Izkoristite 5% *popust na celoten nakup do 31.12.2024 KODA: hvalakersi5 *popust ne velja za zdravila

Mommox Rino 50 mikrogramov/vpih, pršilo za nos, suspenzija, 10g

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lek
Zdravilo Mommox Rino pršilo za nos vsebuje učinkovino mometazonfuroat, ki spada v skupino zdravil, imenovanih kortikosteroidi. Po vpihu v nos mometazonfuroat pomaga lajšati vnetje (otekanje in draženje nosne sluznice).
Zaloga: 239 na zalogi
Koda izdelka: 149485
13,05 €
13,05 €
Zaloga po lekarnah
Kdaj in kje ga lahko prevzamem?
V naših lekarnah BREZPLAČNO
Z dostavo na dom 1-2 delovna dneva
podrobnosti
Prejemnik
*
*
Način dostave
Naziv
Predvidena dostava
Cena
Brez možnosti dostave
Opis izdelka

mometazonfuroat

Zdravilo Mommox RINO pršilo za nos vsebuje učinkovino mometazonfuroat, ki spada v skupino zdravil, imenovanih kortikosteroidi. Po vpihu v nos mometazonfuroat pomaga lajšati vnetje (otekanje in draženje nosne sluznice).

Zdravilo Mommox RINO se uporablja za zdravljenje simptomov senenega nahoda (imenovanega tudi sezonski alergijski rinitis) pri odraslih, po postavitvi diagnoze. Seneni nahod, ki se pojavi v določenih obdobjih leta, je alergijska reakcija na vdihavanje cvetnega prahu dreves, trav, plevela, pa tudi plesni in spor gliv. Zdravilo Mommox RINO zmanjša:

 • otekanje in draženje nosne sluznice in
 • tako olajša kihanje, srbenje in zamašenost ali izcedek iz nosu, ki so posledica senenega nahoda.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 14 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Mommox RINO
Ne uporabljajte zdravila Mommox RINO

 • če ste alergični na mometazonfuroat ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).
 • če imate nezdravljeno okužbo nosu. Uporaba zdravila Mommox RINO med nezdravljeno okužbo nosu, kot je herpes, lahko poslabša okužbo. V tem primeru morate, preden začnete uporabljati pršilo za nos, počakati, da se okužba pozdravi.
 • če ste pred kratkim imeli kirurški poseg ali imate poškodbo nosu. Pršila za nos ne smete uporabljati, dokler se rana ali poškodba nosu ne zaceli.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Mommox RINO se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če imate ali ste kdaj imeli tuberkulozo.
 • če imate katero koli drugo okužbo.
 • če se zdravite z drugimi kortikosteroidnimi zdravili, bodisi peroralno (skozi usta) bodisi v obliki injekcij.
 • če imate cistično fibrozo.

Med uporabo zdravila Mommox RINO se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • če vaš imunski sistem ne deluje dobro (imate hujši potek okužb) in pridete v stik z bolnikom, ki preboleva ošpice ali norice. Stiku z bolniki s temi okužbami se morate izogibati.
 • če imate okužbo nosu ali žrela.
 • če uporabljate zdravilo več mesecev ali dlje.
 • če imate težave z neprestanim draženjem nosu ali žrela.

Obvestite zdravnika, če se pojavijo zamegljen vid ali druge motnje vida. Pri dolgotrajnejši uporabi kortikosteroidnega pršila za nos v velikih odmerkih, se lahko
pojavijo neželeni učinki, ki so posledica absorpcije zdravila v telo. Če imate težave zaradi srbenja ali draženja oči, vam lahko zdravnik poleg zdravila Mommox
RINO priporoči še uporabo drugih zdravil.

Otroci: Zdravilo Mommox RINO ni namenjeno uporabi pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let.

Druga zdravila in zdravilo Mommox RINO
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Nekatera zdravila lahko povečajo učinek zdravila Mommox RINO in zdravnik vas bo morda želel skrbno spremljati, če jemljete ta zdravila (vključno z nekaterimi zdravili za zdravljenje okužbe z virusom HIV: ritonavirjem, kobicistatom). Če se zaradi alergije zdravite z drugimi kortikosteroidnimi zdravili, bodisi peroralno (skozi usta) ali v obliki injekcij, vam bo zdravnik morda svetoval, da zdravljenje z njimi prekinete, ko boste začeli uporabljati zdravilo Mommox RINO. Pri nekaterih bolnikih se po prekinitvi uporabe kortikosteroidov, bodisi peroralnih ali v obliki injekcij, lahko pojavijo nekateri neželeni učinki, kot so bolečina v sklepih ali mišicah, oslabelost in depresija. Pojavijo se lahko tudi drugi znaki alergije, kot so srbenje in solzenje oči ali pordele in srbeče kožne spremembe. V primeru pojava katerega koli od teh učinkov, se morate posvetovati z zdravnikom.

Nosečnost in dojenje
Podatkov o uporabi zdravila Mommox RINO pri nosečnicah ni oziroma jih je malo. Ni znano ali se mometazonfuroat izloča v materino mleko. Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden boste uporabili to zdravilo. Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev O vplivu zdravila Mommox RINO na sposobnost upravljanja vozil in strojev ni podatkov. Zdravilo Mommox RINO vsebuje benzalkonijev klorid Zdravilo Mommox RINO vsebuje benzalkonijev klorid,. ki lahko povzroči draženje in otekanje znotraj nosu, še posebno, če se uporablja dlje časa. 

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Mommox RINO kot bi smeli: Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila
zdravnika. Če uporabite večji ali manjši odmerek, se lahko vaši simptomi poslabšajo. Če ste pomotoma uporabili večji odmerek, o tem obvestite zdravnika.
Če steroide uporabljate daljši čas ali v velikih odmerkih, lahko to v redkih primerih vpliva na nekatere hormone.
Če ste pozabili uporabiti zdravilo Mommox RINO: Če ste pršilo za nos ob predvidenem času pozabili uporabiti, ga uporabite takoj, ko se spomnite, nato pa nadaljujte z uporabo zdravila kot običajno. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Rok uporabnosti po prvem odprtju plastenke: 2 meseca.
Vsebnost, neto količina: Ena plastenka vsebuje 10 g pršila za nos, suspenzije, kar ustreza 60 vpihom.
Shranjevanje: Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Ime in naslov proizvajalca, država porekla (Zastopnik): Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Prikaži več
Prikaži manj
Sestava

Učinkovina je mometazonfuroat. En odmerjeni vpih vsebuje 50 mikrogramov mometazonfuroata (v obliki mometazonfuroata monohidrata). Skupna masa enega odmerjenega vpiha je 100 mg.

Druge sestavine zdravila so mikrokristalna celuloza, natrijev karmelozat, glicerol, citronska kislina monohidrat, natrijev citrat dihidrat, polisorbat 80, benzalkonijev klorid, voda za injekcije.

Uporaba

Priporočeni odmerek sta dva vpiha v vsako nosnico enkrat na dan. Ko so simptomi pod nadzorom, lahko zmanjšate dnevni odmerek na en vpih v vsako nosnico, enkrat na dan. Če se simptomi poslabšajo, povečajte odmerek na dva vpiha v vsako nosnico enkrat na dan. Zdravilo Mommox RINO lahko pri nekaterih bolnikih bolezenske simptome ublaži v 12 urah po prvi uporabi, vendar polnega učinka v prvih dveh dneh ni pričakovati. Če imate zaradi senenega nahoda hude težave, bo mogoče treba pričeti z zdravljenjem nekaj dni pred začetkom sezone cvetnega prahu. Ob koncu sezone cvetenja bi se morali simptomi senenega nahoda izboljšati, zdravljenje pa verjetno ne bo več potrebno.

Če izboljšanja simptomov ni, oziroma je lajšanje simptomov nezadostno, se po največ 14 dneh posvetujte z zdravnikom. Zdravila Mommox RINO ne smete uporabljati dalj kot 3 mesece brez posveta z zdravnikom.

Priprava pršila za nos za uporabo
Zdravilo Mommox RINO pršilo za nos ima pokrovček, ki ščiti pršilnik in ga ohranja čistega.
Pred uporabo pršila morate pokrovček odstraniti, po uporabi pa ga zopet namestiti.
Pred vsako uporabo plastenko pretresite.
Ne prebadajte nosnega pršilnika (luknjice v pršilniku) z vstavljanjem bucike/igle ali katerega drugega ostrega predmeta.

Kaj morate narediti pred prvo uporabo
Pred prvo uporabo pršila ga morate »pripraviti« za uporabo tako, da 10-krat pritisnete pršilnik, dokler iz njega ne začne pršiti fina meglica:
1. Plastenko dobro pretresite.
2. Odstranite plastični pokrovček.
3. Kazalec in sredinec namestite na vsako stran pršilnika, palec pa pod plastenko. Nosnega pršilnika ne predirajte.
4. Pršilnik usmerite stran od sebe in s prstoma 10-krat pritisnite navzdol, dokler iz pršilnika ne začne pršiti fina meglica.
Če pršila niste uporabljali 14 dni ali več, ga morate znova »pripraviti« za uporabo. V tem primeru na pršilnik pritisnite 2-krat, dokler iz njega ne začne pršiti fina meglica.

Kako uporabljati pršilo za nos
1. Plastenko dobro pretresite in snemite pokrovček. 
2. Nežno se useknite, da očistite nosnici.
3. Eno nosnico zaprite s kazalcem. Glavo rahlo nagnite naprej. Pršilnik namestite med kazalec in sredinec, medtem ko plastenko s palcem podpirate od spodaj. Plastenko držite pokonci in namestite navpično nastavljeno šobo v drugo nosnico. Pomembno je, da zdravila Mommox Rino ne pršite neposredno na pregrado v nosu, ki ločuje nosnici.
4. Počasi in nežno začnite vdihovati skozi nos in med vdihom vpihnite fino razpršeno meglico v nos z ENIM pritiskom prstov navzdol 
5. Izdihnite skozi usta. Če morate skozi isto nosnico vdihniti še drugi vpih pršila, ponovite korak 4.
6. Vrh pršilnika vzemite iz nosnice in izdihnite skozi usta.
7. Ponovite korake 3 do 6 tudi v drugi nosnici.

Po uporabi pršilnik previdno obrišite s čistim papirnatim ali navadnim robčkom in namestite pokrovček za zaščito.

Čiščenje pršila za nos

 • Pomembno je, da pršilo za nos redno čistite, da bo delovalo pravilno.
 • Pokrovček za zaščito snemite in nežno odstranite pršilnik.
 • Pršilnik in pokrovček umijte v topli vodi in ju potem sperite pod tekočo vodo.
 • Ne poskušajte odmašiti nosnega pršilnika z vstavljanjem bucike/igle ali katerega drugega ostrega predmeta, ker lahko pršilnik poškodujete in ne boste dobili
  pravega odmerka zdravila.
 • Pustite, da se pokrovček in pršilnik posušita na toplem mestu.
 • Pršilnik namestite nazaj na plastenko in ga pokrijte s pokrovčkom za zaščito.
 • Pri prvi uporabi pršilnika po čiščenju morate pršilnik z 2 pršenjema znova pripraviti za uporabo.
Vrsta izdelka

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo
Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi
Eucerin DermoCapillaire šampon proti suhemu prhljaju

Eucerin DermoCapillaire šampon proti suhemu prhljaju, 250ml

Šampon proti suhemu prhljaju je primeren za vsakodnevno umiv...
17,26 €
Zaloga po lekarnah
Belo hladilno mazilo za dojenčke in za nego kože iz galenskega laboratorija celja

Belo hladilno mazilo, 90 g

Belo hladilno mazilo je namenjeno vsakodnevni negi in zaščit...
6,95 €
Zaloga po lekarnah
Oraflogo ustna voda ustne rane, afte, razjede, stomatitisi, pri ranah zaradi puljenja zob ali kirurških posegov, pri vnetih, krvavečih ali oteklih dlesnih, vzdraženih ustnih tkivih zaradi mostičkov

Oraflogo ustna voda, 150 ml

Ustna voda za naravno celjenje dlesni in ustne sluznice.
13,94 €
Zaloga po lekarnah
Dasselta control proti alergiji, seneni nahod, kihanje, pršice, urtikarije, Krka

Dasselta control 5 mg filmsko obložene tablete, 10 tablet

Dasselta control je zdravilo proti alergiji. Lajša alergijsk...
8,85 €
Zaloga po lekarnah
Prijavite se na e-novice in bodite prvi obveščeni o vseh novostih!
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Pripomočki:
Ravnilo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Arial Bold
Verdana
Verdana Bold
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Didact Gothic

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.