Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Septanazal za odrasle 1 mg/50 mg v 1 ml pršilo za nos, raztopina, 10ml

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Septanazal hitro zoži žilice v nosni sluznici in tako zmanjša nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Dekspantenol pa ščiti nosno sluznico in pospešuje njeno celjenje.
Zaloga: 435 na zalogi
Koda izdelka: 146083
10,38 €
10,38 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

ksilometazolinijev klorid/dekspantenol

Pršilo za nos Septanazal za odrasle vsebuje učinkovini ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. Ksilometazolinijev klorid hitro zoži žilice v nosni sluznici ter tako zmanjša nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Posledično se zmanjša občutek zamašenega nosu. Dekspantenol je derivat pantotenske kisline, vitamina, ki ščiti nosno sluznico in pospešuje njeno celjenje.

Zdravilo Septanazal za odrasle se uporablja za:

 • zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice pri rinitisu in pospešitev celjenja poškodb sluznice,
 • lajšanje nealergijskega vnetja nosne sluznice (vazomotoričnega rinitisa),
 • lažje dihanje skozi nos, ki je zaradi kirurškega posega v nosu oteženo.

Zdravilo je namenjeno za odrasle, mladostnike in otroke, stare 6 let ali več.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Septanazal za odrasle
Ne uporabljajte zdravila Septanazal za odrasle:

 • če ste vi ali vaš otrok alergični na ksilometazolinijev klorid, dekspantenol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate vi ali vaš otrok suho vnetje nosne sluznice s krastami (rhinitis sicca),
 • če so vam ali vašemu otroku kirurško odstranili hipofizo ali ste imeli drug poseg, pri katerem so bile izpostavljene meninge (možganske ovojnice).

Zdravilo se ne sme uporabljati pri otrocih, mlajših od 6 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi: Pred začetkom uporabe zdravila Septanazal za odrasle se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če vi ali vaš otrok jemljete zaviralce monoaminooksidaze (zaviralce MAO) ali druga zdravila, ki lahko povišajo krvni tlak,
 • če imate vi ali vaš otrok povišan očesni tlak (glavkom), zlasti glavkom zaprtega zakotja,
 • če imate vi ali vaš otrok hudo srčnožilno bolezen (npr. koronarno srčno bolezen, visok krvni tlak, sindrom dolgega intervala QT),
 • če imate vi ali vaš otrok tumor tkiva sredice nadledvične žleze (feokromocitom),
 • če imate vi ali vaš otrok presnovno bolezen (npr. prekomerno delovanje ščitnice, ki se kaže kot povečano potenje, povišana telesna temperatura in povišan srčni utrip, ali če imate sladkorno bolezen),
 • če imate vi ali vaš otrok presnovno motnjo, imenovano porfirija,
 • če imate vi ali vaš otrok povečano prostato.

Pri kroničnem rinitisu se lahko zdravilo uporablja samo pod zdravniškim nadzorom zaradi nevarnosti pojava atrofije nosne sluznice. Pri napačni uporabi ali uporabi prevelikih količin pršila lahko zlasti pri otrocih pride do neželenih učinkov na celo telo (glejte poglavje 4). Dolgotrajna uporaba ali uporaba večjih odmerkov zdravila lahko vodi do stalne nabreklosti in stanjšanja (poškodbe) nosne sluznice.
Če vi ali vaš otrok že uporabljate naslednja zdravila, uporaba tega zdravila ni priporočljiva:

 • katero koli drugo zdravilo za zdravljenje gripe,
 • katero koli zdravilo za zdravljenje kašlja in prehlada, ki vsebuje simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan).

Sočasna uporaba teh zdravil z zdravilom Septanazal za odrasle lahko poveča tveganje za pojav neželenih učinkov na srcu in ožilju ter v osrednjem živčevju.
Izogibajte se neposrednemu stiku pršila z očmi.
Otroci: Ne prekoračite odmerka, ki ga je priporočil zdravnik. O trajanju zdravljenja in pogostnosti uporabe zdravila pri otrocih se posvetujte z zdravnikom.  Zdravilo Septanazal za odrasle je namenjeno za uporabo pri mladostnikih in otrocih, starejših od 6 let. Za otroke, mlajše od 6 let, je na voljo pršilo za nos Septanazal za otroke, ki vsebuje manjše odmerke učinkovin.
Pri otrocih, mlajših od 12 let, morate nadzorovati dajanje zdravila. Če se otroku znaki bolezni v 3 dneh ne izboljšajo ali se poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Septanazal za odrasle: Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Sočasni uporabi zdravila Septanazal za odrasle z zdravili, namenjenimi zniževanju krvnega tlaka (npr. metildopa), se je potrebno izogibati zaradi možnega učinka ksilometazolina na krvni tlak. Sočasna uporaba zdravila Septanazal za odrasle in nekaterih zdravil za zdravljenje depresije (zaviralcev MAO ali tricikličnih antidepresivov) ali zdravil, ki povišajo krvni tlak, lahko povzroči povišanje krvnega tlaka. Sočasna uporaba zdravila Septanazal za odrasle z nekaterimi drugimi zdravili za zdravljenje gripe ali zdravili za zdravljenje kašlja in prehlada, ki vsebujejo simpatikomimetike (zdravila za zdravljenje zamašenega nosu, kot so psevdoefedrin, efedrin, fenilefrin, oksimetazolin, ksilometazolin, tramazolin, nafazolin, tuaminoheptan) lahko poveča neželene učinke na srce in ožilje ter osrednje živčevje. Če vi ali vaš otrok jemljete katero od zgoraj navedenih zdravil, se pred uporabo zdravila Septanazal za odrasle posvetujte z zdravnikom.
Zdravilo Septanazal za odrasle skupaj s hrano in pijačo: Zdravilo lahko uporabljate ne glede na obroke.

Nosečnost, dojenje in plodnost. Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo se med nosečnostjo ne sme uporabljati, ker ni dovolj podatkov o varnosti uporabe pri nosečnicah. Zdravilo se med dojenjem ne sme uporabljati, ker ni znano, ali se ksilometazolinijev klorid izloča v materino mleko.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Pri uporabi priporočenih odmerkov ni pričakovati, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Septanazal za odrasle vsebuje natrij
To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol (23 mg) natrija na enoto odmerka, kar v bistvu pomeni ‘brez natrija’.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Septanazal za odrasle, kot bi smeli: Če ste uporabili večji odmerek, kot bi smeli, ali naključno zaužili večjo količino zdravila, se lahko pojavijo naslednji neželeni učinki: zoženje zenic (mioza), razširjenost zenic (midriaza), povišana telesna temperatura, potenje, bledost kože, modro obarvanje ustnic (cianoza), slabost s siljenjem na bruhanje, krči, ki se kažejo s hudim tresenjem dela telesa ali celega telesa, srčnožilne motnje (hitro bitje srca, počasno bitje srca, motnje srčnega ritma, kratkotrajna motnja v krvnem obtoku, ki povzroči padec krvnega tlaka, zaradi katerega se človek nenadoma zgrudi, zastoj srca, visok krvni tlak (hipertenzija)), motnje dihanja (kopičenje tekočine v pljučih, težave z dihanjem) in duševne motnje. Lahko se pojavijo tudi dremavost, nizka telesna temperatura, počasnejši srčni utrip, padec krvnega tlaka, zastoj dihanja in koma. Če opazite katerega od teh simptomov, nemudoma obvestite svojega zdravnika.
Če ste pozabili uporabiti zdravilo Septanazal za odrasle Ne uporabite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Po prvem odprtju vsebnika je treba zdravilo porabiti v 12 mesecih.
Vsebnost: 10 ml
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik): KRKA, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovini sta ksilometazolinijev klorid in dekspantenol. 1 ml pršila za nos, raztopine, vsebuje 1 mg ksilometazolinijevega klorida in 50 mg dekspantenola. En razpršek (0,1 ml pršila za nos, raztopine) vsebuje 0,1 mg ksilometazolinijevega klorida in 5,0 mg dekspantenola.

Druge sestavine zdravila so kalijev dihidrogenfosfat, natrijev hidrogenfosfat dodekahidrat in prečiščena voda. Glej poglavje 2 »Zdravilo Septanazal za odrasle vsebuje natrij«.

Uporaba

Priporočeni odmerek za odrasle, mladostnike in otroke, stare 6 let ali več, je en razpršek v vsako nosnico do trikrat na dan, po potrebi. Odmerek je odvisen od občutljivosti in bolnikovega odziva.

Trajanje zdravljenja
Zdravila ne smete uporabljati več kot 7 dni. Zdravilo lahko ponovno uporabite šele po večdnevni prekinitvi. O trajanju zdravljenja pri otrocih se morate vedno posvetovati z zdravnikom.

Način uporabe
Najprej odstranite zaščitni pokrovček s pršilnika. Če pršilo uporabljate prvič ali po dolgem času, večkrat pritisnite na zaporko z mehanskim pršilnikom, da se raztopina razprši v zrak.
Konico pršilnika vstavite čim bolj pokončno v nosnico in enkrat pritisnite. Med iztisom iz pršilnika rahlo vdihnite skozi nos. Po potrebi lahko postopek ponovite v drugi nosnici.
Po vsaki uporabi pršilnik obrišite s papirnatim robčkom in namestite zaščitni pokrovček.

Bolniki s povišanim očesnim tlakom (glavkomom), zlasti z glavkomom zaprtega zakotja, se morajo pred uporabo zdravila posvetovati z zdravnikom.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi
Maresyl HA 1mg/ml, pršilo za nos, 10ml

Maresyl HA 1mg/ml, pršilo za nos, 10ml raztopina (ksilometazolinijev klorid)

Pršilo za odrasle za zmanjšanje oteklosti nosne sluznice s k...
9,12 €
Zaloga po lekarnah
Celjske lekarne Krema z aciklovirjem proti herpesu na ustnicah, herpes na koži, herpes na spolovilu

Krema z aciklovirjem 50 mg/g, 2 g

Uporablja se za zdravljenje simptomov ponavljajočih se okužb...
8,84 €
Zaloga po lekarnah
Fluimukan 200, prašek z okusom pomaranče

Fluimukan 200 mg prašek za peroralno raztopino z okusom pomaranče, 20 vrečic

Zdravilo Fluimukan z okusom pomaranče, se uporablja za lažje...
9,61 €
Zaloga po lekarnah
Defendyl-Imunoglukan P4H kapsule betaglukan odpornost in imunski sistem, za izčrpanost

Defendyl-Imunoglukan P4H kapsule, 30 kapsul

Defedyl-Imunoglukan P4H kapsule so prehransko dopolnilo, ki ...
23,91 €
Zaloga po lekarnah
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.