Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Pikovit obložene tablete, 30 tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo Pikovit vsebuje deset najpomembnejših vitaminov ter kalcij in fosfor. Zdravilo Pikovit je zelo prijetnega okusa in je namenjeno predvsem otrokom:

 • pri pomanjkanju apetita,
 • pri preutrujenosti šolskih otrok,
 • kot dodatek po zdravljenju z antibiotiki,
 • kot vitaminsko mineralno dopolnilo k hrani.
Zaloga: 55 na zalogi
Koda izdelka: 300314
4,98 €
4,98 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

vitaminsko-mineralne obložene tablete

Zdravilo Pikovit vsebuje deset najpomembnejših vitaminov ter kalcij in fosfor. Vitamini so snovi visoke biološke vrednosti, ki sodelujejo pri uravnavanju številnih biokemičnih procesov v organizmu. Pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter delovanju živčnega sistema sodelujejo vitamini skupine B (B1, B2, B6, pantotenska kislina in nikotinamid). Za razvoj epitelnih celic in sintezo vidnega pigmenta je potreben vitamin A. Vitamin D uravnava porabo kalcija in omogoča pravilno mineralizacijo kosti in zob. Vitamin C pospešuje absorpcijo železa in sodeluje pri mnogih oksido-redukcijskih procesih v organizmu. Kalcij in fosfor sta glavni gradbeni sestavini kosti in zob.

Obložene tablete zdravila Pikovit so različno obarvane zaradi videza, vendar se po vsebnosti ne razlikujejo.

Z obloženimi tabletami zdravila Pikovit zapolnimo povečane potrebe organizma po vitaminih, kalciju in fosforju ter nadomestimo njihovo pomanjkanje v hrani, ko splošni ukrepi (raznovrstna in redna prehrana) ne zadoščajo.

Zdravilo Pikovit je zelo prijetnega okusa in je namenjeno predvsem otrokom:

 • pri pomanjkanju apetita,
 • pri preutrujenosti šolskih otrok,
 • kot dodatek po zdravljenju z antibiotiki,
 • kot vitaminsko mineralno dopolnilo k hrani.

Zdravilo Pikovit ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Zato je pomembno poskrbeti, da je otrokova prehrana taka tudi med jemanjem zdravila Pikovit.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Pikovit
Ne jemljite zdravila Pikovit:

 • če ste alergični na zdravilne učinkovine ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate znano hipervitaminozo A in D ter hiperkalciemijo.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Pikovit se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če ste sladkorni bolnik, zdravilo Pikovit lahko jemljete, vendar morate upoštevati, da dnevni odmerek vsebuje od 2,4 g do 4,2 g sladkorja. Vsaka obložena tableta vsebuje 0,6 g sladkorja.
Pred sočasnim jemanjem drugih vitaminskih, vitaminsko mineralnih in/ali mineralnih pripravkov se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Otrokom do 4. leta starosti zdravila Pikovit ne priporočamo.

Druga zdravila in zdravilo Pikovit: Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Zdravilo Pikovit medsebojno učinkuje z nekaterimi drugimi zdravili (npr. s tetraciklinskimi in kinolonskimi antibiotiki in s holestiraminom), zato se lahko njegov učinek ali pa učinek teh zdravil poveča ali zmanjša.

Nosečnost in dojenje: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Nosečnice in doječe matere lahko jemljejo vitamine in minerale po zdravnikovem nasvetu. Vitaminski odmerki v zdravilu Pikovit so prilagojeni otrokom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Ni znano, da bi zdravilo vplivalo na sposobnost upravljanja motornih vozil in strojev. Zdravilo ne vpliva na motorične sposobnosti otrok.

Zdravilo Pikovit vsebuje laktozo, saharozo, glukozo, sorbitol (E420) ter azo barvila oranžno rumeno S (E110), rdeče 4R (E124) in kinolinsko rumeno (E104): Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravilo Pikovit vsebuje 134,20 mg sorbitola v eni obloženi tableti. Sorbitol je vir fruktoze. Če vam je zdravnik povedal, da vi (ali vaš otrok) ne prenašate nekaterih sladkorjev ali če so pri vas ugotovili dedno intoleranco za fruktozo, redko genetsko bolezen, pri kateri ne morete razgraditi fruktoze, se posvetujte z zdravnikom preden vi (ali vaš otrok) vzamete ali dobite to zdravilo.
Azo barvila E110, E124 in E104 lahko povzročijo alergijske reakcije. Lahko imajo neželen vpliv na aktivnost in pozornost pri otrocih.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Pikovit, kot bi smeli: Pri priporočenem odmerjanju ni pričakovati zastrupitve. Dolgotrajno jemanje zelo velikih odmerkov lahko povzroči hipervitaminozo vitamina A in D, čeprav je pri uživanju obloženih tablet možnost prevelikega odmerjanja minimalna. Simptomi hipervitaminoze A po kratkotrajnem jemanju velikih odmerkov vitamina A so bolečine v trebuhu, anoreksija, bruhanje, zamegljen vid, glavobol, nekoordinirani gibi in rdečica kože. Dolgotrajnejše jemanje večjih odmerkov vitamina A lahko povzroči tanjšanje in srbečico kože, pokanje ustnic, vnetje veznice, poškodbe oči, bolečine v sklepih, kronične glavobole in ponavljajoče bruhanje. Simptomi hipervitaminoze D, ki se lahko pojavijo po jemanju velikih odmerkov vitamina D, so anoreksija, izguba telesne teže, utrujenost, pomanjkanje orientacije v prostoru, bruhanje, zaprtje ali driska, okus po kovini, suha usta in povečan občutek žeje.
Če ste pozabili vzeti zdravilo Pikovit: Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Vsebnost: 30 tablet
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik): Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovine so vitamin A, holekalciferol, askorbinska kislina, tiaminijev nitrat, riboflavin, piridoksinijev klorid, cianokobalamin, nikotinamid, folna kislina, kalcijev pantotenat, kalcij in fosfor. Ena obložena tableta vsebuje:

 • 600 i.e. vitamina A (vitaminum A) v obliki 0,35 mg retinilpalmitata,
 • 80 i.e. holekalciferola (cholecalciferolum, vitamin D3),
 • 10 mg askorbinske kisline (acidum ascorbicum, vitamin C),
 • 0,25 mg tiaminijevega nitrata (thiamini nitras, vitamin B1),
 • 0,3 mg riboflavina (riboflavinum, vitamin B2),
 • 0,3 mg piridoksinijevega klorida (pyridoxini hydrochloridum, vitamin B6),
 • 0,2 ?g cianokobalamina (cyanocobalaminum, vitamin B12),
 • 3 mg nikotinamida (nicotinamidum),
 • 0,04 mg folne kisline (acidum folicum),
 • 1,2 mg kalcijevega pantotenata (calcii panthotenas),
 • 12,5 mg kalcija (calcium) v obliki 43 mg kalcijevega hidrogenfosfata in
 • 10 mg fosforja (phosphorus) v obliki 43 mg kalcijevega hidrogenfosfata.

Druge sestavine zdravila v jedru tablet so laktoza monohidrat, aroma pomarančnega olja, polisorbat 80, glicerol (E422), deviško ricinusovo olje, citronska kislina, sorbitol (E420), tekoča glukoza, magnezijev stearat (E470b), dimetilpolisiloksan, tekoči parafin, manitol (E421) in saharoza.

Druge sestavine zdravila v oblogi tablet so saharoza, povidon, titanov dioksid (E171) in farmacevtski voski (čebelji vosek, karnauba vosek, šelak) ter barvila:

 • v rdečih tabletah: rdeče 4R (E124),
 • v rumenih tabletah: oranžno rumeno S (E110) in kinolinsko rumeno (E104),
 • v oranžnih tabletah: oranžno rumeno S (E110),
 • v zelenih tabletah: indigotin (E132) in kinolinsko rumeno (E104).

Glejte poglavje 2 "Zdravilo Pikovit vsebuje laktozo, saharozo, glukozo, sorbitol (E420) ter azo barvila oranžno rumeno S (E110), rdeče 4R (E124) in kinolinsko rumeno (E104)".

 

Uporaba

Običajni odmerek za otroke od 4. do 6. leta je: 4-krat, največ 5-krat na dan po 1 obloženo tableto;

za otroke od 7. do 14. leta: 5-krat, največ 7-krat na dan po 1 obloženo tableto. Obloženo tableto naj otrok raztopi v ustih.

Pri pomanjkanju apetita naj zdravilo Pikovit jemlje 2 meseca, pri drugih težavah pa občasno po potrebi.

Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.