Izkoristite 5% popust na celoten nakup do 30. 9. 2023 KODA: hvalakersi5

Maresyl Comb 0,5mg/0,6mg, pršilo za nos

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo Maresyl Comb uporabljamo pri odraslih za zdravljenje zamašenega nosu in izcejanja iz nosu (rinoreje) pri navadnem prehladu.
Zaloga: 91 na zalogi
Koda izdelka: 151211
9,44 €
9,44 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

Zdravilo Maresyl Comb je kombinirano zdravilo, ki vsebuje dve različni učinkovini. Ena učinkovina zmanjša izcejanje iz nosu, druga pa zmanjšuje oteklost nosne sluznice (zamašenost nosu). Zdravilo Maresyl Comb uporabljamo pri odraslih za zdravljenje zamašenega nosu in izcejanja iz nosu (rinoreje) pri navadnem prehladu.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7 sedmih dneh, se morate posvetovati z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Maresyl Comb

Ne uporabljajte zdravila Maresyl Comb

 • če ste alergični na ksilometazolin ali ipratropijev bromid ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6);
 • če ste alergični na atropin ali podobne snovi, npr. hiosciamin in skopolamin;
 • če so vam odstranili hipofizo z operacijo skozi nos;
 • če ste imeli kirurški poseg na možganih, ki je potekal skozi nos ali usta;
 • če imate glavkom (zvišan tlak v očesu);
 • če imate zelo suho nosno sluznico (suho vnetje nosne sluznice oziroma rhinitis sicca).
 • Ne uporabljajte zdravila Maresyl Comb, če se kar koli od navedenega nanaša na vas. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom, preden uporabite zdravilo Maresyl Comb.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Maresyl Comb se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če imate:

 • bolezen srca (npr. sindrom dolgega intervala QT),
 • zvišan krvni tlak,
 • sladkorno bolezen (diabetes),
 • povečano delovanje ščitnice (hipertiroidizem),
 • težave z uriniranjem in/ali povečano prostato,
 • benigni tumor nadledvične žleze, ki sprošča velike količine adrenalina in noradrenalina (feokromocitom) ali ste še posebej občutljivi na adrenalin in noradrenalin, saj se vam lahko pojavijo omotica, tresenje, hiter srčni utrip, zvišan krvni tlak in nespečnost.
 • glavkom zaprtega zakotja,
 • če ste nagnjeni h krvavitvam iz nosu,
 • zaporo črevesja (tankega črevesa),
 • cistično fibrozo

V redkih primerih se lahko pojavi takojšna preobčutljivost (alergijska reakcija). Ta se lahko kaže kot srbeč in rdeč izpuščaj z izboklim vnetjem kože (koprivnica), težave z dihanjem ali govorjenjem, težave s požiranjem zaradi otekanja ustnic, obraza ali žrela. Ti simptomi se lahko pojavijo posamezno ali skupaj kot huda alergijska reakcija. Če se to pojavi pri vas, takoj PRENEHAJE uporabljati zdravilo Maresyl Comb (glejte poglavje 4).

Zdravila Maresyl Comb ne smete uporabljati dlje kot 7 zaporednih dni. Če simptomi vztrajajo, se posvetujte z zdravnikom. Dolgotrajna ali prekomerna uporaba lahko privede do kronične otekline in na koncu do poškodbe (atrofije) nosne sluznice. 

Izogibajte se pršenju zdravila Maresyl Comb v oči ali njihovo okolico. Če pride do tega, temeljito izperite oči s hladno vodo. Lahko se pojavi začasna zameglitev vida in draženje, bolečina ali rdečina očesa. V tem primeru se posvetujte z zdravnikom. Lahko pride tudi do poslabšanja glavkoma zaprtega zakotja.

Otroci in mladostniki
Zdravila Maresyl Comb ni priporočljivo uporabljati pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, ker ni na voljo dovolj informacij o uporabi zdravila pri tej starostni skupini.

Druga zdravila in zdravilo Maresyl Comb
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo, vključno z zdravili, ki so na voljo brez recepta.

Še zlasti pomembno je, da omenite:

 • nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje depresije (zaviralci monoaminooksidaze, triciklični antidepresivi in tetraciklični antidepresivi):
 • če se zdravilo Maresyl Comb uporablja sočasno z zaviralci monoaminooksidaze ali v času dveh tednov po prenehanju uporabe zaviralcev monoaminooksidaze, lahko pride do pomembnega zvišanja krvnega tlaka;
 • če se zdravilo Maresyl Comb uporablja sočasno s tricikličnimi ali tetracikličnimi antidepresivi ali v dveh tednih po prenehanju zdravljenja s tricikličnimi ali tetracikličnimi antidepresivi, se lahko okrepi učinek ksilometazolina (ene izmed učinkovin v tem zdravilu);
 • nekatera zdravila, ki vsebujejo učinkovine z antiholinergičnim delovanjem, ki se uporabljajo za zdravljenje bolezni črevesja (zlasti tista za zmanjšanje gibljivosti črevesja) in za zdravljenje potovalne bolezni, saj lahko zdravilo Maresyl Comb okrepi učinek navedenih zdravil.

Če uporabljate katero koli od zgoraj navedenih zdravil, se pred začetkom uporabe zdravila Maresyl Comb posvetujte z zdravnikom.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravila Maresyl Comb ne smete uporabljati med nosečnostjo, razen če to svetuje zdravnik. Zdravila Maresyl Comb ne smete uporabljati v času dojenja, razen če zdravnik oceni, da so koristi večje od možnih tveganj za dojenčka. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katero koli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
V povezavi z uporabo zdravila Maresyl Comb so poročali o motnjah vida (vključno z zamegljenim vidom in razširjenostjo zenic), omotici in utrujenosti. Če se to pojavi pri vas, ne vozite, ne upravljajte strojev oziroma ne sodelujte v dejavnostih, v katerih bi zaradi teh simptomov lahko ogrozili sebe ali druge.

Kako uporabljati zdravilo Maresyl Comb
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Odmerjanje
Priporočeni odmerek je:En vpih v vsako nosnico po potrebi, največ 3-krat na dan in največ 7 dni. Med dvema odmerkoma mora preteči najmanj 6 ur. Dnevnega odmerka, 3 vpihov v vsako nosnico, se ne sme preseči.

Trajanje zdravljenja
Zdravila Maresyl Comb ne smete uporabljati dlje kot 7 dni, saj lahko dolgotrajna uporaba nosnih dekongestivov, kot je ksilometazolin (ena izmed učinkovin zdravila Maresyl Comb) povzroči otekanje nosne sluznice.

Da bi zmanjšali tveganje za pojav neželenih učinkov, je po ublažitvi simptomov priporočljivo prekiniti zdravljenje, tudi če se čas najdaljšega trajanja zdravljenja 7 dni še ni iztekel.

Izkušenj z uporabo zdravila pri bolnikih, starejših od 70 let, je malo.

Zdravila Maresyl Comb ni priporočljivo uporabljati pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let.

Če menite, da je učinek zdravila Maresyl Comb premočan ali prešibak, se pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.

Če menite, da imate bakterijsko okužbo, se posvetujte z zdravnikom, saj je treba okužbo ustrezno zdraviti.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Maresyl Comb, kot bi smeli
Če ste vi ali kdo drug uporabili več zdravila, kot bi smeli, pokličite zdravnika, v bolnišnico ali na urgentni oddelek, da bodo ocenili tveganje in vam svetovali. Simptomi prevelikega odmerjanja so huda omotica, znojenje, znatno znižanje telesne temperature, glavobol, počasen srčni utrip, hiter srčni utrip, motnje dihanja, koma, epileptični krči, zvišan krvni tlak, ki mu lahko sledi znižan krvni tlak. Drugi simptomi so lahko še suha usta, zmanjšana zmožnost izostritve vida in halucinacije.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Maresyl Comb
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Maresyl Comb
Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Vsebnost: 10ml

Proizvajalec
JADRAN-GALENSKI LABORATORIJ d.d., Svilno 20, 51000 Rijeka, Hrvaška

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovini sta ksilometazolinijev klorid in ipratropijev bromid.

1 ml raztopine vsebuje 0,5 mg ksilometazolinijevega klorida in 0,6 mg ipratropijevega bromida.
1 vpih (140 mikrolitrov) vsebuje 70 mikrogramov ksilometazolinijevega klorida in 84 mikrogramov 
ipratropijevega bromida.

Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so dinatrijev edetat, prečiščena morska voda, glicerol (85-
odstotni), prečiščena voda, klorovodikova kislina in natrijev hidroksid.

Uporaba

Način uporabe Kako uporabljati zdravilo Maresyl Comb: 

 • Pred uporabo pršila si vedno izpihajte nos.
 • Odstranite zaščitno zaporko.
 • Pred prvo uporabo zaporko z mehanskim pršilnikom (pršilnik) pripravite tako, da 4-krat pritisnete v prazno, da se doseže enakomernost odmerka.
 • Po tem bo pršilnik ostal pripravljen za uporabo med rednim vsakodnevnim zdravljenjem. Če zdravila niste uporabljali že več kot 6 dni, morate pršilnik ponovno pripraviti tako, da najmanj 2-krat razpršite v prazno.
 • Plastenko držite v pokončnem položaju.
 • Glavo nagnite nekoliko naprej.
 • S pritiskom prsta na eno stran nosu zaprite eno nosnico in vstavite vrh pršilnega nastavka v drugo. Na hitro pritisnite na bat pršilnega nastavka in istočasno vdihnite skozi nos.
 • Postopek ponovite na drugi nosnici.
 • Po uporabi pršilni nastavek previdno obrišite s suhim in čistim papirnatim robčkom in namestite zaščitno zaporko.
  Iz higienskih razlogov in zaradi preprečevanja širjenja okužb mora pršilo za nos uporabljati le ena oseba.

Zdravilo začne delovati v 5 do 15 minutah. Izognite se pršenju zdravila v okolico oči.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.