileus),
 • če imate akutno črevesno vnetje,
 • če imate hudo trebušno bolečino, vam je slabo in bruhate - kar vse lahko kaže na resno bolezen,
 • če ste izgubili veliko tekočine.

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom jemanja zdravila Novolax se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Za normalno odvajanje je najpomembnejša pravilna prehrana, pitje zadostne količine tekočin in gibanje. Zdravilo vam priporočamo le, če ti ukrepi ne zadoščajo.

Če se zaprtje pojavi nenadoma in traja več kot dva tedna, ne vzemite zdravila, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom. Lahko gre za resno obolenje. Dolgotrajna uporaba bisakodila lahko povzroči neravnotežje tekočine in elektrolitov (hipokaliemija – nenormalno znižana koncentracija kalija v krvi).

Če ste močno izsušeni, morate najprej nadomestiti izgubljeno tekočino. Ne uporabljajte odvajal. Stimulativna odvajala, vključno z bisakodilom, ne pomagajo pri hujšanju.

Pri bolnikih, ki so jemali bisakodil, so poročali o omotici ali sinkopi (omedlevici). Takšni pojavi so možni zaradi zaprtja (napenjanja med iztrebljanjem, trebušne bolečine) in niso nujno povezani z jemanjem bisakodila.

Posebna previdnost je potrebna pri bolnikih s kroničnim vnetjem črevesa. Če se po uporabi odvajala pojavi krvavitev iz zadnjika ali če odvajanje izostane, je to lahko znak resnega obolenja. Nehajte jemati zdravilo in se posvetujte z zdravnikom. Brez zdravnikovega navodila smete jemati zdravilo Novolax največ en teden.
Sladkorni bolniki morajo upoštevati, da vsebuje vsaka tableta 120 mg sladkorja.

Otroci in mladostniki
Otroci, mlajši od 10 let s kroničnim zaprtjem, smejo jemati zdravilo Novolax le po zdravnikovem priporočilu.

Druga zdravila in zdravilo Novolax
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Odvajala lahko zmanjšajo absorpcijo nekaterih zdravil proti strjevanju krvi (peroralnih antikoagulantov) in izoniazida (zdravilo za zdravljenje tuberkuloze). Sočasno jemanje kortikosteroidov (zdravila za zdravljenje različnih vnetij) ali nekaterih diuretikov (tiazidi, furosemid) in zdravila Novolax poveča tveganje za premajhno serumsko koncentracijo kalija.  Premajhna serumska koncentracija kalija poveča občutljivost srčne mišice za srčne glikozide (zdravila za zdravljenje bolezni srca). Med jemanjem zdravila Novolax in antacidov (zdravila za zmanjševanje kislosti želodčnega soka) mora miniti najmanj 1 ura.
Tablete, kapsule, sirupe in druge oblike zdravil, ki jih zaužijete, vzemite vsaj 2 uri pred bisakodilom ali 2 uri po njem. Sočasna uporaba drugih odvajal lahko okrepi gastrointestinalne neželene učinke bisakodila.

Zdravilo Novolax skupaj s hrano in pijačo
Tablete pogoltniti cele, z nekaj tekočine (ne z mlekom). Ne sme se jih gristi ali drobiti, ker sicer lahko dražijo želodčno sluznico. Med zdravljenjem z zdravilom Novolax je treba piti dovolj tekočine.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Ni poročil o neželenih učinkih jemanja bisakodila med nosečnostjo in dojenjem. Zdravila Novolax ne smete jemati med nosečnostjo, predvsem ne v prvih treh mesecih, razen če zdravnik presodi, da je potrebno. Ne priporočamo jemanja med dojenjem.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost za upravljanje vozil ali strojev. Zaradi trebušnih krčev, ki jih povzroča zaprtje, se lahko pojavita omotica ali omedlevica. Če imate trebušni krč, se morate izogibati opravilom, ki so lahko nevarna, na primer vožnji in upravljanju strojev.

Zdravilo Novolax vsebuje laktozo in saharozo. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila 
posvetujte s svojim zdravnikom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Novolax, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Po prevelikih odmerkih zdravila se lahko pojavi driska, trebušni krči, velika izguba vode in elektrolitov, še posebej kalija. Po dolgotrajnem jemanju lahko poleg tega pride do kronične driske trebušno bolečino, hipokaliemijo (nizke koncentracije kalija v krvi), sekundarni hiperaldosteronizem (povečano nastajanje hormona, ki nadzoruje koncentracije natrija in kalija v krvi -aldosterona) in ledvične kamne. V povezavi s kronično zlorabo odvajal so poročali tudi o okvari ledvičnih tubulov  (oblika okvare ledvic), presnovni alkalozi (nenormalno velika alkalnost krvi in drugih tkiv) in mišični oslabelosti zaradi hipokaliemije.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Novolax, ne vzemite dvojnega odmerka. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C. Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca.
Vsebnost: 30 obloženih tablet v pretisnem omotu
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik): Krka, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je bisakodil. Ena obložena tableta vsebuje 5 mg bisakodila.

Druge sestavine zdravila so saharoza, laktoza monohidrat, koruzni škrob, želatina (E441), smukec (E553b), stearinska kislina in makrogol 400 v jedru tablete ter kopolimer 1 : 1 metakrilne kisline in metilmetakrilata, kopolimer 1 : 2 metakrilne kisline in metilmetakrilata, triacetin (E1518), smukec (E553b), saharoza, arabski gumi (E414), rumeni železov oksid (E172), karnauba vosek (E903), čebelji vosek (E901) in šelak (E904) v oblogi. Glejte poglavje "kaj morate vedeti, predno vzamete to zdravilo""Zdravilo Novolax vsebuje laktozo in saharozo".

Uporaba

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Otroke s kroničnim zaprtjem, stare 10 let ali mlajše, smete zdraviti samo, če vam je tako naročil otrokov zdravnik.

Kratkotrajno zdravljenje zaprtja 
Odrasli in otroci, starejši od 10 let: Vzemite 1 do 2 obloženi tableti (5 do 10 mg) na dan pred spanjem
Otroci, stari 2 do10 let: Vzemite 1 obloženo tableto (5 mg) na dan pred spanjem.

Za pripravo na diagnostične postopke in pred operacijo 
Za pripravo na preiskave ali pred operacijami je uporaba zdravila Novolax dovoljena samo pod zdravniškim nadzorom. 
Odrasli in otroci, starejši od 10 let: Priporočeni odmerek sta 2 obloženi tableti (10 mg) zjutraj in 2 obloženi tableti (10 mg) zvečer, nato 1 svečka (10 mg) naslednje jutro pred preiskavo. 
Otroci, stari 4 do 10 let: Priporočeni odmerek je 1 obložena tableta (5 mg) zvečer in 1 svečka (5 mg) naslednje jutro.

Za odmerke, ki jih s tem zdravilom ne moremo doseči, so na voljo druga zdravila s to učinkovino.

Med zdravljenjem z zdravilom Novolax je treba piti dovolj tekočine.

 • Tablete pogoltnite cele z nekaj tekočine (ne z mlekom). Ne smete jih gristi ali drobiti, sicer lahko dražijo želodčno sluznico.
 • Če ste tablete vzeli zvečer, boste odvajali po 8 do 12 urah, če ste jih vzeli pred zajtrkom, pa po 6 urah.
 • Starejšim osebam in bolnikom z jetrno ali ledvično boleznijo odmerka ni treba prilagajati.
Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi
Dulcolax tablete za lažje odvajanje ob zaprtju

Dulcolax 5 mg obložene tablete, 30 tablet

Zdravilo DULCOLAX uporabljamo: za zdravljenje zaprtja, za ...
7,02 €
Zaloga po lekarnah
Active Brain Medicinalis za kognitivne sposobnosti, koncentracijo, spomin in učenje za učence in starejše

Active brain, 90 kapsul

Za kognitivne sposobnosti in normalno delovanje možganov.
21,92 €
Zaloga po lekarnah
Lekadol filmosko obložene tablete proti bločini, vročini, zobobolu

Lekadol 500 mg filmsko obložene tablete, 30 tablet

Lekadol lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperatur...
9,33 €
Zaloga po lekarnah
ClearBlue test za ugotavljanje nosečnosti za hitro odktivanje

ClearBlue Plus test za ugotavljanje nosečnosti, 1 test

Clearblue, test za ugotavljanje nosečnosti doma je več kot 9...
7,84 €
Zaloga po lekarnah
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.