Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Flonidan S 10 mg tablete, 10 tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lek
Zdravilo Flonidan S zavre delovanje histamina in tako deluje izrazito protialergijsko, saj lajša simptome alergijske reakcije. Njegov učinek traja približno 24 ur.
Zaloga: 147 na zalogi
Koda izdelka: 079707
8,80 €
8,80 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

loratadin

Zdravilo Flonidan S vsebuje učinkovino loratadin, ki spada v skupino zdravil imenovanih antihistaminiki. Pri alergijski reakciji se sproščajo različne snovi (mediatorji), zaradi katerih se pojavijo simptomi alergijske bolezni. Med najpomembnejšimi mediatorji pri alergijski reakciji je histamin, ki povzroči simptome, kot so:

 • srbenje,
 • pordečitev,
 • oteklina in
 • izcedek iz nosu.

Zdravilo Flonidan S zavre delovanje histamina in tako deluje izrazito protialergijsko, saj lajša simptome alergijske reakcije. Njegov učinek traja približno 24 ur.
Zdravilo Flonidan S priporočamo pri preprečevanju in lajšanju:

 • alergijskega otekanja in draženja nosne sluznice zaradi senenega nahoda (sezonski rinitis) in pršic (celoletni rinitis),
 • alergijskega vnetja očesne veznice, ki se kaže s solzenjem, srbenjem, rdečino in otekanjem (konjunktivitis),
 • kronične koprivnice in drugih alergijskih kožnih bolezni.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Flonidan S
Samozdravljenje z zdravilom Flonidan S je primerno za odrasle in mladostnike, stare več kot 12 let. Zdravljenje pri mladostnikih naj nadzorujejo starši.
Ne jemljite zdravila Flonidan S, če ste alergični na loratadin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Opozorila in previdnosti ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila Flonidan S se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če se vam zdravstveno stanje po jemanju zdravila Flonidan S ne izboljša ali se celo poslabša,
 • če imate motnje v delovanju jeter ali ledvic.

O teh stanjih obvestite tudi zdravnika ali farmacevta. Bolnikom, ki morajo opraviti kožne teste za ugotavljanje alergije, priporočamo, da zdravilo Flonidan S prenehajo jemati vsaj 2 dneva prej, ker lahko zdravilo prikrije znake preobčutljivosti. Zdravljenje z zdravilom Flonidan S je treba ustaviti, če se pojavi alergijska reakcija na zdravilo ali hudi neželeni učinki.

Druga zdravila in zdravilo Flonidan S
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Do medsebojnega delovanja lahko pride z vsemi znanimi zaviralci določenih encimov (CYP3A4 ali CYP2D6), kar povzroči povečano koncentracijo učinkovine v krvi, zato se poveča pogostnost pojavljanja neželenih učinkov.

Jemanje zdravila Flonidan S skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Učinkovina loratadin ne zveča učinka alkohola. Kljub temu uživanje alkoholnih pijač ni priporočeno.

Nosečnost, dojenje in plodnost: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
Nosečnost: Varnost uporabe učinkovine loratadin med nosečnostjo ni bila dokazana, zato jemanje zdravila Flonidan S med nosečnostjo ni priporočeno.
Dojenje: Učinkovina loratadin se izloča v materino mleko, zato jemanje zdravila Flonidan S med dojenjem ni priporočeno.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Rezultati študije so pokazali, da zdravilo nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja strojev. Kljub temu lahko nekateri bolniki občutijo zaspanost, kar lahko vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo Flonidan S vsebuje laktozo: Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte z zdravnikom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Flonidan S, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Preveliki odmerki lahko povzročijo zaspanost, glavobol in hitro utripanje srca. Zdravilo je potrebno čim prej odstraniti iz prebavil (aktivno oglje v obliki vodne raztopine, izpiranje želodca), ter s tem zmanjšati njegovo vsrkavanje iz prebavil v kri. Zdravljenje prevelikega odmerka je odvisno od vaših simptomov. Potekati mora pod zdravniškim nadzorom.
Če ste pozabili vzeti zdravilo Flonidan S, ga vzemite takoj, ko je to mogoče. Če je že skoraj čas za naslednji odmerek, počakajte in vzemite odmerek ob predvidenem času. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Vsebnost: 10 tablet
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik): Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je loratadin. Ena tableta vsebuje 10 mg loratadina.

Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so: koruzni škrob, laktoza monohidrat, magnezijev stearat (E470b), predgelirani škrob.

Uporaba

Odrasli in mladostniki, stari več kot 12 let, lahko jemljete po 1 tableto zdravila Flonidan S na dan.

Otrokom, starim od 2 do 12 let, lahko dajete zdravilo le po posvetu z zdravnikom:

 • če otrok tehta več kot 30 kg, mu lahko dajete po 1 tableto zdravila Flonidan S enkrat na dan,
 • če otrok tehta 30 kg ali manj, mu lahko dajete 1/2 tablete zdravila Flonidan S enkrat na dan.

Zdravila Flonidan S ne dajajte otrokom, starim manj kot 2 leti.

Če ste bolnik z okvaro jeter, morate zdravljenje začeti z manjšim odmerkom zdravila in to le po zdravnikovem nasvetu ter pod njegovim nadzorom.

Za odrasle in otroke, ki tehtajo več kot 30 kg, je priporočeni začetni odmerek 1 tableta (10 mg) vsak drugi dan, za otroke, ki tehtajo 30 kg ali manj, pa začetni odmerek 1/2 tablete (5 mg) vsak drugi dan.

Starejšim bolnikom in bolnikom s slabšim delovanjem ledvic ni potrebno prilagajati odmerka.

Samozdravljenje lahko traja do 10 dni. Zdravnik vam lahko določi daljše zdravljenje. Upoštevati morate priporočeni odmerek, ki ga ne smete preseči.
Tableto pogoltnite z vodo. Tableta se lahko deli na enake odmerke.

Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.